watertemperatuur rivieren
Gisteren sinds lange tijd weer eens op de Waal gevist, ter hoogte van Gorinchem. Het viel me op dat de watertemperatuur ruim 4,5 graden bedroeg, terwijl die op de Andelse Maas bij Woudrichem (slechts een paar honderd meter van de Waal) net 2 graden was. Waar zou dit aanzienlijke verschil in zitten? Zou dat te maken kunnen hebben met de lozing van koelwater van waterkrachtcentrales in het stroomgebied van de Rijn en het koelwater van de (intensieve) scheepvaart? (zgn. thermische veontreiniging, leerden we vroeger bij aardrijkskunde) Je zou immers denken dat het altijd stromende water van deze smeltwaterrivier kouder zou zijn dan dat van de Maas...
Wilfred, Oirschot, 08/02/2009

REAGEER

Gravatar
Pieter
.

Ik denk dat er twee redenen zijn betreft het temperatuur verschil.

1 Het water van de Waal is in heel veel gevallen veel troebeler dan het water van de Maas. Dat houdt in dat er per liter water veel meer verontreinigingen in het water zitten. De verontreinigingen nemen eerder warmte op van de zon omdat deze niet transparant zijn zoals water. Waardoor deze eerder opwarmen dan water maar het water wel mee optrekt in de temeratuur stijging.
Zie het als sneeuw waar zout (de verontreiniging) op wordt gestrooid.

2 De Maas stroomt veel minder dan de Waal ook het scheepsvaartverkeer is op de Waal veel drukker dan op de Maas. Door deze factoren stroming en scheepsvaart wordt het water in de Waal continu omgewoeld. Op de Maas minder en daardoor zal de toplaag van het water eerder kunnen afkoelen bij vorst. (Hierbij komt ook, daar waar je gevist hebt de Maas in de Waal uitstroomd.)Vorst heeft minder invloed op de Waal. Door het continu omwoelen en door meer verontreinigingen die een hogere temperatuur aan het water meegeven.

Ook is het zo dat water van 4 graden Celcius het zwaarst is dus het hoogst soortelijkgewicht. Dus water op de bodem van de rivier is bijna altijd 4 graden in de winter.
Door het omwoelen door de scheepvaart heb je dus een meer continue temperatuur in het water van de Waal. En klopt die temperatuur van 4.5 graden wel.
De Bergse Maas zal ook eerder deze temperatuur van 4.5 graden hebben dan de Afgedamde Maas.

Zal overigens nog wel een paar weken zo blijven op de Waal.


Mvgr Pieter.

  • 15 years and 11 months geleden
Gravatar
marcel
.

Vrijdag op de maas in m'tricht gevist en volgens de lowrance was de maas 5,3 graden; het aangrenzende grindgat was echter maar 3 graden. Naar mijn idee heeft dit te maken met de electriciteitts-centrales in Belgie (koelwaterlozing). Daardoor bevriest de maas hier ook nog niet bij strenge vorst, terwijl er op de grindgaten geschaats kan worden.

  • 15 years and 11 months geleden
Gravatar
Otto
.

ehhhh, verschil in watermassa tussen waal en maas, temperatuur opname capaciteit zou weleens flink kunnen verschillen ?
De maas is maar een kleine rivier in vergelijk met de waal, vooral als je bedenkt dat de waal nog enkele afsplitsingen heeft hier in Nederland.

  • 15 years and 11 months geleden
Gravatar
Fons
.

Maas en Waal voeren water af van twee verschillende Europese regio's. De watertemperaturen van beide rivieren zijn dus ook het gevolg van het weersfactoren stroomopwaarts. En het koude smeltwater van de Ardennen bereikt vrij snel via de Maas Nederland; terwijl de sneeuw van de Alpen aanzienlijk later smelt en er veel langer over doet om Nederland te bereiken. Daarnaast zullen er nog een boel andere factoren zijn zoals bevolkingsdichtheid en hoeveelheid kerncentrales in het stroomgebied die temperatuurverschillen verklaren.

  • 15 years and 11 months geleden
Gravatar
piet
.

zaterdag op de maas bij kerkdriel gevist daar was t water 4 graden.

  • 15 years and 11 months geleden