Mais koken doe je zo !
Er zijn steeds meer sportvissers die zich een zak harde (ongebroken) mais van 25 kg aanschaffen voor minder dan 10 euro om dit spul te koken.
Eenmaal gekookt heb je dan 125 kg zachte mais.
Lucratief dus.
Maar hoe doe je dat ?
Gangbare en aanbevolen bereidingswijze is 48 uur voorweken en uren koken.
NIET DOEN DUS !
Neem een 10 ltr ketel en kook er 8 ltr water in.
Als dat kookt: voeg 2,2 ltr harde mais toe.
Kook precies een uur op kleinste vlam met deksel.
Dan mais plus water in gesloten 10 ltr-koelbox doen en nachtje laten wellen.
Klaar !!
Zelf voeg ik niks toe en kiep die 10 kg in zijn geheel in mijn visput.
Zo voer ik goedkoop bij en vangen lukt prima met blikmais op diezelfde stek:
want die blikmais heeft hun voorkeur, zelfs al ligt de plek bezaaid met de zelfkook. Na mijn visdag eten ze de zelfkook zeker op. Dat zie ik aan de troebeling ter plekke.
Doe er je voordeel mee.
Ludo
Eenmaal gekookt heb je dan 125 kg zachte mais.
Lucratief dus.
Maar hoe doe je dat ?
Gangbare en aanbevolen bereidingswijze is 48 uur voorweken en uren koken.
NIET DOEN DUS !
Neem een 10 ltr ketel en kook er 8 ltr water in.
Als dat kookt: voeg 2,2 ltr harde mais toe.
Kook precies een uur op kleinste vlam met deksel.
Dan mais plus water in gesloten 10 ltr-koelbox doen en nachtje laten wellen.
Klaar !!
Zelf voeg ik niks toe en kiep die 10 kg in zijn geheel in mijn visput.
Zo voer ik goedkoop bij en vangen lukt prima met blikmais op diezelfde stek:
want die blikmais heeft hun voorkeur, zelfs al ligt de plek bezaaid met de zelfkook. Na mijn visdag eten ze de zelfkook zeker op. Dat zie ik aan de troebeling ter plekke.
Doe er je voordeel mee.
Ludo
Ik deed het vroeger anders. Ook 48 uren laten voorweken maar alles dan in de snelkoker tot hij tot de helft (maïs met water) gevuld was. Dan opzetten en éénmaal aan de kook (10 minuten later), alles afzetten en alles 24 uur in de gesloten snelkoker laten afkoelen. Als je de snelkoker daarna open doet, heb je een tot de rand gevulde pot met (deels gebroken) zachte maïs, waar ze gek van zijn. Wat suikerrietsiroop bijdoen (sirop de canne à sucre, verkopen ze in Frankrijk) doet wonderen. Succes ermee.