Intrekken dat verbod
Joop Bongers van Sportvisserij Nederland, Je hoort het. De Mininister van Landbouw en visserij ziet niets in een verbod op het vangen en meenemen van aal voor de beroepsvisserij. Dus intrekken dat verbod. Al is het maar principieel. Beroepsvissers vangen aal dan vangen de sportvissers ook aal. Anders worden wij gediscrimineerd en discriminatie is bij wet verboden. Dien de belangen van de sportvissers want daar is Sportvisserij Nederland voor.
Sensor., onbekend, 03/04/2009

REAGEER

Gravatar
beroepsvisser
.

Beste Fuut,

Om nog even te reageren op de evt.knelpunten die jij zie op het alternatief voor de plannen zoals die er nu liggen.
Ik denk dat van de meeste wateren de gehaltes wel bekent zijn.
Dan blijft natuurlijk de vraag waar de grens ligt tussen voortplantingsaal en aal die zich in mindere mate zal voortplanten.
Volgens mij is dit niet aan de orde op het moment dat je alle schieralen voorbij de gemalen helpt.
Ze moeten vanzelfsprekend uitgezet worden daar waar niet wordt gevist anders heeft het geen zin.
Henk,dit is ook gelijk mijn reactie op uw optie om aal zelf te laten kiezen wel of niet aan de paai trek te beginnen.
Ze kunnen nl.opnieuw gevangen worden omdat je niet weet hoe ver ze terug zwemmen.
Verder Fuut,denk ik dat het radar systeem van de aal hetzelfde in elkaar steekt als dat van een duif.
Deze kan ook zonder problemen zijn weg vinden waar en hoe ver ze ook van huis zijn.
Ik ben het wel met je eens dat dit niet geheel risicoloos is.
Dit is natuurlijk na 3 jaar wel te meten door middel van glasaal bemonstering.
Of het dan volgens jou te laat zal zijn ben ik het niet met je eens maar heeft te maken met het verschil in belangen.
Onze zuider en oosterburen hebben ook de kans een plan in te dienen.
Waarom wij in september dan wel kunnen vissen heeft te maken met het feit dat ter compensatie schieralen voorbij gemalen geholpen worden.
Verder lijkt het mij juist op zijn plaats dat de rechten weer terug naar het beroep gaan,daar waar ze horen en daar waar ze altijd geweest zijn.
Ik ben me er van bewust dat ik hier een heel gevoelige snaar mee raakt maar het is wel zoals het was,toch?
En nog 1 keer dan,je kent donders goed het verschil in visserij tussen ijsselmeer en de rest van Nederland aangaande het vergunning beleid.
Hier wil ik het maar bij laten.

Met vriendelijke groet,

Beroepsvisser

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
beroepsvisser
.

Beste Peter,

Ik heb het ook gehoord en word daar nou niet bepaalt vrolijk van.
Zeker omdat er nu vele mogelijkheden niet worden benut en juist de gezonde schieralen weinig kans krijgen hun paaigronden te bereiken.
Wat betreft de financieele compensatie,als die blijft zoals die is kun je dat geen compensatie noemen maar een zakcentje waar de meeste bedrijfen niet mee gered zullen zijn.

Met vriendelijke groet,

Beroepsvisser

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Fuut
.

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Fuut
.

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Peter Gerits
.

Ik zag dat een reactie van mij op dit onderwerp p/o een nieuw topic is geworden. Is eigenlijk niet erg, maar het heeft daarom geen titel.
Ook de laatste zin was bedoeld als een reactie naar Henk Slegh.

Groeten,
Peter Gerits

  • about 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Fuut
.

  • about 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Fuut
.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Henk Slegh
.

Beroepsvisser schreefop 22.09 : En nog 1 keer dan,je kent donders goed het verschil in visserij tussen ijsselmeer en de rest van Nederland aangaande het vergunning beleid.
0-0
Fuut schreef citaat: In de regeling ter uitvoering van het aalbeheerplan (artikel 32 B) is het in de maanden september t/m november verboden met beide vistuigen te vissen.
0-0-0-

Beste Fuut.
Naar aanleiding van je vraag : Ten tweede, waaraan ontleen jij de stelling dat op beroepsvissers wateren aangepaste fuiken mogen worden gebruikt waaruit de paling kan ontsnappen?
0-0-0-

Het verschil in wetgeving voor de diverse wateren zag je over het hoofd. Dat was ook de reden dat de motie betreffende een aanland verbod van van der Vliest het niet haalde op 29 sept vanwege dezelfde probleem stelling. . .

Met vriendelijke groet,
Henk Slegh.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Jacob
.

Bart fuut en Henk Slegh
Graag reactie op het volgende.
Wij weten dat er in de maanden oktober en november niet op paling gevist mag worden,dat wil zeggen dat alle fuiken op 30 september verdwenen moeten zijn,maar wat schets mijn verbazing in mijn rondreis (uit nieuwschierigheid) op woensdag 30 september des avonds om circa 20 uur vanaf de Moerdijkbrug richting Drimmelen Zuider en Noordergat nog geen fuik verwijdert is ,en dan hebben we het toch al gauw over zo`n honderd fuiken,dat wil toch zeggen dat beroepsvisser Klop op 1 oktober een geweldig strafbaar fijt pleegd ,moeten dit soort beroepsvissers nog wel vergunningen krijgen?als je als sportvisser `n derde hengeltje gebruikt betaal je zomaar(van horen zeggen)`n 100 euro.Ik hoop dat morgen 1 oktober de waterpolitie en de AID deze visserman tot de orde roept financieel dan!als men daartoe al bereid is,men weet maar nooit?
In afwachting en vriedelijke groet Jacob

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Fuut
.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Jakob
.

Fuut

Jakob weet heel zeker dat er fuiken stonden en vandaag nog staan,althans om 18 uur vanavond(zijnde 1 oktober)
En dat het niet alleen het schutwand maar ook wel degelijk de fuiken nog te water staan.De AID is op de hoogte gesteld heden morgen ,dus afwachten.
Ik denk dat je gelijk hebt als het om het uitlokken van een proefproces gaat Klop kennende,we wachten af.
Vriendelijke groet Jakob

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Henk Slegh
.

Beste Fuut,

In het debat van 22 september 2009 tussen minister Verburg en Hr van de Vliest zat mogelijk een kleine verspreking van de minister aangaande het verbod op het gebruik van aangewezen aalvistuigen. Zij gaf toen aan, dat een aangewezen aalvistuig na het onklaar maken voor aalvangsten wel gewoon gebruikt mogen worden voor bijvangsten. Immers het verbod geld alleen voor aalvangst vistuigen en het in bezit hebben van aal. Er is dus geen TOTAAL VISVERBOD opgelegd,in die periode voor een gedeelte van de beroepsvissers ,op only beroepsvisserij wateren.

Voor de gedeelde federatie VBC sport/beroeps wateren gaat dit verhaal natuurlijk niet op. En op HSV wateren zitten zonder toestemming van de leden geen beroepsvissers, of de betrokken HSV moet de visrechten onderhands van een beroepsvisser met alle rechten betrekken.

In het laatste geval is een telefoontje naar de HSV voldoende voor deze betrokken HSV leden, voor dat zij massaal de AID gek gaan bellen !!. De openbare voorlichting binnen de sportvisserij organisatie is hier helaas erg mager over vindt ik persoonlijk voor nieuwe onervaren leden !

Dit is in mijn ogen, dan een zeer interessante ontwikkeling, daar de rechter in Nederland aan de hand van de Nederlandse wetgeving het laatste woord heeft. Het zal mij dan ook niks verbazen dat bij een uitspraak zal blijken dat de gewenste duurzame innovatie doelen betreffende het duurzaam beheren van alle Nederlandse visbestanden via een regionale VBC door deze verouderde wetgeving, een bijna onmogelijke opdracht is zonder nieuwe wettelijke VBC ondersteuning..

De motie stroperij als economische delict binnen de wet is afgewezen op 29 sept door de tweede kamer. Op deze zelfde stemming werd ook het aanlandingsverbod voor aal afgewezen.

Dit is uiteraard puur mijn persoonlijke beleving en inschatting van deze debatten.

Met vriendelijke groet,

Henk Slegh.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Haijo
.

Onderstaand artikel stond vandaag op de site van http://www.rtvnoord.nl


Palingvisser Postma vaart uit ondanks vangstverbod

ZOUTKAMP - Palingvisser Gaele Postma uit Zoutkamp is donderdag gewoon uitgevaren, ondanks het vangstverbod dat op 1 oktober is ingegaan.

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft, op aandringen van de Europese Commissie, bepaald dat er in de maanden oktober en november niet op paling mag worden gevist. De maatregel moet zorgen voor herstel van de palingstand. De vissers krijgen een vergoeding van het Rijk, maar volgens Postma is dit bedrag niet zo hoog als zijn gemiste inkomsten.
@HOE handeld de wetgever in deze?
(vermoedelijk mild gezien het verleden met beroepsvissers)!

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Hans
.

Ik heb geconstateerd dat op het Hollandsch Diep en Amer de fuiken van beroepsvisser Klop, op 2 oktober 2009, er nog gewoon staan.
Ik heb de AID en de federatie ZW Nederland daarover gebeld en ze zouden actie ondernemen, MAAAAARRR, Hoe gaat de Fed Zuid West Nederland verder om met beroepsvisser Klop. Hij vist in dat water op vergunning van de fed ZW. Nederland.
Hij overtreedt de Wet willens en wetens. Moet de vergunning van de heer Klop niet ingetrokken worden c.q. in het vervolg niet meer afgegeven worden, want is mijn inziens een onbetrouwbaar persoon op onze viswateren, wat doet hij nog meer wat verboden is.????????
Ik ga hier een aparte topic over openen.
Gr Hans.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Fuut
.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Leo
.

Arie,
Je heb helemaal gelijk het Veerse Meer, en Oosterschelde staat ook nog vol met fuiken AID gebeld wat krijg je te horen we hebben het te druk maar je als sportvisser een paling meeneemt krijg je 90 euro boete belachelijk.

Mvrg,
Leo

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Tom
.

Het zou het beste zijn als er bij de Federatie een meldpunt illegale (beroeps)visserij zou komen waaraan dergelijke zaken zouden kunnen worden doorgegeven.
Daar kan men beoordelen of er inderdaad sprake is van overtreding van het door de Minister ingestelde verbod. Stokken al of niet met netten in het water wil nog niet zeggen dat men illegaal bezig is.Kontakten met de AID moeten m.i. via de Federatie of eventueel de vereniging lopen dat zijn de rechthebbenden.
Aan een heksenjacht hebben we niks. Dat kan alleen averechts werken.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Je hebt een goede kans dat alle paling, die nu door de beroepsvissers gevangen wordt, volgend jaar of later verrekend wordt met de dan geldende vangstmogelijkheden.
Harde gegevens zijn daar natuurlijk niet van, dus er zal met ramingen gewerkt moeten worden. Om tot een verantwoorde raming te komen lijkt het me handig als Sportvisserij Nederland nu gegevens verzamelt over de vissers, die doorvissen.
Als die beroepsvissers zo doorgaan hebben we dan over 2 jaar een algeheel vangstverbod. Daar hebben ze dan zelf om gevraagd. De plannen die ze hebben om over te gaan tot regionaal beheer kunnen dan ook gelijk de open haard in.

Het zou een goed idee zijn voor de fiscus om ook de fuiken te gaan tellen. Dan kunnen ze een schatting maken van de gevangen paling en de waarde ervan. Daar kan de belastingaanslag van die vissers dan mee worden verhoogd.

Vriendelijke groet
Fuut

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Arie, (bombarie)
.

Dat komt omdat sportvissers zich presenteren als de underog. Wie het hardste schreewt zal het eerste gehoord worden. Sportvissers zijn ovewegend vriendelijke mensen. Zij geven meestal geld uit aan hun hobby. De belangen van de beroepsvisser zijn van een heel andere orde. Zij verdienen miljoenen met de vis uit het water te halen. En als je dan zo'n omzet hebt, dan kan je ook een dure advokaat betalen om je belangen goed te behartigen. dus als we nou eerst eens onze stem gaan verheffen en een paar goede advokaten in de arm nemen, dan komt het best voor elkaar. O ja, en solidariteit, wel eens van gehoord, zou ook een goede zaak zijn.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Dennis
.

Enige voordeel is dat beroepsvissers nu geen aangifte zullen doen van per ongeluk beschadigde fuiken........ Want die staan er nu natuurlijk niet!

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Henk
.

Naamloos je haalt een paar dingen door elkaar. Een aangifte is altijd een strafzaak via het OM . Een civiele procedure is voor bedrijven of persoonlijke schadevergoeding door aantasting goede naam. In dit geval kan er een civiele procedure worden opgestart door de visverwerking sector om een bedrijfsschade van de dalende palingverkoop te verhalen op de persoon of organisatie die beweren dat de paling zwaar giftig is zonder bewijsvoering . Wat Fuut beweerd over beroepsvisser Klop en dit niet kan bewijzen kan nog wel eens een dure grap zwartmaken voor hem gaan worden. Nog zuurder is dat hij hier de gehele sportvisserij mee te kakken zet ondanks het protest binnen de sportvisserij tegen het meeneemverbod op Aal .

Een beetje tegenstrijdig allemaal.

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Bart
.

Henk wat maak je me nou, de visverwerkende industrie heeft in dat geval geen poot om op te staan. Het is algemen bekend dat de paling op de benedenrivieren zwaar verontreinogd is door dioxines en PCB's. De aid heeft niet voor niets een brief naar de beroepsvissers op de benedenrivieren doen uitgaan, waarin het verboden wordt de aldaar gevangen paling in de handel te brengen. Hadden we maar meer "FUUTEN "die alles zo duidelijk en helder kunnen verwoorden.
Binnen de sportvisserij is het meeneemverbod van de paling voor de meeste sportvissers geen probleem meer en hebben we ons neergelegd bij de beslissing van de minister, maar ergeren we ons groen en geel dat het een gedeelte van het beroep gewoon door gaat op de paling.
Gr Bart

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Henk, pleit jij er voor dat er niet goed wordt gecontroleerd op naleving van het visverbod met aalvistuigen?
Dat verbod is een nieuwe regeling en zoals met elke nieuwe regeling is het gewoon nodig om in het begin goed te controleren. Anders wordt die massaal aan de laars gelapt en kan hij net zo goed het permanente archief in.
Kennelijk vind jij herstel van de aalstand niet belangrijk.

Dat er gezinnen en bedrijven in de problemen komen is inderdaad voor betrokkenen een drama. Deels hebben ze dit echter aan zichzelf te wijten. Jaren geleden hebben ze al kunnen zien dat het met de aalstand bergafwaarts ging. In plaats van zich te beperken hebben ze daar op ingespeeld door steeds intensiever te gaan vissen. Ze hebben een drastische vangstbeperking aan kunnen zien komen, maar hebben geweigerd zich hier tijdig op voor te bereiden.
Voor een ander deel kan de schuld bij de overheid worden gelegd. Ook die heeft veel te laat maatregelen getroffen. Om te bepalen voor welke schade de overheid (samenleving) verantwoordelijk is zullen de beroepsvissers bij de rechter aan moeten kloppen.
Met bewust doorvissen bereiken de beroepsvissers niets. Hoe dan ook, later krijgen ze daar de rekening voor gepresenteerd.

Gefeliciteerd met het feit dat het bij jou in de buurt met de VBC allemaal goed loopt.
Besef echter dat de wereld groter is dan alleen Almere en omgeving.

Vriendelijke groet
Fuut

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Tom
.

Ik denk dat Fuut gelijk heeft. Toen de Oosterschlede werd aangewezen tot natuurmonument waren er ook heel wat beroepsvissers en beroepsspitters die dachten gewoon op de oude voet door te kunnen gaan.
Maar zij kwamen er achter dat het met een ambtenaar met een opschrijfboekje en rechters die steeds strengere straffen uitdeelden kwaad kersen eten is.
Mevrouw Verburg heeft behoorlijk hoog ingezet. Ze zal er zeker voor zorgen dat de voorschriften nageleefd worden.
Ik vraag me ook af of de gevolgen voor bedrijven niet geweldig overdreven worden. Je hoeft maar 8500 euro aan inkomsten bruto te hebben om als beroeps aangemerkt te worden. Dan kan je toch eigenlijk alleen maar spreken van een leuke bijverdienste ?

  • 15 years and 3 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Henk ik vergat je nog te vragen waar ik het verslag kan vinden van het onderzoek, op grond waarvan jij durft te beweren dat 99,9999999999 % van de sportvissers, opsporing ambtenaren en de rest van de Nederlanders walgt van het feit dat we om een stevige(re) controle vragen.

Vriendelijke groet
Fuut

  • 15 years and 3 months geleden