winter voorns havens markermeer
ik ben een vliegvisser en vis heel veel in de havens vooral in hoorn op de voorns sinds 2/3 jaar geleden werd het steeds minder met de voorns in de haven van hoorn maar dit jaar slaat alles heb in september heel goed gevangen en grote voorns normaal begint dit pas eind oktober dat was dus zeer goed maar half oktober was er geen schub meer te vangen 14.30 uur gevist wel op verschillende dagen maar geen aanbeet gehad je kan zo naar de bodem kijken is hier rond de 3 meter diep en ziet geen visje zwemmen er zit alleen op een dood lopend stukje van 30 meter heel veel kleine vis verders is de haven zo dood als een pier en niks maar dan ook niets te vangen hebben de mede vissers hier ook last van in en rond het markermeer en het IJsselmeer ???!!!! F. van der Waals Hoorn
De Friese havens van het IJsselmeer zit ook weinig witvis meer in, op de fishfinder zijn de grote scholen die er eerder wel altijd lagen verdwenen. Ik kan moeilijk verklaren waardoor het kan, zou met de hoge hengeldruk te maken kunnen hebben, maar ook met de beroepsvisserij of de aanleg van de markerwadden, waar erg veel witvis foerageert in andere jaargetijden.
Je kunt zo drie meter diep in het water kijken. Dat moet je toch aan het denken zetten.
Helder water betekent geen voedingsstoffen. Geen voedingsstoffen, geen plankton. Geen plankton, geen kleine waterdiertjes. Geen kleine waterdiertjes, geen visjes.
We zijn bezig van ons binnenwater Spa Blauw te maken . Fijn om in te zwemmen, maar geen leven meer. Jouw fles Spa Blauw is toch ook : "levenloos".
Ben geen witvisser, maar heb mijn ogen altijd open. Wat mij opvalt, is dat er in de havens van zuid-holland deze winter geen witvissers zaten. We hebben het dan over onder andere Brielle en Middelharnis.
Op het wijd vond ik daarentegen wel grote scholen aasvis.
Ik denk dat de winters zo mild zijn dat de witvis geen beschutting meer zoekt en in het diepe overwintert.
Op verschillende waters die ik bevis is het al jaren veel slechter met het samenroepen van voorns in de winter. Zelf op water waar geen beroeps aktief zijn. Volgens mij heeft de voorn zich aangepast aan de aalscholver. Als ze in grote scholen samen komen is de tafel gedekt voor deze vogels.
mijn inziens komt het door de grote kolonies aalscholvers ,wij vingen tot begin november goed voorns, tot de aalscholvers erop kwamen en alles uit de haven terug het meer op jaagden.
@john ...wat is uw achternaam?
Arowana bent u nu bewust vergeten, met voorbedachten rade de aalscholvers niet te benoemen.
Of weet u gewoon niet wat voor schade deze invasieve vogel kan aanrichten.
Dan moet u eens kijken op YouTube en dan Urk Aalscholver en Enkhuizen Aalscholver intikken.
1 Dan weet u waar de voorns gebleven zijn.
2 Dan is het geen hengeldruk maar predatiedruk van de aalscholvers.
3 Dan heb ik het maar niet over de te grote vissen welke beschadigd achter blijven met soms dood tot gevolg.
We hebben een extreem droge zomer en een extreem droog najaar achter de rug. Geen idee hoe het in het noorden was, maar In het zuiden heeft het tot begin december geduurd voor er enige neerslag van betekenis viel.
Veel vissoorten verhuizen naar dieper water als de waterstand of het debiet te laag gaat in de zomer en keren terug bij hoger water in het najaar. Dan hebben ze nog een paar maanden voor hun vreetsessies om winterreserves op te bouwen.
Alleen het hoger water kwam hier in het zuiden niet in het najaar maar pas in december, dan is de winter al begonnen. Watertemperaturen zijn dan al te laag en vissen zitten dan al te zeer in spaarmodus om nog naar hun normale overwinteringsplekken te trekken.
Bij vogels als ooievaars zijn veranderende migratiepatronen als gevolg van klimaatverandering al een tijdje waarneembaar. Ik vermoed dat onder water gelijkaardige veranderingen in migratiepatronen aan de gang zijn en dat we dat nu op een aantal viswaters zien gebeuren.
Beste visloze,
Persoonlijk ben ik niet zo van het anekdotische bewijs van een simpel YouTube filmpje, ik lees liever de wetenschappelijke artikelen die over het gebied geschreven zijn door experts, in mijn inzien vele malen zinvoller om door te nemen. Als jij dat zou doen dan zou je weten dat de aalscholver niet wordt beschouwd als exoot in Nederland, wat uw persoonlijke mening daar ook over is.
De aalscholver eet inderdaad vis, maar wordt zelden meegenomen als een zwaar wegende factor op visbestanden op grote wateren. Verder is de populatie van de aalscholver min of meer stabiel sinds 2005 en is het aantal broedparen de laatste 2 jaar afgenomen. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de website van sovon, daar zitten wetenschappers die betaald krijgen van jou belastingcentjes om hier onderzoek naar te doen, ik raad je dus aan om dit serieuzer te nemen dan die ene enge droom die u enkele jaren geleden had over de aalscholver en sindsdien niet meer over kunt ophouden.
Overigens ben ik het wel met je eens dat inderdaad ook predatiedruk er mogelijk toe leidt dat witvis niet meer naar de havens trekt.
Uiteindelijk trekken die vissen naar de havens omdat het energetisch gunstiger voor ze is. Iets maakt dat dit mogelijk niet meer het geval is, de mogelijke hengeldruk of predatiedruk zijn inderdaad factoren waaraan je kunt denken.
Tegelijkertijd kan er ook een hele andere reden achter liggen, de minder koude winters die hierboven wordt geopperd is natuurlijk ook een plausibele verklaring.
Beste Arowana, sinds Sovon onderzoekers wisten te melden dat de aalscholvers zich hoofdzakelijk voeden met pos is mijn vertrouwen in hun bevindingen aardig gezakt.
Beste Hans,
Dat de aalscholver hoofdzakelijk pos zou eten is vele jaren gelederen al bijgesteld. Inmiddels staat erbij het dieet van de aalscholver dat de soort hoofdzakelijk scholenvissen eet zoals de baars, pos en karperachtigen. Dit is gebaseerd op meerjarig onderzoek naar zichtwaarnemingen van de predatie van aalscholver op vis. Tot nog vrij recent was hier maar een beperkt budget voor dit soort onderzoeken, wat leidde tot beperkte datasets, waaruit dan mogelijk verkeerde conclusies werden getrokken.
Het is gewoon te warm de laatste jaren, de vis blijft op het wijd. Dat is op dit forum al talloze keren benoemd. Aalscholvers hebben hier niets mee te maken, de diepe kuilen op het wijd liggen stampesvol met aasvis. Het is, gelukkig, gedaan met die havenvisserijen.
het blijft een moeilijk vehaal de visserij maar ik denk toch dat de aalsgolvers een goot deel van het bestand op eten zoals ik al schreef ze zitten mar op 1 stukje in de haven als daar 100 aalsgovers bij komen is dit stukje ook leeg zo gebeurt dit al een aantal jaren heb je misschien ook wel gezien in Enkhuizen en over bevising geloof ik ook wel ik denk zelf dat staandwand ook een oorzaak is dat de vissen van 8 tot 15 cm er wel doorheen zwemmen en de grotere erin blijven hangen en op de markt komen heb ze op de kraam zwarte maarkt zien liggen 6,25 per kilo zo worden de meren wel snel leeg gevist bedankt voor alle reacties wel wachten het maar af hoe het verders verloop F. van der Waals
Arowana uiteraard lees ik ook rapporten, documenten en onderzoeken. De wetenschap heeft allang effecten van de predatie van deze vogel de aalscholver aangetoond. Denk daarbij aan visserijkundige onderzoeken. Dat deze vogel schade aanricht aan visbestanden is allang vastgesteld. Dat weet u ook vast wel. Of deze vogel een exoot, uitheems of inheems is daar is de wetenschap ook verdeeld onder ook dit zult u vast wel weten. Dat deze vogel de aalscholver een beschermde status heeft staat vast.
Ikzelf heb al meerdere keren deze vogel in grote groepen zien jagen.
U wilt niet kijken op YouTube, neem een kijkje en laat de beelden voor zich spreken. Niet alleen in de havens maar staan ook filmpjes hoe ze in grote groepen op het wijd jagen. Of heeft u het ook persoonlijk gezien en trek uw conclusie.
Wat in een vorig bericht wordt aangehaald door Hans ik heb het ook niet zo op Sovon u zelf geeft ook al aan dat dit niet klopt. Namelijk u weet wel beter wat deze vogel eet. Dat de beste ecoloog en dan weet u ook vast wel wie ik bedoel anders beweert is nogal dronken. Misschien eens kijken op de site van Vogelbescherming Nederland onder voedsel bij de aalscholver uiteraard. Ook dit klopt niet.
Als een dier een beschermde status heeft in Nederland wordt de schade vergoed welke deze dier aanricht. Even in het kort want we wonen tenslotte in Nederland. De voormalige viskwekerij Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij OVB. In het begin van de jaren tachtig kwam de viskwekerij in problemen, doordat aalscholvers uit het nabij gelegenheid natuurgebied Oostvaardersplassen de vissen opaten. De OVB stelde de Staat aansprakelijk voor de schade. Na negen jaar procederen stelde de Hoge Raad de OVB in 1991 in het gelijk, omdat de Staat niet alleen de Oostvaardersplassen beheerde, maar ook het ontstaan van de aalscholverkolonie in dit natuurgebied actief had bevorderd. De schadevergoeding stelde de OVB in staat de viskwekerij in Lelystad te sluiten en bij Valkenswaard opnieuw een viskwekerij te beginnen. Door u w belastingcentjes betaald. Ik weet niet hoe oud u bent maar zolang speelt dit aalscholver probleem al. Alles is terug te vinden in documenten. De schadevergoedingen van de aalscholver, ganzen, bever en de wolf wordt ook betaald van uw belastingcentjes. Ganzen richten jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s aan schade aan, met name aan grasland. Dus niet dagdromen maar even uw ogen openen.
Het aantal aalscholvers in het IJsselmeergebied is afgenomen. De grootste kolonie van Nederland zat jarenlang in de Oostvaardersplassen. Na de aanleg van de Oostvaardersplassen kwamen de aalscholvers eind jaren zeventig naar het gebied. Met piekjaren aantal broedparen, in de jaren tachtig en negentig. Maar op een gegeven moment werden het er steeds minder. Inmiddels is het aantal in het hele IJsselmeergebied gezakt. Ik weet wel waarom. Kunt u dit verklaren?
Die aalscholvers waren er al toen jij nog vloeibaar was, visloze. Ik word een beetje moe van alles en nog wat de schuld geven. Wij mensjes zijn met veel te veel en willen alles naar ons hand zetten, jij bent daar een schoolvoorbeeld van.
Voor god spelen zal de mensheid op de lange duur de kop kosten en we zien nu de eerste gevolgen daar van.
Allen die menen dat aalscholvers weinigbeffect hebben kennen de situatie in Brielle niet blijkbaar. Ik ben er heel veel geweest en ken het goed. Tot 10 jaar geleden was het misschien wel de beste haven om wintervoorns te vangen van Zuid Holland. Je kon tamelijk makkelijk een vol net vangen met de prachtigste grote wintervoorns die er bestaan.
Het begon met een paar aalscholvers en ieder jaar werden het er meer. Ze vreten 2 kg/ dag en dat 7 dg/ wk. Op een gegeven moment kon je er makkelijk 100 tellen toen verdween er dus zeker 200kg per dag ofwel makkelijk 1,5 duizend kilo per week, waarschijnlijk meer.
Na een aantal jaren was de haven voorgoed visloos. Alleen hele kleine vis heeft het overleeft. De Brielse maas zelf is ook zwaar achteruit gegaan. Ik vaar er veel met de boot. Echt 95% van het water is leeg gevreten. Je visvinder blijft leeg, leeg, leeg. Wat ooit een prachtig visrijk water was is nu een schraal leeg helder meer met een zeer laag visbestand.
Ik vis nu heel veel op de grote beneden rivieren. Daar zie ik groepen aalsscholvers met honderden tegelijk. Enorme zwarte vlekken met vogels. En ondanks dat deze wateren enorm zijn qua omvang begint het nu ook op te vallen dat je steeds minder vis zoals voorns en baarzen ziet van 20-40cm. Ook hier zijn deze vogels echt schadelijk.
Je kop in het zand steken en net doen alsof het niet zo is is voor Brielse haven en het hele meer de doodsteek geweest.
U weet nu waar het naartoe gaat…….
Beste visloze,
Er is totaal geen discussie gaande over of de aalscholver een exoot is of niet in wetenschappelijke kringen. Dat is gewoon het verspreiden van misinformatie in een poging uw argument er door te rammen. Gaat u ons straks ook vertellen dat corona een hoax was en dat klimaatverandering bedacht is door de Chinezen?
Persoonlijk heb ik het wel een beetje met u te doen, u weet zoveel maar staat volledig buitenspel. En al uw belastingcentjes gaan naar die vreselijk links geïndoctrineerde instanties. Al die boomknuffelaars van rijkswaterstaat, onderzoeksbureaus en prominente wetenschappers aan universiteiten spelen allemaal stiekem samen in een ultiem complot om ervoor te zorgen dat de aalscholver Nederland ongestoord kan overnemen.
Of misschien, heel misschien, zit u vast in uw eigen wereldje. Een wereld waarin linkse politieke partijen die nog nooit als coalitie aan de macht zijn geweest het stiekem onder een hoedje spelen met natuurbeschermers om Nederland volledig onbewoonbaar te maken.
Ik heb nooit ontkent dat de aalscholver een predator is, en ik weet dat deze vis eet, en op kleine afgesloten wateren desastreuze gevolgen kan hebben, overigens mede door toedoen van slecht beheer, want een paar simpele schuilplaatsen aanbrengen onder water (bomen afzinken etc) zou ervoor zorgen dat de schade aanzienlijk minder is.
Op grote wateren heeft de vogel echter een zeer beperkte impact, de belangrijkste reden voor de achteruitgang van de visstanden in Nederland is deeutrofiering(een achteruitgang van nutriënten in het water), iets waar wel wetenschappelijke consensus over is en waar sportvisserij Nederland zich in kan vinden. Voor de meeste onder ons is deeutrofiering echter niet zichtbaar over de tijd en de aalscholver wel, dus worden er snel voorbarige conclusies getrokken. U zegt immers zelf dat dit probleem met de aalscholver al meer dan 30 jaar speelt, als de aalscholver daadwerkelijk het probleem was dan was de vis nu of opgeweest of was het grootschalige negatieve effect allang wetenschappelijk geconstateerd. Mocht het blijken dat de aalscholver wel een groot probleem vormt in wetenschappelijke onderzoeken, dan zou ik het prima vinden dat er beheer op de soort wordt toegepast en de populatie wordt teruggebracht naar lagere aantallen.
En het is een leuke poging om te beginnen over bevers, wolven en ganzen, maar ik snap niet wat deze dieren te maken hebben met een discussie over de terugnemende aantallen witvis in de havens. Of eet die wolf stiekem ook al die voorns op wanneer niemand kijkt?
Vergeet niet dat het water daar glashelder is en de biomassa bijzonder laag. Dat heeft er ook mee te maken.
Wij zien ook zeer weinig vis op de fishfinder, soms bij Zwartewaal komen we wel eens wat tegen. Eigenlijk heb je geen fishfinder nodig, je kijkt overal naar de bodem.
Weinig vis heeft ook te maken met het gebrek aan biomassa, is dat er niet dan heb je ook geen vis.
Maar daar willen de natuurclubs nou eenmaal naar toe.
Beste Arowana, ik vind wel dat u erg laagdunkend doet over reaguurder @vislozevisser, terwijl hij óók zijn dossierkennis voor elkaar heeft. De aalscholver (Phalacrocorax carbo sinensis, wat's in a name) wordt weliswaar niet algemeen gezien als een excoot, slechts alleen omdat fossiele resten niet te onderscheiden zijn van de naaste familieleden. Feit is dat sinds de zeventiger jaren, toen de aalscholver weer algemeen werd de jaarklasses 3 en 4jarige brasem bij vrijwel alle vis monitoringen die er sindsdien zijn geweest zijn ingestort. Feit is ook dat de visstand op het IJsselmeer, ondanks 30 jaar beroepsvisserij voordien sinds 1980 geen schim meer is van wat het ooit was. En de giga kolonie aalschovers, ooit bij de Oostvaardersplassen, die zich grotendeels moest opheffen, omdat zoals een boswachter bij "Vroege Vogels" fijntjes meldde: dat kwam omdat er niets meer te vreten viel. https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/294003/grootste-kolonie-aalscholvers-van-nederland-verdwenen-uit-oostvaardersplassen Ooit een beest gezien, behalve de mens dan , die z'n eigen ecosysteem om zeep hielp?
Beste Hans,
In het artikel van omroep Flevoland dat u zelf citeert staat letterlijk beschreven dat de boommarter en de vos de hoofdoorzaak zijn van het verdwijnen van de aalscholverkolonie in de OVP.
Verder citeer ik uit het artikel wat u deelde:
''Bij vissers is de aalscholver ongeliefd. Zij zijn van mening dat de zwarte watervogels zelf de meren leegvissen. Maar volgens ecoloog Van Eerden is dat zeker niet het geval. Aalscholvers vangen alleen de kleinere vissen en vaak ook alleen soorten waar vissers geen belang bij hebben, zoals pos en grondels.
"De aalscholvers zitten de vissers in de kern niet in de weg. Als het goed gaat met de aalscholvers, heeft de visserman ook een prima boterham", aldus de ecoloog. Van Eerden denkt dat de visstand vooral is teruggelopen doordat de waterkwaliteit steeds beter is geworden. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. In schoon water zitten minder voedingsstoffen voor vissen.'''
Kortom precies hetgene wat ik hierboven al aangaf. De hoofdoorzaak is deutrofiering, niet de aalscholver. Ik ga deze discussie verder verlaten, ik kwam hier eigenlijk alleen om te vermelden dat er in de havens aan de Friese zijde van het IJsselmeer ook geen witvis meer zat, waarna meneer visloze weer allemaal onzin kwam verspreiden zonder enige vorm van onderbouwing. Dit vind ik persoonlijk een gevaar voor de opinievorming op een forum zoals deze, want we helpen de visstand en de sportvisserij alleen vooruit als we de neuzen dezelfde kant op hebben staan en niet eindeloos oude allang verworpen koeien uit de sloot blijven halen.
Er zullen ongetwijfeld meerdere redenen voor kunnen zijn. Het klimaat, de aalscholvers.
Inmiddels kan niemand meer ontkennen dat de aalscholver een grote boosdoener is van het verdwijnen van vis. Kleinere plassen worden totaal leeg gevreten op de hele kleine en hele grote exemplaren na. Daar zijn genoeg onderzoeken van geweest. Ook bij mijn visvereniging. De aalscholver eet alles wat ie voor z'n snavel krijgt. Ik vis thuis aan een redelijke sloot met makreel. spiering en voorns aan de haak. Ik moet meer oppassen voor de aalscholvers dan voor de snoeken. Ze pakken gewoon de vis die aan de haak hangt.
Op het grote water jagen ze in grote groepen op scholen aasvis. Dit heb ik al talloze keren gezien op het Volkerak. Met honderden tegelijk jagen ze een school vis een hoek in. Je ziet ze ook met honderden op een dijkje op een rijtje hun vleugels te drogen. Ze zitten niet meer bij het Ijsselmeer, nee ze zitten nu allemaal zuidelijk. Overal waar je rijd, zie je ze zitten op lantaarnpalen of langs slootkanten. In de 70-er jaren zag je geen aalcholver. Dus inheems of niet: weg met die beesten.
@ Hans uit Groningen: nou ik zie wel beroeps die op kleinere wateren hun eigen ecosysteem om zeep helpen. Alles wegvangen en niet zorgen dat ze over 5 of 10 jaar nog kunnen vangen.
Arowana wat een lang warrig verhaal. Ik ga deze puzzel proberen op te lossen. Misschien ook handig dat u niet zomaar iets roep en antwoord geeft. Geen wonder dat mensen in sprookjes geloven en u bent zeker goed gelovig.
1 Op de vraag of u bewust bent vergeten de aalscholver te benoemen. Vul ik maar voor u in als: ja. U geeft zelf ook aan dat predatiedruk kan toe leiden dat witvis niet meer naar de havens trekt. Ook geeft u aan dat aalscholvers schade aangericht. Ik geef ook steeds aan dat voornamelijk de kleine afgesloten wateren schade ondervindt van de predatie van deze vogel. Dat u zegt dat de aalscholver geen factoor is op grote water ben ik niet met u eens. De aalscholver is wel degelijk een zwaarwegende factor op visbestanden op grote wateren. Zeker als je over zulke grote aantallen hebt. Een rekensommetje is niet moeilijk wat deze vogels per dag eten. Ik denk persoonlijk dat u schrikt wat dat aan kilo’s per jaar is.
2 U begint zelf over belastingcentjes dus ik geef een paar voorbeelden wat er met uw belastinggeld is en wordt betaald. Wat de aalscholver gemeen heeft met de ganzen, bever en de wolf. Dat had u ook zelf kunnen bedenken. De meeste ganzensoorten die in Nederland voorkomen zijn beschermd onder de wet natuurbescherming, de Nederlandse wet die aansluit op de Europese vogelrichtlijn. De wolf en de bever is beschermd via de Europese habitatrichtlijn en de wet natuurbescherming. Kort samengevat speciaal voor u deze dieren hebben allemaal de beschermde status.
3 Dat u niet reageer op het onderwerp voedsel zegt genoeg. Eigenlijk gaf u al aan dat Sovon al niet klopte. Misschien kunt u nog wel reageren op dat stukje Vogelbescherming Nederland onder Voedsel: Vis, vooral de vissoorten die plaatselijk het meest voorhanden zijn. Paling (aal) is dat allang niet meer. Veelal vissoorten die commercieel minder interessant zijn. Uit de Nederlandse binnenwateren vooral soorten als pos, baars, blankvoorn en spiering. Daarnaast behoorlijke hoeveelheden brasem, hetgeen bijdraagt aan het tegengaan van verstikkende algengroei. De brasem eet namelijk watervlooien die de algen in bedwang houden. Wat eet de aalscholver volgens u?
4 En kunt u ook nog antwoord geven op de vraag waarom u denkt dat de broedparen is afgenomen in de Oostvaardersplassen? Inmiddels is het aantal in het hele IJsselmeergebied gezakt. Kunt u dit verklaren?
Ik denk dat alles wel is aangehaald in de vorige berichten. Denk het ontkennen van problemen het grootste probleem is. En is in Nederland niet alles gereguleerd en of beheert. De Euwe oude discussie van de beroepsvisser. Uiteraard heeft beroepsmatig vissen invloed op visbestanden. Ook de stroperijen die regelmatig het nieuws halen. En het schone water wat goed is voor de biodiversiteit. Waar ook nadelen aanzitten. Ja het schone glasheldere kraanwater. Misschien toch maar wat grote bodem woelende vis laten zitten, geen filters gebruiken met ijzerzand en zeker geen waterstofperoxide.
Dat de wetenschap verdeeld is kunt u gewoon vinden op internet dat heeft niks met een complot te maken want zo spannend is het allemaal niet. Maak het eigenlijk uit of deze vogel inheems, uitheems of een exoot is. Deze vogel richt schade aan de visbestanden kijk maar naar de maatregelen welke worden genomen in de landen om ons heen.
Hennie we snappen dat het voor u niet te volgen is. Het is allemaal te ingewikkeld voor u. Dat zien we terug in uw reacties. Als u vragen heeft kunt u dat hier plaatsen ik weet wel zeker dat u antwoord krijgt. Misschien kunt u de discussie volgen omtrent de wolf. U bent getuigen van de terug keer van dit prachtige dier. Dus niet vloeibaar maar tastbaar als u een beetje openstelt. Regelmatig nu in het nieuws omdat de wolf de beschermde status heeft.
U heeft het samen met uw kompanen Willem en Peter Visser steeds over de mens. Wat doen aan de overbevolking in Nederland? Dus voor jullie goed nadenken aan wie je stem geeft de aankomende verkiezingen. Sowieso niet op Partij voor de Dieren als hengelsport je lief is. Maar dit was al duidelijk voor jullie.
Beste Arowane, boommarters en vossen vind ik geen argument. De biomassa aanwezige boommarters staat niet in enige verhouding tot de grootte van de kolonie en vossen kunnen er helemaal niet bij.....Helderheid is wel een issue, echter daar was in de laatste decenia van de vorige eeuw nog en het begin van deze geen sprake van. Overigens spreekt u zichzelf tegen door te stellen dat slechts kleine exemplaren en soorten, pos en grondel het hoofdmenu uitmaken, terwijl u in een eerdere post meldde dat hoofdzakelijk scholenvissen als baars en karperachtigen op het menu staan. Dat is ook precies waar de topicstarter op duidde: het instorten van de blankvoornpopulaties in de haven, toch echt een scholensoort....en een karperachtige...Let wel, de aalscholver zal vast niet de enige zijn, zegenvissrij tbv het oostblok (drogerij in Woudsend) en het helderder worden van het water het laatste decenium spelen zeker een rol. Wat mij echter steekt is dat de aalscholver een gedrag vertoont wat je bij attochtone soorten niet snel ziet: het leegroven van het ecosysteem. Een laatste druppel wellicht.
allochtoon moet natuurlijk autochtoon zijn..........sorry
Ik wordt strontziek van dat verschrikkelijke domme gelul van Arawana en de pseudo wetenschappers die elkaar napraten en denken dat een aalscholver grondel en posjes eet! De eerste aalscholver dat vreet moet nog uit het ei kruipen. Ze eten grotere vis. Liefst 20-50cm. Ze jagen in enorme groepen en maken wateren kapot. Van de mooiste vlagzalm riviertjes tot polder wateren tot havens tot vaarten, kanalen en zelfs grote meren. Het is een plaag en enorm schadelijk voor de visstand. Iedereen die dat niet gelooft nodig ik graag uit om voor 1000,- te wedden. Ga met mij een dag mee met de boot om te kijken wat er echt gebeurd. Gaan we kijken hoeveel posjes ze mee naar boven halen……
Even voor alle duidelijkheid, visloze. Willem kijkt niet eens meer op TF. Sterker nog, hij zal bij geen enkelle adverteerder nog iets kopen of zijn visvakanties boeken.
Discussie gaat hij niet uit de weg, maar al het gekrakeel van veel mensen vind hij lachwekkend.
Ik kan dit alleen maar beamen Dennis!!!
Hennie het is Visloze Visser voor u. Ik begin mijn bericht toch ook niet steeds met Peter Vogelaar. Gewoon netjes blijven communiceren. Niet iedereen is daarvan gediend. Mensen ergeren zich aan het bakkeleien. Uzelf hebt dit ook meerdere keren geschreven hier op Total Fishing.
U begint over biomassa dit is wel heel kortzichtig. Wees blij met de Kaderrichtlijn Water (KRW) in Europa. Nederland was jarenlang het afvoerputje. Zijn voorbeelden genoeg dat de vervuiling gewoon doorgaat. Dat het doorslaat “recreatieplassen bijvoorbeeld” ben ik met u met u eens.
Willem ging nooit de discussie aan, deze beste meneer had nooit argumenten en antwoord geven had hij ook moeite mee. Hij en zat alleen maar te klagen met zijn egoïstische negativiteit. Willem kan dan beter stoppen met vissen in Nederland want hij was ook altijd heel negatief over Sportvisserij Nederland net zoals u. Willem is toch geen klein kind die zijn zin wil krijgen. Ik kan mij herinneren dat hij altijd moest lachen om ons. Ik wist niet dat hij het allemaal zo serieus nam en persoonlijk. Hij laat zich wel kennen.
Ik heb trouwens nog een paar vragen gesteld aan Peter Visser in een vorige discussie wilt u dit doorgeven? Hij weet vast nog wel welke “Partij voor de Dieren en Hengelsport” ging over de wel bekende beroepsvisser kan hij daar nog antwoord opgeven?
Doe Peter Visser en Willem de groeten en tot gauw.
Ik ben vooral benieuwd waarom 'Visloze Visser' anderen beticht van 'pseudo wetenschap' en dan zelf allemaal dubieuze en slecht onderbouwde uitspraken doet. Anderen betichten van het niet voeren van een degelijke discussie en dat zelf ook niet doen getuigt niet van veel klasse.
Los van eventuele predatie door aalscholvers is het een feit dat de voorns niet in het markermeer op de havens liggen en dat deze wel op het wijd liggen. Wat precies de reden is kan ik alleen naar gissen, maar het is een FEIT dat die op het meer zelf in de diepere gedeeltjes verzamelen. Als iemand in de aalscholver een excuus vindt voor het uitblijven van eigen vangsten is dat prima natuurlijk, altijd makkelijker dan uit je vastgeroeste visserij stappen en eens wat nieuws gaan doen.