Zeeforel project Funen
Wat een interessant artikel van Ron Smits over de zeeforel in Funen. Op een goed leesbare en overzichtelijke manier wordt alles benoemd. Ook de ermee gemoeide geldstromen goed in beeld gebracht. Hier zit een heel stuk research van hem achter denk ik.
Alleen blijven wel de goede resultaten achterwege. Jaar na jaar wordt het moeilijker om daar zeeforel te vangen. Regelmaten blanken hoort er ook bij. Zelfs in de topperiodes. Ook na 15 jaar vissen daar. Ervaring en kennis van Funen zat. Het gaat er elk jaar op achteruit.
Het blijft de vis van de 10000 worpen.
Zeebaars staat in de belangstelling omdat het zo slecht gesteld is met de zeebaarsstand. Maar die vang je hier nog vlot. Een zeeforel daarentegen op Funen absoluut niet.
De geleverde inspanningen staan helemaal niet in verhouding tot het resultaat.
Spijtig maar helaas.
sure. de foto's zijn echter wel een beetje gekopieerd van een andere website gezien de kwaliteit....
Het hele artikel ziet er uit als paste and copy.
Volgende keer wat minder doorzichtig brengen, Ron...eh Jaap.
Wouter, de foto´s heb ik gekregen van de projectleider en deze waren oud en volgens mij gedigitaliseerd, maar dit waren de enige bruikbare foto´s die ik had. Volgend jaar neem ik tijdens het afstrijken van de zeeforel etc. zelf de foto´s en deze zullen veel beter zijn. Maar daar had ik nu niets aan. Ik volg dit project nu zo´n 12 jaar. Chris de zeeforel is een lastige vis. Ik heb mij daar behoorlijk in verdiept en zit er ook nog wel eens helemaal naast met een blank als gevolg. Stekken kennis is belangrijk ivm voedsel aanbod. Maar nog belangrijker is onafhankelijk van de stek weten waar je de zefo moet zoeken en daar je stekkeuze op bepalen. In het voorjaar is de temp van het water 4 - 5 graden. Maar dan is het de kunst om die stekken te vinden waar de water temp. net een paar tienden warmer is. Als de zon schijnt zijn dit vaak de ondiepere plaatsen met een donkere ondergrond (stenen en mosselen), want deze warmen het snelst op. Vaak ook die stekken met wind op kop. Het warme oppervlakte water wordt als het ware naar de kant geblazen en het koudere (dieper en zwaarder) water maakt plaats voor het warme water. Het noorden van Funen is bij echt koud water vaak de minst goede keuze. Zuid doet het vaak beter. Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Als je interesse hebt stuur maar een email: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
Ik vind het leuk om hier onze gedachten over te wisselen. Vaak weten de lokale vliegvissers waar het warmere water is, heb ik al een paar keer gemerkt. Kijk ook even op https://www.facebook.com/zeeforelvangeninDK/
Succes Ron
Hallo Chris.
Vorig jaar met z'n tweeën in drie dagen en dit jaar met vier man een weekje voornamelijk met de vlieg (voor mij fly-only) op zeeforel gevist. Beide trips gezamenlijk ruim 30 zeeforellen gevangen waaronder fraaie exemplaren. Funen is bekend, maar vergeet o.a. de oostkust van Jutland niet alsmede de eilanden in de Baltische zee.
Mijn indruk is dat het alleen maar beter wordt door alle maatregelen welke genomen zijn en worden, zoals o.a. het beperken van de netvisserij in bepaalde fjorden, het uitzetbeleid en het creëren van paaigronden. Ik ga sinds midden jaren '90 2x per jaar naar Denemarken. De eerste jaren was het zeer taai en was je blij met een visje. De laatste jaren ging ik in de herfst. De watertemperatuur is dan aangenaam voor de ledematen.... Let wel, als de omstandigheden niet goed zijn kan het een taaie visserij zijn maar we vangen altijd ons visje. Midden zomer zijn ze ook te vangen, en niet uitsluitend in het donker. Dit voor de vakantiegangers onder ons. Succes, Jan.
Hier op de hollandse kust bij petten en callantsoog vangen ze soms met staandwant meer zeeforel dan zeebaars en mooie van formaat van mei tm sept
Hey Klaas, ook in zeeland wordt er zeeforel gevangen. Een paar goede bekenden van me vangen goed tot zeer goed zeeforel. Chris, over de oostkust heb je gelijk. In het noorden van Funen is de zefo iets later en aan de westkust is het in de zomer goed. Vooral daar waar het wat stroomt. Vis dan boven de kelp (die grote bruine leerachtige bladeren), de zefo komt daar regelmatig azen om dan snel weer het koele diepere water op te zoeken, vanwege de zouthuishouding in zijn lichaam (osmose).
Volgend jaar heb ik een afspraak met de projectleider van het succesvolle zeeforellen project, met een visbioloog en een wetenschapper van het Deense ministerie van milieu van het ministerie. Dit laatste i.v.m. mijn artikel over de algenplaag in het voorjaar van 2011 (zie http://www.totalfishing.nl/laatste-nieuws/articles/de-algenplaag-in-het-voorjaar-van-2011-in-denemarken) en de intensie van de Deense overheid om het stikstof gehalte in het oppervlakte water te doen afnemen.
Klopt. Visjes tussen 30 en 40 cm. Kan je er enkele per dag van vangen. Maar ik denk dat het gemiddelde van maatse vissen op nog geen 2 per dag ligt. Ook bij de lokale bevolking. Niet geweldig dus.
Maar de natuur maakt er veel goed.
@Ron: op het moment dat jij je erin verdiepte, waren wij daar al 7 jaar aan het vissen. Voornamelijk met de vlieg. Maar ook met lepels, pluggen en combinaties van vliegen met lepels. Toen ving je gewoon regelmatig 65+ vissen. Soms meerdere op een dag. En tegen de avond zelfs mooie gullen aan de vuurtoren van Strib, zelfs op de vlieg.
Zoals overal wordt het er niet beter op. Alle financiële middelen ten spijt.
Maar de commercie moet nu eenmaal draaien.
Het is (nog) niet bij het gotere publiek bekend.
Voor zeeforel kan je ook heel goed hier in NL terecht. In ieder geval rond t zuidelijk deel van Zuid Holland en de Zuid Hollandse eilanden.
Elders zullen ze ongetwijfeld ook wel voorkomen.
Volgens mij zijn t vooral belgen die er gericht op vissen. Dus er zijn genoeg slimme belgen die niet helemaal naar Denemarken gaan om te blanken, terwijl dicht bij huis wel kunnen vangen.
Chris, nu je over 65+ begint, dat is inderdaad alweer een jaar of 3 geleden dat we er zo een hadden, maar net geen 60 hebben we toch nog regelmatig gevangen. Op een stek, die zeg 5 jaar geleden heel goed was, is het nu een stuk minder. Daar heb je een punt. Ik vang nog steeds goed zeeforel, maar moet er met veel meer kennis van de zeeforel er ook meer voor doen. Ik zal dit volgend jaar met de drie heren bespreken. Wordt vervolgd. M.b.t. Strib, wat een stek was dat in de vorige eeuw. Ik viste toen uitsluitend op gul met mijn strandhengels. Stijve spieren van het draaien tegen die steile kant. Die tijd komt helaas niet meer terug.
Vonkie: ik ken behalve Belgen ook Nederlanders, die succesvol gericht op zefo vissen in Nederland. Ja blanken hoort daar soms bij. Maar dat is vissen. Het zefo vangen of niet hangt soms af van 0,2 graden Celcius hogere temperatuur en/of instroom van zoet water.
Voor alle Forel vissers in Denemarken.
Er is maar een goede stek in Denemarken voor Forel.
Voor zeeforel moet je zijn bij Mons Klint.
Top stek en de moeite waard om daar eens te vissen.
Ook nog een prachtige streek.
Tsja vroeger... toen ving je ook op de punt van Enebaerodde hele beste gullen tegen de schemering. Maar dat is sinds halverwege de jaren 90 ook rapidio minder geworden....
Het valt me toch steeds weer op, dat nogal vaak, door de tijd ingehaalde, ´weetjes´ opduiken.
Als een naald op een langspeelplaat die terugspringt.
Erg vervelend!