stroomvissen!
ik vraag mij af hoe het mogelijk is dat de sportvissers in de gesloten tijd nog niet eens met een pier mogen vissen,en dat de (beroepsvisser)gewoon met stroom vist.ik heb het namelijk voor mijn ogen zien gebeuren,vorige week 6-4-08 (gesloten tijd).op de afgedamde maas nabij aalst gld.wie zou mij t kunnen vertellen.mvg piet
De beroepsvissers worden volop gesteund door de (landelijke) politiek. Zij zullen moeten blijven vangen ongeacht wanneer en/of het te verantwoorden is. "Ze doen het voor hun beroep en er moeten toch centjes in het laadje komen!"
Piet, een aantal jaren geleden (ik denk een jaar 0f 5) kon je na een aantal slechte jaren weer een aantal palinkjes vangen op een avond,wat schetst mijn verbazing, het beroep ging weer aan de gang met elektriek in de basalten waar toch nog wel paling inzat en het was weer afgelopen met de paling.Je weet toch wel dat de laatste palinkjes ook wegmoeten!!!!!!
Daarbij wil ik melden dat er alleen een gesloten tijd is ,omdat de beroeps vissers dat jaren terug hebben afgedwongen..niet omdat de vis aan het paren is,maar omdat de vis te goed bijt.
citaat van voorzitter HFO
----------------
terwijl alle beroeps vissers dus de paaiplekken afvissen...zitten wij braaf thuis te wachten tot onze vis vekocht is..en maar klagen over de aalscholvers die beroeps vissers.want iedereen kan snappen als je de paaiende vis weg haalt dat er niet veel nieuwe vis gaat komen..
Alle vissers zijn gelijk, maar sommige vissers (beroeps dus) zijn meer gelijk dan andere.
Aangezien (eind) April en Mei de topmaanden zijn voor paling omdat deze dan massaal (voor zover je nog over massaal kunt spreken) loskomt om zich vol te vreten aan kuit, hebben de heren beroeps ervoor gezorgd dat wij dan niet kunnen vissen op paling. Ze zijn wel heel handig die gasten, dat moet je ze toch nageven. Duidelijk mag zijn dat deze jongen zijn koelkast net vol heeft gegooid met een schitterend assortiment wormen en dus gewoon een paar palinkjes gaat vangen in de gesloten tijd.
Het lijkt mij in elk geval zeer interessant dat bijvoorbeeld Sportvisserij Nederland eens een keer een proefproces aanspant hierover. Ik ben benieuwd wat een rechter vindt van het feit dat er een wet is die het sportvissers verbied om in een bepaalde tijd op bepaalde vissoorten te vissen terwijl het beroep massaal netten, fuiken, repen etc. uitzet PLUS dat ze ook nog eens enorme hoeveelheden vis electrocuteren om een paar palinkjes extra te vangen waarvan een groot deel ook nog eens dood tussen de stenen en het rijshout blijft zitten. Lijkt mij niet te verkopen dat je onder het mom van beschermingsmaatregelen de ene groep iets verbied terwijl een andere groep zich alles kan veroorloven. Als leek op dit gebied zie ik toch oa al een stuk rechtsongelijkheid en discriminatie en elke dag hoor ik in de media dat dat in NL niet zou moeten kunnen.
Deze jongen gaat dus gewoon vissen wanneer hij zin heeft om te vissen en wanneer het mij uitkomt.
Ik ben bang dat je van Sportvisserij Nederland geen harde akties/proefproces hoeft te verwachten op dit gebied. Daar zijn ze veel te soft en suf voor helaas...
gewoon door gaan met het vissen op roofvis doet de beroeps ook en wat denk je van de polen dus ik ook.
gr Raddy
Ik zou zeggen, gewoon met wormen gaan vissen. Het is door niemand uit te leggen dat je op macro niveau (beroepsvisserij) wel massaal de paling mag wegvangen terwijl op micro niveau (sportvisserij) het verboden is om zelfs maar met wormen te vissen omdat daar eventueel paling gevangen mee zou kunnen worden (foei!) Ronduit belachelijk en te gek voor woorden. Ik zou ook graag zien dat Sportvisserij Nederland dit verbod gaat aankaarten in Den haag met als doel te proberen dit afgeschaft te krijgen.
Toen jaren geleden groen licht werd gegeven om geen gesloten tijd meer in te stellen voor bepaalde vissoorten, was het argument van de beroepsvisserij dat juist in de maanden april en mei de paling het best vangbaar was aan de hengel en men daarom het opheffen van de gesloten tijd niet wenselijk vond. Het enige wisselgeld bleek toen een verbod op het gebruik van wormen. En zo geschiedde. Dat betekende en betekent echter nog geen verbod op het vissen op aal. Want, als je die in april en mei vangt, mag je die nog steeds gewoon behouden. Je kunt ze immers ook prima aan maden. madenpoppen (casters) en soms ook aan kaas vangen. Wat het beroep op dit moment ook doet of schreeuwt; het gaat momenteel zeer slecht met de Nederlandse aal of zoals je wilt paling,en blijven doorvissen betekent dat er binnen niet al te lange tijd helemaal geen aal meer in onze binnenwateren en kustwater is te vangen. Vandaar dat onze landelijke hengelsportbond absoluut niet zit te slapen, maar juist haar verantwoordelijkheid neemt, door voor te stellen om binnenkort niet meer op een zwaar bedreigde vissoort te vissen. Wat is daar mis mee? En, is dat op dit moment niet belangrijker dan te ijveren voor afschaffing van het wormenverbod? Dat komt er immers vanzelf wel als de laatste aal is weggevangen!
t gaat er mij niet zo zeer om dat ik niet met een pier mag vissen,maar alle roofvissers moeten 2 maanden toe kijken hoe de (beroepsvisser)in onze geslotentijd wel de paling en andere (paaiende)vis mag vangen en $$$$$$$$, hoe zit dat (sportvisserij nederland).
Typisch Nederland op z'n smalst om appels met peren te vergelijken."Hij mag wel en ik mag niet", terwijl ik heb aangegeven dat ook wij in april en mei paling mogen vangen en zelfs mogen meenemen. Alleen, mogen wij die niet aan wormen vangen! Ongetwijfeld zal dat verbod op het vissen met wormen best wel en keer worden opgeheven als de aal vrijwel geheel is verdwenen. Maar, siert het ons niet als sportvissers als wij voor de verandering eens niet voor de zoveelste keer naar beroepsvissers wijzen - die graven toch wel hun eigen graf - maar onze verantwoording nemen als het om een inmiddels ernstig bedreigde vissoort gaat. Of, gewoon de ogen blijven sluiten omdat het beroep dat ook doet?
Beste Michel, op heel veel water is de scheiding schubvis/aalrecht allang verdwenen hoor.
De beroepsvissers die in de zogenaamde gesloten tijd electrisch vissen zijn in mijn ogen gewoon kortzichtige domme of slimme lui.
Misschien is het wel helemaal niet zo om de paling te doen.
Ze vissen ook de paaiplaatsen van de snoekbaars af.
Ik vraag me af of er wel eens onderzoek naar gedaan is wat er met het kuit en broed gebeurt nadat het onder stroom is gezet.
Een beroeps vertelde mij ooit dat hij het recht wel had om electrisch te vissen maar het niet deed omdat je volgens hem al het vreten voor de vissen kapot maakte.
Dus als zo'n beroeper dit nu al denkt vraag ik mij zelf af wat er met kuit gebeurt, misschien dat iemand dit weet.
Afgelopen najaar zijn er nog steeds honderden tonnen paling gevangen dus ze hebben dat gedoe met electrischiteit helemaal niet nodig.
Denk erom dat alles boven komt drijven en niet alleen paling.
Wij hebben hier een prachtig water en het had wat snoekbaars, maar sinds een beroeps er tig x per jaar electrisch vist kun je er geen meer vangen.
zolang ze het belang van deze mannen zwaarder laten wegen dan het belang van de sportvissers kun je er geen klote aan doen.
Nog een voorbeeld; een handje vol beroepsvissers krijgt het voor elkaar om de spuisluis van de Grevelingen 1 maand in het najaar gesloten te houden zodat de schierpaling niet naar zee kan trekken en ze zodoende weg te vangen.
Als het nu werkelijk 5 voor 12 is voor de paling word het dan niet eens tijd dat de regering en zeker voor SN om eens aan de bel te gaan trekken!
In onze binnenwateren zijn er voor de beroepsvissers, uitgezonderd in Friesland v.d. bijvangst van snoekbaars, geen quota vastgesteld. Dit terwijl er voor de beroepsvissers buiten (zee)terecht sprake is van quota. Stel je geen limieten en/of controleer je er niet streng op dan vang je als beroepsvisser toch alles dat je binnen kunt krijgen, het gaat per slot van rekening om je inkomsten.
Ook verwonderlijk is dat de (binnen) beroepsvissers geen gesloten tijd voor aassoorten schijnen te hebben. Een gesloten tijd voor het handelen in vis als snoekbaars en baars in april/mei schijnt weer wel van toepassing te zijn.
@ Michel
Inderdaad. door de laffe houding van de georganiseerde sport en lakse houding van sportvissers ten aanzien van VBC's, komen enkel op meer en meer plaatsen fuiken, netten en stroomstoten door het water.
Voorbeelden ten over, maar aktie ho maar.
Want, snif snotter snuf, die arme beroepsvisser moet er toch van leven? Moeten ja, want als ze een echte baan moeten zoeken, gaan ze dood. Echt waar!
Arno,
Jij schijnt er plezier aan te beleven de beroepsvisser belachelijk te maken. Wellicht eens iets voor jou een tijdje beroepsvisser, maak je ook eens contact met een echte baan. Het vrouwtje zul je dan wel regelmatig moeten missen en ook niet steevast 's avonds om een uurtje of 18.00 warm eten na nog geen 8 uurtjes werken.
Beste beroepsvisser, Gelukkig heeft mijn man, Arno, een geweldige " echte" baan zonder daarbij de natuur aan te tasten. Jammer om te lezen dat jullie elkaar liever belachelijk maken dan samen te werken........ Over slim gesproken!
Nancy,
Ik wens jou en je man Arno samen alle geluk van de wereld toe en wees maar blij dat hij een baan heeft waarbij hij de natuur niet aantast. Overigens wordt onze natuur en dan met name het water hoofdzakelijk aangetast door de waterschappen die "noodgedwongen" streven naar "leidingwater", waarin helaas maar weinig vis zit en dan veelal ook nog oninteressante soorten.
In plaats van modder gooien in deze topic zou ik liever eens wat reacties willen lezen van mensen ( SN of beroeps )die direct met deze zaken te maken hebben.
Waarom mag het beroep wel met hokfuiken of electrisch vissen op plaatsen waar de vis aan het paaien is?.
Waarom mag een sportvisser niet met een worm vissen?.
Wat gebeurt er met kuit, visbroed, waterluizen e.d na stroomstoten van een paar 1000 volt?.
Ik weet zeker dat dit soort mensen deze site ook lezen, dus een kleine (w.s veel) moeite om eens te reageren.
Hallo Rob,
Je vraagt wat er gebeurt met kuit, visbroed, waterluizen e.d na stroomstoten van een paar 1000 volt?
Bij het elektrisch vissen komt deze spanning niet op de vis e.d. te staan. Ik zal proberen uit te leggen hoe dit wel gaat. Bij het elektrisch vissen staat er een aggregaat in de boot die door middel van een gelijkrichter een gelijkspanning afgeeft van enkele honderden volts. Naast de boot hangt een ijzeren plaat of net in het water waaraan de min zit bevestigd. De plus zit aan het schepnet bevestigd waarmee gevist wordt. Zodra dit schepnet in het water gehouden word gaat de spanning zich verdelen over het water rondom de boot. Stel dat de aggregaat een gelijkspanning van 300 volt geeft en dat de afstand tussen het schepnet en de ijzeren plaat 3m bedraagt dan verdeelt de spanning van 300V zich over die 300cm. Over elke cm water staat dan een spanning van 1V. Dit wordt in de techniek de elektrische veldsterkte genoemd die in dit voorbeeld dus 1V/cm is. Is er een vis die zich in het gebied rondom de boot bevindt dan komt op elke cm van die vis een spanning van 1 volt te staan. Dus is die vis 20cm lang dan komt op die vis een spanning van 20V te staan. En niet de volledige 300V waarmee gevist wordt.
Als een visseneitje 2mm doorsnee heeft dan komt er in dit geval op dat ene eitje dus 0,2V te staan.
Wat de schade is als er spanning op kuit, visbroed e.d. komt weet ik niet, maar dit is mede afhankelijk van de tijdsduur dat die spanning erop heeft gestaan. Tevens is van belang met wat voor stroomsterkte er gevist wordt. De visser kan de stromsterkte van de aggregaat opvoeren, waardoor er meer vis verdoofd raakt.
Verder wil ik nog wel even benadrukken dat ik het ook niet eens ben met de situatie zoals de visserij in de gesloten tijden nu geregeld is. Ik heb ik het bovenstaande stukje alleen proberen uit te leggen hoe het elektrisch vissen in grote lijnen werkt.
Ik heb zelf bij diverse visserijkundige onderzoeken het water elektrisch zien afvissen en heb dit een enkele keer ook zelf gedaan. In al die gevallen is er geen vis aan het elektrisch vissen doodgegaan.
Nou piet dat is heel simpel waarom het beroeps mag vissen met stroom.
PvdA, CDA, vvd, Christenunie etc. zijn allemaal voor de beroepsvissers en tegen jouw en mij. Maar toch stemmen we allemaal weer op die partijen??
Triest. Nederland kan een topland zijn voor (sport)visserij. Er zijn zo,n 500 ,beroepsvissers, in ons land. Nvvs, ik stel voor koop ze uit, maak ze controleur, hoe dan ook zorg dat ze verdwijnen!
Ja Sjan, maar dan moet er wel geld zijn. Dat komt uit de afgifte van de VISpas, waar zoveel vissers niet aan willen. Dus wordt er nu op een andere manier een oplossing gezocht: meeneemverbod/terugzetplicht voor plaing aan de hengel gevangen.Helaas zullen er dan ook wel meer vissers afhaken, want veel met name oudere vissers zijn juist lid van een club om op paling te mogen vissen. De vis wordt steeds duurder betaald. Alleen gold dit spreekwoord ooit voor het beroep maar lijkt opnieuw uitgevonden voor de sportvisser. Ik roep het maar weer een keer: allemaal aan de VISpas, met 2 miljoen vissers kun je wel wat meer beroep uitkopen!
Degenen die een VISpas hebben, kunnen de argumenten lezen in de gratis regioeditie van het VISblad.
Tja, Peter. Een vereniging die niet voor je belangen opkomt, doet steeds meer (toekomstige) leden afhaken.
we moeten respect tonen aan de beroepsvissers maar dat de beroepsvissers ook eens respect tonen aan ons de visserschepen trekken soms op 50 meter van de kant de zeetongen en andere vissen weg voor onze neus. we moeten soms ons lijn binnentrekken anders slepen ze onze lijn mee weg.is dat normaal of reglementair ??? NEEN .
en toch gebeurd het regelmatig zonder gevolgen.want ze willen alles!!!!!!!
Vandaag 5-12-2017, zie ik 2 mensen in een boot met een draaiende aggregaat en 2 schepnetten door de sloot langs het riet varen. Terwijl het 1-2 maanden geleden enorm goed ging met de snoek zijn ze nu hun emmers vol aan scheppen met snoek, ik zag er trouwens ook een zeelt tussen zitten. Enorm zonde terwijl de vader van een van die mannen in de boot het viswater hier beheert. En hij zou dus de visstand moeten regelen. Laatst stond zelfs in de krant dat de mensen die in de polder vissen een vergunning bij hem zouden moeten halen. Dat is natuurlijk zo krom als het maar kan, maar waarschijnlijk kunnen we er niks aan doen omdat zijn vader dus het water beheert.