zeelt weg?
Hoe kan het toch dat ik laatste jaren op mijn zeeltstekken enkel nog brasems vang? vanmiddag bij aankomst kookte het water weer eens van de paairijpe platten, die ook nog eens flink liggen te azen. Dit gepaai gaat door tot ver in junie, en de vracht brasem lijkt elk jaar groter te worden. Deze enorme (valse) voedselconcurentie lijkt mij de oorzaak van de teruglopende zeeltstand. Vroeger was dit echt niet zo en was de paai van de brasem een leuk verschijnsel. Tegenwoordig zijn de sloten van april tot junie het domijn van horden paairijpe platten. Voor mij is de lol er echt af. Zit je met een bonzend hart achter je mach, komt de volgende zwabberende platte omhoog.Bah en nog eens bah! Wie deelt deze ervaring? Graag reactie, groet Frits.
Fr@ts, onbekend, 12/04/2009

REAGEER

Gravatar
wim
.

  • 15 years and 9 months geleden
Gravatar
Peter
.

ik zie dit ook. Toch denk ik dat dit niet direct door de brasem wordt veroorzaakt, maar dat de brasem het gevolg is van een andere watersituatie.
Als belangrijkste oorzaken zie ik: overdadige karpervoercampagnes met veel restvoer. Dit wordt enerzijds door brasem en zeelt gegeten, waardoor met name die zeelt moeilijker te vangen wordt (brasem is toch meer een afvalruimer) en anderzijds wordt de rest opgegeten door kleine organsimen, die ook weer de brasem tot voedsel dienen.
Volgende punt: De zeelten in veel wateren leven niet in een voor hun idelae habitat, anders kwamen er niet zoveel brasems voor. Zeelt houdt van helder, begroeid, liefst wat dieper water. Brasem houdt niet van helder en niet echt van begroeid.
Verder is zeelt geen vis van grote scholen, maar van kleine groepjes. Een school brasem verstoort de zeelt al snel.
De visstand in veel wateren is op het ogenblik behoorlijk in onbalans, door invloeden als kaderrichtlijn water, aalscholvers, beroep, stroperij, waterpeilexperimenten, verhoogde benutting door de sport (al even aangehaald bij dat karpervoer), en dit betkent dat bepaalde bestanden even verkleinen om straks misschien sterker terug te komen. Zie de snoekstand. De kaderrichtlijn water zou voor de zeelt positief moeten uitwerken, zonder dat de brasem actief moet verdwijnen.
Verder is de zeelt vanwege zijn late paaitijd afhankelijk van een warme juni/julimaand. als dat anders uitpakt, zal de stand langzaam achteruit gaan. Tot er weer eens een hete voorzomer is, dan hebbben we ze weer. Dus geduld.
Ook een ander voertje helpt wel eens: 2 delen paneer, 1 deel gemalen hennep en 1`deel PV Collant, schepje vanillepoeder erbij, en aanvullen met mais, maden, wormen, en je hebt een goed zeeltvoer, waar de andere vis toch niet zo snel op af komt. Succes.

  • 15 years and 9 months geleden
Gravatar
Fr@ts
.

Dank voor jullie reactie's tot dusver. Wim spreekt van troebeler wateren, met weinig roofvis, en veel middemaat witvis. Dit slaat niet echt op mijn situatie, nl. kromme rijn, en langbroekerwetering. De laatste is gedurende de zomermaanden kraakhelder, en bevat zeer veel snoek. De kromme rijn is wat troebeler, maar bevat ook een goed snoekbestand. Wat opvalt is dat de brasems hier echt flink uitgroeien. Peter noemt voercampagnes, maar die spelen hier geen rol. De onbalans in de visstand is wel een feit hier en daar. De echte zeeltwateren zijn natuurlijk Ankeveense plassen, en Naardermeer, maar zeelten horen ook in onze weteringen. Ooit zag ik een aalscholver opduiken, die van mij zo schrok dat hij een zeelt uitbraakte. Ook fotografeerde ik eens vele dode zeelten in een berg waterplanten als gevolg van het 'schonen'van de watergangen. De brasem past zich daarbij prima aan aan kraakhelder water. Ik heb het dan over de pikzwarte platten die richting de halve meter gaan. De terugloop van de zeelt zal wel meerdere oorzaken hebben, en mischien spelen de zachte winters en zeer natte zomers afgelopen jaren ook een rol. Mischien zorgt een warme zomer dan wel voor flinke aanwas. In ieder geval bedankt voor het voertje. Groet Frits.

  • 15 years and 9 months geleden
Gravatar
Patrick
.

Misschien moet je eens op een andere stek aan de slag gaan. Waar gewoon niet zoveel brasem zit. Ik heb juist het idee dat er veel meer zeelt zit dan voorheen en dat er ook steeds meer kapitale vissen tussen zwemmen. Ik vang er in elk geval elk jaar meer en groter. Dus wat mij betreft geen enkel probleem. Integendeel zelfs. Misschien dat de zeelten in jouw water een andere stek gevonden hebben. Overigens moet ik er wel bijzeggen dat ik eigenlijk nooit voer als ik op zeelt vis. Hier en daar een wormpje of maiskorrel maar dat is ook alles. Anders wordt je stek veel te veel verstoord en vang je ze niet.

  • 15 years and 9 months geleden