Veel dioxine in vis
Eten van vis niet zonder risico
Uitgegeven: 11 oktober 2008 19:55 www.nu.nl
Laatst gewijzigd: 11 oktober 2008 19:56
HILVERSUM - Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd.
Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten.
Advies
"Dat is een goed advies, maar overschrijdt de grens van twee keer per week niet, anders kom je snel over de maximale hoeveelheid dioxines heen", aldus Murk. Het slikken van visoliecapsules raadt zij af. Zeker wanneer vis al onderdeel is van het menu.
Nederland
Uit onderzoek van Murk blijkt dat vooral vis uit Nederlandse rivieren, de Middellandse Zee en vis die dicht bij de kust is gevangen, veel dioxine bevat. Ze ontraadt dan ook deze vis te eten.
Uitgegeven: 11 oktober 2008 19:55 www.nu.nl
Laatst gewijzigd: 11 oktober 2008 19:56
HILVERSUM - Eten van vis kan gevaarlijk zijn. Vissen kunnen namelijk een hoog gehalte aan dioxines in hun vet hebben opslagen. Dat heeft Tinka Murk, toxicoloog aan de Wageningen Universiteit, zaterdag in het televisieprogramma Kassa gezegd.
Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten.
Advies
"Dat is een goed advies, maar overschrijdt de grens van twee keer per week niet, anders kom je snel over de maximale hoeveelheid dioxines heen", aldus Murk. Het slikken van visoliecapsules raadt zij af. Zeker wanneer vis al onderdeel is van het menu.
Nederland
Uit onderzoek van Murk blijkt dat vooral vis uit Nederlandse rivieren, de Middellandse Zee en vis die dicht bij de kust is gevangen, veel dioxine bevat. Ze ontraadt dan ook deze vis te eten.
Gaat het om verse vis en dus niet ingeblikt o.i.d. dan zul je altijd moeten gissen waar de vis vandaan komt (gevangen is. Een mooi maar tegelijkertijd dus moeilijk uit te voeren advies, wel 2 x vis eten maar niet uit water x en y.
Zo meteen moet je de vis nog met rubberen handschoen onthaken en vooral de vis niet aan raken
Ach, zeg altijd ,we gaan toch een keer dood en dan kun je maar beter geleeft en genoten hebben
Lolke, het is verplicht voor fabrikanten van visproducten om de herkomst van de vis te vermelden.
Roy,
Dat klopt inderdaad, in de praktijk zal dit echter veelal niet het geval zijn. Zo staat er geen plaats van herkomst bij het zoute harinkje dat ik bij een viskraam koop of bij een pond paling bij het visboertje of bij de vis op de markt en ga zo maar door!
Van de ene kant heb je gelijk rene,maar lees maar eens op internet (en neem het anders maar gewoon van me aan) wat een teveel aan dioxine voor gevolgen kan hebben.........dan eet ik liever gewoon maar 1 of 2 keer per week vis,dat is voor mij toch genoeg.
Ja mannen de dood moet een oorzaak hebben.
Grt Frans
Haarlem.