Vangstverbod schieraal uitgebreid
Op de website van Sportvisserij Nederland, zie https://www.sportvisserijnederland.nl/actueel/nieuws/26565/vangstverbod-op-schieraal-en-glasaal-verlengd-naar-6-maanden.html , is te lezen dat voor beroepsvissers het vangstverbod voor schieraal en glasaal is uitgebreid tot 6 maanden. Je kunt verwachten dat het beroep, bij monde van DUPAN, nu weer in alle staten is en gaat roepen dat het juist zo goed gaat met de aal.
Overigens is dit een ontwikkeling die ik in het verleden al voorspeld heb.

Als ze het afgelopen jaar inderdaad meer gevangen hebben dan is dat waarschijnlijk te verklaren door de uitzetting van glasaal in het verleden, maar door die verplaatsingen van glasaal wordt er geen palinkje aan het bestand toegevoegd. Eerder loop je het risico dat tijdens dat proces een aantal voortijdig zal sneuvelen.

Vriendelijke groet
Fuut
Fuut, onbekend, 15/01/2024

REAGEER

Gravatar
Sander
.

Nuancering: dit geldt alleen voor kust en zee. Voor binnenwateren veranderd er niks.

Voor wat betreft glasaaluitzet denk ik er wat anders over. Deze worden in o.a. Frankrijk en Engeland gevangen voor barrières (dammen) waar ze ophopen omdat ze niet verder kunnen. Op deze locaties is er bovengemiddeld veel sterfte, bijvoorbeeld omdat een concentratie glasaal predatoren (vissen, vogels) aantrekt. Verplaatsen van deze glasalen naar geschikte opgroeigebieden kan dus leiden tot een hogere overleving.
Daarnaast kan een toename van de palingstand in binnenwateren ook het gevolg zijn van betere vismigratievoorzieningen. Bijvoorbeeld bij het IJsselmeer is enkele jaren geleden al een vispassage aangelegd en is er aangepast beheer van spui- en schutsluizen om meer glasaal binnen te laten.

  • 11 months and one week geleden
Gravatar
Jaap
.Alkmaar

Gewoon minimaal 10 jaar niet op vissen . Dat is de enige manier . Misschien ook een idee voor sommige zeevissen !

  • 11 months and one week geleden
Gravatar
dre hellemons
.oud gastel

het klopt wat het beroep zegt dit jaar was voor de hengelaar op paling ook een topjaar
fuut slaat de plank behoorlijk mis

  • 11 months and 6 days geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Gewoon de handel van de glasaaltjes verbieden, of het nou legaal is of wat algemeen bekend is de illegale smokkel. Een paar voorbeelden:

1 Van glasaaltje naar gerookte paling “kweekpaling”: Daar kan ik heel kort in zijn, kweekpaling bestaat niet. Kweekpaling is niet minder dan wildgevangene glasaal. De paling begint in de kwekerij als zogenaamde glasaaltje; baby paling van 5-6 cm lang die nog doorzichtig zijn. Gedurende de eerste dagen wordt de glasaal gevoerd met kabeljauwkuit, waarna ze langzaam gewend worden aan kruimelvoer. Dit voer bestaat uit eiwitten, visolie, vitaminen en mineralen, in een samenstelling die optimaal is voor de vis. De glasaal wordt vervolgens in deze omstandigheden in gemiddeld 16 maanden opgekweekt tot paling van 130-200 gram, waarna ze klaar zijn voor de rokerij.

2 De smokkelen, illegale handel: Bedreigd en kostbaarder dan ivoor, de glasaal: De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard. Europol gaat de jacht op palingsmokkelaars intensiveren. Tijdens het jaarlijkse congres van de Sustainable Eel Group ‘SEG” een internationale organisatie die zich richt op de bescherming van de paling. Wetenschappers van de organisatie schatten dat zo'n 25 procent van de populatie glasalen bedreigd wordt door smokkelaars. Hoewel de Europese Unie al jaren een verbod op alle import en export van de vis hanteert, worden volgens schattingen jaarlijks zo'n 350 miljoen glasaaltjes gesmokkeld vanuit Europa. Deze vissen gaan voornamelijk naar Azië, waar ze worden opgekweekt tot palingen en vervolgens worden doorverkocht, onder meer in de Verenigde Staten en Canada. Met de smokkel van glasaal wordt naar schatting jaarlijks ongeveer 3 miljard euro verdiend. De glasaaltjes zijn daarmee lucratiever dan ivoor.

3 De menselijke consumptie van glasaaltjes: In sommige landen is het een heuse delicatesse en belanden ze in de pan.

4 Nederland en de beroepsvissers: Ook hier in Nederland is er een handel in glasaal. Deze worden uitgezet om later, dat is de bedoeling terug te vangen. De glasaaltjes die in verschillende delen van Nederland worden uitgezet is afkomstig uit Engeland en Frankrijk. Ik zou zeggen stop met deze praktijken. Het geeft ook een vertekend beeld want volgens de beroeps zit er genoeg paling.

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
Lex
.

Dre,

Een topjaar in vergelijking met wat? In vergelijking met de afgelopen paar jaar?
Zet het eens af tegen de vangsten 40 jaar terug?
En bekijk eens hoeveel fuiken er nu staan ten opzichte van toen. Je hebt een 10voud van de fuiken nodig voor een fractie van de vangst.
Het beroep roept maar wat, oplichters.

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
mark
.rottedam

Fuut heeft 100% gelijk. Ik durf zelfs te stellen dat de uitzettingen van aal een averechts effect heeft. Uitgezette vis keert niet terug naar de paaigronden in den verre en helpt dus niets met het oplossen van het échte probleem. Én de uitgezette aal concurreert met de aal die wél vanuit de Sargasso zee komt. De kans bestaat dat deze de aal die vanuit zee komt dus eerder belemmerd dan versterkt.
Als laatste is het beeld van de aalstand hierdoor totaal vertroebeld. het lijkt alsof de aalstand verbeterd, terwijl zeer waarschijnlijk de aanwas vanuit zee juist achteruit gaat. Mijn mening is dus dat uitzettingen van aal beter kunnen stoppen en dat dát de zaak juist te goede komt.

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
Cor Dekker
.Langezwaag

Ik ben het met de fuut eens , de paling standword kunstmatig op peil gehouden door het uitzetten van glasaal dat weer bekostigd word door Jan met de pet en gedeeltelijk binnen visserij ,het is een schijn vertoning de waarheid mag gezegd worden ! Mvrg CorDekker

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
Rob
.Spijkenisse

Zo maar een verhaaltje over glasaal.
Een 30 jaar terug gingen wij met 4 man een weekje naar Frankrijk in een camper om te vissen. De berichten over de enorme karpers waren de aanleiding maar hoe we ze zouden gaan vangen wisten we niet. Het was meer het samen zijn naar aanloop van het komende haringseizoen wat 3 maanden enorme drukte met zich mee zou gaan brengen.
Het was april of begin mei.
Op een middag belanden we naast een rivier waar we wat hebben gevist, biertje en een praatje lulkoek.
Heerlijk rustig, niemand te zien en ook geen vis. De rivier konden we prachtig door het landschap zien lopen. Kribbetje, zandbank, bomen.
Tegen de schemer kwam er bootje voorbij, en toen nog een, en nog een, en nog een enz.
Overal gingen die bootjes ergens voor anker en met een groot licht schijnend op het water. In het donker leek de stille rivier wel een rijksweg geworden die je links en rechts door de lichten helemaal kon volgen. We wisten toen nog niet wat die bootjes aan het doen waren.
In de avond reden we naar het dichtstbijzijnde stadje om een restaurant op te zoeken.
Daar liepen we op de kade van die rivier waar ook overal mensen aan het vissen waren, maar zonder hengel. Allemaal een sterke schijnwerper op het water met een groot soort net in de hand wat het meest leek op een hele grote theezeef.
Om de paar minuten ging die zeef door het schijnsel in het water heen. En telkens zaten er een paar glasaaltjes in die zeef. Hup de emmer in waar er al aardig wat in zaten.
En dat bij iedereen die bezig was. Ook die bootjes op de rivier.
Dus alleen al op dat kleine stukje rivier waar wij waren werd er door honderden mensen op glasaal gevist.
Die glasaal was toen ook al lucratief. Toen jaren later bekend ging worden dat het slecht ging met de palingstand moest ik alleen maar aan die tijd denken.
Nooit heb ik gedacht dat de achteruitgang van de paling de schuld was/is van de beroepsvissers maar wel door de ongecontroleerde roof van de glasaal.
Als ze nu nog steeds illegaal gevangen worden is dat de echte en enigste reden dat de paling met uitsterven bedreigd word.

Rob

  • 11 months and 3 days geleden
Gravatar
Hans
.Leeuwarden

Niet helemaal over de paling wellicht, maar voor de geïnteresseerden onder ons.
Kijk eens naar Artifishall. (Staat op YouTube)
Dit gaat over de zalm en hoe wij met zijn allen de boel behoorlijk verknoeien.
Ik zie wel overeenkomsten met de paling.

Laten we hopen dat we met zijn allen verstandig worden en eens wat minder naar de centjes kijken. Een bepaalde soort een paar jaar met rust laten kan echt geen kwaad en is voor ieders gewin.

  • 11 months and one day geleden