Werpen op snoekbaars
Ik zoek een hengel om te werpen op snoekbaars en roofblei. Voor op de rivier en meren. Lengte ong. 2.40m-2.50m.
Ik hou van de merken st croix loomis en hearty rise ,tenryu.
Hebben jullie tips welke hengel ik hiervoor het best kan nemen?
Of heeft u er een te koop?
Dan hoor ik het graag
Vast bedankt voor uw reacties
Ik hou van de merken st croix loomis en hearty rise ,tenryu.
Hebben jullie tips welke hengel ik hiervoor het best kan nemen?
Of heeft u er een te koop?
Dan hoor ik het graag
Vast bedankt voor uw reacties
240 Cm is ok als je vanuit de boot vist. Vanaf de kant zou ik adviseren van 270 tot 300 Cm en dan zeker gaan voor de spinning versie want de casting versie (die met een pistoolgreep) werpt minder ver omdat casting reels minder afstand halen dan spinmolens. De spoel van een castingreel wordt immers door het kunstaas in beweging gebracht waardoor het kunstaas minder afstand haalt.
Je hebt een goede maar dure smaak.
@Fons Dat je met een spinmolen verder werp is niet waar.
Vanaf 10 gram werpgewicht wil ik het opnemen tegen elke spinmolen.
Ik gooi met een baitcaster 10 gram wartellood zeker 50 meter.
Met 20+ gram gooi ik de hele baitcaster spoel leeg.
Fons,
Dat spinmolens verder werpen dan casting reeltjes is echt al lang en breed achterhaald. Ik denk zelfs dat ik verder werk met mijn casting reeltjes dan jij met je molen.
Johan, ik heb sinds dit jaar een Abu Spike Pro. Mega fijne hengel, zeker even vastpakken als je in de winkel staat!
https://stripes-fishing.com/collections/bullseye/products/jig-whip-2-0-270?variant=40147021627477
Ik kan de Jig Whip aanbevelen. De beste snoekbaarshengel.
@Pieter en Johan :
En voor de 3,5 en 5 en 7 grammers gebruiken jullie dan spinmolens? .
Nee, zeker niet! Dat is prima te werpen met zogenaamde BFS reeltjes, dat staat voor Bait Finesse. Een moderne techniek die is over komen waaien van onze japanse vriendjes. toegegeven; niet per se goedkope reeltjes maar het werpt zo schofterig lekker en precies.
@Fons: Ik deel de mening van Pieter t.a.v. die speciale BFS reelstjes.
Ik heb 1 shimano DC reel waarmee ik nog wel 5 gram kan werpen zonder overruns van de spoel te krijgen. Maar afstanden haal ik er nier mee. Met mijn andere reels is het gewicht van 5 gram meestal te laag om de lijn goed van de spoel te trekken. Ik gebruik overigens enkel 30/100 dynema omdat dit makkelijker te hanteren is. Met een dunnere lijn kun je wat verder werpen. Ik gebruik een speciaal Crack spin molentje voor het werpen van streamers die maar een paar gram wegen.
Jongens hartelijk dank voor jullie reacties en tips
Ik ben reeds voorzien
Gr Johan
Heren, jullie hebben dan vast ook een goed advies over reeltjes. Voor 7 tot max 10 gram werpgewicht. Wat is dan een goed werpend reeltje? Dank alvast!
@Berend: Over de verschillende aspecten t.a.v. het gebruik van reels zou ik een heel verhaal kunnen schrijven. Maar om "kort door de bocht" je vraag te beantwoorden: onder de 10 gram presteert een Shimano DC type reel (nog steeds) het best. Dat komt omdat het tegenremmen c.q. het voorkomen van overrunnen elektronisch door een computertje wordt gestuurd. Mij is geen enkele andere reel bekend die dat ook doet (meestal met magneten). En met name bij hele lage werpgewichten werp dat zijn vruchten af. En hoe dunner de dynema lijn des te beter dan ook (minder lijngewicht). Ik heb ooit 600 euro uitgegeven voor een DC Calcutta, een rib uit mijn lijf. Tegenwoordig kan je bij Shimano DC reels kopen voor een paar honderd euro.
Dank Johan, aan DC had ik helemaal niet gedacht als functioneel voor lichte gewichtjes.
@ Johan & Pieter
De betere Shimano reels waren in mijn midlife jaren ook al duur. Ik heb nog eentje liggen dat met korting toch nog 250 Eur gekost heeft maar daarmee kon je een 10 grams Pointer 78 van lucky Craft (10 Gr) toch al 30 Mr wegzetten. Dat was een hele stap vooruit tov de Curado. Toen toch.
Die computergestuurde reel van vandaag zal ongetwijfeld nog enkele stappen extra vooruit zijn maar ik vraag me wel af hoe duurzaam die immens dure dingen zijn als je ze inzet in een omgeving waar slijk, zand en water nooit ver weg zijn.
@Fons: Op YouTube zijn er verschillende filmpjes van te vinden (ook testen). Het mechanisme ziet er vrij robuust en afgesloten uit. Het is een heel slim bedacht systeem. Door de rotatie van de spoel wordt (net als bij een dynamo) stroom opgewekt voor de elektronische sturing. Met sensoren worden de versnellingskrachten van de spoel gemeten en voorkomen dat de spoel te snel gaat draaien. Waarschijnlijk gebruiken ze gewoon de bekende PID regeltechniek om de spoel op de juiste snelheid te houden. Interessante materie: https://en.wikipedia.org/wiki/PID_controller
Dank u Johan voor de tip over de video's. In één ervan werd de nadruk gelegd op de S (staande voor "system") waarbij ultralichte hengels, chipgestuurde reels, ultrafijn dyneema (6 Lbs) en ultraklein kunstaas als één geheel gezien worden. Boeiende ontwikkeling en benieuwd hoe snel dit gaat doorbreken bij het brede publiek.