Paling vangen
Hoi Collega vissers,
Wie weet er nu eigenlijk of het WETTELIJK wel of niet is toegestaan om paling te vangen EN mee te nemen? Ik had begrepen dat de hengelsport een voorbeeld had willen stellen om de "bedreigde" aal te sparen. Aangezien echter de beroepsvisserij weer gewoon 10 maanden per jaar op de paling mag vissen heeft een voorbeeld stellen weinig zin. Ik voel me in deze situatie ook niet geroepen om de gerookte paling in de supermarkt te kopen die ik met meer plezier zelf had kunnen vangen en roken.
Wie wet nu hoe het wettelijk zit??
Groet,
Peter.
Wie weet er nu eigenlijk of het WETTELIJK wel of niet is toegestaan om paling te vangen EN mee te nemen? Ik had begrepen dat de hengelsport een voorbeeld had willen stellen om de "bedreigde" aal te sparen. Aangezien echter de beroepsvisserij weer gewoon 10 maanden per jaar op de paling mag vissen heeft een voorbeeld stellen weinig zin. Ik voel me in deze situatie ook niet geroepen om de gerookte paling in de supermarkt te kopen die ik met meer plezier zelf had kunnen vangen en roken.
Wie wet nu hoe het wettelijk zit??
Groet,
Peter.
je mag ze wel vangen, alleen moeten ze worden teruggezet!
Hoi Ronald,
Als ik je goed begrijp is het voorstel van de sportvisserij al opgenomen in het wetboek van strafrecht?
Groet,
Peter
maar als je ze verkoopt in de supermarkt dan ben je toch weer beroeps en dat mag......
Je mag er wel op vissen en ze ook vangen, meenemen mag echter niet. Ga hiervoor naar een beroepsvisser of een visgroothandel en koop ze daar voor een kleine 10 euro per kilo.
Hoi Bas,
Bedankt voor de duidelijke toelichting. Maar...Hoeveel verenigingen hebben het paling meeneemverbod daadwerkeijk in hun vergunning opgenomen? Ik kan het nergens vinden, dus dan geldt dat verbod toch ook niet?
Groet,
Peter.
Mijn club heeft het voor kennisgeving aangenomen en in het blaadje gepubliceerd. Meer niet.
Je kan het niet kunnen vinden maar je mag alles behalve ze meenemen. Einde discussie. Aan de andere kant mag je ook niet te hard rijden en dat doe je ook elke dag en daarbij is de pakkans voor te hard rijden verschrikkelijk veel groter dan de pakkans voor een palinkje. Dus geniet er nog maar van zolang het kan zou ik zeggen.
Bas als het in de wet nog niet verboden is,wie deelt dan de boetes uit? Politie mag toch alleen boetes uit delen als het bij de wet verboden is. En hengelsport verenigingen mogen geen boetes uitdelen dus hoe zit dat dan?
Laten we hopen dat "onze" BOA's enige terughoudendheid zullen betrachten m.b.t. het politiek correcte en eenzijdige meeneemverbod van paling door sportvissers... Het zou toch te gek voor woorden zijn dat wij als sportvissers middels zelf in het leven geroepen BOA's (verbonden aan de georganiseerde sportvisserij)en zelf opgelegde verenigingsregeltjes elkaar boetes gaan uitschrijven en dat dit geld vervolgens bij de overheid terechtkomt die niets doet om de palingstand te beschermen...? Hoe krom is dit alles?
Bas nog even, Hoe zit het dan aan zee? valt niet onder sportvisserij nederland,en je hebt daar geen vergunning nodig. Dus mag je daar dan wel de aal meenemen zonder kans op een boete?
Hoi Bas,
Klinkt logisch maar betekent dit dan dat elke overtreding van de regels in de visvergunning eenzelfde boete van 90 Euro oplevert? Oftewel het meenemen van b.v. 50 snoekbaarzen levert dezelfde geldboete op als het in bezit hebben van 1 paling??? Moet toch niet gekker worden!!!
Groet,
Peter
Mag je ze in het ijsselmeer dan wel meenemen? Dit meer valt niet onder een va nde federaties maar onder het rijk en dan rechtrstreeks onder de visserijwet?? Weet iemand hoe het hier dan zit?
Bas, de maatregelen die de minister heeft voorgesteld zijn van de tafel geveegd als ik het goed heb.
Dus ook dat meeneem verbod voor zee.
Verder zou ik nog eens willen benadrukken dat er hier weinig mis is met de palingstand ten opzichte van vorige jaren.
Onderzoeken hebben uitgewezen dat er hier in Friesland al jaren een stabiele stand van de aal is.
Dat er landelijk een daling is zal wel te maken hebben met het feit dat de OVB (na het samengaan met SVN) geen (poot/glas)aal meer uitzet.
Dat zal wel hebben te maken met de kosten en het geringe aantal sportvissers dat gericht op paling vist.
Onderzoeken van het OVB hebben in 1990 al melding gemaakt van glasaal die weken lang voor sluizen bleef rond zwemmen omdat ze niet naar binnen konden maar daar is nooit iets concreets mee gedaan.
Toen verschillende belangenorganisaties zich hebben verenigd in 1 organisatie om de aal te helpen vond SVN het nodig om daar niet in mee te gaan.
Nu gaan ze zich (volgens eigen zeggen) er wel mee bezig houden via een eigen organisatie samen met de organisaties waar ze mee samenwerken in de partij Waternatuurlijk.
Kijkend naar wat die partijen in het verleden hebben gedaan voor sport of beroeps visserij maakt duidelijk dat je vanuit die hoek niks kan verwachten als sport of beroepsvisser.
Het hele beleid van SVN is er op gericht om zichzelf buitenspel te zetten in het beleid om de paling.
Erg gemakkelijk om op deze manier alle verantwoordelijkheid af te schuiven en de hele wereld de schuld te geven i.p.v. willen meewerken aan het verbeteren van de palingstand.
Veel geschreeuw in de media want dat is financieel natuurlijk het meest aantrekkelijk en zo scoor je punten bij je groene vrienden.
Dat zoiets over de rug van de betalende leden gaat maakt ze niet uit.
Laten we ons a.u.b. niet gek maken en gewoon doen wat we al jaren lang graag doen, het vangen van een paar palinkjes. Die 200 ton die we zouden weg vangen dat gelooft geen mens.
Dus geen boete's? Info uit vorige reacties klopt niet?
Dat is nu precies wat ik bedoelde in mijn allereerste vraag: wat is er nu WETTELIJK toegestaan want iedereen heeft kennelijk zo z'n eigen verhaal.
Groet,
Peter.
Hallo Peter,
Wat ik over het zoete water heb geschreven klopt zeer zeker. Of de beslissing die vorig jaar door Sportvisserij Nederland is genomen terecht is of niet, daar heb ik mij in mijn antwoorden niet over uitgelaten. Ik heb alleen de situatie uitgelegd zoals deze, wat controles betreft, nu van toepassing is. Er zijn mensen die toch paling willen meenemen. Deze nemen het risico om een boete te krijgen.
Over het meenemen van paling op zee kan ik het volgende zeggen. Vorige week heb ik nog een informatie-avond van Sportvisserij Nederland bijgewoond. Daar werd gezegd dat het meeneemverbod voor paling op zee per 1 juli 2009 in gaat.
@Bas van Riel: Waar staat dan geschreven in de Visserijwet dat je per 1 juli ook je in zee gevangen aal moet terug zetten?
Ik kan het in ieder geval nergens vinden.
Dat zoiets op een informatieavond is verteld dat geloof ik graag maar je moet niet alles geloven wat mensen willen dat je gelooft.
Op 1 van de grootste hengelsport forums kan je zelfs lezen dat iemand die bestuurslid is van zo'n beetje de grootste HSV van de provincie waar ik woon weet te vertellen dat er grote kotters hier langs de kust razen om glasaal te vangen.
Dat het om gewone vissers gaat die op garnalen aan het vissen zijn dat is de beste man totaal vreemd.
Ik wil hier maar mee zeggen dat zo'n man met z'n goede bedoelingen compleet de plank mis slaat maar dit ondertussen wel verkondigd aan andere onwetenden.
@Peter: Als je gewoon rustig je palinkje wil vangen zonder gedoe dat je beboet kan worden moet je ff kijken welke beroepsvisser de visrechten heeft van het water waar je vist.
Als hij je schriftelijk toestemming geeft ben je er helemaal klaar mee.
Dan mag je gewoon je paling meenemen.
Verder mag je als je in het bezit bent van een kleine Vispas je paling bewaren in je leefnet als ze maar groter zijn dan 28 cm.
Nadeel is dat je dan maar legaal met 1 hengel mag vissen (dus die andere ...).
Maar je moet ze wel terugzetten in het zelfde water maar dat hoeft niet meteen zoals je met de zogenaamde Grote Vispas (die door alle beperkingen al een stuk minder "groot" is) wel zou moeten doen.
Succes en laten we ons vooral niet gek maken door mensen die gemakkelijk (ver)oordelen omdat ze gewoon geen affiniteit hebben voor het palingvissen.
heel dom mag geen beschadigde vis trug zete by aal zit meestal de haak al in zijn strot til je hem uit het water ales stuk van dinnen typ kloote sory
ik vind het ook vreemd dat je paling moet terugzetten want 9 van de 10 palingen heeft de haak in de strot,dus is beschadigt toch? in je vergunning staat ,beschadigde vis mag niet worden teruggezet.de beroeps vissers mogen wel vissen op aal ,dat is toch dom ,wij hebben toch ook een vergunning.ze moete die paling kwekerijen opdoeken.want die krijgen jonge aaltjes aangeleverd uit zee vandaan.net of ze ze zelf kweken,maar dat is niet zo.
hallo allemaal ik heb nu nog geen duidelijk beeld over het paling vissen. is er nu een minimummaat voor een paling of mag je hem helemaal niet menemen?
sport visserij nederlandd wil dat voor de meesten verpesten met hun alles terug zet beleid scheit volk
typisch nederland .... en dat vervl****e europa . e kleinem man mag geen palinkje vangen maar de beroeps mogen ze er met honderden kilos tegelijk opvissen waar slaat dit op bahbah em de spanjaarden en portugezen en volgens mij ook de fransen vangen alle terugkerende glasaal weg voor in te blikken voor de alles verslindende chinezen oa hoe krom wil je het ???
888888