meer paling
van ochtend las ik in de metro of de spits het volgende
nederlandse vissers mogen volgend jaar weer meer op paling gaan vissen.
dat hebben de EU bewindslieden van visserij besloten
gaat het dan weer zo goed met de paling
wie weet hier het fijn van
nederlandse vissers mogen volgend jaar weer meer op paling gaan vissen.
dat hebben de EU bewindslieden van visserij besloten
gaat het dan weer zo goed met de paling
wie weet hier het fijn van
Dat lijkt me een onzinbericht, Gerard.
Vriendelijke groet
Fuut
Op teletekst zag ik heel kort een bericht dat de beroepsvisserij meer haring mag vangen volgend jaar, maar minder kabeljauw en wijting.
Het bericht was helaas weer te snel weg.
Ze mogen inderdaad weer meer en vaker op paling gaan vissen, maar dan alleen maar om zodoende nog een acceptabel aantal te kunnen vangen.
Kun je dat nog een keer herhalen Jodokus? Omdat het slecht gaat met de paling (en dus minder vangsten) mogen ze er langer op vissen?
Klinkt voor een beroepsvisser erg logisch, maar deze logica is aan mij niet besteed.
Jodokus,
je kletst. Paling mag onbeperkt worden gevangen. Alleen is er een gesloten tijd in het kader van het aalherstelplan. Dit van 1 september tot 1 december.
Goed lezen!
Ik zeg niet dat er langer op de paling gevist mag worden, maar meer! Door uitbreiding van de intensiteit van de visserij, in de paar maanden dat er nog op paling mag worden gevist, proberen en mogen ze zoveel mogelijk ("beschermde") paling oogsten. Vooral de aaldogger is op verschillende viswateren hiervoor een prima vistuig, met als extra voordeel dat het ook nog "bijvangst" aan snoekbaars oplevert.
Is het met de aalfuiken nog zo dat deze alleen op vastgestelde plaatsen mogen staan, en dat daarnaast voor dit vistuig is vastgelegd hoeveel ervan een bepaalde beroepsvisser mag gebruiken, voor de aaldogger is hieromtrent niets vastgelegd.
Vooral dit jaar zag je op verschillende viswateren waar dit vistuig gebruikt wordt en mag worden, dat de visserij intensiteit ontzettend is toegenomen.
Judocus, kennelijk heb jij het bericht ook gelezen waar Gerard op doelt. Kun je vertellen hoe dat bericht precies luidt? Dan kan er serieus op worden ingegaan. Nu wordt er alleen maar grote onzin verkondigd.
Vriendelijke groet
Fuut
Fuut,
Ik heb het betreffende artikel niet gelezen, anders had ik dat zeker alhier geplaatst.
Wat ik probeer aan te geven is dat de veronderstelling dat er minder paling zal worden onttrokken door de beroepsvissers, omdat ze 3 maanden niet op paling mogen vissen (deels) onjuist is. Met bepaalde vistuigen en dan met name de aaldogger hebben ze legaal de mogelijkheid om hun visserij in de maanden t/m augustus sterk te intensiveren. Hiermee vangen ze dan ook nog 2 vliegen (sorry 2 vissoorten) in een klap. De fuiken doen hun dagelijkse werk en daarnaast worden veel vaker ongelimiteerd honderden aaldoggers ingezet om de paling en snoekbaars te belagen.
Het lijkt me duidelijk dat zodoende in de maanden dat de beroepsvissers nog op paling mogen vissen er in die maanden meer paling zal worden onttrokken. Daarbij komt dan nog de extra "bijvangst" van snoekbaars. En dit is geen verzonnen verhaal maar dagelijkse praktijk, tenminste hier in Friesland.
Ik ben maar een simpele ziel maar wellicht zou er eens overwogen kunnen worden ook voor de binnenvisserij (gelijk op zee) qouta vast te stellen voor de paling en alle andere vissen waarvoor nog geen quota gelden, waarbij er dan natuurlijk sprake dient te zijn van voldoende controle en handhaving van de regelgeving in deze. Al is het natuurlijk nog vele beter als het gehele jaar de palingvisserij wordt verboden.
Zou de betreffende spoorwegkrant misschien een verkeerde vissoort hebben genoemd?
Volgend bericht heb ik gekopieerd van de site van Sportvisserij Nederland:
++++++++++++++++++++++++++++
donderdag, 16 december 2010
De EU ministers hebben de visquota voor 2011 vastgesteld. Op 15 december 2010 vielen in Brussel de besluiten. Er was redelijk goed nieuws voor de Nederlandse beroepsvissers. Zij mogen volgend jaar meer haring en schol uit de Noordzee aanlanden. Met haring en schol gaat het beter. Dat is niet het geval voor kabeljauw in de Noordzee. Ook sportvissers merken dat ook dit jaar de vangsten minder zijn, vooral vlak op de kust.
Het internationaal onderzoeksinstituut ICES concludeerde dat voor kabeljauw de visserijsterfte omlaag moet. De ministers volgden dat advies en dus gaan de kabeljauwquota voor de Noordzee in 2011 met 20 % omlaag. Voor de Nederlandse vissers is dat niet onoverkomelijk, zij vissen nauwelijks gericht op gul. In het Kattegat gingen de gulquota wel met 50 % omlaag. De maximale hoeveelheid wijting gaat voor de Noordzee weer omhoog, 19 % ten opzicht van 2010
Schol, haring en wijting zijn voor de visserij belangrijke lichtpuntjes. Voor verreweg de meeste bestanden zijn de quota omlaag gegaan of gelijk gebleven.
Dat geldt bijvoorbeeld voor de blauwe wijting, een visje dat sportvissers nooit tegenkomen. Met deze meer op diep water levende soort gaat het niet goed. Het quotum ging wel 85 % omlaag vergeleken met 2010.
In de besprekingen in de Europese Visserijraad wilde Nederland voldoende ‘zeedagen’ voor vissers hebben die milieuvriendelijk vistuig hebben. Daarnaast kunnen Nederlandse vissers verder met de innovatie, er kunnen meer boten uitgerust worden met de pulskor.
Op dit moment hebben 22 vissers toestemming om met dit vistuig te vissen. Daar kunnen nu nog 20 kotters bijkomen. Deze nieuwe vistuigen brengen bovendien veel minder schade aan de bodem toe dan andere traditionele soorten vistuig.
Diverse milieuorganisaties gaven als commentaar op het quotacircus aan, dat de Visserijraad voor een aantal visserijen toch weer voorbij is gegaan aan de biologische adviezen. Dat is juist. Anderzijds zijn lagere quota geen garantie dat minder vis wordt gevangen. Als de vissers meer vangen zal die vis dood overboord moeten. Een systeem van vangst i.p.v. aanlandingsquota zou wat dat betreft beter werken.
Voordat de quotavergadering begon, hield Greenpeace een demonstratie in Brussel waarbij symbolisch een 25 meter lange trawler werd gesloopt.