VISVERBOD DIOXINEGEBIEDEN UITGEBREID
Gevonden op de site van Sportvisserij Nederland.

Groet,
Peter
(Veghel)


Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij.

Deze wateren zijn permanent gesloten voor de aal- en wolhandkrabvisserij naar aanleiding van onderzoek naar de verontreiniging van aal met dioxines en PCB's in de Nederlandse binnenwateren. Het gaat hierbij onder meer om het kanaal Gent-Terneuzen, het kanaal Wessem-Nederweert, het Vossemeer en het noordelijke deel van het Amsterdam-Rijnkanaal.
De herbemonstering bevestigt dat aal uit deze wateren dermate vervuild is met dioxines en PCB’s dat deze op basis van de Warenwet niet mag worden verhandeld.

Ook is uit de herbemonstering gebleken dat aal op de overgang van het Ketelmeer naar het IJsselmeer sterk vervuild is met dioxines en PCB’s. Uit onderzoek naar de vervuiling van Chinese wolhandkrab is gebleken dat wolhandkrab afkomstig uit met dioxine vervuilde wateren hoge concentraties dioxines en PCB’s bevat en daarmee een gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid. Het is dan ook wenselijk dat wordt voorkomen dat ook wolhandkrab uit bovengenoemde wateren in de handel wordt gebracht.

De staatssecretaris heeft in overleg met de minister van VWS besloten bovengenoemde wateren en een bufferzone van 1 kilometer vanaf de Ketelbrug in het IJsselmeer per 1 januari 2015 toe voegen aan de lijst van wateren die permanent gesloten zijn voor de aal- en wolhandkrabvisserij.

De lopende huurovereenkomsten voor aalvisserij met de Staat in bovengenoemde wateren zullen worden opgezegd. Aan de betreffende visserijbedrijven zal een tegemoetkoming worden aangeboden welke in lijn is met de tegemoetkoming die in 2011 is aangeboden aan de destijds getroffen beroepsvissers.

-> Lees hier de volledige brief (pdf) op de site van de Rijksoverheid
Peter, Veghel, 03/12/2014

REAGEER

Gravatar
Rob
.

Mooi hoor, nog meer wateren waar het beroeps zich vol op de rest van de vis gaat storten.

Heeft niemand of iemand zich ooit afgevraagd of de snoekbaars in de deze verbodsgebieden ook wel eens helemaal vol met dioxines kunnen zitten?
Blijkbaar hebben snoekbaarzen hier totaal geen last van want ze mogen gewoon weggevangen worden.
Snoekbaarzen eten natuurlijk helemaal geen bodembewoners zoals kleine paling, grondels en kreeftachtigen. En dioxine hoopt zich natuurlijk helemaal niet op in het lichaam.

De Rotterdamse havens b.v. waren zo zwaar verontreinigd dat de Slufter er notabene voor aangelegd is om de zwaar verontreinigde slib in op te slaan.
Maar de waarschijnlijk brandschone snoekbaars stond en staat gewoon in de afslag.
Als de Haringvliet sluizen na veel regenval weer eens na lange tijd allemaal open gaan om te lozen komt daar de eerste 2 dagen zwart waren uit. Zoveel bezinksel en drab hoopt zich op in deze bezinkput.

Een gedegen onderzoek naar dioxine in snoekbaars in deze verbodswateren zou wel eens het antwoord op het zegenprobleem kunnen zijn.

Rob.

  • about 10 years and 5 months geleden
Gravatar
Rob
.Maassluis

Peter die Dioxide (PCB) paling ik heb hierover ook al eens geschreven , in de grote rivieren is de paling ook zwaar besmet en een groot gevaar voor de volksgezondheid het tv programma Zembla heeft hier toen ook eens onderzoek naar gedaan daaruit bleek dat beroepsvisser Klop de regels overschreed en de paling in vrachtwagens naar Volendam bracht en daar aan de man bracht als IJsselmeer paling , dit laat al weer zien hoe beroepsvissers in elkaar zitten voor geld worden alle regels en beperkingen overschreden . gewoon een verbod voor visserij op paling op alle wateren dat is voor de autoriteiten ook veel beter te controleren en word er ook niet gespeeld met het leven van de bevolking ,ik ben er wel blij mee dat de voedsel en warendienst hier nu aandacht aan besteed maar het is echt beter om een visverbod op paling in te stellen voor heel Nederland dat is veel beter te controleren en veiliger voor de consument afz Rob Maassluis

  • about 10 years and 5 months geleden
Gravatar
Peter
.Veghel

Beste Rob,

Ook ik heb hier in het verleden aandacht voor gevraagd. Daar ik o.a. zitting heb in een VBC betrokken ben geweest bij het uitzetten van karper op rivieren en kanalen in ons land. Weet ik hoe het er helaas aan toe gaat in het wereldje wat visserij heet.

Groet,
Peter
(Veghel)

  • about 10 years and 5 months geleden
Gravatar
Sander
.

Beste Rob en Peter,

Dioxine hoopt zich met name op in vet. En omdat paling een vette vis is, hoopt hier dus veel dioxine in op. Snoekbaars heeft veel minder vet, waardoor ze ook veel minder dioxine opslaan in hun lichaam.
In het Noordzeekanaal is het weleens onderzocht en daar bleek geen enkele snoekbaars boven de norm voor dioxine te zitten.

Met vriendelijke groet,

Sander

  • about 10 years and 5 months geleden