Zeeforel Noorse eiland Leka
Heren, ik ga binnen 2 weken op vakantie naar het Noorse eiland Leka. Ik wilde het hier eens proberen om een zeeforel te vangen. Wat zijn z'n beetje de plaatsen waar deze vissoort te vangen is. Daarmee bedoel ik: diep of ondiep water, rustig water in de baaitjes of stekken met veel stroming, strand of stenen, zulke dingen?
Wat materiaal betreft heb ik mijn zeebaars uitrusting bij me en een reeks plugjes en Tobby lepels.
Wat materiaal betreft heb ik mijn zeebaars uitrusting bij me en een reeks plugjes en Tobby lepels.
Ik zal me in deze tijd van het jaar op zo'n toplocatie meer focussen op kabeljauw, koolvis en pollak met shads vanaf de kant, geven leuke sport op licht materiaal en zijn veel makkelijker te vangen met bijvoorbeeld gekleurde shads. Als je perse op zeeforel wilt vissen dan raad ik je de schemeringsmomenten aan nabij plaatsen waar beekjes of riviertjes in zee eindigen.
Beste Wim,
zoek het dicht onder de kant in vrij ondiep water met een bodem die vrij afwisselend is (zand en stenen of ondiepe kelp-velden afwisselend met open plekken , vrije rotsbodem afwisselend met begroeide rotsbodems etc...). Zowel wadend langs het strand of werpend vanaf de rotsachtige kust. Plekken met stroming zijn aantrekkelijker dan een baai met weinig doorgang naar open water. Bij smalle en ondiepe doorgangen tussen eilandjes of rotsen is de getijdenstroom net ietsje groter dan in open water en tegelijk een aantrekkelijke plek voor zeeforel om te patrouilleren. Zo zijn ook plekken met branding op de kant aantrekkelijk omdat er voedsel voor de zeeforel wordt losgeslagen.
Op Google Earth kan je perfect de ondiepe van de diepe kustwateren onderscheiden. Ook de nauwe doorgangen tussen de eilandjes voor de kust of de plekken waar de branding vrije baan heeft. En je ziet er de toegangswegen, waar je de auto zonder hinder zou kunnen achterlaten etc... en dus kan je nu al vanachter je PC al heel wat voorbereidend werk doen en op voorhand de hotspots bepalen die je absoluut wil aandoen.
In Noorwegen gaat het snel van ondiep (1 à 2 Mr) naar diep water (5, 10, 20 meter en meer). Werp op zo'n plekken eerder paralel aan de kant als je zeeforel wil vangen dan haaks op de kant over het diepe water. Daarvoor is je ondiep kunstaas meestal toch ongeschikt. En blijf niet al te lang hangen op dezelfde stek. Hoe meer stekken je aandoet, des te hoger worden je kansen om ze tegen het lijf te lopen.
Probeer niet TE ZWAAR te vissen als het u om de sport te doen is. Bij een goed afgestelde slip moet 0,25 Mm fluorocarbon voldoende sterk zijn als onderlijn.
Zeeforellen zijn fragiele beesten die niet veel kunnen hebben in vergelijking met snoek, snoekbaars of zeebaars . Als je zeeforellen levend wil terugzetten, knijp dan de weerhaken van je kunstaas op voorhand dicht zodat het onthaken een stuk makkelijker/sneller kan.
Succes straks in Leka.
Dit is niet van Leka maar van de Lofoten archipel een heel stuk noordelijker nog in Noorwegen. Je zou rond Leka naar hetzelfde soort stekken kunnen zoeken : ondiep, gevarieerde bodem en als er ook nog een getijdenstroom staat is het helemaal waar je ze kan verwachten. Persoonlijk zou ik de stekken overslaan met alleen maar een azuurblauwe bodem; beter is om te focussen op een afwisseling tussen azuurblauwe en donkere (vaak stenen begroeid met planten) bodems.
https://youtu.be/FQCNiWCMT0Q
Thx voor de tips heren, kabeljauw en dergelijke is uiteraard de hoofdtarget, das werk vanaf de boot bij weinig wind. Tijdens de dode uurtjes en bij uitvaldagen ga ik proberen om de zeeforel uit mijn nog te vangen vissoorten lijstje te schrappen. Ik zie al wat goed bereikbare stekken en smalle doorgangen tussen eilandjes dus komt hopelijk goed!