Nu eens een positief stukje over de visstanden in de Noordzee….
Dankzij quota gaat het onverwacht goed met de vis
Door: Bard van de Weijer − 19/07/13, 09:06

© De Volkskrant - eda.
De vis floreert, ook in de Nederlandse wateren. Zelfs de kwakkelende kabeljauw doet het beter. Houd de strenge Europese visquota voorlopig nog in stand, bepleiten Britse onderzoekers. .

Het gaat onverwacht goed met de visstand in de Noordoost-Atlantische wateren. Dat is mede te danken aan de strenge Europese visquota: veel vissoorten worden nu duurzaam gevangen, waardoor het herstel van de populatie aanstaande is, aldus een studie die gisteren is gepubliceerd in Current Biology.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, verbetert de visstand in de regio, meldt onderzoeker Paul Fernandes van de Universiteit van Aberdeen. Overbevissing behoort grotendeels tot het verleden en nu moet de natuur de kans krijgen zich te herstellen.
Voorzichtigheid blijft echter geboden, stellen de Britse onderzoekers, want sommige soorten, zoals kabeljauw, verkeren nog steeds in de gevarenzone. De wetenschappers tonen zich niettemin verrast over de aanzienlijke groei van de populatie van diverse soorten, nadat rondde eeuwwisseling Europese vangstbeperkingen werden ingesteld.

Nederlandse wateren
Ook in de Nederlandse wateren in de Noordzee floreert de vis. 'We zien dat belangrijke commerciële soorten als schol, haring en tong zich hebben hersteld en verder groeien', zegt Nathalie Steins, hoofd van de afdeling visserij van Imares Wageningen UR.

'Het scholbestand is nog nooit zo groot geweest sinds 1957, het jaar waarin de stand van deze vis voor het eerst werd bijgehouden.'
Zware offers

Dat is goed nieuws, want er is doorgaans veel kritiek op het strenge visbeleid van de Europese Unie. Ook de schol die nog geen tien jaar geleden in de gevarenzone was beland, heeft er echter baat bij. Samenwerking tussen onderzoekers, beleidsmakers en visserij hebben geleid tot een beter beheer van de visstand, wat nu vruchten begint af te werpen, zegt Steins.

Zware offers
'De vissers hebben hiervoor zware offers gebracht. Terwijl quota werden verlaagd, steeg de olieprijs, waardoor de inkomsten sterk daalden.'

Inmiddels groeit het quotum voor de schol. Volgend jaar mag 15 procent meer worden gevangen zonder dat dit het verdere herstel schaadt.

Hoewel de visserijdruk een belangrijke factor is bij het beheer van de visstand, zijn er volgens Steins ook andere interacties die invloed hebben op het ecosysteem, zoals klimaatverandering en de hoeveelheid voedingsstoffen in het water.

Nauwelijks invloed
'Daarvan weten we eigenlijk nog maar heel weinig. We hebben er ook nauwelijks invloed op. Je kunt moeilijk het klimaat veranderen als dat een negatieve invloed heeft op de visstand.' De enige knop waar de mens aan kan draaien, is de visserijdruk, zegt Nathalie Steins. En dat blijkt dus een effectieve methode.

Zelfs de kwakkelende kabeljauw doet het al beter. Na jarenlang in de gevarenzone te hebben verkeerd, groeit het bestand van deze vissoort weer gestaag.

De situatie is nog steeds zorgelijk, maar er lijkt voor het eerst sprake van herstel en dat is - het wordt bijna monotoon - ook weer goed nieuws. .

© de Volkskrant - eda.
William, onbekend, 23/07/2013

REAGEER

Gravatar
g
.

jaaaa en nu hoor je niemand!!!

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
C.Suur
.

Tja,
Hetzelfde geldt voor het zoetwater.
Maar toen ik dat een klein jaartje geleden wilde plaatsen werd het tot 7X toe geweigerd te plaatsen. Ondanks de links naar de raporten van oa, Imares en van LNV.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
JanSon
.Son en Breugel

Klinkt heel positief, toch lees ik het met enige argwaan. In mijn optiek lijkt het een proefschrift geschreven door de beroepsvisserij.
Aan de sportvisvangsten zul je het de komende jaren zeker niet merken.

Met vriendelijke groet JanSon

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Mark
.Tielt

Op onzin hoor je niet te reageren. Ik doe het toch om een aantal goedgelovigen wakker te schudden.
Het is nog nooit zo erg gesteld geweest met de kabeljauw.
Zelfs Noorwegen begint lichtjes te panikeren.
Sportvissers kennen enkele nog lege wrakken. Beroepsvissers weten niet meer waar kruipen van ellende.
Idem wat betreft zeebaars. Die kunnen ze binnenkort op de lijst met bedreigde diersoorten zetten.
Bij een onderzoek moet je je maar één ding afvragen:"Wie heeft het onderzoek betaalt". Wie doet deze uitspraken.
Dat is in deze wel meer dan duidelijk.

Onze Noordzeevis staat er niet goed voor.
Enkel een gesloten tijd tijdens de paai voor kabeljauw, beschermde gebieden (reservaten) voor de vis, een verhoging voor de minimum maten voor gul en zeebaars, een kwota voor zeebaars voor het beroep en een meeneemverplichting voor alle discards voor het beroep kunnen de visstand nog enigzins redden. Als het al maar niet te laat is.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
William
.

@Janson: Hoezo geschreven door beroepsvisserij? Hebben zij er enig baat bij om zo'n stukje te schrijven?

Wees blij dat er door maatregelen te nemen eindelijk een positief resultaat bereikt is, mogelijk kunnen wij sportvissers er in de komende jaren van meegenieten!

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Lex
.

Der zijn ook een hoop mensen die maar schreeuwen en blaten op de beroepsvisserij. Op zeevisland staan zat persoonlijke vangstberichten van gasten die 60 tongen vangen en die allemaal meenemen. En dat zelf toegeven. Dan ben je net zo erg.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Peter
.Veghel

Dit positieve verhaal gaat helaas niet op voor de kabeljauw.

Groet,
Peter


Aan de voet van de windmolens op de Thorntonbank in het Belgisch deel van de Noordzee is jonge kabeljauw ontdekt. De onderzoeksgroep Mariene Biologie van de UGent wijst er op dat windmolenparken een belangrijke rol kunnen spelen in het herstel van het zwaar belaagde kabeljauwbestand. De kabeljauw is een economisch belangrijke vissoort die onder sterke druk staat van de visserij.
Al heel snel na de installatie van de windmolens werd kabeljauw en steenbolk (een kleinere kabeljauwachtige) waargenomen. Na een jaar werden zelfs zo’n 30.000 steenbolken per windmolen waargenomen op de Thorntonbank. Sinds kort worden ook andere soorten vaker aangetroffen, zoals de tongschar, zeebarbeel en pladijs.

Kraamkamerfunctie
Doctorandus Jan Reubens van de UGent-onderzoeksgroep Mariene Biologie merkte voor het eerst ook jonge kabeljauw op. Die komt amper nog voor in het Belgisch deel van de Noordzee. "De beschermde omgeving van de windmolens, waar niet gevist mag worden, kan een kraamkamerfunctie vervullen", meent de UGent. "Jonge vissen kunnen er opgroeien in een omgeving met voldoende voedsel en schuilmogelijkheden voor hun natuurlijke vijanden."
De kabeljauwpopulatie is sinds jaren historisch laag en ondanks de opgelegde vangstquota blijven de aantallen zeer laag. Sommige wetenschappers pleiten zelfs voor een volledig vangstverbod. Dit onderzoek toont aan dat windmolenparken wel eens een belangrijke rol zouden kunnen spelen in het herstel van het kabeljauwbestand.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Dit is een goede ontwikkeling. Nu maar hopen dat het beroep, en niet te vergeten de politici, zich nu opeens rijk gaan rekenen en denken dat het niet meer op kan. Ze zouden er goed aan doen om niet het maximaal mogelijke te vangen, maar een veiligheidsmarge aan te houden. Dan hou je een buffer om de gevolgen van slechte jaarklassen op te vangen. Overigens is de Volkskrant "vergeten" te vermelden dat het met bijv. de zeebaars juist de verkeerde kant opgaat.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
frank
.

Mark is de enige die met een zinnige reactie komt, verder een hoop goedgelovigen.
gaap...

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
rene
.belgie

Mark ik ben het volledig met jou eens, er zullen altijd goedgelovige mensen zijn die hierin trappen. Nee als ik de vangsten hoor ziet het er heel slecht uit voor de toekomst. Ik ken er genoeg die destijds vertelden(met zeebaars) als wij hem niet meenemen doen anderen het puur uit geldbejag, in mijn ogen GEEN sportvissers maar broodvissers en dit zijn de resultaten nu.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
marc
.

de scholstand is nog nooit zo goed geweest???
vroeger kon je weldegelijk wat mooie schollen vangen en meenemen zonder je schuldig te voelen,zelfs op de oosterschelde!
af en toen nog eens een mooie oranje gevlekte ertussen,maar massaal vang je die niet(buiten die misschien nu al niet meer zo fantastische bekende stek voor de frans-belgische kust)in een bepaalde tijd.
voor de nederlandse kust vind ik het huilen met de pet op met de schol

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
William
.

Mark, waar haal jij je informatie vandaan?
Boten die gericht op kabeljauw vissen vangen in steeds kortere tijd hun quota vol de laatste jaren, waardoor kan jezelf wel raden denk ik. Voor scholvissers idem.

Inderdaad hoor je de sportvisserij klagen over de visstand op de wrakken maar is er werkelijk geen vis op de wrakken? Volgens duikers wel...
Als een wrak meerdere keren per week door enkele boten aangedaan word zal het inderdaad een keer leeg zijn, en hoelang duurt het voor er weer een beetje vis op zit?

@Fuut: Dit zijn ze niet vergeten, als je het stukje opzoekt op internet zie je het in verschillende afbeeldingen wel vermeld staan.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Peter
.Veghel

Nu Brussel 1,5 miljard aan subsidies uitgaat delen voor grotere vissersschepen kun je raden welke kant het hier opgaat. De onbenullen luisteren alleen naar het grote geld, het algemeen belang hebben ze als het om financiële kwesties gaat helaas allang uit het oog verloren.

Groet,
Peter

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Lode
.Limburg

@William, bent u er zeker van dat de duikers die u spreekt niet in een sea-life center duiken? De duikers die ik spreek vinden alleen tonnen met staand want en pezen van boomkorren, dat laatste waarschijnlijk van beroeps die denken een dubbelslag te slaan, de vis en het koper! Nog niet eens zo lang geleden lag er soms een "gordijn" van vis rond een wrak, duikers bevestigen mij dat ze dit niet meer tegenkomen. Ik ben het eens met Marc zijn voorstellen, als we van onze sport en nog meer van de omgeving die onze sport mogelijk maakt houden,kan er niemand iets op tegen hebben volgens mij. Vergeet niet dat charter en beroepshandlijnvissers tenslotte "moeten" (proberen) leven van de zaak.

Graag zou ik ook die vangstberichten wat relativeren, regelmatig lees ik, al dan niet door chartereigenaars, "veel vis gevangen wel veel ondermaats maar dat belooft dan weer voor volgende jaren"...? Het feit dat er zoveel ondermaatse vis wordt gevangen is juist een teken dat het heel, heel slecht gaat, door de visserijdruk zijn soorten genoodzaakt om al op jongere leeftijd paairijp te zijn om zo te overleven! Ik begrijp die mensen van de charterboten dat hun winkel moet draaien, alle respect, maar dat ze dan eens met gefundeerde commentaar komen of nog beter, zich samen verenigen en uit eigen beweging lobbyen voor een gesloten periode, verhoging van de minimummaten,... . Als iedereen zich hier achter zet gesteund door charter en beroepshandlijnvissers, zal het verzet en tegengewicht tegen die beroepscowboys met onder andere hun flyshooters in het kanaal alleen maar groeien en onder die druk uiteindelijk ook bij hun voor een gedragswijziging zorgen... In landen als Alaska hebben ze dit al veel langer begrepen, elke visser gaat daar probleemloos akkoord met een quotum voor de zalm, omdat ze daar maar al te goed beseffen dat de bron niet eindeloos olie geeft, hier is men er blijkbaar nog niet van overtuigd, jammer!

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Mark
.Tielt

@Lode.
Verstandige woorden.
Daar heb ik niets aan toe te voegen.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
aad dam
.hippo

Nog steeds wordt er op gereageerd met een schuilnaam. het zij steeds dezelfde stakkers. Wees een kerel en zet je eigen naam onder je commentaar of mededeling.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
willem
.

Wat een kul verhaal, het is zeeeeeeeeer slecht gesteld met de zoutwater vis. Zeebaars ? Ten dode op geschreven. Kabeljouw, laten we het maar over gulletjes hebben hè, kabeljouw komt bijna niet meer voor daar zorgen de beroeps wel voor. Nee, ik geloof helemaal niets van dat verhaal, een groot fantasie verhaal.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
WJM
.

Een beetje literatuuronderzoek kan m.i. geen kwaad:

http://www.abdn.ac.uk/news/details-14041.php

De populaire notie dat het Europees systeem van quotering volledig heeft gefaald, wordt hier overtuigend weerlegd.

Maar ik lees er ook beslist geen advies of aansporing in, om de diverse quota's derhalve maar te gaan verhogen.

  • 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Filip
.Schellebelle

klinkt mooi, echter, ik geloof er niets van, ik vis reeds 20 jaar op zee, voornamelijk wrakvissen, steeds wordt het moeilijker om een goede vangst te maken, met de laatste 2 jaar als triest hoogtepunt, daar waar je vroeger bijna gans het jaar een goede kans had, is het nu beperkt tot enkele korte periodes van een paar weken.
Ik lees hier onzinnige opmerkingen over het leegvissen door amateurvissers van wrakken.
En dan? Indien er een gezonde visstand zou zijn, zit er op het leeggeviste wrak na enkele weken terug vis.
60 tongen per persoon? en dan?
Deze personen kunnen deze tongen enkele weken op het jaar prima vangen op bepaalde plaatsen voor de belgische kust, die gasten vissen gans het jaar en vangen heus niet iedere keer 60 tongen.
Hoeveel bedraagt het tongquota op jaarbasis???
15 jaar geleden ving ik op een gemiddelde avond in Knokke een tiental tongen.
Probeer het nu maar ééns.

  • about 11 years and 9 months geleden