Oprukken Winde en Alver
Ik aasvis veel op een Fries meer.

Tijdens de zomerperiode waren er zeer veel Alvers te vangen. De vangsten hierin zijn jaar op jaar drastisch aan het toenemen. Deze "oppervlakte" rovers schieten er van tussen bij het aanbieden van een made. Trouwens een mooi visje voor het Snoekbaarzen.

Ook de Windevangsten zijn drastisch toegenomen. Daarentegen heb ik het gevoel dat de Ruisvoorn het een stuk minder doet.

Wat opviel (opvalt) is dat de Ruisvoorn van rond de 10cm (2e jaars) veelal parasieten met zich meedraagt. De vissen lijken moddervet, maar bij het open halen zitten ze vol met grote (3 tot 10 cm) witte parasitaire wormen. Is dit anderen ook opgevallen?

M.i. gaan deze besmette vissen dood, want ik vang (ving) geen 3e jaars Ruisvoorn met deze parasieten.
Piet, Friesland, 22/10/2010

REAGEER

Gravatar
constant
.

Ben je zeker dat het alvers zijn? In Maastricht van je massaal kleine roofbleitjes die heel moeilijk te onderscheiden van een alver zijn....alver wordt hier eerder zeldzamer..

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Truitje
.

Alvers nemen overal eerder af dan toe. Ik denk ook dat het om kleine roofbleitjes gaat die sprekend op alvertjes lijken.Die kleine roofbleitjes komen op veel plaatsen tegenwoordig massaal voor, zelfs in sommige polders en stadswateren. Ze pakken maden inderdaad bijzonder fel! Ik heb ze nog niet als aasvis gebruikt, maar als ik dit zo hoor...

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Piet
.

Zo dacht ik er i.e.i. ook over, maar heb de boeken er op nageslagen.

De Alver heeft in vergelijking met de Roofblei verhoudingsgewijs veel grotere ogen.

In de zomermaanden bij rustig weer zijn ze zeer goed te vangen bij ons op het meer. De laatste jaren is het bestand hier bij ons op het meer explosief gestegen. Zo ook die van de Winde.

  • 14 years and 6 months geleden