MOETEN WIJ NOG WEL EEN VISPAS NEMEN???
Uit artikelen in het visblad, de vele reacties op deze site over meeneemverboden, op visbeurzen, op forellenputten, op vergaderingen van hengelsportvenigingen en overal waar sportvissers bij elkaar komen is men het er over eens dat sinds de oprichting van Sportvisserij Nederland, het bestuur van Sportvisserij Nederland de sportvissers steeds meer beperkingen oplegt en de beroepsvisser de hand boven het hoofd houdt. Bijv.De federatie ZW Nederland is al 7 jaar bezig een VBC op te richten, doch de beroepsvissers willen niet deelnemen. Zodoende is met die beroepsvissers geen afspraak te maken. Maar de Federatie verstrekt die beroepsvissers wel vergunningen om met grote vistuigen in de Grote rivieren, Volkerak en Haringvliet te vissen. Ze vangen op die wateren stelselmatig de schieraal, tijdens hun trek naar zee, weg. Die kunnen zich dan niet meer voortplanten, dus ook veel minder glasaal. Ze vangen in gesloten seizoen, zogenaamd als bijvangst, snoekbaars die vol kuit of hom zit. Afgelopen vrijdag 25 april is er alleen bij de visafslag Stellendam 141 kg snoekbaars aangevoerd. Dit zijn maar enkele voorbeelden.
Het bestuur van Sportvisserij Nederland moet meer opkomen voor de sportvissers en diens belangen beter behartigen. Ze moeten zich wel realiseren dat hun salaris wordt betaald van de sportvisbijdrage ( vispas). Als het bestuur van Sportvisserij Nederland zich niet meer of beter inzet voor de sportvisser en diens belangen niet beter behartigt, moeten wij dan hun salaris blijven ophoesten ?? Ik hoop dat het bestuur door dit berichtje wakker geschud wordt.
Bart, Moerdijk, 28/04/2008

REAGEER

Gravatar
Bart
.

Mijn achterliggende gedachte van dit onderwerp was dat wat ik ondervond- en ik uit andere bronnen en andere topics uit deze site lees, dat de sportvissers zeer ontevreden zijn over de huidige inzet/ belangenbehartiging van het bestuur van Sportvisserij Nederland. Ik weet ook wel dat ik zonder vispas niet kan vissen en het een basisdokument is. Het bestuur moet beseffen dat ze er zijn door en voor de sportvisser en dat ze die belangen moeten behartigen.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
.

Dit soort situaties heb je wel meer.
Als je op het kanaal door Walcheren wil vissen en je doet de Vispascheque wordt je door verwezen naar de lokale visverening of de kleine Vispas.
Maar de visrechten berusten toch echt exclusief bij beroepsvisser v.d. Zwan die jaarvergunningen uitgeeft. Men wordt dus niet juist voorgelicht.
Oni bezit de exclusieve schubvisrechten t.b.v. haar leden.
Wil je daar vissen dan moet je lid worden van Oni of eventueel een dagvergunning kopen. In feite gaat het om een water van meer dan regionaal belang. Logisch dat sportvisserij Nederland daar wat aan probeert te doen.
Onder alle omstandigheden heb je een schriftelijke toestemming nodig in de nieuwe situatie. Betreft het een via de Fed. bij SN aangesloten vereniging dan maakt die VIspas deel uit van die toestemming. Bij een niet aangesloten vereninging of een toestemming van een particulier heb je geen vipas nodig. Het is geen officieel in de visserijwet genoemd document.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Jacob
.

Ludo een buitengewoon goed voorstel,een partij ter bevordering van sportvisserij en waterrecreatie,maar niet zo`n goed idee bij sportvisserij NL .Ik heb dat nl al eens voorgesteld aan Joop Bongers directeur sportvisserij NL,hij vond dit mijn inziens niet zo een goed voorstel,zij doen nl liever lobbyen in de poletiek,dus Ludo mijn stem krijg je en de rest volgen.
Remko de 141kg snoekbaars kan ook aan de buitenkant gevangen zijn,maar ook aan de binnenkant wat is waar,bart hoeft geen ongelijk te hebben,want het baest van de fuiken waar er eerst 10 stonden staan er nu 100 zelfs in de wintermaanden,en bijvangsten worden niet terug gezet,men voelt de warme adem al in de nek

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Tom
.

Henk, Je moet gewoon kijken in wat voor water je wilt gaan vissen en wat voor papieren daar voor nodig zijn. Vaak is dat een Vispas in andere gevallen een schriftelijk toestemming van Gemeente, beroepsvisser, niet aangesloten vereniging enz. Dat is het uitgangspunt, niet welke Vispas heb ik nodig. Persoonlijk zou ik overigens die VIspas zeker niet willen missen want het is altijd nog de goedkoopste weg naar veel viswater.Jammer genoeg zijn er hier in het Zuid Westen nog heel veel verenigingen die niets inbrengen in de lijst van viswateren. In het POS gebied is men daar al veel verder mee.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Arie
.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Henk Slegh
.

Dag Arie,

Hartelijk dank voor de heldere uitleg betreffende de opbouw nieuwe sportvisserij Nederland. Met name het volgende citaat van je, kon wel een de bron en de oplossing zijn van de steeds opduikende conflicten tussen sport en beroepsvissers, en de derde partij in de volksmond vrije niet aangesloten hengelaars. Zie ik wat over het hoofd verneem ik het graag.

Citaat Arie: Het ligt voor de hand dat bij de onderhandelingen bij de fusie tussen NVVS en OVB die vrije hengel weer ter sprake is gekomen. Ze moeten toen de afspraak hebben gemaakt dat de vrije hengel zou worden afgeschaft. Om situaties zoals die zich nu voordoen te voorkomen is afgesproken dat Sportvisserij Nederland overeenkomsten met beroepsvissers zou sluiten waardoor SN gemachtigd zou worden om namens die beroepsvissers de schriftelijke toestemming te verlenen om in die wateren van beroepsvissers te vissen. Je voelt de bui natuurlijk al hangen; die beroepsvissers zagen een mogelijkheid om hun inkomsten behoorlijk op te krikken over de ruggen van de sportvissers. Ik denk dat ze SN behoorlijk overvraagd
0-0-0-

Bij alle reorganisatie projecten ontwikkelen zich kinderziektes, deze worden meestal in een pilot fase al ontdekt en aangepast. Voor de ontwikkeling van de VBC structuur was even uit het blote hoofd 15 jaar voor uitgetrokken.. Door diverse omstandigheid o,a De snel teruglopende vistanden en het alvast genomen voorschotje en invoering van werkzaamheden op het BKR verhaal. is het VBC verhaal VISBEHEER urgenter geworden . Met alle huidige gevolgen. Persoonlijk vermoed ik, dat elke volgende stap zonder ingrijpen binnen de versnelde opbouw van de VBC structuur, een regionale VBC achter de feiten aan blijft lopen.

De aanpassing die ik dan persoonlijk zou doorvoeren binnen een VBC als ik minister zou zijn is : Alle regionale openbare rijkswateren inbrengen in de regionale VBC inzake visbeheer met nieuwe VBC gestelde voorwaarden en sanctie Handhaving inzake uitgifte visrecht vergunningen

Voor het ijsselmeer een eigen VBC instellen

Uitgifte / aanvraag / voorwaarden Vergunningen visrechten sport en beroep lopen via de regionale VBC.

Uitgifte kleine vispas voor alle openbare rijkswateren door sportvisserij Nederland.

Omdat de conflicten zich alleen afspelen op de openbare rijkswateren zijn de dikke duizend HSV gemeentelijke wateren hier niet bij betrokken.

Als sportvissers mogelijk andere betere duurzame oplossingen in gedachten hebben laat je plan horen.
Met vriendelijke groet,

Henk Slegh.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
louis
.

Vispas?
En dan , dan mag ik keurid netjes vissen, en dezelfde vis waar wij ook voor betalen, mag het beroep stevig wegvangen, in de gesloten tijd?
Wij als sportvissers krijgen steeds meer regels opgelegd die vaak nergens op gebaseerd zijn, paar snoekbaarsjes meenemen anders krijg je een tik op de vingers, levend aas visje, en dat is op zich nog niet zo erg, maar de boas en controleurs van je eigen vereniging maken er een sport van om je te bekeuren, natuurlijk moet er ergens controle zijn, maar toch , het staat niet meer in verhouding, beroepsvissers mogen zon beetje alles, en als het niet mag is er geen hond die het controleerd, sterker nog federaties geven gewoon nieuwe vergunningen uit voor die beroepsvissers, en wij maar braaf betalen aan die nieuwe club SN!
TWEE maanden wachten , en het beroep gaat gewoon, en bovendien, JUIST door met vissen op de paaiplekken op snoekbaars, en dat kan allemaal wel, je mag niet met een wormpje vissen, het gaat gewoon nergens ,meer over,..en wij zijn zo zachtjes aan vogelvrij verklaard , samen met de snoekbaars.
Inderdaad zoals iemand al eerder zei, koop je voor 40 euro gewoon zitrecht en daarmee is de kous af, en dat sportvisserij nederland op niemand ingaat, en niemand een antwoord geeft op de vele brieven en e mails nou, dat getuigt er niet erg van dat ze onze belangen ook echt behartigen,..ik vis gewoon door in gesloten seizoen , met levend aas, en zet de vis gewoon terug, ,maar een nieuwe vispas aanschaffen in 2009?
Dat dacht ik toch niet!

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
J.P
.

@ louis
Bedankt voor je bijdrage en je persoonlijke oplossing. Goed plan.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
L. Rits
.

Nederland is van ons allemaal.
Rijkswateren al zeker.
Dus ik zie niet in dat ik geld moet betalen aan SN om een hengeltje in bijv. Maas,Waal,Rijn,Ijsselmeer enz.
uit te leggen.
Daar staat toch niks tegenover?
Niet voor die paar tientjes, maar het slaat helemaal nergens op.
Vissen moet zoveel mogelijk vrij zijn voor iedereen.
Betalen voor nog meer regels en betutteling is je eigen vrijheid om zeep helpen.
Laat ieder toch gewoon vrij vissen waar het geen privaatwater betreft.
Waterkwaliteit en waterkwantiteit zijn immers in handen van Rijkswaterstaat, Waterschap enz.
Niet in handen van SN.
SN heeft hierin geen enkele meerwaarde en kan voor sportvissers alleen beperkingen en onvrede opleveren.
Deze ondemocratische "belangenbehartiger" kunnen we missen als kiespijn.
Afschaffen die flauwekul.
Visvergunningen moeten verkocht worden door de eigenaar van het visrecht en dat is dus meestal Rijkswaterstaat, Gemeente, Waterschap e.d.
Uitgerekend deze 3 voorbeelden zouden daaraan geen kosten mogen verbinden: het water is van iedereen. Controle door Politie is tolerabel, maar betalen voor zelf op te leiden muggenzifters is dodelijk voor de sport.
Deze laatstgenoemde 3 overheden kosten de burger geld waarvan o.a. de wateren onderhouden worden.
Dat is hun taak en die vervullen ze over het algemeen goed.
Daar mag de betalende burger echter ook wat voor terug krijgen.
Van die resultaten moet hij de vruchten kunnen plukken!
Doorverhuur aan vispasverkopers is dus niet netjes, ook niet met als tussenschakel hsv's.
Afschaffen de vispas en alles "voor niks" dus. We hebben het immers al betaald via belastingen en waterschapsheffingen..


  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Jan
.

wat een reakties allemaal! Er zijn zo te lezen heel veel mensen die het allemaal veel beter kunnen! Als al deze mensen zich nu eens aanmelden bij hun vereniging als vrijwilliger om daad bij woord te voegen......

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Zander
.

Beste Jan, het argument dat je aanvoert dat we ons allemaal als vrijwilliger moeten opwerpen, is een dooddoener die we al jarenlang horen als er commentaar op SN wordt geleverd. Ik ben zowel bestuurslid van een actieve HSV alsmede participant in een VBC. Vrijwilliger tot en met, zou ik zeggen..., toch ben ik het met de stelling eens dat we als individuele sportvisser geen keuze hebben m.b.t. de Vispas en daarmee de geldelijke ondersteuning van SN. Moeten we ons als HSV van SN loskoppelen ? Daar is onder de leden geen steun voor... Hiernaast vind ook ik dat SN ingeval de beroepsvisserij zich veel te passief opstelt. Als je een beetje nadenkt, dan zie je toch aankomen dat het beroep zich meer en meer zal gaan richten op de schubvis ? Persoonlijk ben ik van mening dat we het als sport niet zover (of niet nog verder dan nu al het geval is) moeten laten komen. Er is geld zat, koop die binnenvisserij toch eens uit ! Iedereen blij...,toch ?

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Arie
.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
peter
.

Ik lees een aantal zaken op deze topic. Allereerst of het wel van nut is om een VISpas te kopen, omdat SN er niets voor terugdoet. Ik vis veel in POS-viswater en kan zeggen dat er hier veel werk wordt geleverd, vooral door de POS, die op een lokaler/regionaler nivo kan werken dan SN. Maar zo'n POS, en er zijn nog wel een paar van zulke organisatie's, hebben wel input nodig van verenigingen. Verder klopt het dat contracten met het beroep vaak heel moeilijk open te breken zijn, en dus is uitkoop moeilijk. Per 1-5-8 is er echter een nieuwe regeling van kracht waardoor kleinere beroepsvissers zeer waarschijnlijk moeten gaan stoppen.
Dan het volgende: Paling die gevangen wordt, of het nu een visje van 30 cm of een schieraal is, en dan meegenomen, zal nooit meer paaien. Wel heeft een schier een heel leven lng de netten weten te omzeilen en is heelhuids door allerlei hindernissen gekomen. De sluizen blijven wat langer dicht en weg zijn ze dan toch nog. Dit duidt op kortzichtigheid van beroep ism overheden (het beroep kan een sluis niet dicht houden, dunkt me).
Het aanleveren van snoekbaars, van zoet of zout water, mag niet, omdat er een GESLOTEN TIJD is voor deze vissoort. Zoals ook andere vissoorten een gelosten tijd of een minimum maat hebben. In principe kan je hier de AID op afsturen. Zou iemand toch eens moeten doen. Kan SN daar niet eens een proefproces tegen aan gooien?
SN doet veel lobbywerk, zoals ook al werd genoemd. Een politieke partij moet wel wat meer in zijn mars hebben dan alleen belang van de hengelsport. Mijn inkomen en pensioenopbouw alsmede waar en hoe mijn kinderen naar school gaan en hoe mijn medische zorg is geregeld, kan toch niet door een splinterpartijtje worden geregeld. En hoewel ik de sportvisserij een zeer warm hart toedraag, actief ben binnen de georganiseerde hengelsport en niets liever doe dan vissen, gaat mijn stem toch naar een grote partij.
Dan nog de opmerking van een persoon, die wil dat alle visrechten vrij moeten worden: dan komen ook de minder brutale polen en russen hier de boel leeg halen, en gaat het beroep wel sportvissen ipv met beroepstuig, scheelt ze meteen een hoop kosten en administratie. Allemaal aan de VISpas, alle clubs aansluiten en zoveel mogelijk catch en release, daarmee geef je een goed signaal af aan de politiek. En heb je meteen een pittige som geld achter de hand voor het lobbywerk en uitkoop.
En Lokle heeft inderdaad gelijk, dat veel beroepsvissers vooral voor hun plezier dit vak doen: ze houden van hun werk, en vergis je niet, ze zijn begaan met de visstand. Alleen is hun ideaalbeeld van een visstand anders dan die van de sport: zij kijken naar oogstmogelijkhden en dus naar een vis die in de pan past (30 cm ongeveer, zonder kop en staart) terwijl hij bij ons juist nog in het schepnet moet kunnen.
Zie daar maar eens mee uit te komen in een VBC, waar de ecologen van het waterschap zuiver wetenschappelijk vaak de lijn van het beroep volgen.
Veel wijshied gewenst, en hopelijk krijgen we via SN de waterschappen nog eens om richting een geleidelijke opbouw met voldoende "trofeevissen" voor de sportvisser

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Bart
.

Beste Peter, SN gooit nergens geen proefproces tegenaan, ik heb de indruk dat het bestuur mee heult met de beroepsvissers.
Het bestuur federtie ZW Nederand en Sportvisserij Nederland kan binnenkort zijn ware gezicht laten zien. De beroepsvissrs op het Hollandsch Diep mogen de door hen gevangen paling niet meer in de handel brengen. Een van die beroepsvissers levert zijn paling gewoon aan de plaatselijke groothandel en de andere durft er niet goed vanaf. Nu ziet het er naar uit dat ze dit najaar geen schieraal meer vangen. Nu moeten ze de administratie over de gevangen schieralen van de laatste jaren overleggen, op grond daarvan worden ze door de overheid gecompenseerd. Dus als ze zwart verkocht hebben dan komen ze bedrogen uit, MAAAAARRR ze willen als compensatie ook de snoekbaars mogen vangen. Ik hoop dat Sportvisserij Nederland dit tegen houdt/probeert dit tegen te houden. Dit is de grote test voor Sportvisserij Nederland.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Lolke Folkertsma
.

Lees maar eens de Leeuwarder Courant van 8 mei, dan weet je wat er o.a. mij de bijdrage van de vispas gedaan wordt! Inderdaad ja er wordt met dit geld o.a. enkele honderden kilo's pootaal gekocht en deze worden uitgezet.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Henk Slegh
.

@Lolke
Och voor dat eppie visser 20 % van deze 100,000 uitgezette glasaal als paling weer terug zal vangen zijn we al 7 jaar verder. Als schieraal ben je dan al snel 12 tot 15 jaar verder. Met een beetje mazzel zijn dan de intrek problemen van de glasaal dan opgelost. Moesten ze elk jaar doen 100.000 glasaaltje uitzetten binnen elke regio waar de beroepsvissers bedrijven op aal actief zijn.

Een goede zaak.Helemaal om dat de sportvisserij de grootste sponsor is van de poging tot redding van de aal in ons waterrijke landje.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
John
.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Peter
.

John,
Sportvisserij Nederland onderhandeld en lobbied wel in onze naam!

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Bart
.

John, de federatie ZW Nederland verstrekt de beroepsvissers op de rijkswateren,Merwede, Amer, Holl Diep, Volkerak en Haringvliet wel de vergunningen. MAAAR die beroepsvissers moeten wel lid zijn/worden van een VBC, maar dat weigeren ze al 7 jaar falicant, is dus een goede reden om de vergunning te weigeren of in te trekken. Ze hebben zelfs aan de beroepsvisser op het Volkerak de netten betaald om zoveel mogelijk brasem en 10 ton snoekbaars per jaar weg te vangen.Controle nihil. Die beroepsvissers zorgen er natuurlijk wel voor dat de brasem nooit op komt, want dan zijn ze de snoekbaars ook kwijt. DE palingvissers op het Hol. Diep, Amer en Haringvliet willen het schieraal verbod ook gecompenseerd hebben voor geld ENNN de snoekbaars

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Henk Slegh
.

Richard van den Bos schreef voor deze week in greep van de week : Als je voor meer dan 100.000 sportvissers werkt, zijn er altijd een paar die vinden dat je het beter anders kunt doen. Dat is onontkoombaar: zou je die ontevreden vissers tegemoet komen dan is de rest het weer niet eens met je aanpak. Ik heb ermee leren leven dat we als sportvisserij-organisatie niet de hele achterban tevreden kunnen stellen. In grote lijnen willen we allemaal hetzelfde maar er zijn verschillende inzichten over hoe we daar moeten komen. Kennelijk hebben de vissers met andere inzichten omtrent de te volgen aanpak dikwijls het gevoel dat er niet naar ze geluisterd wordt (een gevoel dat in sommige gevallen overigens wederzijds is). Dat vind ik een lastig punt. Je kunt als sportvisser op tal van momenten en manieren je mening laten horen maar de belangenorganisatie moet op een gegeven moment een koers kiezen. Die de een bevalt en de ander niet.

Het hele artikel te lezen op :
http://www.pos-sportvisserij.nl/greepuitdeweek.php?id=15897

Mooi verwoordt deze gemengde gevoelens van een goede POS en VBC bestuurder na een discussie op TF. Hij leest zo blijkt elke dag na aankomst op kantoor op TF de vele gevoelens en vraagstukken van de achterban. Echter op zijn kantoor gaan de aantallen vragen om beleidsadvies ook gewoon door. Gelukkig staat de techniek ook niet stil want via TF is hij precies dagelijks op de hoogte van de lokaal gerezen problemen en gevoelens van zijn HSV achterban / leden uit het veld. Een stevig aantal bestuur of commissie leden van een HSV en commissie,s nemen * vanzelfsprekend * dan de informatie en voorlichtingtaak op TF over op hun eigenwijze, zoals zij ook al doen binnen hun eigen thuis HSV naar hun leden tijdens de informatie verzameling uit hun eventuele achterban op TF .

Ik vraag mij af of er nog meer landelijk organisatie zijn met een dergelijke transparante structuur ?? .

Toch iets waar wij ook trots op kunnen wezen als pas een jaar bestaande sportvisserij organisatie..

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Michael
.

  • 16 years and 8 months geleden
Gravatar
Michael
.

Beste Henk, ik heb je reactie 3x gelezen, maar eerlijk gezegd snap ik er nog steeds niets van. Maar misschien ligt dat aan mijn gebrek aan bestuurlijke ervaring en aan het feit dat ik gewend ben te schrijven zoals ik spreek. Of aan het feit dat ik een hekel heb aan ambtelijk taalgebruik. Maar goed, mijn reactie was gericht op jouw bericht waarin je Richard van de Bos en de POS ongevraagd de hemel in prijst. Is natuurlijk je goed recht maar als op hetzelfde moment er een nog al kritisch verhaal over beiden op de BVSV site te lezen is, vraag ik me af wat het doel daar van is. Er wordt namelijk op geen enkele wijze inhoudelijk ingegaan op de aantijgingen danwel op de situatie in Noord Holland die Arno op de BVSV site beschrijft. Ik reageerde dus met een inhoudelijke reactie t.a.v. situatie op de door Arno beschreven wateren waar zowel de sportvisserij als de beroepsvisserij beiden 50% van de schubvisrechten hebben. En op deze wateren, want daar ging mijn reactie over, vangen de beroepsvissers alle snoekbaarzen boven de 55cm weg. Dit met instemming (althans volgens het verhaal van Arno) van de VBC waar Richard van de Bos voorzitter van is. Daar ging mijn reactie over, niet meer en niet minder.

  • 16 years and 8 months geleden