Waarom altijd die beroepsvissers?
Ik snap het zo langzamerhand niet meer! Meer en meer gaan de discussies hierover de beroepsvissers die meer kapot maken dan je lief is.
Over de veruit belangrijkste oorzaak van de gigantische achteruitgang van de visstand (in onze binnenwateren) hoor je echter amper iets, hoe komt dit toch? Of stelt het niets voor dat sinds de topjaren voor de sportvisserij qua visstand in globaal de jaren 1975 - 1985 de biomassa aan vis op veel wateren gemiddeld gedaald is met 75% van 240 kg naar 60 kg per hectare?? En wat gaan we hier dan aan doen als het al niet eens lukt om een handjevol beroepsvissers met pensioen te sturen?
Is er in de toekomst nog wel kans op verbetering van vangsten of is het echt een aflopende zaak?
Over de veruit belangrijkste oorzaak van de gigantische achteruitgang van de visstand (in onze binnenwateren) hoor je echter amper iets, hoe komt dit toch? Of stelt het niets voor dat sinds de topjaren voor de sportvisserij qua visstand in globaal de jaren 1975 - 1985 de biomassa aan vis op veel wateren gemiddeld gedaald is met 75% van 240 kg naar 60 kg per hectare?? En wat gaan we hier dan aan doen als het al niet eens lukt om een handjevol beroepsvissers met pensioen te sturen?
Is er in de toekomst nog wel kans op verbetering van vangsten of is het echt een aflopende zaak?
Je hebt helemaal gelijk Oebele, beroepsvisserij mag geen probleem zijn mits het met beleid gebeurt.
De grootste boosdoener is in mijn ogen het overtrokken Kader Richtlijn Water (KRW) gebeuren dat geregeld is via afspraken in de Europese Gemeenschap. Als er te weinig voedingsstoffen in het water aanwezig zijn is er voor de jonge visjes niets te eten. Deze voedingstoffen vormen immers de basis voor al het onderwaterleven. Men heeft voor deze richtlijn kennelijk de salmonidenzone als basis genomen, terwijl wij met onze laaglandrivieren voornamelijk in de brasemzone leven.
SVN maakt zich tot in de tweede kamer druk om de Paling. Terwijl het met de schubvis op de meeste wateren in ons land ook droevig gesteld is. De opdracht van Brussel (KRW) zal dan ook tot achter de komma uitgevoerd worden. Bij SVN is men dol op wedstrijden, wanneer komt het verhaal naar buiten dat men de belangrijkste wedstrijd in de hengelsport verloren heeft?
Groet,
Peter
Gevonden op de site van SVN
BEWEGING IN DE WATERWERELD
AMSTERDAM, 4 april – Ons water is schoon, wellicht op sommige plaatsen veel te schoon. Tijdens een drukbezocht symposium ‘Hoe schoon willen wij ons water?’ was dit één van de meningen uit het maatschappelijk veld. Vrijdag werd dit symposium gehouden in het Muziekgebouw aan het IJ. Om het water in Nederland voor vele gebruiksdoeleinden in de toekomst gezond te krijgen zullen de stakeholders gezamenlijk een wensenpakket formuleren.
Jarenlang is er gewerkt aan schoon water. De fosfaten en nitraten moesten er uit. Hoewel niet overal in Nederland de gehaltes al een aanvaardbaar niveau hebben, is dat op veel plaatsen wel zo. Het gevolg is kraakhelder water, zonder blauwalgen, maar wel met nieuwe problemen. Waterplanten bezetten bijvoorbeeld het schone water waardoor waterrecreatie op sommige plekken niet meer mogelijk is. Maar ook exoten zoals de quaggamossel en de wolhandkrab zorgen ervoor dat er geen sprake meer is van een ecologisch evenwicht, laat staan van een natuurlijk onderwaterleven.
• Presentatie HISWA en Den Daas recreatie (pdf) 'Schoon Water, maak er een Sport van'
• Presentatie Natuurmonumenten (pdf) 'Het wordt nooit meer zoals het was - Wanhoop nooit aan vooruitgang'
• Presentatie Sportvisserij Nederland (pdf) '‘Schone meren des doods’? Waterkwaliteit tussen realisme en romantiek'
Eisen waterkwaliteit
Niet iedereen stelt echter dezelfde eisen aan de waterkwaliteit. Waterrecreanten hebben andere wensen en verlangens dan bijvoorbeeld waterschappen. Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten en Recreatie Toervaart Nederland organiseerden daarom gezamenlijk een symposium, ondersteund door de Unie van Waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dagvoorzitter Jan Jaap de Graeff, onder meer oud voorzitter van de Unie van Waterschappen en oud directeur van Natuurmonumenten, vatte de toespraken van de verschillende sprekers samen: ‘’Er is al veel bereikt in de afgelopen veertig jaar, maar er zijn nog aanzienlijke problemen die opgelost moeten worden. De kenmerken van de problemen zijn tegenwoordig deels onzichtbaar en soms onbekend. Schoon water is niet langer meer een graadmeter voor gezond water. Zo krijgen we te maken met de micro-plastics en medicijnen die voor vervuiling zorgen en het ecosysteem veranderen. Wat het beleid ten aanzien van de waterkwaliteit ook complex maakt is dat maatregelen voor grote wateren heel anders zijn dan voor kleine wateren zoals sloten.’’
Dit alles maakt dat de rol van de overheid mogelijk moet veranderen, concludeerde De Graeff. ‘’De overheid regelt het beleid maar zou ook meer als inspirator kunnen dienen. Het water heeft multifunctionele doelen. De een wil er in vissen, de ander in varen, maar ook willen we schoon drinkwater.’’
Toekomst
Voor de komende planperiode moeten de waterbeheerders in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water nieuwe maatregelingen opstellen. De maatschappelijke organisaties zijn het er over eens dat zij gezamenlijk moeten kijken naar nieuwe oplossingen waar alle partijen bij gebaat zijn. Elaine Alwayn, directeur van Water en Bodem van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaf aan dat overheden openstaan voor ideeën uit het werkveld.
Wat is dan de belangrijkste oorzaak volgens jou dan Oebelu, die vergeet je te vermelden!
Oebele, ga jij vanaf september t/m maart maar eens vissen op het Hollandsch Diep e.o. En zie met eigen ogen wat het beroep bijna dag in-dag uit aan deze wateren onttrekt. Daarna stel je deze vraag niet meer.
Oebele er zijn nog te weinig mensen die inzien dat het echt heel erg slecht gesteld is met de visstand en dan de organisatie die de belangen van de sportvissers moet behartigen Sport Visserij Nederland is laks en hebben ook niets in te brengen ,nu doen ze net of ze het uitgevonden hebben met een herstel plan voor het IJsselmeer ,daar mag 3 jaar niet gevist worden omdat er geen vis meer zit . Nou dan gaan die beroepsvissers toch gewoon een anderen plas leegvissen overal waar een beroepsvisser actief is gaat het naar de klote ,dat zijn graaiers grote huizen en dikke auto's alle vis moet mee ,lage prijzen maakt niets uit dan zet je gewoon meer netten en vang je toch gewoon meer dan gaat gewoon alles mee Voorn Brasem snoekbaars baars alles moet kapot .Sport Visserij Nederland wil er gewoon niets aan doen , daar doen ze alleen leuke dingen om de VISPAS te promoten wand dat is wel belangrijk geld voor de salarissen is belangrijker dan heel de visstand AFZ Rob
Beste Oebele - verwijs je naar het topic "" Sportvisserij NL mbt Beroepsvisserij "". Dit vind je onder de meest gelezen discussies aan de bovenzijde met gele titel. Ik heb voor 't gemak en voor de volledigheid jouw bijdrage al gekopieerd en hieraan toegevoegd.
Beetje rel schopperij dit topic..
Wordt zo even verteld dat de ' belangrijkste reden' zus of zo is.
Vis groeit slecht door weinig voedingstoffen. Maar belangrijkste reden van het ontbreken van grote vis is zeker het beroep!
Peet,
Leek me logisch maar kan hierbij inderdaad nog wel genoemd worden. Schuld van de gigantische achteruitgang van de visstand in de Nederlandse (binnenwateren) is het tot in details uitvoeren van de door Europa opgelegde KRW (Kader Richtlijnen Water). Het water wordt hierdoor te helder, de eutrofiëring (voedselrijkdom) neemt sterk af, er komen andere diersoorten in de plaats van vis, er komen nieuwe vissoorten bij maar een aantal van de voor de sportvisserij interessante vissoorten nemen in totaliteit qua aantal sterk af.
Willem,
Naar mijn idee lopen hier 2 zaken door elkaar. Ik heb me al meerdere jaren steeds meer toegelegd op het vissen op snoekbaars op groot water en daar ligt een duidelijk verschil t.o.v. de meeste kanalen/vaarten e.d. De KRW hebben op de meeste kanalen en vaarten (veel) minder invloed omdat door de stroming, scheepvaart e.d. er hier toch veel vaker, langer sprake is van troebeler water en meer aanwezige voedingsstoffen.
In dit opzicht geloof ik je wel dat voor bijvoorbeeld het Hollands Diep de vangsten door de beroepsvisser een (veel) grotere invloed hebben op de visstand aldaar dan de KRW. Deze negatieve invloed heeft de stroperij/beroepsvisserij ook op de grotere wateren maar daar is mijns inziens de invloed van de KRW veel groter.
Ik twijfel eraan dat die waterrichtlijn zo'n grote boosdoener is. Voor de industriele revolutie, en da's nog niet zo lang geleden, was het water ook helder en was er ook geen sprake van fosfaten en nitraten. Dat is allemaal pas gekomen na de industriele revolutie. In die goede oude tijd was de visstand ook veel gevarieerder dan nu. Bijna alles wat er nu zat, zat er toen ook (behalve een paar exoten). Maat toen hadden we ook veel inheemse soorten zoals zalm en steur etc. En wel zoveel dat er een bloeiende visserij industrie op bv zalm was. En op een heleboel trekvissen die tegenwoordig geen kans zien om naar binnen (of buiten) te zwemmen. In landen zoals Ierland en zweden gaan wij op visvakantie. het water is daar kraakhelder en het sterft er toch van de vis. Ook witvis is er volop. Moet je eens kijken wat ze in Ierland aan vis vangen tijdens die grote wedstrijden als "king of clubs" dan praat je over soms honderden kilo's per visser op 1 dag. En dat alles op helder water.
Dus ik geloof niet zo in dat KRW probleem. het probleem ligt meer in het feit dat wij het hele land hebben dichtgegooid voor de vissen. Wat de denken van zaken zoals de afsluitdijk en de delta werken. Alles zit potdicht. Sluizen, stuwen, energie centrales in de rivier die miljoenen aan subsidie kosten voor een handjevol electrititeit maar die tonnen en tonnen vis onbedoeld aan stukken malen.
De plekken waar de vis nog wel naar binnen en buiten kunnen zijn helemaal afgezet met fuiken en netten van het beroep.
De vis wordt is in principe zowel buitengesloten als opgesloten. In principe hebben we van NL een hele grote vijver gemaakt. Door het kortzichtige en inhalige gedrag van het beroep. (Ik heb ook een hekel aan die jongens overigens MAAR laten we wel realistisch zijn. De bank wil elke maand de hypotheekrente vangen en ook wij verdienen doorgaans liever twee ton dan eentje etc.)
Dus ik denk dat die KRW niet het probleem is. Het probleem is dat wij ons land dicht hebben gegooid voor de vis en vanwege die situatie heeft het beroep het hele spul langzaam leeg kunnen vissen. Wij hebben wel gesaneerd op bv het IJsselmeer maar als je bv de helft van de vissers wegsaneert en de rest zet allemaal 2 x zoveel fuiken dan schiet je weinig op behalve dat je belastinggeld hebt weggegeven aan de vissers.
Straks mogen ze misschien 3 jaar niet vissen op het IJsselmeer. Maar dat slaat ook nergens op in zoverre dat als een visser 3 jaar niet mag vissen hij na 3 jaar al 12x failliet is. Dus in dat geval is het net zo makkelijk en logisch dat voor het IJsselmeer de hele beroepsvisserij wordt afgeschaft. En dan natuurlijk niet na drie jaar weer iemand aan de slag laten gaan. Als die beroepsvissers al 3 jaar weg zijn dan zijn ze daarna niet meer nodig. Natuur zorgt nl zelf wel voor evenwicht.
En wellicht is door de KRW het IJsselmeer net zo helder als veel van de andere wateren in nederland. En omdat het IJsselmeer zo ondiep is betekend dat het IJsselmeer in feite 1 ENORM GROTE onderwater akker is geworden die elk jaar helemaal volgroeid met waterplanten. Dat gaat echt over honderdduizenden (zo niet meer) tonnen aan waterplanten. vanwege scheepvaart en recreatie zal dit beheerd moeten worden anders wordt het 1 groot moeras waar we in de verre toekomst dan weer turf kunnen gaan steken.
Die ex vissers kunnen dan aan de slag in de waterplanten want die zijn ook geld waard. wellicht kunnen we er veevoer van maken of zelfs voeding voor mensen. In het slechtste geval is het biomassa en dus toepassingen genoeg.
In elk geval is het een potentiele goudmijn die jaarlijks veel meer op kan brengen dan in het geval van nu waar we alleen de vis kunnen benutten.
Of dijk nog een paar stukken van het IJsselmeer af en ga daar grote viskwekerijen beginnen. Als je dan vegetarische vissen kweekt die weer kunnen leven van voer wat is gemaakt van de waterplanten in het IJsselmeer zelf dan doe je pas echt goede zaken. Hoef je nl geen vis meer te kweken waar je voor elke kilo kweekvis je ze eerst 5,6,7, kilo echte vis moet geven die gemaakt wordt van bv sardines en dat soort vissen. Daar gaat alles van kapot van die onzin.
Nog ene kleine opmerking terzijde. Die KRW richtlijn zorgt ervoor dat er zoveel waterplanten groeien dat je op heel veel plaatsen in de zomer niet meer met ene bootje kan varen (en vissen) en zeker vanaf de kant zijn er heel veel wateren een paar maanden niet te bevissen op bepaalde manieren. Dit geeft wel een hoop rust aan de vis (en becherming) dus creeert de natuur haar eigen gesloten tijd en dan kunnen we die in april en mei gewoon weer afschaffen.
Ik zag al vis in februari paaien maar dat terzijde.
Dus ...............