Vismigratierivier Afsluitdijk
Zeer goed plan natuurlijk,bevordert de intrek van diverse soorten oa zalm en zeeforel.

Kosten 55 miljoen maar liefst.

Maar als je bereid bent om daarvoor 55 miljoen uit te geven ,heb je wel een gietijzeren plaat voor je hoofd ,wanneer je tegelijkertijd vergunning verleent aan beroepsvissers om te vissen in de Nieuwe Waterweg,een belangrijke trekroute voor dezelfde vissen.

Dan ontkom je er toch niet aan om ook die vergunningen in te trekken?

Ideetje voor Sportvisserij Nederland om ze dat even onder de neus te wrijven.
http://www.sportvisserijnederland.nl/sportvissers/actueel/6060/afsluitdijk_open_voor_vis__video.html
J.Klopper, .(JavaScript must be enabled to view this email address), enkhuizen, 21/11/2014

REAGEER

Gravatar
Lex
.

Dit is toch juist het hele punt? Dat er aan de ene kant zoveel geld uitgegeven wordt om diersoorten te redden, terwijl de meeste simpele conservatienoodzakelijkheden gewoon niet gedaan worden.

Ik ben me er ten zeerste van bewust dat "we" altijd wel erg veel aan het afgeven zijn op SVN, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet genoeg terugzie van het verzette werk. Er is in de media weinig aandacht voor misstanden in de beroepsvisserij en ik zie weinig echt harde acties om onze rechten te beschermen. Het is zoveel gepraat binnenskamers! Zelfs de petities worden gestart door externen. SVN, iedereen bij jullie verdient genoeg! Waar blijven de resultaten?

  • 10 years and 5 months geleden
Gravatar
Argus
.Amsterdam

Je moet momenteel eens over de Afsluitdijk rijden dan zie je een rij multi-fuiken staan, van Den Oever tot Kornwerderzand. Deze beroepsvissers vissen op paling, (een beschermde vissoort), ze schrapen de laatste restjes ondermaatse paling uit het IJsselmeer wat bijkans al leeggevist is. Om deze reden, (en geen andere), word er een open verbinding met de Waddenzee aangelegd wat vele miljoenen gaat kosten. Als dat gerealiseerd is dan worden er honderden fuiken voor deze intrekroute van de vis neergezet, (een complete dichtzet. De voorlichters van de beroepsvissers zullen zeggen dat er genoeg vissen kunnen passeren. (maar dat is een lulsmoesje van het zuiverste water), Sportvissersbelangen tellen hier totaal niet in mee. Het gaat louter om de Beroepsvissersbelangen. (Ben ik nu zo scherp van geest of zijn de sportvissersbelangen zo dom?) Zo als gewoonlijk worden we weer eens grandioos in de maling genomen en alleen een argeloze sul trapt daar met open ogen in.

  • 10 years and 5 months geleden
Gravatar
Ron Smits
.Essen (B)

Ik neem Denemarken als grote voorbeeld van hoe het moet. Hier gaan beroepsvisserij en sportvisserij hand in hand als het over het vangen van zeeforel gaat. Goede afspraken onder elkaar, omdat beiden inzien dat, zonder het zich houden aan dergelijke afspraken, je alleen jezelf maar voor de gek houdt. Op dt moment moet er jaarlijks € 515.000 geïnvesteerd worden om het visbestand op peil te houden. Dit geld is nodig om jaarlijks bijna 1.200.000 smolts uit zetten. Geld dat opgebracht wordt door de visvergunningen.
Ik zie hierboven de naam J Klopper uit Enkhuizen staan. Ik neem aan dat hij de veelbesproken beroepsvisser is. Goed dat hij in gesprek is met Sportvisserij Nederland. Beide partijen zijn er immers bij gebaat dat het vis bestand weer op een aanvaardbaar peil wordt gebracht en ook wordt gehouden. Waarom kan dit in Denemarken wel en waarom zou het hier in Nederland niet kunnen. Natuurlijk zijn er rotte appels onder de beroeps en sportvisserij. Niet mopperen, maar aangeven is de boodschap.
In de jaren tachtig, toen ik voor het eerst naar Denemarken ging ben ik in april een paar dagen met een beroepsvisser mee geweest op de Deense wateren. Ze maakten gebruik van een net boven de bodem staand visnet, waarin de vissen van het juiste formaat zichzelf vast zwommen. Het inhalen deden ze als het ware met een ouderwetse wringer van een wasmachine van vroeger. Zo kwamen er kabeljauwen boven, maar ook vloermatten van schollen. De schollen werden bevoeld en de vrouwtjes gingen onmiddellijk terug het zilte nat in, omdat deze vis paai rijp was en ervoor moest zorgen dat ze ook jaren later nog konden vissen op deze heerlijke vis. Zo kan het dus ook.Ik vis al sinds 1984 in Denemarken en heb nog nooit controle gehad. In al die tijd heb ik drie keer een politie auto gezien en werd ik een keer staande gehouden omdat ze het vreemd vonden dat een auto met Belgisch kenteken om drie uur 's morgens door een klein dorpje reed.
Ik zie hier in Nederland alleen maar haat en nijd tussen beroepsvissers en sportvissers. Ook in de hierboven verschenen reactie wordt een foutief beeld geschetst. Beroepsvissers vangen volwassen paling en zetten deze in zee, zodat deze voor het nageslacht kan zorgen. Aan de andere kant wordt er aan de kust glasaal gevangen om deze in het zoete water uit te zetten, zodat deze kunnen gedijen en over een paar jaar ook richting Saragossa zee kunnen trekken om voor het nageslacht te zorgen. Door deze Migratie rivier kunnen volwassen palingen zelf naar de Saragossa zee om voor het nageslacht te zorgen en ook kunnen de glasaaltjes het zoete water bereiken. Na de afsluitingen van diverse getijdewateren bijvoorbeeld zoals de Zuiderzee kon de paling er niet in maar ook niet meer uit. Uitsterving dreigde. Sportvissers moesten eventueel gevangen paling terugzetten. Natuurlijk was de directe aanleiding het leegvissen van de randmeren en het IJsselmeer door beroeps en op veel kleinere schaal de sportvisserij. Maar daarvoor was de beroepsvisserij ook al actief en was er geen probleem. De echte oorzaak was dat de paling zich niet meer kon voortplanten en de geboren glasaaltjes konden niet gedijen in zoet water. DAT is de echte oorzaak. Nederlanders zijn keien in het winnen van land op het water en het beveiligen van het land door bijvoorbeeld het deltaplan, sluizen, waterkrachtcentrales, stuwdammen etc. Helaas ging dit ten koste van de visstand zoals de paling, de zeeforel, de zalm en de steur. Projecten om de visstand weer op peil te brengen lopen en ik hoop van harte dat het project de Migratierivier door gaat. Ik hoop dan de sportvissers en de beroepsvissers een financiële steun kunnen doneren. Er zijn ongeveer 600.000 vispassen uitgeven. Een bijdrage van € 5 per vispas levert jaarlijks 3.000.000 op. Want met dit project alleen zijn we er nog niet. De waterkrachtcentrales, stuwdammen, andere afsluitingen, sluizen moeten ook omleidingen gaan krijgen dat de vis kan migreren van en naar geboortegronden. En ook deze moeten verder aangepakt worden: kiezelsteentjes om de bevruchte eitjes in te verstoppen en schuilgelegenheden voor de jonge vis.

  • 10 years and 5 months geleden
Gravatar
R uut Ee
.

Misschien eens een grote actie organiseren......demonstreren gaat doorgaans op het vaste land, maar dat kan ook op het water lijkt mij. Gewoon een keer de daad bij het woord voegen en massaal met bootjes te water en alle fuikentroep weghalen ( lees vernietigen ).........of draaf ik nu door..

  • 10 years and 5 months geleden
Gravatar
Ben
.

R uut Ee , dat kan natuurlijk helemaal niet!
Uit den boze!
Gewoon wachten tot alles leeg is en braaf blijven toezien en o dertussen flink betalen voor weinig en larie op zondagochtend tv!

  • 10 years and 5 months geleden
Gravatar
Patrick
.

Natuurlijk een schitterend initiatief !
Alleen jammer, en daar kun je de klok op gelijk zetten, dat straks nog steeds de hele afsluitdijk in de fuiken/nettentroep staat. Dan heb je 55 miljoen belastinggeld uitgegeven zodat er extra vis gevangen kan worden door het beroep.
Allemaal leuk voor de bühne maar het is in principe weinig meer dan een verkapte subsidie aan het beroep.
De natuurbeschermertjes zullen het later wel weer goedpraten want er zal vast wel een soortje zoals een 3-doornige stekelbaars of zoiets van profiteren. Die kunnen nl door de mazen heen. Victorie zal gekraaid worden maar de visstand (en wij dus) hebben nog steeds het nakijken.

  • 10 years and 5 months geleden