"snoekwinterslaap"
Hoi,
Ik ben gisteren gaan vissen met kunstaas op snoek en heb enkele snoeken in de kant zien liggen die niks bewogen zelfs niet als je plug er langs trok.Enkel als je ze met de hengeltop aanraakte dan zwommen ze traag weg.hebben ze nu geen honger of zijn ze in een soort van winterslaap.

mvg
chris
chris, R, 01/01/2008

REAGEER

Gravatar
Fr@ts
.

Ik kan ze ook niet vangen de laatste week Chris. Dit is typisch weer zo'n periode dat je totaal voor schut staat aan de waterkant met al je mooie kunstaas.De vis ligt zo vast als een huis. Ik hoor wel over vangsten van kleinere snoeken die onder de parasieten uit de oeverzone werden geplukt. Ik hoop maar op komend weekend, met zuidwest en hogere temperaturen. Groet.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Otto
.

Ik had er op oudjaar eentje in een water waar je normaal meerdere vangt.
Ze zitten er wel maar als je hoort wat er allemaal aan vuurwerk wordt afgeschoten dan eten die beesten niet meer.
Zelfs tijdens het vissen in dit watertje vlak bij de stad was het niet normaal meer wat betreft de knallen, het leek af en toe Irak wel.
En thuis bij sommige van die klappen stonden de ramen te trillen. Hopelijk komt er over een paar jaar een verbod want het vuurwerk wordt steeds zwaarder, echt niet meer normaal, sommige mensen zijn echt helemaal doorgeslagen.


  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Dick
.

Nou,
zo slecht is het toch ook niet?
Ik vang mijn visjes wel hoor......

Greetz,
Dick

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Ludo
.

Snoeken die pas wegzwemmen als je ze opzijduwt..
Dat geeft te denken Chris.
In dit jaargetijde heb ik dat nooit meegemaakt. Voor "paai-loopsheid" is het immers nog te vroeg, al begint het verzamelen wel wat op gang te komen.
Ik vrees voor dat water, voor de gezondheidstoestand van die snoeken.
31 december ving ik snoek in zeer ondiep afgesloten water langs de ijsresten. Weliswaar met natuurlijk aas, maar uit het water springend na inhaking.
Aan de watertemperatuur zal het niet liggen dus.
Die snoeken merken immers donders goed dat hun prooi trager is dan zijzelf zijn met die koude.
Daar profiteren ze van. Ik ben ervan overtuigd dat ze een statisch aangeboden levende of dode aasvis pakken. En waar je er nu EEN vangt, daar zitten er meer!
Dat is m.i. het verschil met zomer en herfst: verdichting op een klein oppervlak en grote arealen leeg.
Geen grote stukken water afvissen dus, als je ergens een beet krijgt:
blijf daar plakken.
Parasieten..lijkt me sterk, tenzij het ankerwormen betreft.
Succes!

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Bas van Riel
.

Heren,

Let er wel op dat vissen en dus ook de snoek een koudbloedig dier is. Dat betekent dat hun lichaamstemperatuur gelijk is aan de water temperatuur. Wij mensen, die warmbloedig zijn, moeten blijven eten om ons lichaam op 37 graden te houden. Een koudbloedig dier hoeft dat dus niet. En hoe kouder het water en dus de lichaamstemperatuur hoe lager de stofwisseling in het lichaam van de vis is. Wat betekent dat een vis bij koud weer niet veel hoeft te eten. En dat leidt tot terug lopende vangsten bij kouder weer.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Frits
.

Deadbaiten lijkt mij ook wel de manier momenteel, jammer alleen dat men mij niet aan het statisch snoeken krijgt.Ook heb ik weinig trek de boot klaar te maken voor enkele kriebel snoekbaarsjes, dan loop ik toch liever lekker te werpen langs poldervaarten deze tijd. Deze perioden maak ik elk jaar mee, en dan vooral jan/feb, maar ineens lukt het dan weer leert de ervaring. Ik kan er wel mee leven deze komkommertijd, maar ik denk dat veel jonge/beginnende kunstaasvissers wel eens knap van de kouwe kermis thuis komen. Volgens de gerenommeerde (comerciele) namen is er immers altijd een vangend kunstaas, alleen vertellen deze heren niet graag over hun blanko dagen vrees ik. Denk maar zo, als we alle dagen vingen was de lol er snel vanaf. Groet.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
chris
.

Hoi Ludo,
Met de snoeken was de voorgaande weken niets(zo gezond als een visje) aan de hand vandaar de vraag.



mvg
chris

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Henk Slegh
.

Goed gezien Bas.

In de wintermaanden bij een naderend koufront vreet de roof (vis) zich vol, om zich bij een strenge koude periode gedeeltelijk in te graven. (zie ook de tijdelijke parasieten op hun buik in die periode)

Na een koudere periode laten zij zich naar de bovenste waterlagen drijven om in het zonlicht op te warmen. Meestal zie je dat verschijnsel tegen de rietkragen en walkanten ( in de luwte van wind en golven) .

Sportvisser ontdekken zo de overwintering en paaiplaatsen van de diverse vissoorten op hun wateren. Altijd makkelijk voor het maken van een goed visplan.

  • 16 years and 10 months geleden