hallo op het haringvliet zet een beroepsvisser ee 10 tal schietfuiken van zeker 300 meter en wij maar denken waarom vangen wij geen snoekbaars schandalig het volkerak is zo al leeggevist
Zoals ik al geruime tijd meld het is in Nederland naar de vaantjes het is gewoon om met te schreeuwen met die beroepsvisserij en er word geen bal aan gedaan.
Ik vis al 25 jaar op het Haringvliet.
Deze praktijk duurt al zo lang.
Het valt eigenlijk nog mee : een paar jaar terug zette de beroepsvisser aaneengezette schietfuiken juist voor Tiengemeten over de volledige breedte van het Haringvliet. Hoe komt het toch dat nog zo weinig mooie vis gevangen wordt ? Welk hengelpotentieel gaat er hier niet verloren ?
wij waren vorige week ook op het hollands diep/ haring vliet en ze zetten onder de brug alles af met fuiken vleugels aan elkaar geknoopt en de konten van de fuik in denk zeker stukken van 500 meter lang en aan weerszijde van de brug
ik dacht al dat ik "iets" teveel vast hing daar bij de brug,nu weet ik waarom.
en ik maar denken dat er wel heel veel en grote waterplanten verschenen op de fishfinder.
Het probleem zit hem in de sportvissers!
Wij denken dat we een dermate belangrijke positie innemen, en dat die beroeps praktijken eigenlijk niet meer kunnen.
Dat is absoluut niet het geval.
Wij zullen het nooit ' winnen' of maar net zo serieus genomen worden dan het beroep, welke vissoort we ook opgeven.
Daar wij onze eigen sportvissers die een visje teveel meenemen hard aanpakken is er volgens mij een vertekend beeld ontstaan van wat kan en niet kan.
Afgaande op alle berichten die geplaatst worden op TF van sportvissers die echt vol verbazing dit soort berichten plaatsen.
De sportvisser is schijnbaar totaal niet goed op de hoogte van onze positie en helemaal niet op de hoogte wat het beroep precies doet , en hoe vaak en hoeveel!
Ik deel het verbazings gevoel ook nog wel , maar niet zo erg meer.
Wij vinden onze collega visser een stroper als ie twee snoekbaarzen netjes de kop in tikt, en we vliegen al 'klikspanend' het forum op, vaak zonder echt actie ondernomen te hebben,..maar zijn helemaal perplex wanneer er bepaalde dingen gezien worden,van beroepsvissers, waarvan zijzelf niet op de hoogte zijn of voior het eerst zien, en dan.....pas dan valt het kwartje..Geen polen , geen aalscholvers,...het is een beroepsvisser!Verbaasd word er op forums om ons heen geroepen, want het zal toch niet waarzijn he?!...Daartegen word niets gedaan...
Weet je waarom?
Omdat die beroepsvisser niets verkeerd doet.
Het mag.
De sport moet wakker worden, niet in de vorm van actie ondernemen, want een vuist maken in de sport ligt niet tot onze mogelijkheden, maar dmv de ogen openen, en zien waar wij staan en waar het bereop staat!
ja helaas kl*te man. als je weet dat ze 1000kg paling per week vangen.Als de sportvisser er daar 1 van mee neemt heeft hij het vlaggen. Die regel snap ik gewoon niet. Maar ja het zal zo moeten zijn zeker. gr
Het voorgaande klopt niet helemaal en niet altijd. Soms worden schietfuiken met elkaar verbonden door er stukken wargaren/warrelnet tussen te plaatsen. Wargarens vangen wel snoekbaars.
Ik heb al heel dikwijls met pluggen vastgezeten in schietfuiken, en deze dan naar boven getrokken. Uit nieuwsgierigheid ook altijd gekeken wat erin zat, en dat is altijd (zeer) dikke en veel paling, wat krabben en zeer kleine vis (5-10 cm), waaronder kleine snoekbaars. Hoogst uitzonderlijk zit er eens een grotere snoekbaars in, en dan meestal maar juist aan de maat. De stelling dat het beroeps met schietfuiken alle snoekbaars weg vangen is derhalve pertinent onjuist. Als ze natuurlijk tussen hun netten ook warnetten beginnen te plaatsen, dan is dat natuurlijk een andere zaak, maar heb ik nog nooit tegen gekomen.
Groeten,
Luc
Vandeweek op de Dordtse Kil ook weer tientallen meters schietfuiken zien legen door het beroep. Daar zit idd weinig tot geen maatse snoekbaars in. Jongbroed, paling en krabben wel.
Mensen niet meteen roepen omdat je met eigen ogen geen snoekbaars erin hebt zien liggen dat het niet gebeurd.
Veel vaker is zijn het combinaties van warnet.
Samen met een vismaat hebben we op een bepaalde plek waar bijna geen mens vist, op het gooimeer 2 jaar geleden , lekker liggen vangen, mooie maatse snoekbaars.
De beroepsvisser aldaar hield ons naulettend in de gaten. Volgende dag zouden we dat nog ff overdoen natuurlijk,....mooi niet!
Schietfuiken in kruisvorm over de stek!
beste vliegvisser,
tegen de tijd dat het beroep niets meer vangt zal er totaal geen vis meer in welk water dan ook zitten want als ze geen paling meer vangen zullen ze alle andere vis systematisch verwijderen,dus ook jij hebt dan niets mmeer aande waterkant te zoeken met je hengeltje.
Al weer een discussie over schietfuiken enzovoorts. Net of dit iets nieuws is wat ineens dit jaar gebeurt. Niet dus! Beroepsvissers vissen al tientallen jaren op de rivieren. En in al die tientallen jaren is er nog steeds vis te vangen toch? Kortom; het slaat nergens op om maar even makkelijk naar het beroep te wijzen als je een paar keer wat minder vangt. Al eens gelet op andere veranderingen zoals helder water, waterplanten, toename van aalscholvers, ... (met een beetje nadenken zijn er nog wel meer te verzinnen). Ik vind het dus - zoals zo vaak op dit forum - wel weer heel kort door de bocht om deze mensen die gewoon hun vak uitoefenen van vanalles en nogwat te beschuldigen...
Dat de beroepsvisser graag veel vangt is toch perfect logisch! Waarom heet het anders "beroeps".
Ze mogen dat en doen hiermee niet veel verkeerd. Wat ik heel erg ergerlijk vind is dat de binnenwatervissers niet zoals de warnetvissers op zee doen, hun schietfuiken met een Joon/dobber markeren. Die dingen hebben me inmiddels al erg veel geld gekost aan verloren pluggen. En ja, ook nu is het Haringvliet nog steeds over grote afstanden met schietfuiken afgezet. Wat wordt dat weer lekker trollen na 1 september.
De beroepsvisserij moet eens nadenken en zich realiseren dat door schitefuiken van onderden meters te plaatsen ze hun eigen ondergang tegemoet gaan. Er gaat hierdoor teveel jonge vis en broed verloren. Waarom gaan ze niet over op de duurzame visserij? Of gaan ze zich verdiepen in de kweek? Of wellicht een combinatie? Paling vangen...die sterft uit..dan ga je toch wat anders doen? Beroepsvissers zijn toch ondernemers? Onderneem dan wat en blijf niet op dat uitstervende spoor. Ga wolhandskrab vangen en importeer het naar China. Die je gelijk iets aan het ekologisch evenwicht.
het grote verschil met vroeger is dat nu alles handel is wat zwemt. paling /snoekbaars/ dat is bekend. voorn met tonnen naar rusland. enz
en de rest snoek brasem enz naar de vismeelfabriek . om de zogenaamde eco kweekerijen van vismeelpellets te voorzien. want die maken ze niet van gras. en inderdaad op het volkerak is heeel moeilijk een visje te vangen en dat was nog niet zo lang geleden jaar of 4 een top water. dus de beroep kan wel degelijk snel een einde maken aan geweldig water.
Snoek meegenomen door beroepsvisser?
Reken maar van yes!
Ik ken wateren waar je 5a6 jaar geleden veel echt grote snoek kon vangen, dat is helemaal over.
Als je nu een tachtiger vangt ben je een knappe jongen.
Nu gebeurde mij dit vorige week nog..ha ha maar voorheen had je er al gauw 3 of 4 op dat water van ruim over de meter, terwijl je aan het snoekbaarzen was, trollend met groot speelgoed en werpend met groot spul , ving je ze altijd al erg slecht op dat water.
Ik weet het , juist het Trollen, en het werpen op snoek kent de meeste aanhangers, terwijl dit heel vaak niet de meest succesvolle methode is om snoek te vangen.
Feit is dat de beroepsvisser er ook geen geheim van maakt.
Nou ja ,..goed, weer een mysterie opgelost!
Ik vis ook al 25 jaar op het Haringvliet waarvan jaren zeer intensief.
ben ook aan boord geweest bij het beroep daar en ook keer op keer gezien dat ze de schietfuiken en ook de hokfuiken leegmaakten.
De vangst naast aal is alleen gelukkig wolhandkrab van enige importantie.
de bijvangst snioekbaars is niet veel.
kwaadste wat op het Haringvliet speelt is al jaren het hoge water in het najaar waardoor veel vis uitspoelde de noordzee op bij Stellendam.
Ook het spelen met de sluizen levert andere omstandigheden waardoor de snoekbaars anders en op ander aas aast!!
De kwade/ mindere jaren zijn al geweest het formaat snoekbaars neemt weer toe en ook de overbeviste/leeggeviste stekken krijgen weer de standsnoekbaarzen.
Het is op het Haringvliet te makkelijk het beroep de schuld te geven daar geloof ik zo niet in.
Wat die schietfuiken betreft is het wel erg hinderlijk/iritant dat nergens de overigens verplichte markering ontbreekt zodat de trollers nogal eens pluggen verspelen in die fuiken en nooit meer terugkomen.
Ook ankers hangen regelmatig erin en niet allen van de sportvisserij.
Als beroepsvisser zal ik 1 keer reageren en proberen uit te leggen wat er nou precies in de hokfuik en in de schietfuiken te vangen is.
Met de schietfuik kom je zelden een snoekbaars tegen evenals snoek of baars.Wat je wel tegen komt is jong broed en dan met name in de maand augustus.Dan is dit broed groot genoeg om in de mazen te blijven hangen maar ook in de fuik zelf vindt je jonge vis.Ze zitten meestal met grote aantallen bij elkaar en slechts in een aantal fuiken tref je dit aan.
Trachten deze zo snel mogelijk over boord te zetten en de kruiken niet op elkaar stapelen bij binnenhalen van de fuiken is dan het beste waardoor de jonge vis een overlevingskans heeft.En de meeste overleven het ook wel.
Krabben vang je nog maar beperkt in augustus.Dit begint meestal pas in september maar de meeste vissers hebben dan een vangstverbod.Slechts een aantal beroepsvissers heeft gebruik gemaakt van de ontheffing voor de visserij op krabben.
De hokfuiken vangen wel snoek en snoekbaar maar is alleen rendabel als je veel hokfuiken hebt staan en als je de rechten bezit.Ook jonge vis of broed kom je hier veel in tegen
Belangrijk is om een hokfuik op tijd te lichten,zeker bij warm weer en hoge watertemperaturen is dit essentieel voor de overlevingskans van de vis.
Zoals ik al geruime tijd meld het is in Nederland naar de vaantjes het is gewoon om met te schreeuwen met die beroepsvisserij en er word geen bal aan gedaan.
Ik vis al 25 jaar op het Haringvliet.
Deze praktijk duurt al zo lang.
Het valt eigenlijk nog mee : een paar jaar terug zette de beroepsvisser aaneengezette schietfuiken juist voor Tiengemeten over de volledige breedte van het Haringvliet. Hoe komt het toch dat nog zo weinig mooie vis gevangen wordt ? Welk hengelpotentieel gaat er hier niet verloren ?
wij waren vorige week ook op het hollands diep/ haring vliet en ze zetten onder de brug alles af met fuiken vleugels aan elkaar geknoopt en de konten van de fuik in denk zeker stukken van 500 meter lang en aan weerszijde van de brug
groetjes theo
Nog een paar weken dan moeten ze er weer uit, na 1 september mogen ze niet meer met fuiken op de aal vissen
Tja,
Het "voordeel" van de hebzucht is, dat het beroep binnen nu en 5 a 10 jaar geen droge boterham meer kan verdienen.
En dan komt het moment dat de visrechten wellicht in handen komen van de sportvisserij?
ik dacht al dat ik "iets" teveel vast hing daar bij de brug,nu weet ik waarom.
en ik maar denken dat er wel heel veel en grote waterplanten verschenen op de fishfinder.
Het probleem zit hem in de sportvissers!
Wij denken dat we een dermate belangrijke positie innemen, en dat die beroeps praktijken eigenlijk niet meer kunnen.
Dat is absoluut niet het geval.
Wij zullen het nooit ' winnen' of maar net zo serieus genomen worden dan het beroep, welke vissoort we ook opgeven.
Daar wij onze eigen sportvissers die een visje teveel meenemen hard aanpakken is er volgens mij een vertekend beeld ontstaan van wat kan en niet kan.
Afgaande op alle berichten die geplaatst worden op TF van sportvissers die echt vol verbazing dit soort berichten plaatsen.
De sportvisser is schijnbaar totaal niet goed op de hoogte van onze positie en helemaal niet op de hoogte wat het beroep precies doet , en hoe vaak en hoeveel!
Ik deel het verbazings gevoel ook nog wel , maar niet zo erg meer.
Wij vinden onze collega visser een stroper als ie twee snoekbaarzen netjes de kop in tikt, en we vliegen al 'klikspanend' het forum op, vaak zonder echt actie ondernomen te hebben,..maar zijn helemaal perplex wanneer er bepaalde dingen gezien worden,van beroepsvissers, waarvan zijzelf niet op de hoogte zijn of voior het eerst zien, en dan.....pas dan valt het kwartje..Geen polen , geen aalscholvers,...het is een beroepsvisser!Verbaasd word er op forums om ons heen geroepen, want het zal toch niet waarzijn he?!...Daartegen word niets gedaan...
Weet je waarom?
Omdat die beroepsvisser niets verkeerd doet.
Het mag.
De sport moet wakker worden, niet in de vorm van actie ondernemen, want een vuist maken in de sport ligt niet tot onze mogelijkheden, maar dmv de ogen openen, en zien waar wij staan en waar het bereop staat!
ja helaas kl*te man. als je weet dat ze 1000kg paling per week vangen.Als de sportvisser er daar 1 van mee neemt heeft hij het vlaggen. Die regel snap ik gewoon niet. Maar ja het zal zo moeten zijn zeker. gr
Het voorgaande klopt niet helemaal en niet altijd. Soms worden schietfuiken met elkaar verbonden door er stukken wargaren/warrelnet tussen te plaatsen. Wargarens vangen wel snoekbaars.
Ik heb al heel dikwijls met pluggen vastgezeten in schietfuiken, en deze dan naar boven getrokken. Uit nieuwsgierigheid ook altijd gekeken wat erin zat, en dat is altijd (zeer) dikke en veel paling, wat krabben en zeer kleine vis (5-10 cm), waaronder kleine snoekbaars. Hoogst uitzonderlijk zit er eens een grotere snoekbaars in, en dan meestal maar juist aan de maat. De stelling dat het beroeps met schietfuiken alle snoekbaars weg vangen is derhalve pertinent onjuist. Als ze natuurlijk tussen hun netten ook warnetten beginnen te plaatsen, dan is dat natuurlijk een andere zaak, maar heb ik nog nooit tegen gekomen.
Groeten,
Luc
Vandeweek op de Dordtse Kil ook weer tientallen meters schietfuiken zien legen door het beroep. Daar zit idd weinig tot geen maatse snoekbaars in. Jongbroed, paling en krabben wel.
Mensen niet meteen roepen omdat je met eigen ogen geen snoekbaars erin hebt zien liggen dat het niet gebeurd.
Veel vaker is zijn het combinaties van warnet.
Samen met een vismaat hebben we op een bepaalde plek waar bijna geen mens vist, op het gooimeer 2 jaar geleden , lekker liggen vangen, mooie maatse snoekbaars.
De beroepsvisser aldaar hield ons naulettend in de gaten. Volgende dag zouden we dat nog ff overdoen natuurlijk,....mooi niet!
Schietfuiken in kruisvorm over de stek!
Paling???
Welterusten!
beste vliegvisser,
tegen de tijd dat het beroep niets meer vangt zal er totaal geen vis meer in welk water dan ook zitten want als ze geen paling meer vangen zullen ze alle andere vis systematisch verwijderen,dus ook jij hebt dan niets mmeer aande waterkant te zoeken met je hengeltje.
ps,
dat duurt geen tien jaar meer.
Al weer een discussie over schietfuiken enzovoorts. Net of dit iets nieuws is wat ineens dit jaar gebeurt. Niet dus! Beroepsvissers vissen al tientallen jaren op de rivieren. En in al die tientallen jaren is er nog steeds vis te vangen toch? Kortom; het slaat nergens op om maar even makkelijk naar het beroep te wijzen als je een paar keer wat minder vangt. Al eens gelet op andere veranderingen zoals helder water, waterplanten, toename van aalscholvers, ... (met een beetje nadenken zijn er nog wel meer te verzinnen). Ik vind het dus - zoals zo vaak op dit forum - wel weer heel kort door de bocht om deze mensen die gewoon hun vak uitoefenen van vanalles en nogwat te beschuldigen...
Dat de beroepsvisser graag veel vangt is toch perfect logisch! Waarom heet het anders "beroeps".
Ze mogen dat en doen hiermee niet veel verkeerd. Wat ik heel erg ergerlijk vind is dat de binnenwatervissers niet zoals de warnetvissers op zee doen, hun schietfuiken met een Joon/dobber markeren. Die dingen hebben me inmiddels al erg veel geld gekost aan verloren pluggen. En ja, ook nu is het Haringvliet nog steeds over grote afstanden met schietfuiken afgezet. Wat wordt dat weer lekker trollen na 1 september.
Groet,
Marcel
http://www.vissenmetbreve.nl
De beroepsvisserij moet eens nadenken en zich realiseren dat door schitefuiken van onderden meters te plaatsen ze hun eigen ondergang tegemoet gaan. Er gaat hierdoor teveel jonge vis en broed verloren. Waarom gaan ze niet over op de duurzame visserij? Of gaan ze zich verdiepen in de kweek? Of wellicht een combinatie? Paling vangen...die sterft uit..dan ga je toch wat anders doen? Beroepsvissers zijn toch ondernemers? Onderneem dan wat en blijf niet op dat uitstervende spoor. Ga wolhandskrab vangen en importeer het naar China. Die je gelijk iets aan het ekologisch evenwicht.
het grote verschil met vroeger is dat nu alles handel is wat zwemt. paling /snoekbaars/ dat is bekend. voorn met tonnen naar rusland. enz
en de rest snoek brasem enz naar de vismeelfabriek . om de zogenaamde eco kweekerijen van vismeelpellets te voorzien. want die maken ze niet van gras. en inderdaad op het volkerak is heeel moeilijk een visje te vangen en dat was nog niet zo lang geleden jaar of 4 een top water. dus de beroep kan wel degelijk snel een einde maken aan geweldig water.
Snoek meegenomen door beroepsvisser?
Reken maar van yes!
Ik ken wateren waar je 5a6 jaar geleden veel echt grote snoek kon vangen, dat is helemaal over.
Als je nu een tachtiger vangt ben je een knappe jongen.
Nu gebeurde mij dit vorige week nog..ha ha maar voorheen had je er al gauw 3 of 4 op dat water van ruim over de meter, terwijl je aan het snoekbaarzen was, trollend met groot speelgoed en werpend met groot spul , ving je ze altijd al erg slecht op dat water.
Ik weet het , juist het Trollen, en het werpen op snoek kent de meeste aanhangers, terwijl dit heel vaak niet de meest succesvolle methode is om snoek te vangen.
Feit is dat de beroepsvisser er ook geen geheim van maakt.
Nou ja ,..goed, weer een mysterie opgelost!
Ik vis ook al 25 jaar op het Haringvliet waarvan jaren zeer intensief.
ben ook aan boord geweest bij het beroep daar en ook keer op keer gezien dat ze de schietfuiken en ook de hokfuiken leegmaakten.
De vangst naast aal is alleen gelukkig wolhandkrab van enige importantie.
de bijvangst snioekbaars is niet veel.
kwaadste wat op het Haringvliet speelt is al jaren het hoge water in het najaar waardoor veel vis uitspoelde de noordzee op bij Stellendam.
Ook het spelen met de sluizen levert andere omstandigheden waardoor de snoekbaars anders en op ander aas aast!!
De kwade/ mindere jaren zijn al geweest het formaat snoekbaars neemt weer toe en ook de overbeviste/leeggeviste stekken krijgen weer de standsnoekbaarzen.
Het is op het Haringvliet te makkelijk het beroep de schuld te geven daar geloof ik zo niet in.
Wat die schietfuiken betreft is het wel erg hinderlijk/iritant dat nergens de overigens verplichte markering ontbreekt zodat de trollers nogal eens pluggen verspelen in die fuiken en nooit meer terugkomen.
Ook ankers hangen regelmatig erin en niet allen van de sportvisserij.
mvgr. Gerrit
Als beroepsvisser zal ik 1 keer reageren en proberen uit te leggen wat er nou precies in de hokfuik en in de schietfuiken te vangen is.
Met de schietfuik kom je zelden een snoekbaars tegen evenals snoek of baars.Wat je wel tegen komt is jong broed en dan met name in de maand augustus.Dan is dit broed groot genoeg om in de mazen te blijven hangen maar ook in de fuik zelf vindt je jonge vis.Ze zitten meestal met grote aantallen bij elkaar en slechts in een aantal fuiken tref je dit aan.
Trachten deze zo snel mogelijk over boord te zetten en de kruiken niet op elkaar stapelen bij binnenhalen van de fuiken is dan het beste waardoor de jonge vis een overlevingskans heeft.En de meeste overleven het ook wel.
Krabben vang je nog maar beperkt in augustus.Dit begint meestal pas in september maar de meeste vissers hebben dan een vangstverbod.Slechts een aantal beroepsvissers heeft gebruik gemaakt van de ontheffing voor de visserij op krabben.
De hokfuiken vangen wel snoek en snoekbaar maar is alleen rendabel als je veel hokfuiken hebt staan en als je de rechten bezit.Ook jonge vis of broed kom je hier veel in tegen
Belangrijk is om een hokfuik op tijd te lichten,zeker bij warm weer en hoge watertemperaturen is dit essentieel voor de overlevingskans van de vis.
de beroepvissers moeten ook de kost verdienen