petitie Volkerak Zoommeer
http://www.petities24.com/stop_de_verzilting_van_het_volkerak-zoommeer

indien gewenst zo veel mogelijk verspreiden
chris, onbekend, 14/10/2014

REAGEER

Gravatar
Robbert
.

Dat is toch allang van de baan?

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
nick
.

Voor dat handjevol snoekbaarsjes dat daar nog zwemt?
Denk dat de fauna/flora meer baat heeft bij een natuurlijke overgang van zout naar brak naar zoet.
Beetje kortzichtig om voor 1 vissoort een heel ecosysteem met alke gevolgen van dien te behouden.
Mvg.

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
chris
.

neen , is juist afgelopen vrijdag besloten t toch zout te maken
zie eerdere topics op dit forum

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
Hans
.Oude Tonge

Hoop dat er veel steun is voor die petitie. Op de het zoveelste brakwater meer of meer met gedempt getij zitten we echt niet te wachten. Vroeger hadden we hier een getij met een verschil van bijna 4 meter. Nu praat men over 30 cm. Van algenbloei hebben we de laatste jaren bijna geen last meer. Dit is achterhaald.

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
Arjan
.

Nick:
Als het om een handvol snoekbaarsjes zou gaan, zou er niet zo veel ophef gemaakt worden.
Er valt dadelijk weer een groot viswater af.
En waarom??

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
Mario
.

binnenkort vele visboten te koop

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
chris
.

nick , 1 vissoort ??? lappen van brasem, witvis , kolosale karpers, harders, megasnoeken , grote baarzen .... een machtige diversiteit aan gevogelte met broedgebieden , wie is er kortzichtig ?

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
Frank
.Steenbergen

Voor het zoet was is het altijd zout geweest. Gelukkig weer terug zoals het altijd geweest is .

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
john
.

slecht voor aluminium zeker !

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
Patrick
.

Beste Chris,
Als het zout wordt dan wordt een groot deel brak water. Daar zitten ook al die door jou genoemde vissoorten maar aan de andere kant komen er ook nog eens heel veel zoutwatervissen bij en trekvissen en komen er ook nog eens vogelsoorten broeden die van zout water houden etc.
Lijkt mij een win win situatie. Kun je straks gaan vissen en op 1 dag zowel allerlei zoete rovers vangen maar ook soorten zoals zeebaars, wijting, gulletjes, platvissen etc. etc.
Die geven allemaal hele mooie sport op bv een vertikaal hengeltje. Dit soort gebieden zijn belangrijke kraamkamers voor zowel zoete als zoute vissen.
Hoe kun je met je gezonde verstand hier op tegen zijn ?

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
mark
.Rotterdam

Frank, John,

Ik hoop dat jullie reacties ironisch bedoeld zijn, maar dit is voor het gebied en zeker voor ons hengelsporters een desastreuse ontwikkeling.

Het benedenrivierengebied wordt door beroepsvissers leeggemaakt. Volkerak/Zoommeer wordt zout. In heel de Benelux is er geen vergelijkbaar visgebied te vinden.

Dit is wederom een besluit waar de belangen van sportvisserij volkomen buiten schot blijven. Er is in Nederland geen vergelijkbaar water. Wat rest zijn afgesloten plasjes en beperkte kanaaltjes. Voor zolang dat dan nog duurt...........

Ook uw favoriete water komt namalijk op deze manier een keer aan de beurt als we nu niet solidair zijn als vissers onder elkaar! Ik zal namelijk de petitie wél tekenen als het om uw viswater zal gaan in de toekomst!

Dus, Graag die petitie tekenen a.u.b.!!!



  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
hans
.

liever nu nog zout als morgen ,al het goede komt altijd terug

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
chris
.

Patrick , voor zover ik juist geinformeerd ben door RWS , wordt t net zo zout als de oosterschelde , verre van brak , natuurlijk waar zout en zoet kruisen zal t brak zijn , maar hoe ver schelde rijn kanaal op wordt dat ? verbeter me als t anders is , maar zo heb ik t begrepen
en wat er voor terugkomt , zal bij lange niet meer zo zijn als vroeger, daarbij duurt dan nog eens jaren zoniet 10 jaar voor de nieuwe biotoop zicht onwikkeld heeft , maar verwacht niet hetzlefde resultaat als voor t zoete

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
Patrick
.

Zo is het Hans !
Als je hart hebt voor de sportvisserij en de natuur in zijn algemeen dan teken je die petitie niet !

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
Michel
.

Wat een verdeeldheid in meningen! Het is jammer dat dit zo is. Ik hoop dat de voorstanders zich realiseren wat de impact op het gebied is. Het is niet zo dat je direct jezelf scheel vangt aan de zoute vis! Het zal jaren zeer slecht zijn en op zijn vroegst pas na een jaar of tien mogelijk vruchten afwerpen. Als er voor die tijd een minister opstaat en met het wereldidee komt dat het toch niet slim was, wordt het terug gedraaid en is een compleet gebied naar de kloten. Duizenden zoetwatervissers worden wederom gedupeerd. En dat allemaal op de gok dat het beter wordt. Dood en dood zonde....

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
jw hakvoort
.vlissingen

er is genoeg zout en brak water daar in de buurt. bovendien is zoet water een must voor landbouw. daarnaast is verzilting en opkomende kwel erg nadelig voor de omgeving. probeer zelf maar eens een hand zout op je gazon! weg gras. de bewering dat broedende vogels er komen, is onzin, want de grevelingen en Oosterschelde liggen om de hoek. juist het zoete aspect zorgt voor meerwaarde in biodiversiteit! qua visstand maar ook qua vogels. ganzen trekken ook niet naar natuurgebieden, maar zitten op de graanpercelen en graspercelen. pas als daar niets meer is gaan ze naar de natuurgebieden. stop met het bedenken van onzinnige ideeen die enkel voor politiek danwel persoonlijk gewin noodzakelijk zijn!

  • 10 years and 6 months geleden
Gravatar
Dirk
.

EEN ANDERE KIJK OP HET VERZILTEN VAN HET VOLKERAK/ZOOMMEER

Als watersportondernemer zie ik dat de voorstanders van verzilting van het Volkerak/Zoommeer (VZM) zich langs alle kanten rijk rekenen en goed zijn in het erbij slepen van papieren voordelen zonder een afweging te maken in de zin van: wat zijn de nadelen?

Als voorbeeld het verhaal dat de waterrecreatie in het gebied van de Steenbergsevliet stagneert. Dat dit aan de waterkwaliteit van het ET VZM zou liggen heeft slechts ten dele enige grond. Dat de boel stagneerde in ons gebied en met name bij onze jachthaven heeft niets te maken met een zout/zoet VZM maar met het feit dat iemand er 35 jaar over moet doen eer er (normale) medewerking gegeven wordt aan vergunningen. Wij zijn de jachthaven begonnen toen het VZM op een vast peil kwam en de sluis open bleef staan. Bereikbaarheid is voor een bedrijf van levensbelang. Het aantal passanten in Steenbergen nam ook toe toen er niet meer geschut behoefde te worden. Dat bereikbaarheid heel belangrijk is blijkt uit het feit dat er nu al ligplaatshouders van ons naar Dintelmond gegaan zijn door het geklungel met het bruggetje op het Benedensas. Als er weer geschut moet gaan worden om op het VZM te komen gaat dit ten koste van de havens die aan de West-Brabantse rivieren liggen, dit tast de rentabiliteit aan. Wij gaan een lagere bieding doen voor de exploitatie van de haven van Steenbergen als het zeker is dat er weer geschut moet gaan worden.

Jachthaven de Schapenput heeft al sinds de aanleg in 1991 een wachtlijst. Dus om onze haven aantrekkelijk te maken hebben wij geen zout VZM nodig, in tegendeel zelfs. Naast het schutten zijn er nog meer voordelen om op zoet water te liggen, een boot (met name stalen boten) heeft minder onderhoud nodig, men kan zijn boot met havenwater wassen (dus niet met drinkwater), men heeft minder last van aangroei van het onderwaterschip en er kan dus geen of minder agressieve antifouling gebruikt worden, zoet water is beter voor de koeling van de motor.

Bovenstaande argumenten zijn allemaal in mijn eigen belang, maar hebben effect op het algemeen belang wat gediend is met meer en blijvende recreanten.

Zoals bekend woon en ken ik al heel mijn leven (vanaf 1949) het Volkerak. Toen in 1969 het Hellegat werd afgesloten met de Volkerakdam werd het water bij vloed en harde wind in ons gebied hoger opgestuwd. Met name de bewoners van Carolinapolder in Dinteloord hebben angstige jaren meegemaakt. Het water stond regelmatig tot aan de kruin van de dijk. In 1975 was het Schelde-Rijkanaal gereed en dat gaf enige verluchting. Veilig waren wij pas in 1987 toen de Philips- en Oesterdam dicht gingen. Er wordt makkelijk gezegd “met de kennis van nu hadden we het nooit zo gedaan”. Laat ik je vertellen: dit wordt alleen maar (na)gezegd door mensen die nooit achter een zeedijk die op knappen staat hebben gewoond.

Vroeger, bij een volledig tij, kon je lekker zwemmen vanaf de zandplaten die volledig onder water kwamen bij vloed. Om er te komen moest je vanaf het Benedensas tot je knieën door de modder lopen om bij de zandplaten te komen. De stukken grond die niet ieder tij onder water kwamen te staan waren begroeid en, zoals altijd met planten en dieren, sterven dingen af en gaan rotten. Dit brengt uiteraard stank met zich mee. Vroeger concentreerde zich dat tegen de zeedijk aan. Daar lagen hele ruggen ‘veek’, zoals men dat toen noemde, en dit veek zette men in de winter op hopen en verbrandde dit in het voorjaar. Ook in zout water komt, naast vis en schelpdieren, allerlei plantengroei tot ontwikkeling zoals klappers, zeesla, zeewier, etc. en ook dit sterft af en gaat rotten. Dat er nu beweerd wordt dat er met een zout VZM schoon zwemwater ‘gegarandeerd’ wordt, vind ik zeer discutabel. Dat de natuur reageert is zeker, maar hoe dat weet niemand. Als men een 100% schoon zwemwater wil moet men in een chloorbad gaan zwemmen!!

Overigens is het water tegenwoordig zo schoon in het VZM dat er heel goed gezwommen kan worden. Het doorzicht (en dat is belangrijk om in te zwemmen) is nog nooit zo goed geweest en ik kan dat weten omdat ik elke maand wel een keer over Volkerak vaar.

Er wordt gepraat over een ‘dode bak water’. Dat is niet waar. Het water is schoon, er zit volop vis en de plantengroei is zo veel dat we er last van krijgen bij de bereikbaarheid van de jachthavens.

De stelling ‘milieu is belangrijker dan natuur’ onderschrijf ik. Hiermee wordt bedoeld dat indien je zorgt voor een goed milieu, dan past de natuur zich aan. Andersom niet en ik neem de vrijheid de volgende uitspraak van Chiel Jacobussen (hoofdecoloog van het Zeeuwslandschap) te citeren en te onderschrijving: “terwijl de beleidsmakers en lobbyisten vergaderden trok de natuur haar eigenplan”.

Velen kennen mij en weten hoe begaan ik ben met het milieu en de natuur en het gebruik hiervan. Ik denk dat ik met dit verhaal argumenten aangedragen heb voor mijn standpunt om het VZM zoet te laten.

Voor het zout maken van het VZM heb ik maar weinig andere echte argumenten gezien dan de blauwalg en die is ondertussen praktisch verdwenen. Al jaren vraag ik “waarom is een zout VZM goed voor de recreatie?” Nu heb ik nog steeds het gevoel dat er een weg ingeslagen is waar men niet meer op terug wil komen. Het heeft iets weg van “tunnelvisie”

Misschien is het een tussenoplossing om het plan 10 jaar in de ijskast te zetten en te kijken wat de natuur doet.

Kees de Neve
Watersportondernemer te Steenbergen
+10 voor deze meneer.

  • 10 years and 6 months geleden