Teruggooien van vis verboden
In de Leeuwarder Courant van 7 februari jl. stond het volgende:

Europa verbiedt het teruggooien van vis.

Europese vissers mogen per 2014 geen bijvangst in zee teruggooien. Ook ondermaatse vis moet verplicht aan land.

Brussel kreeg daarvoor woensdag de steun van een ruime meerderheid van het Europese Parlement in Straatsburg.
Driekwart van de bijvangst, ofwel een kwart van de totale vangst, wordt nu meestal dood overboord gezet. Alles wat nu aan land komt wordt verrekend met de visquota. Het uiteindelijke gevolg moet zijn dat vissers slim vistuig ontwikkelen dat de bijvangst tot een minimum beperkt.
Barbara Holierhoek van de Harlinger vissersvereniging Ons Belang en hulp in nood in Zoutkamp verwacht niet dat haar leden drastische maatregelen moeten nemen. "Dat zijn vooral garnalenvissers. Die zijn een jaar of vier geleden al overgeschakeld op zeefnetten, waardoor de bijvangst flink is gedaald."
De bijvangst zou nu liggen op nog maar 3 procent van het totaal
Het Europees Parlement steunt ook vangstbeperkingen die tegen 2020 weer moeten zorgen voor gezonde visbestanden. Nu is 80 procent van de bestanden in de Middellandse Zee en bijna de helft van die in de Atlantische Oceaan overbevist. Na decennia van mislukte acties spreekt ook het Wereldnatuurfonds van een doorbraak.
De Algemene Rekenkamer concludeert in een vandaag gepresenteerd rapport dat de Nederlandse schol- en tongvissers de afgelopen jaren wat betreft duurzaamheid flinke vooruitgang hebben geboekt. "Economische belangen en ecologie komen meer in balans", stelt de Rekenkamer die in 2008 nog een uiterst kritisch rapport publiceerde over de Noordzeevissers.
Zo wordt de schadelijke boomkorvisserij steeds meer vervangen door natuurvriendelijker vangsttechnieken zoals de pulswing en het flyshooting. Ook de opkomst van de viskeurmerken draagt bij aan een duurzamere werkwijze van de vissers. Mocht het Europese teruggooiverbod alsnog stranden, dan zou Nederland dit verbod zelf kunnen invoeren. "Het is niet nodig om op Europese afspraken te wachten", stelt de Rekenkamer.
Wel noemt de Rekenkamer het zorgelijk dat er steeds minder inspecties plaatsvinden. "Controle blijft nodig."
Gert, Friesland, 10/02/2013

REAGEER

Gravatar
Patrick
.

Dat is mijns inziens een hele goede maatregel. Maar dat werkt alleen maar als er op elk schip een controleur mee vaart die in de gaten houdt dat er niets overboord gaat. En omdat vissers erg vindingrijk zijn is het ook nodig om regelmatig dmv (op grote hoogte genomen want anders zien ze je) ook te controleren of die controleur niet gezwicht is voor bepaalde financiele voordelen. Die gasten zullen nl niet zo gek veel verdienen en voor een "paar centen" zullen er velen zijn die besluiten het spreekwoordelijke oogje dicht te knijpen. Dus om kort te zijn. Dat wordt weer helemaal niks en staat leuk op papier maar er zal niks veranderen. En je hebt het al gelezen; volgens de woordvoerder(s) van de branche zijn de zg "discards" slechts een paar % dus geen enkele reden om de regels aan te scherpen !!!!

  • 12 years and 2 months geleden