Visstekken
binnenkort vertrekken we met 4 personen naar noorwegen om te vissen.
Is er iemand die wat stekken kent in de buurt van Lindeness(zuid Noorwegen?
Is er iemand die wat stekken kent in de buurt van Lindeness(zuid Noorwegen?
Op forel/ zalm of op de zee ?
Frans,
25 jaar geleden dag ik er nog was.
Toen al moest je in Lindesnes en Zuid-Noorwegen niet het eldorado verwachten dat opgehangen wordt over midden- en Noord-Noorwegen. De vissen zijn er maw wat kleiner en wat minder talrijk. Toen ook al en het zou me verwonderen dat dat met de jaren in de positieve zin is veranderd. In het zuiden wonen veel meer Noren en heel veel Noren zijn actief in de visserij als beroeps of als bijverdienste. De visserijdruk is er maw groter evenals de druk van het visserijtoerisme. Maar dat hoeft niet te betekenen dat er niets te beleven valt. Vanuit de boot met licht materiaal (jigkoppen rond 20 gram) op pollak, koolvis en gul dicht onder de rotskusten was mijn favoriete visserij. . Of met pilkers of natuurlijk aas aan lange onderlijn op de plateau's (40 à 60 Mr een eind uit de kust) of tegen de diepere taluds aan (naar 100 Mr en meer) naar die plateau's. Meestal ligt er in de vakantieverblijven een zeekaart en daar kies je dan de stekken die je wil bevissen in functie van wat de groep graag doet en de weersvoorspellingen.
Het weer was er begin mei vaak stukken beter dan hier bij ons. Maar de wind was vaak een spelbreker. Er zijn namelijk weinig beschutte baaien in Lindesnes zelf waar je met de boot terecht kan als de wind uit zee echt doortrekt. Vaak kan je de wind te snel af zijn door heel vroeg uit te varen en weer binnen komen tegen een uur of 10 als de wind weer aantrekt voor de rest van de dag. Langslapers laten maw de beste opportuniteiten aan hun neus voorbij gaan. Ook in de avonduren durft de wind inbinden. Net als bij ons in de lage landen . .
Kantvissen kan ook maar hou rekening met overwegend rotskusten en klimmen en klauteren rond Lindesnes zelf en voorzie dus stevig schoeisel. Enkele worpen maken en gelijk weer opschuiven naar een volgend plekje waar je opnieuw enkele worpen doet. Dat is de beste manier om vis te vinden.
Strandvissen kon in de omgeving van Spangereid of andere plekken in beschutte fjorden wat verder weg. Platvissen houden van attractors en het aas actief over de bodem binnenvissen. Effe pauzeren, enkele meters binnen draaien en opnieuw een halve minuut pauze; zo kan je het strand uitkammen. Dat levert ginder meer vis op dan de statische strandvisserij die wij hier bij ons kennen. In die fjorden staat weinig stroming, dus loodjes van 20 à 30 gram aan een hengeltje van 3 Mr (of een karperhengel) is meer dan ok voor deze visserij.
25 jaar gelden waren de meeste zoetwatermeren en rivieren visloos vanwege de zure regen. In de grotere rivieren in Zuid-Noorwegen zit NU opnieuw zalm en forel, Ik heb geen idee hoe het vandaag met de meren gesteld is. Kan je best ter plekke navragen. Voor het zoetwater zijn spinners een makkelijk kunstaas.
Denk er tot slot aan dat Noorwegen zeer rotsachtig is, zowel boven als onder water. Hoe dichter je tegen de bodem aanvist, des te meer materiaal ga je verspelen. Wees niet te zuinig wat reservemateriaal betreft (ook niet met dyneema want als je een paar keer overtrekt op 100 Mr diepte kan je spoel snel leeg zijn).
Veel plezier daar.
Ik zou naar midden Noorwegen gaan tussen Trondheimfjord en Rörvik. Vele mooie accommodaties als Bessakker, flatanger, skarnsundet en hagaheim. Is vanaf Oslo aan te rijden in een dag en veel betere visstand dan het zuiden.
Huur een visboot en ga er op uit. Vorig jaar gedaan vanaf tregde ferie en best leuk gevangen. Makrelen gulletjes koolvis lipvis geep en vooral mooie sterke pollaken tegen de rotsen aan. Zelfs mooie zeeforellen kun je verwachten.