Waarom Aalscholvers de schuld krijgen???
In het snoekerij van maart stond een mooi artikel over de aalscholver.
De aalscholver is niet het probleem.
Zolang er veelste veel witvis is blijven ze uitbreiden en de snoeken/baars mee genomen worden.
De beroepsvisser maken meer vissen kapot met hun netten dat een aalscholver kan eten.
Groeten
Wil, onbekend, 12/04/2008

REAGEER

Gravatar
Frans
.

Ja hoor Wil.

Grt

  • 16 years and 7 months geleden
Gravatar
johan
.

Wat een dom gezwets.hoe zit het dan met al die kleine vijvers in de dorpen en steden? daar zitten geen beroepsvissers,maar wel aalscholvers die alle vissen opvreten.Ze zijn bij de wet beschermt,maar er zijn er nu zoveel dat ze wat mij betreft een groot gedeelte kunnen afschieten. Het kost de kleine verenigingen ontzettend veel geld aan pootvis en de hobby vissers een hoop ergenis. Ben ook niet blij met beroepsvissers maar die 'vissen' gecontroleerd.(al houden sommigen zich ook niet aan de wet).

  • 16 years and 7 months geleden
Gravatar
Lolke Folkertsma
.

En G.. schiep de aarde en hij zag dat het goed was. Helaas echter hadden de sportvissers alleen belang bij (bepaalde soorten) vis en de vogelspotters bij vogels. Een nieuw onoplosbaar probleem was ontstaan.

  • 16 years and 7 months geleden
Gravatar
Patrick
.

Het mes snijdt aan 2 kanten. Alleen snijdt het nu dubbel verkeerd.
Het beroep even buiten beschouwing latend is het mijns inziens vrij simpel. Door allerlei milieumaatregelen van de overheid, waaronder bv fosfaatvrije wasmiddelen en nog een hoop meer zaken, is er het volgende gebeurt.
A) Minder voedingsstoffen in het water.
B) Daardoor helderder water met weliswaar een gevarieerder bestand aan vis maar door minder voeding in het syteem dus wel in totaal minder vis.
C) Vriend aalscholver kon vroeger toen er veel meer vis zat gewoon moeilijk aan de kost komen omdat het water zo troebel was. Nu kan hij alles prima zien en dus veel beter jagen en veel makkelijker vis vangen en dus ook voor veel nageslacht zorgen.

Dus hebben we zowiezo minder vis en daarbij dus ook nog veel meer aalscholvers die dat mindere bestand aan vis veel makkelijker op kunnen vreten.
Natuurlijk kunnen ze lang niet alles opvreten omdat het voordeel van het heldere water ook is dat er veel meer waterplanten groeien waar de vis zich tussen kan verschuilen. Dus alles heeft voor en nadelen. Voor de sportvisserij in zijn algemeen zie ik in elk geval de vangsten niet toenemen. Aan de andere kant wordt het allemaal wel schoner en mooier op het water. We gaan dan wel door de bank genomen minder vangen maar ik hoef geen grote aantallen te vangen. Het vissen op zich is al leuk genoeg en een paar visjes is bonus. Maar dat is persoonlijk.
Dat vriend aalscholver geen probleem is is natuurlijk onzin want het is gewoon een extra concurrent en wij maken het deze concurrent steeds makkelijker dus er komen er nog veel en veel meer. En omdat het hier nooit meer vriest blijven er steeds meer overwinteren en vreten ze dus het hele jaar door Hahahaha. En omdat ze warmbloedig zijn en vissen niet hebben ze het in de winter nog veel makkelijker. Kortom wij worden een aalscholverparadijs. Nogmaals; Of dit heel erg is valt te betwisten maar dat ze allemaal bij elkaar verschrikkelijk veel vis vreten is een feit en die vissen kunnen wij in elk geval niet meer vangen. Aan de andere kant kan het beroep deze vissen ook niet meer vangen dus als je heel optimistisch denkt dan zou je kunnen redeneren dat de aalscholver onze vriend is omdat hij er voor gaat zorgen dat de beroepsvisserij eerder dan anders onrendabel gaat worden en dus zal zorgen dat het beroep eerder gaat verdwijnen dan zonder aalscholver. hahahahahahahha.
Dan hoeven we de vis dus alleen nog maar te delen met de vogels en als je dus zegt dat het beroep een groeter probleem is dan de aalscholver dan is de aalscholver dus fantastisch.
Uiteindelijk kun je er dus heel lang over lullen maar de aalscholver is beschermd en dat gaat echt niet veranderen (vanwege allerlei machtige en groene groeperingen) dus hoop er maar het beste van. Trouwens een leuk bruggetje want ik zag van de week bij mij in de sloot pas uitgekomen nesten met jonge eendjes en 1 nest met waterhoentjes zwemmen.
Alles bij elkaar een kleine 40 jongen. Tevens zag ik 4 reigers gepositioneerd staan. 1 Dag later zwommen en nog maar een kleine 20 en weer een dag later nog maar een stuk of 10 ! Heb daarna niet meer gekeken maar het ging wel heel erg hard. Betekend dit dat we ook alle reigers uit moeten roeien of is dit gewoon de natuur ? Lijkt mij leuk om hier een leuke film van te maken en an alle leden van dit soort clubs te laten zien. Lijkt me interesstant om te zien wat zij en hun kinderen hiervan vinden Hahahaha. MAAR dat buiten beschouwing gelaten; Als aalscholvers niet mogen dan mogen andere visetende vogels ook niet meer. En als visstende vogels niet mogen dan mogen misschien visetende vissen ook niet meer. Een als viseters niet mogen dan mogen misschien vleeseters ook niet meer. Dat lijkt me logisch want waarom zou een visje meer kans moeten hebben dan een jong vogeltje of konijntje etc.
Uiteindelijk is het eind zoek want als we alles wat niet vegetarisch is uitroeien dan worden zieke zwakken en misselijke dieren niet meer opgeruimd en uiteindelijk gaat alles dan kapot. Dat schiet dan wel op natuurlijk. Dus het is weer een lang verhaal en uiteindelijk zijn we er weer geen reet mee opgeschoten. Enige wat ons rest is maar gewoon af te wachten en hopen dat het goed komt want meer kan je echt niet doen. Moedertje natuur is al miljarden jaren aardig in staat geweest om alles op te lossen dus ga ik er maar vanuit dat ze het nog niet verleerd is. In elk geval heb ik het er wel voor over om een paar visjes minder te vangen. Daar wordt mijn visdag in elk geval niet minder leuk door.

  • 16 years and 7 months geleden
Gravatar
Erwin
.

Het artikel in Snoekerijen was goed geschreven, een heldere en nuchtere kijk op de kwestie Aalscholver. Super Bertus...

  • 16 years and 7 months geleden
Gravatar
Wil
.

Nog een keer lees het atrikel maar in de snoekerij.
Ik wil je daar weer verder spreken.
Uiteraard ik vind ook dat er veel aalscholvers zijn.

  • 16 years and 7 months geleden