Intrekken dat verbod
Joop Bongers van Sportvisserij Nederland, Je hoort het. De Mininister van Landbouw en visserij ziet niets in een verbod op het vangen en meenemen van aal voor de beroepsvisserij. Dus intrekken dat verbod. Al is het maar principieel. Beroepsvissers vangen aal dan vangen de sportvissers ook aal. Anders worden wij gediscrimineerd en discriminatie is bij wet verboden. Dien de belangen van de sportvissers want daar is Sportvisserij Nederland voor.
Citaat: Geachte heer Lont,
Uw zorgen zijn duidelijk. Goed dat u deze aan de minister laat weten. Zij heeft uw vorige mail dan ook met belangstelling gelezen.
Het is van belang voor u om te weten dat de minister vindt dat de sportvisserij niet in haar eentje verantwoordelijk is voor de teruglopende aalstand.
Het gaat er nu juist om dat de beroeps- en sportvissers SAMEN de handschoen moeten oppakken! Hoe moeilijk dat ook is, het is echt de enige oplossing voor de aal, maar ook voor alle vissers! Want als u niet meedoet, bepalen anderen voor u!
Daarom verwees zij in de vorige mail ook naar de VisBeheersstandCommissie.
Vriendelijke groet, Esther
Drs. E.G.M. (Esther) Veldhuis
Politiek assistent Minister Verburg
Mobiel: 06-249 179 60
Einde Citaat.
Geachte Heer Bongers.
Ik weet niet omdat u weet dat wij in Belgie vrij mogen vissen op paling !!!!
Dus voor ze in Brussel een stelling kunnen innemen ivb met de bescherming van de paling gaan ze terug (ik schrijf terug)de visserijwetgeving moeten veranderen.
Wij hebben een paar jaar terug GEEN paling mogen meenemen !!! en dit omdat er teveel dioxine aanwezig was.
Nu is dat heuvel schijnbaar verdwenen na een aantal jaren.
En aangezien we hier in ons mooie Belgie een goed werkende regering hebben zie ik dit niet voor de eerste jaren gebeuren een palingdebat in de kamer of senaat .
Ondanks dat er veel palingen een zitje hebben.
En als je er in belgie het visverlof op nakijkt dan vallen jullie op sportvisserijnederland allemaal van jullie stoel.
Een paar regels uit de wetgeving.
1)Belgie heeft 3 visvergunningen 2 Vlaamse en 1 Waals.
2) die vlaamse zijn onderverdeeld in 2 prijsklassen 11.50 euro voor het gewone en 45.60 voor het speciale.
3)Met dit van 45.60 euro mag je gans het jaar doorvissen !!!
In de paaitijd of gesloten tijd zoals ze dit hier noemen, niet met hengels maar wel met de PEUR zowel dag of nacht.
4)de afmeting van de aal is 25 cm in Belgie !!!!!!!
En de ganse wetgeving kun je lezen op http://www.natuurenbos.be .
Dus Brussel zal nog wat op zich laten wachten.
En heeft er iemand een goeie tip hoe je een gladde paling onthaakt ?
Met een droge vod is dit dodelijk voor het beestje ,ja toch.
Met een natte vod kun je gladjanus niet vasthouden , ja toch .
1 optie draad afknippen dan maar .
Maar omdat dit weidelijk is ?
De Groenen en Gaia zullen het goedkeuren zeker.
Ik zie het zo al gebeuren als een ouder iemand een palingkje aan de lijn heeft .
Nee ze zijn in Nederland niet goed bezig ivb met de bescherming van de Aal en zeker in Belgie niet.
Als die vis moet beschermt worden dan zou GANS EUROPA een verbod moeten opleggen en daar vallen de beroeps toch ook onder .
Voor alle duidelijkheid ik ben geen visser !! maar mijn zoon is een verwoed visser (10jaar)en sommige zaken begrijpt zo'n kind nog niet goed .
groeten.
Jongens, gewoon terugzetten die aal. Hij is bedreigd, we hebben zat andere dingen te eten en het beroep komt vanzelf aan de beurt. Wij houden lekker de schubvis voor ons, het beroep is over 3 jaar uitgevist en heeft laten zien niet aan een gezonde visstand te kunnen werken.Hopelijk dat de minister dat dan ook een wil zien. Intussen hebben wij laten zien er wel goed mee om te kunnen gaan. Exit beroepsvisserij op het zoet? Zou mooi wezen.
Voorlopig maar eens laten zien dat wij het wel kunnen!
peter @Jongens, gewoon terugzetten die aal. Hij is bedreigd, we hebben zat andere dingen te eten en het beroep komt vanzelf aan de beurt. Wij houden lekker de schubvis voor ons------- eind van jou idee!
OOK de snoekbaars word al voor de beroepsvisser en die nemen meer mee dan wat mag,WAAROM de aal dan terug gooien ?ga eens kijken als een beroepsvisser zn fuiken heeft geleegd in zijn boot?IK keek er eens in in het oosterhorn kanaal(delfzijl) en lagen zeker 100 dode (deels nog levende) kleine snoekbaarsjes in,rond de 5-10 cm en dat was maar op 1 dag !
NEE zolang de beroeps visser de aal mogen doodvissen zet IK niet 1 aal terug, en de O.V.B bv werkt erg veel samen met de beroepsvissers met hun visonderzoeken,waar ik bij die onderzoeken gelukkig toevallig 2 keer bij was en was niemand bij van een lokale visclub, wel hoor je dan dat ze de dag erna meteen beroepsvisser de fuiken gaan bekijken op het hondshalstermeer,waarom geen onafhankelijke personen bv boa-langere leden van een visclub erbij?
De reden?ach zolang de doofpot niet word geopent kan men alles verdoezelen en dat gebeurd !
Ik hoor net op de radio dat de beroepsvisserij op blauwvin tonijn zeer beperkt gaat worden ivm bijna uitsterven.
Prima maatregel.
Dat moet voor de paling ook gaan gebeuren.
Met name een verbod of vangst quotum voor het beroep.Nadat er 2 keer een Europees vangst quotum is geweest voor het beroep vwb kabeljauw kan ik nu als gelegenheids kantvisser,in de Waterweg het resultaat zien.
Sinds vorig jaar september zijn de gullen die ik vang gemiddeld 50cm.
In 2007 waren ze 40cm.Het jaar daarvoor waren ze rond de 30-35cm.
Wat mij betreft werkt het systeem van de vangstquota goed.
Ik maak voor mijzelf de balans op vwb de discussie en kritiek op SN;
De reactie van Joop Bongers op dit Forum vind ik zeer teleurstellend,in de zin dat hij geen enkele vorm van begrip cq medeleven heeft getoond voor de gevoelens vd tegenstanders,die middels contributiegelden deel uitmaken van Sportvisserij Nederland.
Iets meer empathie voor de betalende leden had ik op prijs gesteld.
Het is een kwalijk minpuntje bij veel "top"bestuurders en specialisten.
Ze lijken het contact met de kern te verliezen.Een beetje zoals bankiers vergaten dat de spaarders en MKB hun belangrijkste(grootste groep) klanten zijn.
Zal wel een beetje inherent ad baan zijn.
Ik hoop van harte,samen met SN, dat Brussel het besluit van de 2e kamer ongedaan maakt en alsnog tot grote vangstbeperkingen en misschien wel vangstverbod vd Aal overgaat voor het beroep.Het liefst voor een paar jaar.
Net zoals met de kabeljauw.
Alleen dan heeft de palingstand een kans op herstel en overleving.
Voorlopig zal ik niet meer reageren vwb deze topic.
Ik heb aardig wat geleerd van iedereen op dit forum.
Groeten,
Individualist.
Twee jaar terug werden de sportvissers in de Boonervliet omgeving Maassluis geconfronteerd met grote aantallen fuiken tot wel eind november.
Deze fuiken waren er plots en na wat heen en weer gemail met Delfland werd ik gerustgesteld het ging hier namelijk niet om stropers maar om legale beroepsvisserij op schieraal .
Het voorjaar daaropvolgend staat er een pick up truck met een hijskraan in de bak geparkeerd op het grasveld langs een fietspad en twee mannen waren aan het vissen met een enorm kruisnet voor de uitlaat van de boonervliet in de nieuwe waterweg.
Het waren de beroepsvisser waar Delfland al eerder over berichtte en een palingroker uit oranjesluis .
De heren waren de glasaalintrek aan het meten in opdracht van Delfland.
Alles wat ze aan glasaal vingen werd volgens zeggen aan de andere kant van het gemaal in het binnenwater weer teruggezet.
Glasaal heb ik ze niet zien vangen in dat uur dat ik met ze heb staan kletsen.
De visser probeerde me ervan te overtuigen dat er nog paling zat te vangen is vooral in troebel water.
De palingroker noemde enorme bedragen die tegenwoordig betaald moeten worden voor een kilo glasaal.
De methode om de glasaalintrek in Maasluis te meten en te reguleren is inmiddels verder geperfectioneerd ,het schijnt dat de glasaal wordt opgezogen in een soort van fuikje dat om de zoveel tijd geleegd wordt.
Voor alle gemaaluitlaten in Maassluis zie je nu deze glasaalopzuig systemen drijven.
Of het glasaalopzuigsysteem door de visser en palingroker zijn ontwikkeld weet ik niet.
Grappige conclusie is wel dat Delfland de glasaalintrek laat meten en reguleren door een beroepsvisser en een palingroker.
Wellicht hebben ze nog een vacature voor een palingkweker.
waarom een verbod voor sportvissers op paling te vissen , het enigste wat ik hier uit kan halen is om de heren die dit uit gevogeld hebben tegemoet te komen en te laten zien zo flink zijn wij als sportvissers , er is nooit bij een sportvisser geinformeerd hoeveel paling vangen jullie op jaarbasis.ik kan u vertellen dat ik een echt liefhebber ben van sportvissen hoofdzakelijk op roofvis zowel op baars als snoekbaars en in het verleden en dat is lang geleden vingen wij met het baars en snoekbaarsvissen heel regelmatig paling maar dit is al weer heel wat jaren geleden en de laatste jaren vang ik op jaarbasis ten hoogste 3 tot 5 palingen, als er iemand mij een aanbod deed met de mededeling als jij vandaag een paling vangt dan krijg je 100 euro maar als het je er niet een vangt dan krijg ik 50 euro dan durf ik dat niet aan, hiermee wil ik eigenlijk zeggen dat als de sportvisser een verbod op paling krijgt dit absoluut niet de paling stand verbeterd dit kan alleen door een algeheel verbod dus ook de beroeps. wij als sportvissers hebben de laatste jaren al heel wat in moeten leveren en ik ben bang dat we er nog lang niet zijn en de beroeps vissers zijn de lachende derden. bij ons in friesland was er jaren geleden een overeenkomst met de beroeps visserij hierbij werden de beroeps vissers uitgekocht betreffende de snoekbaarsvisserij nu zijn we weer terug bij af en heeft de beroepsvisserij maar wel onder bepaalde voorwaarden de snoekbaars weer terug met een beperking van de vangst maar ik garandeer jullie dat ook dat weer in de toekomst uitgebreid wordt want wat ik in de loop der jaren wel geleerd heb is dat de beroepsvissers het altijd wel zo weten te vertellen dat er altijd wel weer iemand in trapt mijn antwoord is dan ook paling behouden voor de toekomst een algeheel vangst verbod voor iedereen want als dit niet gebeurd dan zitten we straks helemaal op een dieptepunt met de paling en dan is het helemaal te laat dus sportvisserij nederland laat jullie niet met mooie verhalen op een dwaalspoor brengen vrgr johnny
Helemaal met je eens Johnny, ik had al eens gewaarschuwd vooral voor een z.g. meeneemquotum van snoekbaars voor het beroep in Friesland, maar werd toen met hoongelach weggewuifd door enkele zich zelf als representatief noemende Friese deskundigen.
Johnny,
Het punt is echter dat wat jij vind helemaal niet belangrijk is.
Gelukkig zijn er nog mensen MET verstand en laten ze iemand niet zomaar in de kou staan.
Ook jou laten ze niet in de kou staan en ik denk dat we daar de kern van het verhaal te pakken hebben.
Denk daar maar eens over na en geef dan pas een reactie.
beroeps visserij of sport visser het is een probleem dat de eu op moet lossen .De spaanse vissers vangen alle glasaal weg voor de kust om deze te frituren voor de gasten om dik geld aan te verdienen.
Beste mensen,
Zoals aalt mol al aangeeft is de beroepsvisserij in Nederland echt niet het probleem!
Beroepsvisserij is er in Nederland altijd geweest. In de tijd dat men "last" had van aal hoorde je niemand klagen over de beroepsvisserij. Nu het minder gaat met de aalstand krijgen de beroepsvissers uit ons eigen land de schuld. De intrek van aal in Nederland is 98% lager als 25 jaar geleden. Grote oorzaak van dit probleem is het wegvangen van glasaal in voornamelijk Spanje en Frankrijk. Hier is de glasaal een delicatesse.
Reageer dit probleem niet meteen af op onze Nederlandse beroepsvissers. Deze mensen moeten ook hard werken voor hun boterham en zijn ook zeker bereid om mee te helpen aan een goede palingstand!
Met Vriendelijke groet,
Wim van Bergen
Fervent sportvisser
P.s. een kilo glasaal levert +/- 1.000 euro op.
Tabel: Verdeling van de aan te leveren schieral (kg) per (VBC)gebied voor 2009.
Gebied Hoeveelheid
IJsselmeer en Markermeer
22429
Rivieren 67286
Friesland, Lauwersmeer en Groningen 14000
Hollands Noorderkwartier 11000
Noordzeekanaal 3000
Randmeren 4000
Twentekanaal 500
Amsterdam-Rijnkanaal 750
NW Overijssel 3000
Amstel, Gooi en Vecht 750
Zuid-Holland 10000
Hoekse Waard 1400
Zeeuwse Eilanden 500
Zeeuws Vlaanderen 500
Volkerak-Zoommeer 4000
Grevelingen 11000
Veerse Meer 1500
Markiezaatsmeer 1500
Dag Fuut,
Jij schreef: Maar door de krampachtige manier waarop de beroepsvisserij probeert te verhinderen dat er vangstbeperkingen opgelegd gaan worden, zal de beroepsvisserij uiteindelijk wel de oorzaak blijken te zijn van het uitsterven van de aal.
0-0-0-
60 jaar lang is er gekochte glas/pootaal in de Nederlandsenwateren uitgezet ter ondersteuning van de glasaalbestanden die wel kans zagen om de Nederlandse wateren zelfstandig te bereiken. Het opgroeien van de glasaal naar een paairijpe schieraal kost minimaal 7 a 10 jaren. Hiermee werden de Nederlandse wateren gebruikt als diervriendelijke en goedkope palingkwekerij in mijn ogen. Tot zover niks aan de hand, persoonlijk ben ik hier zelfs een voorstander van (geen vismeel meer nodigen diervriendelijk ). En het is ook nog een keer gunstig voor de sport/beroepsvisserij.
bron: Aalherstelplan Nederland, april 2009
Ik schreef ook : Vast staat dat dagelijks duizenden palingen een gruwelijke dood vinden in Nederlandse gemalen tijden de bewuste trek.
0-0-0-
Aan dit al oude jarenlange probleem, wordt hard gewerkt om de vispassage bij de gemalen op orde te krijgen. Het plan om de paling voor de gemalen weg te vangen tot dat het gemaal over een vispassage beschikt lijkt mij een goed plan.
Waar ik wel mijn bedenkingen over heb is de transport afhandeling van deze gevangen paling in het aalherstelplan. Wie verzorgd het transport van de gevangen schieralen en waar worden ze weer in een netvrije zone naar openwater weer losgelaten. Misschien heeft u daar informatie over gezien de achterdocht van u naar de beroepsvisserij.
Het andere probleem is het wegvangen van de glasaal in Zuid-Europa voor verkoop aan verre-oosten voor consumptie, deze paling gaat ook verloren voor de voortplanting van de soort. Over de beperkte in/uit trekmogelijkheden in de Nederlandse wateren van de glas/schieraal hoor ik u niet over. Ook dat is toch een onderwerp in het aalherstelplan inclusief de beperkingen voor de beroepsvisserij.?
0-0-0-
Fuut schreef: Met die uitzettingen verdoezel je het probleem dus, tot er op een bepaald moment helemaal geen glas- of pootaal meer beschikbaar blijkt te zijn. Dan is het einde oefening. Dat is toch niet iets dat we willen?
0-0--0
Ik zie dan ook met belangstelling uit naar u onderbouwing voor een beter plan..
Met vriendelijke groet,
Henk Slegh.
Als ik zo de laatste berichten van Fuut en Henk Slegh lees valt me het volgende op: De gezamenlijke groene organisaties: WNF (WWF), Natuurmonumenten, Greenpeace, stichting de Noordzee en Water Natuurlijk zeggen dat er totaal geen wetenschappelijk bewijs is dat het 'over de dijk' zetten van volwassen paling helpt.
Fuut weet dan nog te vertellen dat uit het buitenland afkomstige glas & pootaal die hier is uitgezet de weg naar de Sargassozee niet kan terug vinden.
Mijn vraag: Als er totaal geen wetenschappelijk bewijs is dat het over de dijk zetten van volwassen aal zou helpen dan kan je dat toch ook net zo goed zien als dat er geen bewijs is dat het NIET zou helpen?
En hoe kunnen we weten dat uitgezette paling de weg niet terug kunnen vinden naar die Sargassozee?
Waar ze precies naar toe gaan is niet eens zeker dus ook dit lijkt mij iets dat niet is bewezen.
Beste Jan uit Stad aan het Wad, misschien zou je er goed aan doen om eens goed te lezen wat er geschreven wordt, voordat je reageert.
Vriendelijke groet
Fuut
Beste Henk, voor de duidelijkheid, ik beweer niet dat met scheppen van goede in- of uittrekmogelijkheden en vangstbeperkingen het aalprobleem is opgelost.
Dat zijn alleen enkele maatregelen die wij kunnen nemen om de aalstand de gelegenheid te geven zichzelf te herstellen.
Als we willen dat we weer een gezonde aalstand krijgen moeten we er gewoon voor zorgen dat zoveel mogelijk onnatuurlijke bedreigingen voor de aal worden weggenomen. Als wij gedaan hebben wat in ons vermogen ligt moeten we maar hopen dat dat tot het gewenste resultaat leidt. Meer kunnen we niet.
Vriendelijke groet
Fuut
Telkens hoor ik weer dat zeikargument dat ze in Spanje en Portugal "onze" glasaal wegvangen.
Dat is echt een drogreden als je het mij vraagt. Immers in alle ons omringende landen sterft het van de paling. Spanje, Portugal, Frankrijk, (belgie durf ik niet te zeggen want ik vermoed dat het daar ook niet al te best is maar mocht dat zo zijn dan zal de reden daarvan zal wel liggen in het feit dat ze daar nogal makkelijk zijn (geweest) met het dumpen van gif en omdat ze daar nog steeds geen fatsoenlijk rioleringsstelsel hebben etc.), Engeland, Ierland, Duitsland, Scandinavie, Baltische staten. In al die landen kun je haast over de paling lopen. Die glasalen komen allemaal met dezelfde oceaanstromingen mee naar europa. Of dachten jullie dat die beesten op eigen kracht hierheen zwommen ? Dacht het niet. Dus als onze glasaal weggevangen wordt in Spanje en Portugal dan zouden die van de andere landen dus ook weggevangen worden. Maar daar sterft het er nog van. Feit is wel dat ze in bijna al die landen gewoon geen paling eten en er dus haast niet commercieel op gevist wordt. Behalve voor de export naar voornamelijk Nederland misschien want er wordt bv in Ierland aardig wat paling gevangen die na een verblijf van een dag of 3 in een bun in bv Volendam voor dik geld als Ijsselmeerpaling wordt verkocht. Hetzelfde gebeurt overigens met rivierpaling die volgens de onderzoeken niet al te best zijn voor de gezondheid zullen we maar zeggen. Maar goed waarom zit in die andere landen wel volop paling ? Dat is gewoon heel simpel:
A) Geen vraag naar dus lage visserijdruk.
B) Omdat ze daar allemaal geen deltawerken hebben en ze dus gewoon vrij in- en uit kunnen trekken.
En al die palingen die nog wel weg kunnen produceren gewoon zo verschrikkelijk veel glasaal dat wat die spanjaarden en portugezen wegvangen op die totale productie gewoon neit zo veel voorstelt en dus niet de oorzaak is van het probleem. Wat wel de oorzaak is van het probleem is volgens mij (en hier zijn onderzoeken naar gedaan) dat het bij paling net zo werkt als bij Zalm. De plasalen van een duitse of engelse paling slaan gewoon bij Duitsland en Engeland af en zwemmen daar hun "vaderland" in en die slaan dus niet bij nederland af. Het feit dat ze hier niet afslaan is omdat papa en mama gewoon niet op de paaigronden komen omdat ze voor die tijd al 36 x in een fuik zijn gezwommen en op een toastje terecht zijn gekomen. Zijn ze wel paairijp en willen ze weg dan doen wij hier in de trekperiode de deur dicht. Dat is het probleem en daar gaan die paar palinkjes die zogenaamd over de dijk worden gezet echt niets aan verhelpen simpelweg omdat je daar veel grotere aantallen voor nodig hebt want op de weg terug worden er al ontelbare opgevreten etc.
Het enige wat helpt is stoppen met vissen en de deur open gooien. Dan heb je nog een redelijk kansje dat het nog goed gaat komen. Maar aangezien dit Nederland is zie ik dat niet 1 2 3 gebeuren.
Lijkt mij dan ook dat aangezien ik alleen al met mijn hobby jaarlijks al voor vele duizenden euro's in de economie pomp en ook nog eens 52% belasting betaal ik toch best wel een palinkje mee zou mogen nemen. Doe ik dat namelijk niet dan gaat ie morgen of volgende week alsnog via een fuik de rokerij in. De kans dat ik daarvor gepakt wordt is ongeveer 0,000000001 % en mocht dat toch gebeuren dan hoop ik dat ze voor die 90 euro een paar glas of pootalen kopen.
Patrick,
Wat een verhaal,helaas voor jou snap je er werkelijk helemaal niets van.
Zwemmen die glasalen nou wel of niet?
36 keer een fuik in zwemmen lijkt mij ook heel onwaarschijnlijk!
Stikt van de glasaal in de ons omringende landen?
De kans om gepakt te worden met paling 0,00000001%?(heb de nullen niet geteld)
Je geeft duizenden euros uit aan visspullen en je kan ze zelf geen vis kopen?
52% belasting betaler?
Ik zal mild zijn en over de overige onbenulligheden maar zwijgen.
Ik heb een klein/groot foutje gemaakt met een reactie van mij (voor dit topic ) met meer onderbouwde achtergrond informatie, en deze per ongeluk in de hoofdpagina ,vraag en aanbod gezet als nieuw topic . Misschien kan de redactie dit topic nog verplaatsen naar deze discussie waar die voor bestemd was inclusief de 14 reacties daar op..
Kop van de reactie is : Nijvis zet tonnen pootaal uit in Duitsland van 21-05-09
http://www.totalfishing.nl/vad,14.html
Sorry voor de overlast.
Met vriendelijke groet,
Henk Slegh.
Beste beroepsvisser, ik ben het met je eens dat er feitelijke onjuistheden in het betoog van Patrick zitten. Als je echter kijkt naar de strekking ervan, dan moet je het diep in je hart toch een heel eind met hem mee kunnen gaan. Lees zijn stukje nog maar eens op je gemak door.
Met de manier waarop jij het stukje van Patrick van tafel veegt ga je veel te kort door de bocht.
Het is van jouw beroepsgroep erg goedkoop om zo de nadruk te leggen op de vangst van glasaal in het buitenland. Als in Nederland ook op glasaal gevist kon worden zou er veel minder gewicht aan gegeven zijn, dat zul je toch ook wel willen erkennen.
Het valt me op dat je niet probeert om Patrick af te zeiken over hetgeen hij zegt over de kwaliteit van de Nederlandse rivieraal. Daar ben je het blijkbaar wel mee eens.
Ik ben werkelijk benieuwd wanneer de media dat schandaal eindelijk eens een keertje oppakken.
Vriendelijke groet
Fuut
Beste Fuut,
Ik moet toegeven,misschien iets te kort door de bocht.
Mijn verontschuldiging hiervoor ook aan Patrick.
En je hebt gelijk als je zegt dat ik niet inga op de kwaliteit van paling.
Maar je zal toch ook weten dat over de reken methode die is gebruikt door het vwa veel discussie is.
En dan met name de weging van bepaalde stoffen ofwel hoe schadelijk zijn ze nu eigenlijk.
De WHO denkt daar nl. op sommige punten heel anders over.
Zolang deze discussie er is durft het vwa het niet aan de knoop definitief door te hakken.
Wellich ingefluisterd door LNV.
Want die hebben toch echt een probleem als ze ons van het water halen op basis van ongelijke behandeling en vanwege het feit dat ze zelf de veroorzaker zijn van de evt.bodemvervuiling waar Rws zijn verantwoordelijkheid dus blijkbaar niet heeft kunnen of durfen nemen.
Maar ik denk dat je wel op de hoogte bent van al deze feiten en dat je ook wel weet dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is maar juist vanwege de complexe materie dit even geen prioriteit heeft.
groeten
Beste Fuut,
Je hebt waarschijnlijk goed je huiswerk gedaan.
Dan moet je toch ook zijn tegengekomen dat de hoeveelheid paling die niet voldoet aan de norm in procenten maar heel erg laag is?
Ik weet het niet uit mijn hoofd maar ik dacht iets van 3 tot 5 procent van de totale consumptie hoeveelheid.
Dus verwaarloosbaar wat mij betreft.
Je zal ook zijn tegengekomen dat je gezien de inname norm,want het zit immers in het hele millieu, een pondje paling best wel eens moet kunnen.
Zeker als je bedenkt dat nog niet zo lang geleden als ik me niet vergis een partij vleesproducten zijn geconsumeerd die 200 maal de hoeveelheid dioxine bevatte dan toegestaan.
De uitleg was dat de volksgezondheid niet in gevaar is geweest.
Ik heb helaas weinig tijd om hier verder in te duiken dus de details kunnen iets afwijken van het werkelijke verhaal.
Natuurlijk is een te veel aan dioxine en/of pcbs niet goed voor de mens maar om het nou zo bont als jou te stellen.
Nee,absoluut niet,anders was het allang over en sluiten geweest voor een aantal visserijbedrijven en zo niet dan hadden ze zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen.