Vismateriaal
Ik ga dit jaar naar Noorwegen en ga op kabeljauw vissen vanaf de kant.
Welke vismaterialen heb ik hier voor nodig?
Ik heb hier geen ervaring mee. Wie kan mij informeren of helpen?
Jan V, .(JavaScript must be enabled to view this email address), Spijk Groningen, 27/06/2023

REAGEER

Gravatar
Fons
.

In Noorwegen moet je nooit zoeken naar rotsen; wel naar stranden zoals wij die kennen. Als je strand op z'n Nederlands zoekt, doe dan heel goed je huiswerk (Bv satellietbeelden van google earth raadplegen) want anders verspeel je terplaatse kostbare tijd met zoeken. Wat al makkelijker te vinden valt, zijn her en der kleine zanderige baaitjes die grotere rotspartijen onderbreken maar daar heb ik nooit op gefocust.

Kantvissen in Noorwegen is dus vaak rotsvissen met kunstaas. Een manier van vissen die uw fysieke conditie ten goede zal komen want er komt behoorlijk wat klimwerk aan te pas, soms loop je enkele honderden Mr en dan blijkt dat je toch niet beneden bij het water geraakt etc.... Soms liggen er onderwater obstakels vlak voor je voeten die je beletten om te vissen, soms ligt er een ondiep kelpveld voor de rotsen en dat kan heel vervelend zijn etc.... Maar soms kom je bij een geweldige stek uit met diep water, een leuk talud waar in geen jaren een kunstaasje heeft gezwommen en vang je zo een paar mooie polakken, koolvissen of gullen. Het klassieke snoekbaarsmateriaal uit Nl is geschikt daarvoor ttz een hengel van 2,70 of 3 Mr met spinmolen uit de 2500 / 4000 reeks. Werpgewichten van 7 tot 25 gram is ok. Shads en twisters van 8 tot 12 Cm of lichte pilkertjes waarmee je naar de horizon kan werpen. Let er wel op dat je spullen zoutwaterbestendig zijn en laat je dure hengel thuis want al lopend over de rotsen kan je zo een been breken, dus ook die dure hengel. Zet zwaarder dyneema op de spoel dan gebruikelijk in Nederland en neem onderlijnen die qua trekkracht aanzienlijk minder sterk zijn. Zo niet zal je spoel rap leeg zijn.

Zie je op tegen al dat klimwerk, focus dan op de steigers van de belangrijkere havens. Daar kan je voor zover niet verboden, vissen met de auto naast de hengel(s). Daar kan je zowel met kunstaas als stationair met lood op de bodem terecht. Niet zelden zit er vis (Bv lipvis en pollak) onder de steigers want die zijn vaak op palen gebouwd. Daar kan je maw "verticalend" aan de slag. Getijdenverschillen in Noorwegen zijn veel minder groot dan in onze contreien, dus de getijdenstroom is er ook minder hard. Met een lichtere karperhengel met loodgewichten van 25 tot 50 gram zit je vaak goed voor de visserij met lood op de bodem. Die strandpook die 150 gram werpt zou ik persoonlijk nooit meedoen naar Noorwegen.

  • about one year and 5 months geleden
Gravatar
Lex
.

Hi Jan,

Ga je met kunstaasvissen of met strandhengels?
Waar in Noorwegen ga je precies heen?

Ik denk dat je gemiddeld genomen, voor de kunstaasvisserij, af kunt met een zware spinhengel van 2.70 of 3.00 met een werpgewicht tot een grammetje of 70. Loodkoppen tussen de 10 en 30gr met softbaits tussen de 10 en 20cm is prima. Kleuren maakt echt niets uit, maar feller voor kabeljauw lijkt een voorkeur te hebben voor ze.

  • about one year and 5 months geleden
Gravatar
JTC Verhagen
.Spijk

Dank je wel Fons en Lex voor jullie reacties. Hier kan ik wat mee. Ik ga me verder voorbereiden met deze info.
Jan Verhagen

  • about one year and 5 months geleden
Gravatar
Patrick
.Enschede

Kan Lex helemaal volgen en zou willen toevoegen een slag lichtere hengel ook mee te nemen met wat lepeltjes voor zeeforel en makreel/koolvis. Wellicht handig om naast maps de waterkaart te downloaden: https://kart.gulesider.no dan zie je gelijk de dieptes. Vis je bij snelstromende doorgangen oiv eb en vloed, hou dan rekening met heilbot mocht je wat noordelijker gaan dus zou je ook nog een 100 grams spinhengel met 4/5000 molen mee te nemen. Kun je die ook nog gebruiken voor vissen met kleine dode koolvis en 100 gram lood op een wapperlijn met grote haak.

Veel succes

  • about one year and 5 months geleden