Loodkoppen
Goedendag,

In het kader van een schoner milieu en een schoon geweten ben ik op zoek naar jigkoppen en andere werpgewichten die geen lood bevatten. In het buitenland is er wel aanbod van tungsten (wolfraam) werpgewichten en jigkoppen.
Is er in Nederland ook aanbod van dergelijke produkten en zo ja is er iemand die weet waar?

Vriendelijke groet

Gerard
Gerard, .(JavaScript must be enabled to view this email address), Scheemda, 01/03/2016

REAGEER

Gravatar
Loodzwaar
.Klij

Ze zijn verkrijgbaar, oa fox rage heeft er zo.
Ze zijn wel erg prijzig waardoor je er vanzelf terug vanaf stapt, aangezien een schoner milieu niet opweegt tegen geld besparen....

  • about 9 years and 2 months geleden
Gravatar
Robbert
.

invincible products verkoopt dit dacht ik

  • about 9 years and 2 months geleden
Gravatar
Ludo
.Borgharen

Ik respecteer het milieu bovenmatig en draag graag mijn steentje (soms letterlijk) bij om lood te vervangen. Bij penvissen laat ik verzwaring zelfs helemaal weg.
Toch zit ik met het volgende.
Looddampen zijn natuurlijk giftig.
Maar lood lost toch niet op in water ?
In mijn aquarium bijvoorbeeld had ik een luchtblazertje verzwaard met lood om het op de bodem vast te houden.
Na 30 jaar (!) heb ik het aquarium weggedaan. Nooit gemerkt dat de vissen last hadden van dat lood en de loodklomp was na 30 jaar nog even zwaar.
Waar mis ik iets ?
Nogmaals: ik pleit niet voor lood, het hoort niet in de natuur, maar wie legt me uit waarom het schadelijk is in de waternatuur ?

  • about 9 years and 2 months geleden
Gravatar
Ed
.

@Ludo: hieronder schaamteloos iets gekopieerd na wat googlen.

Oh ja; Wil je echt wat milieubewuster gaan vissen, denk dan ook om een monofilament lijn te gebruiken die na x jaar oplost bij bijv. lijnbreuk. Een zogenoemde biodegradable lijn. Een normale lijn werft honderden jaren in de natuur rond...


Gezondheidseffecten van Lood
Lood is een metaal dat de meest schadelijke effecten heeft op de menselijke gezondheid. Het kan het menselijk lichaam binnendringen via de opname van voedsel (65%), water (20%) en lucht (15%).
Voedsel zoals fruit, groenten, vlees, granen, zeevoedsel, frisdranken en wijn kunnen aanzienlijke hoeveelheden lood bevatten. Ook sigarettenrook bevat kleine hoeveelheden lood.
Lood kan in het drinkwater terecht komen via de corrosie van pijpleidingen. Dit gebeurt eerder wanneer het water licht zuur is. Daarom moeten publieke waterbehandelingssystemen tegenwoordig pH-aanpassingen uitvoeren bij water dat gebruikt zal worden als drinkwater.
Voorzover we weten, vervult lood geen essentiële functie in het menselijk lichaam, het is eerder schadelijk wanneer het opgenomen wordt via het voedsel, de lucht of het water.

Lood kan een aantal ongewenste effecten hebben:
- De verstoring van de biosynthese van hemoglobine en bloedarmoede
- Een verhoging van de bloeddruk
- Nierbeschadiging
- Miskramen
- Verstoring van de zenuwstelsels
- Hersenbeschadiging
- Afgenomen vruchtbaarheid bij mannen door beschadiging van het sperma
- Verkleinde leermogelijkheden bij kinderen
- Gedragsstoornissen bij kinderen, zoals agressie, impulsief gedrag en hyperactiviteit
Lood kan via de placenta van de moeder bij een foetus terecht komen. Daardoor kan het ernstige schade toebrengen aan het zenuwstelsel en de hersenen van ongeboren kinderen.

Milieueffecten van Lood
Lood komt van nature voor in het milieu. Het meeste lood dat in het milieu gevonden wordt, is echter afkomstig van menselijke activiteiten. Vanwege de toepassing van lood in benzine, is er een onnatuurlijke loodcyclus ontstaan. In de automotor wordt lood verbrandt, waarbij loodzouten, (chloriden, bromiden en oxides) ontstaan. Deze loodzouten komen via de uitlaat van auto's in het milieu terecht. De grotere deeltjes vallen meteen op de grond en vervuilen de bodem of het oppervlaktewater, de kleinere deeltjes kunnen grote afstanden afleggen door de lucht en blijven in de atmosfeer. Een deel van dit lood valt terug op de aarde wanneer het regent. Deze loodcyclus die door menselijke productie is ontstaan, is veel uitgebreider dan de natuurlijke loodcyclus. Het heeft ervoor gezorgd dat loodvervuiling een mondiaal probleem is.
Niet alleen gelode benzine zorgt ervoor dat de concentratie lood in het milieu stijgt. Andere menselijke activiteiten zoals de verbanding van brandstoffen, industriële processen en de verbranding van vaste afvalstoffen dragen hier aan bij.

Lood eindigt in het water en de bodem via de corrosie van loden pijpleidingen en door de corrosie van loden verf. Lood kan niet afgebroken worden, het kan alleen omgezet worden in andere vormen.
Lood accumuleert in het lichaam van waterorganismen en bodemorganismen. Deze ondervinden gezondheidseffecten van loodvergiftiging. Bij schelpdieren kunnen er zelfs bij zeer lage concentraties lood effecten optreden. Lichaamsfuncties van fytoplankton kunnen verstoord worden door lood. Fytoplankton is een belangrijke zuurstofproducerende bron in de zee en wordt door veel grote zeedieren gegeten. Daarom vraagt men zich tegenwoordig af of loodvergiftiging de mondiale milieubalans kan beïnvloeden.
Bodemfuncties kunnen verstoord worden door lood, en dit gebeurt vooral in de buurt van snelwegen en landbouwgronden, waar extreem hoge concentraties aanwezig kunnen zijn. Bodemorganismen kunnen ook aan loodvergiftiging lijden.
Lood is een gevaarlijk chemicalie, omdat het niet alleen accumuleert in individuen maar ook in voedselketens.

  • about 9 years and 2 months geleden
Gravatar
Peter
.

Als ik het zo lees Ed, dan lijkt he te veel op de bijsluiter van mijn paracetamol!

Zo ver ik weet zijn we al vanaf de jaren 70 al aan het discussiëren om het vislood te vervangen, maar is het er tot op heden niet echt een gelijkwaardige vervanger gekomen. En dan heb ik het over prijs en het soortelijk gewicht van het materiaal dat als vervanging moet dienen.
Wolfraam valt vanwege de hoge kilo prijs al meteen af, ik meen rond de 60 euro per kilo tegen 1,10 euro per kilo voor lood. Het enigste wat qua soortelijk gewicht in de buurt komt is tin wat zo' 3,30 euro de kilo kost. Tin schijnt ook minder belastend voor het milieu te zijn dan lood. Maar dan nog is het prijsverschil 3x zo hoog, wat de meeste vissers toch doet besluiten om het maar bij lood te houden.

Nog even over wolfraam, deze heeft een smelttempratuur van 3422 graden tegenover staal 1400 graden. Dit zou betekenen dat als je een wolfraamkop wil gieten de haak onmiddellijk zal smelten!. Dus zal je de wolfraam dan waarschijnlijk aan de haak moeten lijmen of zo.

Tin is dan de vervanger die dichtste in de buurt van lood komt om er loodkoppen van te gieten. Als je het alleen als werpgewicht ga gebruiken zijn er meerdere opties, zo gebruiken ze voor het dropshotten tegenweerdig ook stukjes (beton)ijzer en staafjes glas als werpgewicht.

  • about 9 years and 2 months geleden