Plantengroei op natuurlijke wijze voorkomen
Hey iedereen,
Even een korte situatie van ons probleem, we zijn namelijk
in het bezit van een privé vijver waar oa snoek opzit, deze
krijgt in de winterperiode regelmatig voorn bijgevoederd. Nu
willen we in de zomerperiode bij regelmaat ook forel bijzetten
waarop onze leden kunnen vissen . Alleen zitten we met overvloed
aan planten, oa waterpest ea. Dit bemoeilijkt het vissen op forel uiteraard . Is er een manier om dit tegen te gaan zonder
schade aan het visbestand aan te richten, liefst op zo natuurlijk
mogelijke manier.
Alvast bedankt
Sportvisser, onbekend, 10/05/2015

REAGEER

Gravatar
leo
.

aan graskarper gedacht?

  • 9 years and 11 months geleden
Gravatar
JP
.Herselt

Normaal gesproken zou ik niets doen, een afgesloten vijver met veel waterplanten én snoek wil zeggen dat het een gezond water is. Maar als je er forel wilt zetten, tja... Ik zou er dan wat grote graskarpers op zetten (gezien de snoek geen kleine graskarpers...), aantal naargelang de wateroppervlakte enz. Zeker nooit teveel graskarper, probeer een evenwicht te vinden zodat er toch steeds waterplanten overblijven. Geen gewone karper, planten verdwijnen ook maar het water zal vertroebelen (minder snoek enz). Weet ook dat je dank zij die waterplanten snoek hebt, als de planten verdwijnen zal ook de snoek op termijn minderen. Goed nadenken alvorens graskarper uit te zetten, je hebt nu een gezonde vijver zo lijkt me.

  • 9 years and 11 months geleden
Gravatar
Ludo Spronck
.Borgharen

Graskarper van +3 kg/stk op zetten.
Let wel effe op hoeveel en in welke situatie.
Ik heb er veel ervaring mee, daar ik ook een vijver beheer waar snoek en meerval op zit, samen met karper, snoek enz. Ook zet ik er wel eens forel op.
Mail voor info
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
Ik geef je graag advies.
ludo

  • 9 years and 11 months geleden
Gravatar
Peet
.

Ik zou het water niet te planten vrij maken, zodat er voldoende schuilplekken voor de forel zijn. Snoek eet namelijk graag forel en je wilt er nog wel een paar overhouden voor je leden neem ik aan!

  • 9 years and 11 months geleden
Gravatar
Jeroen
.

Graskarper is een goed idee als tijdelijke oplossing.

Je geeft aan dat er waterpest staat, en ik vermoed ook hoornblad. Dit zijn beide plantensoorten die van een voedingsrijke bodem houden, en onder de juiste omstandigheden, hele plagen kunnen vormen.
Graskarper uitzetten is dan een tijdelijke oplossing. Want om een beetje open water te krijgen waar je succesvol op forel kunt vissen moet er een behoorlijke hoeveelheid graskarper op. En dit kost meestal toch een behoorlijke hoeveelheid centjes...

En ook graskarper heeft favorieten, net zo als wij. Je zult dan zien dat ze bepaalde soorten zullen weg-eten, maar vaak de hardere plantensoorten laten staan. Deze krijgen dan de ruimte om te groeien, en zullen de 'open' plekken voor het einde van het jaar weer overwoekeren.

Wil je een structurele oplossing dan zal het niet zonder slag of stoot gaan.
Ik ken jouw vijver niet, maar ik vermoed dat er wel een redelijk sliblaagje op de bodem aanwezig. Dit zorgt voor voldoende voedingsstoffen. En zonder verwijdering ga je het probleem ook niet structureel oplossen.
Wat je nog wel kunt doen is het periodiek verwijderen van de aangegroeide planten met een bootje. Hierbij zou je gebruik kunnen maken van vrijwilligers binnen de vereniging. Hiermee voorkom je dat de voedingsstoffen die vrijkomen bij het afsterven van de planten niet terugkeren in het systeem. Dit is geen permanente oplossing, om zo plantengroei te verminderen duurt al gauw veel meer dan tien jaar. Wel hou je de vijver hiermee bevisbaar. Een ideetje is om om de twee weken een kwart van de vijver onderhanden te nemen.

Heel veel succes ermee!

Groetjes Jeroen

  • 9 years and 11 months geleden