Help viswater ingepikt!
Wie kan ons van nuttige informatie voorzien voor wat betreft de te ondernemen stappen (juridisch)?
Probleem: ons viswater is door de gemeente verkocht aan Brabants landschap. Wij hebben hier al 75 jaar de visrechten gepacht. Nu wil brabants landschap het vissen gaan verbieden ivm met natuurontwikkeling.
Henny, onbekend, 13/01/2008

REAGEER

Gravatar
Richard van den Bos
.

Hallo Henny,

Als je vereniging is aangesloten bij federatie Zuidwest Nederland, kun je contact opnemen met mijn Brabantse collega Ard Verheijen. Hij is daar adviseur en kan je ongetwijfeld helpen.

Tel.: 013 467 87 76
GSM: 06 22 99 80 37
Fax: 084 743 9582
e-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
website: ww.sportvisserijbelangen.nl

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Peter
.

Er is hier helemaal niets gepikt. Het is niet omdat je al 75 jaar visrechten hebt dat je eigenaar bent. De gemeente heeft haar eigendom verkocht en de nieuwe eigenaar maakt nu de regels. Je kunt de gemeente ook dankbaar zijn voor 75 jaar visplezier. Is dit dan zo vreemd? Je zou toch ook niet willen dat je als eigenaar van een huurhuis de regels wordt opgelegd door huurders als je wenst te verkopen?

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Douwe
.

Bij verkoop vervallen de gepachte visrechten niet.
Maar aan het eind van de overeenkomst kan de eigenaar te kennen geven dat er geen verlenging van de pachtovereenkomst plaats zal vinden.
Dit moet hij tenminste een half jaar voor het eindigen van de overeenkomst aangetekend laten weten.
de pachter gaat hiermee natuurlijk niet akkoord en tekent bezwaar aan, dit bezwaar komt bij de Kamer van Binnenvisserij en die bekijkt de zaak.
De uitslag van de KvB is bindend voor beide partijen.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Jan van Alphen
.

Douwe, een kleine verbetering van wat jij zegt.

De verhuurder kan een lopende huurovereenkomst tot acht maanden voor het verlopen schriftelijk opzeggen. Dus niet een half jaar zoals jij zegt.

Voor de huurder geldt dat deze een lopende huurovereenkomst tot zes maanden voor het verlopen schriftelijk kan opzeggen.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
bert.
.

hallo henny
pas maar op anders zijn de jagers dadelijk hun rechten ook nog kwijt .
m.v.g. bert.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Peter
.

Die 8 maanden is ingesteld om de visrechthebbende instaat te stellen hier al dan niet mee akkoord te gaan. Een brief waarin door de visrechthebbende vermeld staat dat hij hier niet mee akkoord gaat. Stuurt je als visrechthebbende naar de kamer voor de binnenvisserij en de eigenaar van het water. Dit zal binnen die twee maanden moeten plaats vinden. Is door de eigenaar van het betreffende viswater niet aan de voorwaarde aan het eind van de pachtovereenkomst voldaan. Is deze automatisch met 6 jaar verlengd.

Kamer voor de Binnenvisserij
Verzetslaan 30
7411 HX Deventer

Postadres Postbus 363
7400 AJ Deventer
Telefoon 0570 66 99 31

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Douwe
.

Inderdaad is het 8 maanden voor de eigenaar.
Niet iedere pacht is overigens 6 jaar daarvoor moet je toch echt de overeenkomst kennen.



Douwe

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
pieter
.

Peter,
kennerlijk heb jij niet veel begrepen van het nederlandse pachtrecht. Koop breekt geen huur! Jij zou toch ook niet als huurder willen dat, indien de eigenaar de tent verkoopt, jij het huis wordt uitgegooid. Het is maar goed dat de nederlandse wetgeving de huurder beschermt tegen dit soort onverlaten. Natuurontwikkeling houdt niet op bij het staren naar een hoopje kikkerdril en het bestuderen van protozoa.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Douwe
.

Pieter dan is bij jou ook iets niet duidelijk.
In dit geval is het verkoop breekt geen pacht.
Maar na de pachtperiode, of liever gezegd aan het eind van de pachtperiode van maximaal 6 jaar, is er een mogelijkheid om verder verpachten niet toe te staan.
Deze gang van zaken is in de wet vastgelegd.

8 maand voor het verstrijken van de pacht moet de eigenaar te kennen geven dat de pacht niet meer zal worden verlengd en zal dat moeten motiveren.
De pachter heeft dan twee maanden de tijd om in bezwaar te gaan bij de Kamer van Binnenvisserij die bindend een uitspraak zal doen.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Peter
.

Pieter, ik bedoel natuurlijk binnen de wettelijke overeenkomsten. Je kunt idd. een huurder niet direct buitenzetten, maar je kan dit wel door de wettelijke opzegtermijnen te respecteren. Je zou als eigenaar dan ook niet willen dat een huurder de wetten gaat stellen over jouw eigendom. Hetzelfde geldt met het pachtrecht. In geval van een nieuwe eigenaar maakt deze de nieuwe regels, wel moet hij natuurlijk de wet volgen en de nodige termijnen respecteren.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
frans
.

Er zijn bij de verkoop afspraken gemaakt over de visrechten tot 2013.
Nu komen we echter 6 jaren tekort.
Zwart op wit.

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
frans
.

Peter, het contract bij de kamer van binnenvisserij loopt tot eind 2008

  • 16 years and 10 months geleden
Gravatar
Douwe
.

Afspraken op papier gemaakt met de nieuwe eigenaar zijn ook bindend.
Zodra de nieuwe eigenaar de visrechten tot 2013 gegarandeerd heeft is het een kwestie van nu reeds stappen te zetten om tot een pachtcontract te komen i.p.v. te wachten.
Actief is in dit soort gevallen altijd beter dan afwachten.

  • 16 years and 10 months geleden