Intrekken dat verbod
Joop Bongers van Sportvisserij Nederland, Je hoort het. De Mininister van Landbouw en visserij ziet niets in een verbod op het vangen en meenemen van aal voor de beroepsvisserij. Dus intrekken dat verbod. Al is het maar principieel. Beroepsvissers vangen aal dan vangen de sportvissers ook aal. Anders worden wij gediscrimineerd en discriminatie is bij wet verboden. Dien de belangen van de sportvissers want daar is Sportvisserij Nederland voor.
Beste Fuut,Ik weet niet zo goed welke vragen je nu precies bedoeld.
Het is dan ook niet gemakelijk daar antwoord op te geven.
Maar als je vangstgegevens bedoeld,die zijn er wel degelijk.
Op je subtiele verwijzing naar het zwart verhandelen van vis ga ik maar niet in.
Sterker nog,dit soort niveau loze kreten vind ik ver beneden alle fatsoens normen in gaan.
Maar goed,over tot de orde van de dag.
Je bent op de hoogte van het standpunt van de minister.
En je denkt nu waarschijnlijk dat de strijd is gestreden en het vangstverbod een feit is.
Het tegendeel is waar.
Ik ga je natuurlijk nog niet verhullen waarom maar dat zal je snel duidelijk worden.
Gelukkig hebben we een flink aantal fracties(bijna allemaal,maar het verhaal van Dhr.Polderman sprak mij het meest aan) ervan kunnen overtuigen dat het plan van Verburg niet de oplossing biedt.
Vele schieralen zijn het hier mee eens omdat ze een kans moeten hebben om de zee te bereiken MET staart.
Ik wil nog wel even terug komen op het voedsel tekort wat op dit moment aan het ontstaan is.
Je zegt alsmaar dat er nog genoeg voedingsstoffen in de bodem zitten.
Fuut,dit behoort dus duidelijk niet tot het voedsel pakket van de paling.
Geloof me als ervaringsdeskundige.
Elk jaar weer zie ik meer magere paling dan het jaar ervoor en elk jaar weer zie ik het voedsel aanbod afnemen.
En dat voedsel,dat beweegt zich stroom afwaarts,richting zee.
Dat voedsel is op de vlucht.
Fuut,je hoeft mij niets te vertellen over de leefomgeving van de paling, wat er aan het veranderen is en wat daar de oorzaak van is.
Daar ga ik al te lang voor mee.
En als je wilt weten wie ik ben en waar ik vis,het lijkt me verstandig om daar nog even mee te wachten.
En natuurlijk zou ik ook wel eens willen weten wie er achter de fuut schuilt.
In ieder geval iemand die belangrijk genoeg is voor Dhr.Bongers om hem persoonlijk te verwelkomen op dit forum.
Beste dhr.Slegh,
Ik denk inderdaad dat er beleids bepalers hebben mee gelezen.
Vooral mevr.Jacobi ziet veel in regionaal beheer middels visplannen.
Ik hoop dat hier toch nog wat mee gedaan wordt maar dan zal een evt. beperking of het overzetten van schieraal hierin geregeld moeten worden.
Immers een vangstverbod en daarnaast een vbc heeft voor alleen palingvissers geen enkele betekenis meer.
Met vriendelijke groet,
Beroepsvisser.
Beroepsvisser schreef citaat: Vooral mevr.Jacobi ziet veel in regionaal beheer middels visplannen. Ik hoop dat hier toch nog wat mee gedaan wordt maar dan zal een evt. beperking of het overzetten van schieraal hierin geregeld moeten worden.
Immers een vangstverbod en daarnaast een vbc heeft voor alleen palingvissers geen enkele betekenis meer. Eind citaat.
0-0-0-
Beste beroepsvisser,
Ik heb begrepen uit bepaalde beleidsstukken dat het streven binnen de E.U een quota van 50 % op huidige palingvangsten is binnen de E.U. Ook heb ik begrepen dat er nog meer grote landen zijn met dezelfde vismigratie problemen als Nederland. Alles zit bijna op slot voor een goede ruime vrije in/uittrek mogelijkheden voor de paling binnen de E.U . Het exportverbod glasaal buiten europa gaat daarnaast immers pas in ,in 2012.
Bij het plan uitzetting van glas/pootaal vanaf 2009 is deze jaarlijkse uitgezette paling pas over 6 a7 jaren geslachtrijp. Gebruik men deze overbrugging om betere in/uittrek migratie mogelijkheden alvast te verbeteren als voorbereiding op het vangstglasaal export verbod in 2012 dan is deze gewonnen tijd dus winst.
Bij het tweede probleem een paling vangstverbod van 3 maanden , gaat de uitzetting door de beroepsvisserij uiteraard niet door. Het tweede nadeel is dat de explosieve ontwikkeling van de wolhandkrab daarmee niet tot stilstand kan worden gebracht. Immers deze heeft ook zijn migratie trek in dezelfde periode als de paling. Ik heb foto,s gezien van fuiken die werkelijk bomvol zaten met deze migrerende wolhandkrabben in Nederland in de maanden okt, sept ,nov en december. Deze wolhandkrab graaft gaten in de waterkeringen voor een rustplaats . en is een veelvraat die alles eet. Dus ook het kuit van onze toch al onder zware druk staande visbestanden door scheefgroei in de jaarklasse, waarvan het complete middengedeelte van de meeste visbestanden als is verdwenen. Ik praat dan nog maar niet over herstelkosten van de aangericht schade in de toekomst aan de waterkeringen door deze wolhandkrabben. .
Persoonlijk zie ik nog steeds geen andere mogelijkheden om deze problemen op een andere wijze als door een regionaal VBC water/visbeheer op te lossen. Hierin zal uiteraard dan wel moeten worden voorzien in een herstelplan voor de bestaande visbestanden, en extra uitzetting van economische interessante visbestanden voor de toekomst voor sport/beroepsvisserij doormiddel van een basis standaard pakket wettelijk gesteunde regels binnen alle VBC .
Verburg wil ook visstroperij als een economisch delict in de wet vastleggen. Verder beroepsvisser de beslissing is nog niet gevallen . Ik wens iedereen veel wijsheid toe.
Met vriendelijke groet,
Henk Slegh.
Beste Fuut,
Meestal ben ik na het lezen van uw verhalen de meeste dingen alweer vergeten.
Ik zal dan ook alleen even ingaan op het beheer op regionaal niveau.
Ik heb je al vaker gezegd dat ik niet tegen een vangstverbod ben.
Ook ik begrijp dat er iets gedaan moet worden om de paling in onze wateren te behouden.
Waar ik wel tegen ben is het laten vermorzelen van schieralen.
Het beheer op regionaal niveau biedt uitkomst.
Laat vanuit de afgesloten wateren met schone(zo zal ik ze voor het gemak maar even noemen) schieralen alle gevangen schieren de kans krijgen zich voort te planten.
Dus allemaal en niet slechts een gedeelte zoals dat in het plan van de beroepsvissers nu het geval is.
Laat 50% van de schieralen die gevangen worden in afgesloten wateren en die niet schoon(ook dit voor het gemak) zijn de kans krijgen zich voort te planten.
In regios met wateren die niet afgesloten zijn zou een vangstverbod in de maanden oktober en november op zijn plaats zijn.
Ik denk dat je hiermee beter af bent dan het huidige plan van de minister.
Het is immers zo dat de meeste schone aal dus de aal met de hoogste voortplantings kans zich meestal toch in de afgesloten wateren bevinden en dit dient dus de hoogste prioriteit te krijgen.
Het beheer op regionaal niveau zou dus een compromi inhouden tussen het voorstel van de minister en het voorstel van de beroepsvissers.
Met naar mijn mening een veel beter resultaat.
Nu weet ik ook wel dat het offer in de ene regio groter zal zijn dan in de andere maar daar is niet aan te ontkomen.
Of de meeste visserijbedrijven hiermee gered zullen zijn weet ik niet maar als er meer financien beschikbaar komen voor de schone schieralen komen we een heel eind en blijft een ieder in deze toch al niet gemakkelijke periode gewoon aan het werk.
Bijkomend voordeel is dat kennis behouden blijft en de emotionele impact beperkt blijft.
Henk,dit is volgens mij ook gelijk mijn reactie op uw vraag.
Graag een reactie of evt.aanvullingen.
Beroepsvisser schreef citaat : Het beheer op regionaal niveau biedt uitkomst.
Laat vanuit de afgesloten wateren met schone(zo zal ik ze voor het gemak maar even noemen) schieralen alle gevangen schieren de kans krijgen zich voort te planten.
Dus allemaal en niet slechts een gedeelte zoals dat in het plan van de beroepsvissers nu het geval is.
Laat 50% van de schieralen die gevangen worden in afgesloten wateren en die niet schoon(ook dit voor het gemak) zijn de kans krijgen zich voort te planten.
In regios met wateren die niet afgesloten zijn zou een vangstverbod in de maanden oktober en november op zijn plaats zijn.
Ik denk dat je hiermee beter af bent dan het huidige plan van de minister.
Het is immers zo dat de meeste schone aal dus de aal met de hoogste voortplantings kans zich meestal toch in de afgesloten wateren bevinden en dit dient dus de hoogste prioriteit te krijgen.
0-0-0-
Beste beroepsvisser,
In het basisplan van u kan mij goed vinden, maar loop dan vast op het onderdeel uitvoering landelijke handhaving. Na aanleiding van u variant heb ik ook een variant bedacht : Misschien is het ergens bruikbaar::
Het probleem bij de voortplanting migratie van paling uit alle windhoeken is .Dat er dan altijd veel overlappingen van diverse regionale VBC zal plaatsvinden. Ik denk persoonlijk dat dit voortplanting migratie probleem dan ook los gekoppeld moet worden , van het beheren van regionale visbestanden middels een regionale VBC .
Een speciale tijdelijke landelijke en E.U landelijke maatregel kan dan misschien wel draagvlak krijgen en is dan minder pijnlijk :
Voorstel : 50% van de totale palingvangsten door de beroepsvisserij in de door de minister of de E.U voorgestelde gesloten tijd. met een grotere minimale maat dan 45 cm ,wordt verzameld en uitgezet in een vooraf vastgestelde geheime nettenvrije zone in brakwater voor voorgewenning zoutwater met een gehele vrije doorgang naar de openzee .
Ik zie met belangstelling uit naar u reactie.
Met vriendelijke groet,
Henk Slegh.
Beste dhr.Slegh,
Het loskoppelen van het migratie probleem lijkt mij geen probleem.
Om terug te komen op de handhaving schiet mij nog een andere oplossing te binnen want het uitzetten van 50% zie ik niet zitten omdat lang niet alle aal schier is boven de 45 cm.
Zou het mogelijk zijn om alle maar dan ook echt alle schieralen over te zetten zodat er geen schieralen ter consuptie worden aangeboden?
Er zouden toch veel partijen baadt bij hebben en dit wellicht willen mede financieren.
Denk daarbij aan kwekerijen,waterschap ter compensatie voor de anders kapot geslagen schieren,organisaties vanuit cultuur historisch oogpunt,lnv,beroepsvissers en wellicht sportvisserij Nederland.
Ik denk zelfs dat er nog wel een aantal te verzinnen zijn.
Fuut,ik heb even weinig tijd maar kom later op uw verhaal terug.
Met vriendelijke groet,
Beroepsvisser
Beste SN,
Wat vindt u van dit voorstel?
Behoort dit tot de mogelijkheid of Leef ik nu echt in een droomwereld?
Met vriendelijke groet
Beste sportvissers,
Het kwaad is geschied, namelijk een hengelsport vereniging uit Zuid West Nederland is geschorst door Federatie Zuid West Nederland, en word in mei bij de landelijke vergadering geroyeerd waarom? Deze vereniging met een ledental van 580 met 150 ha eigen viswater een eigen VBC een goede aal stand hebben een aantal leden besloten om het meeneemverbod van tafel te vegen door middel van een bijzondere ledenvergadering, het blijf niet bij royeren maar SVN wilt ook alle wateren afpakken van die vereniging.
Nu is mijn vraag kan dit zomaar? Heeft SVN dan zoveel macht?
Dhr. Bongers van SVN schrijft nu een brief aan de minister van LNV om alle palingvissers met hengel of peur wel of niet aangesloten bij een federatie een algeheel meeneemverbod.
Dit laatste heb ik uit betrouwbare bronnen vernomen.
Wie kan mij vertellen in hoever SVN kan gaan.
Mvrg
Leo
Beroepsvisser schreef citaat : Om terug te komen op de handhaving schiet mij nog een andere oplossing te binnen want het uitzetten van 50% zie ik niet zitten omdat lang niet alle aal schier is boven de 45 cm.
Zou het mogelijk zijn om alle maar dan ook echt alle schieralen over te zetten zodat er geen schieralen ter consuptie worden aangeboden?. Einde citaat.
0-0-0-
Beste beroepsvisser,
Persoonlijk had ik hier ook al rekening mee gehouden, het verschil in lengte tussen de mannelijke en vrouwelijke aal (intreding schier fase) Door alle 50% gevangen (schier)aal boven de 45 cm te parkeren in een nettenvrije brak/zout water aangewezen zone naar openzee. Een twijfel aal /schieraal, geval kan dan zelf bepalen of hij vertrek of nog een jaartje blijft. In elk geval is hij dan alvast voorbij de dodelijke gemalen ect. ect. Dan is deze redding een eenmalige handeling geworden en meteen een start om een aal migratie uit een regionale VBC gebied voor de toekomst vast te leggen en te controleren op eventuele gezondheid problemen inzake een goed gezond vis/water beheer betreffende eventuele noodzakelijke aal uitzettingen in openwater binnen een regionale VBC . .
U variant citaat: Zou het mogelijk zijn om alle maar dan ook echt alle schieralen over te zetten zodat er geen schieralen ter consumptie worden aangeboden? Einde citaat.
0-0-0-
Dit tegen voorstel van u, kan ook een doorbraak wezen in deze patstelling, mits in combinatie met een vaste aangewezen netvrije brak/zout waterzone inzake de vereiste migratie mogelijkheden.
Ik zie met belangstelling u reactie tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Henk Slegh.
Geachte heer Slegh,
Ik heb al een aantal reactie van u gelezen zoals u kan zien heb ik ook een stukje geplaatst bij deze heeft u mij eigelijk antwoord gegeven nu begrijp ik waarom SVN een aanval doet op ons viswater want het blijkt dat SVN al verder is dan wij denken want onze vereniging heeft 70 ha brak/zout water wat of net vrij is glasaal toelaat en de schieren met mondtjes maat alleen over de dijk kunnen bedankt voor dit antwoord, mij is nu alles duidelijk.
SVN wil is wet
Mvrg,
Leo
Fuut,
Dit gaat namelijk over ons eigen viswater, en dat jij zegt dat SVN het water niet kan afpakken nou ik geloof toch eerder Dhr. Ben Biodina secretaris van Federatie Zuid West NL heeft ons medegedeeld dat wij het water kwijt raken.
Makkelijk toch brak/zout water dicht bij zee. Goede kweekvijver voor SVN.
Mvrg
Leo
Leo, als jullie het water kwijtraken zal dat zijn omdat de verhuurder niet meer aan jullie wil verhuren. Ik weet niet van wie jullie huren, maar zit ik er ver naast als ik denk dat het een (semi)overheidsinstantie is? In dat geval is de link met het Ministerie van LNV gauw gelegd.
Dat is inderdaad een mogelijkheid waar ik nog niet aan gedacht had. Als er hengelsportverenigingen het aalbeleid gaan frustreren kan ook de huurovereenkomst worden opgezegd. Daar kun je dan tegen gaan procederen. Kost een paar centen, maar dan weet je zeker dat je fout zat.
Dat van die kweekvijver is natuurlijk flauwe kul.
Ten eerste is SVN helemaal geen partij in deze kwestie en ten tweede houdt ze zich absoluut niet bezig met viskweek.
Vriendelijke groet
Fuut
Geachte Fuut en beroepsvisser, de terugzetverplichting van de aal geldt in alle wateren die aangesloten zijn bij SN. MAAR tot mijn verbazing geeft de beroepsvisser op de Benedenmerwede, tussen Dordrecht en Papendrecht, tegen betaling van 30 Euro vergunning af om in de Benedenmerwede maximaal 20 palingen per dag mee te nemen. Dus voor 30 Euro kan je heel het jaar rond 20 palingen per dag meenemen. Hieruit blijkt maar eens te meer dat voor de beroepsvisser geld belangrijker is dan de palingstand.
Fuut,
Het is een particulier water dus geen overheid die aan de pas komt.
En dit water huren wij al sinds 1954 en wij zetten ook al vanaf die tijd aal uit met het geld van de leden.
Over die huurovereenkomst dat kan en mag niet zomaar beeindigd worden je moet dan eerst de goedkeuring van de Centrale Grondkamer hebben, en dat niet alleen de verhuurder moet het er ook nog mee eens zijn.
Mvrg,
leo
@ Leo,
Praten wij hier over dezelfde nog niet aangesloten vis vereniging , die na de invoering van de vispas problemen kreeg met zijn leden omdat deze zondervis pas niet meer konden vissen in de omringende wateren. Na aansluiten bij de federatie is toen een paar meter verenigingwater ingebracht in ruil voor een vispas voor de omringende uitgebreide HSV/federatie wateren voor hun leden ??
Klopt dat ??
Met vriendelijke groet,
Henk Slegh.
Geachte heer Slegh
Nee, dat zijn wij niet, in onze eigen viswater hebben wij geen vispas nodig.
Wij hebben het pacht en visrecht van dit water het gaat over het Krekengebied in Ouwerkerk, dit water is in 1953 ontstaan door de waternoodramp en is gekocht door een baron en die baron heeft ons dat pachten visrecht toegezegd.
Het bosgebied rondom deze kreken is van Staatsbosbeheer en het het water is van een particulier.
Ik hoop u voldoende te hebben geinformeerd.
Mvrg,
Leo
Die vereniging is de HSV."Oosterschelde" te Zierikzee aangesloten bij de Federatie ZWN.
Op hun site http://www.hsvoosterschelde.nl kan je de hele geschiedenis volgen inclusief de correspondentie hierover met de Federatie. De vereniging geeft een aanvulling op de schriftelijke toestemming die bevestigt dat leden ingaande een bepaalde datum hun paling weer mee mogen nemen.
Leo, waarom ben je dan zo bang dat jullie je water kwijtraken?
Met die Centrale Grondkamer bedoel je waarschijnlijk de Kamer voor de Binnenvisserij.
Vriendelijke groet
Fuut
Bart, daar is weinig aan toe te voegen. Goed dat je het meldt. Daar kan iemand vast wel iets mee.
Vriendelijke groet
Fuut
Fuut,
Ten eerste de Centrale Grondkamer heet ook wel in de volksmond de Pachtkamer genoemd.
En waarom wij bang zijn om ons water kwijt te raken wat denk je wat voor inverstering daarin zit vanaf 1954 kijk maar eens naar het stukje wat Tom geplaatst heeft kun je een kijkje nemen en kijk dan vooral naar nieuws dan kan jij je oordeel vellen.
Mvgr,
Leo
Voor het Kanaal door Walcheren kan je voor 3,50 euro een vergunning krijgen van beroepsvisser V.D.Zwan en onbeperkt paling meenemen.Dat kan eveneens bij een niet aangesloten vereniging in de Zak van Zuid Beveland.
Zierikzee speelt open kaart en gaat de discussie aan met de Federatie.
Andere verenigingen, doen dat niet. Zij zetten een kennisgeving op hun site of sturen een stenciltje ter kennisname. En... doen verder niks. Mensen die paling willen meenemen doen dat toch wel als zij tenminste een redelijke maaltje bij mekaar hebben. Het is een diepgewortelde traditie die de lokale bevolking zich niet laat afnemen.
Intrekken dat verbod zij doen er ook niets aan om die Jappaners aan te pakken in de zarragossazee waar ze al die glas aaltjes wegvangen.
Gr. Ron
Gelukkig, ik hoorde zojuist op het radionieuws dat minister Verburg vasthoudt aan de Europese regelgeving en dat het vangstverbod voor paling vrijwel zeker doorgaat. Dit jaar voor 2 maanden, oktober & november en volgend jaar komt er september ook bij.
Dank aan allen die hebben meegewerkt om de minister te overtuigen. Het gezonde verstand heeft gezegevierd!
Nu nog hopen dat voor de beroepsvissers een fatsoenlijke compensatie wordt geregeld. Er zijn legio manieren, daar is al heel breed over gediscussieerd.
Overigens is mijn website nu ook online. Er staan enkele sportvisverhaaltjes op en een aantal foto's. De site zal bijna dagelijks groeien.
http://www.dufish.nl