roofvis
Las het artikel van Dennis, helaas
maar waar. Niet alleen het vangen
van witvis, maar ook van roofvis
gaat zeer sterk achteruit. B.v. het
gooimeer nauwelijks iets meer te
vangen. Oorzaak vele mogelijkheden.
Beroeps , aalsscholvers, meenemers.
Dit alles tesamen geeft te denken.
Het Gooimeer wordt aan twee kanten
afgebakend door de beroepvisserij en
dit is al jaren zo. De beroeps op het Gooimeer haalt er ook nog zijn deel eruit, mede aalscholvers en
meenemers. Er is geen toestroming meer vanuit het IJsselmeer, Ijmeer of de eems. Je behoeft geen bioloog te zijn maar reeeeeeeeele denker,
dit gaat absoluut niet goed. Het
wordt leeg gevist. Wat is hieraan te
doen. Weet best dat de beroeps z'n
boterham moet verdienen. De aalstand
levert hen niets op. Schubvis dan maar. Ach ik hou er maar mee op,
het is alleen bekent. Vraag hoe op te lossen, zodat de natuur zich kan
herstellen, hetgeen zeker jaren gaat
duren.
M.vr.gr. Jan
Jan, Amsterdam, 22/08/2009

REAGEER

Gravatar
Henk-jan
.

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Jaap
.

Een verademing vind ik de uitspraak van Henk Jan. Is inderdaad kort geleden nog uitgesproken, het gooimeer waar het goed vissen is en waar het beter lijkt te worden. Inderdaad het lijkt langs en op de grote rivieren wel wat minder te worden. Dat er zoveel over helder water gesproken word verwonderd me, want bij wat meer regen en vooral s'winters zijn de rivieren troebel zat. Je ziet bij het stijgen van de rivieren vaak ook de vangsten toenemen. Op de nederrijn bijvoorbeeld is het verschil tussen hoogwater (teletekst Lobith 1000cm+) en alles wat het minder stroomt gigantisch wat vangen van snoekbaars betreft. Als het flink begint te stromen nemen de vangsten toe van enkele naar soms tientallen. Je vraagt je dan af waar de vis ineens vandaan komt. Nu hebben we een warme zomer met relatief weinig regen en dan weet je dat je op de rivieren een taaie visserij hebt. Dus niet gelijk gaan nuilen dat er geen vis meer zit! Wacht maar tot het flink gaat stromen en ga dan niet alleen met 20 graden en een zonnetje maar ook op de mindere dagen qua weer.
Het blijft natuurlijk wel verwonderlijk wat er voor de beroepsvisserij in Nederland mogelijk is. Er word bijvoorbeeld miljoenen geinvesteerd in vistrappen om de trek van vele vissoorten weer mogelijk te maken, maar in dezelfde 2e kamer waar dit soort beslissingen worden goedgekeurd, keurt men de beroepsvisserij met netten en fuiken goed op nog geen 100mtr van zo'n vistrap! Waanzin natuurlijk.
Toch is er zeker nog een vis te vangen, je hebt nu eenmaal goede en minder goede jaren. Als ik in de gelderlander lees dat er bij Hengelsport Nijmengen iemand binnenkomt die begint te klagen dat hij deze week nog geen voorntje gevangen heeft dan vraag ik me af of hij met z'n pet of z'n klomp in het water gezeten heeft want ik kan op dit moment na iedere plas langs de rivier gaan met een 3mtr stokje, een dobbertje en een maaitje, je hoeft niet eens te voeren en je vangt aasvis in alle soorten en maten zoveel als je hebben wilt. Dus mensen ken je water en je aasje en wees flexibel. Er is geen water in Nederland waar je het hele jaar door echt top vangt. Je zult moeten en kunnen inschatten waar het op dit moment goed is. Dat leer je met de jaren maar het is en blijft een gok en ze bijten niet altijd! Gelukkig maar want dat maakt het zo spannend.

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Jan Jansen
.

Om de vis wat meer te ontlasten en dan bedoel ik niet alleen de roofvis maar alle vissoorten is mischien een herziening van de gesloten tijden.

  • about 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Sensor.
.

Kevin Tode, Het is schrikbarend zoals het beroep in West-Friesland de laatste jaren huis houdt. Het lijkt wel of het paling vangverbod gecompenseerd moet worden door alles wat vinnen heeft maar uit het water te verwijderen. Plotseling zijn de grote graskarpers verdwenen. Op plaatsen waar nog grote snoeken en snoekbaarzen voorkwamen vang je niets meer. Zijn deze vissen overleden? Of kunnen de goede sportvissers plotseling niet meer vissen, ik denk het niet. Er is een nieuw fenomeen beroepsvisser in opkomst gekomen, de struiner. Deze rijdt met een Mercedes Vito, zonder reclame opschrift, overal door de West Friese polder. Hij zet zijn netten uit in doodlopende stukken water. En gaat dan langs de kant lopen met een lange vaarboom. Met herhaalde klappen slaat hij op het water en drijft zo de vis voor zich uit het net in. Dan sluit hij het net en verkleint het net zolang tot hij de vissen eruit kan scheppen. Deze struiners, (legaal of ilegaal), kunnen snel van plek tot plek gaan en zodanig een heel water leegvissen. Zonder O.V.B. en nieuwe visuitzet is een water ten dode opgeschreven. Van controle door de A.I.D. is nauwelijks sprake. Die doen er alles aan om een sportvisser naar zijn papieren te controleren. Dus het idee van Barramundi uitzetten was zo gek nog niet. Al was het maar omdat er geen andere vissoorten meer uitgezet
worden.

  • 15 years and 3 months geleden