Wolhandkrabben.
Kan iemand mij vertellen of er gegevens bekend zijn over de schade die deze krab onder water aanricht.
Dan bedoel ik dus: aan de planten, oevers, kuit e.d.
En nemen ze in aantal toe (volgens mij wel) en wat is daar de reden voor?
Ik zou dat wel eens willen weten want in Topics waar allerlei problemen worden besproken valt nooit de naam van dit irritante monstertje.

vr. groet.
Jan.
Jan, Stad aan het Wad., 15/07/2009

REAGEER

Gravatar
Bas van Riel
.

Toevalig zag ik gisterenavond een klein stukje van een documentaire op de BBC. Die ging over een duiker die in het zoete water onder water films maakte. Daarbij werden mooie beelden getoond van snoeken en baarzen.

Maar ook werd aandacht besteed aan de rivierkreeftjes. Duidelijk was te zien dat deze kreeftjes het kuit van de vissen opaten.
Ook in onze wateren komen deze kreeftjes steeds meer voor. Wat is de impact van die kreeftjes op onze visstand? Hebben die kreeftjes mogelijk ook iets te maken met de teruglopende vangsten van de afgelopen jaren?

Er wordt snel naar de beroepsvissers gewezen als de vangsten slecht zijn, maar ik blijf van mening dat er veel meer oorzaken voor de slechte vangsten zijn, zoals het helderder worden van het water e.d. Mogelijk zijn onze exoten (bijv. wolhandskrabben en rivierkreeftjes) ook een grote oorzaak hiervan.

  • 15 years and 6 months geleden
Gravatar
Jan
.

Bas, bedankt voor je reactie.
Ik ben dus niet de enigste die zich dit afvraagt.
In het najaar is het hier vergeven van de wolhandkrabben.
Ik trek daar gewoon de conclusie uit dat er een gigantisch aantal van deze krabben in ons binnenwater leeft.
Ik zou wel eens willen weten wat de schattingen zijn van het aantal van die krabben.
En aangezien ze volgens mij niet kieskeurig zijn in wat ze eten vind ik het zeer aannemelijk dat ze ook kuit eten.
Maar het zou mij in ieder geval niet verbazen dat ze meer kuit eten dan iedereen denkt en dat ze dus meer schade aanrichten dan wij weten.
Het lijkt mij dan ook sterk dat daar nog nooit onderzoek naar is gedaan.

  • 15 years and 6 months geleden
Gravatar
Kees
.

Vis al 50 jaar op snoekbaars op het Noordzeekanaal en ook toen al waren er wolhandkrabben en niet zo zuinig. Broodvisser ome Jan Berk uit Spaarndam had tijden dat hij twee waskketels met wolhandbrabben per dag uit z'n fuiken haalden. Wel had je toe een zeker ritme. Was het een jaar heel erg, dan had je het jaar weinig last, maar daarna werd het twee jaar lang steeds erger en dan weer een jaar "rust". Als ik wel eens een snb fileerde, dan trof ik soms veel kleine krabbetjes in z', maag aan. De rivierkreeftjes zijn er eachter nog noiet zo heel lang en dat wordt wel een plaag. Maar in Egypte hadden vroeger nog veel ergere plagen moet je maar denken.

  • 15 years and 6 months geleden
Gravatar
Rene
.

Chineese zijn er gek op dus vangen en verkopen , je kan eventueel bij de gemeente waar je woont een vergunning aan vragen om op die dingen te vissen met speciale kreeftenfuiken

  • 15 years and 6 months geleden
Gravatar
maximizer
.

iemand een idee hoe die speciale fuiken eruit zien , mischien een fotoo,
grt maximizer

  • 15 years and 6 months geleden