Haringvliet: inlaten van zeewater
Onlangs stond er een vraag op dit forum of iemand meer informatie had over het inlaten van zeewater in het Volkerak. In Technisch Weekblad nr. 3 stond deze week het volgende stukje dat hier enigszins op aansluit:

HARINGVLIETSLUIS KIERT PAS EIND 2010

woensdag 16 januari 2008
Zouden de Haringvlietsluizen eerst in 2005 op een kier worden gezet, en vervolgens op 1 januari van dit jaar, nu is dat uitgesteld tot 1 december 2010. Reden is dat alternatieve innamepunten voor de zoetwatervoorziening op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten vanwege wettelijke procedures (met inspraak) nog niet klaar zijn.

Het Haringvliet is in 1970 afgesloten met een dam en spuisluizen. Daardoor is de oorspronkelijke flora en fauna grotendeels verdwenen. Door de sluizen op een kier te zetten ontstaat weer een natuurlijke delta met een geleidelijke overgang van zoet naar zout. Hierdoor herstelt de visintrek in het stroomgebied van Rijn en Maas, waardoor Nederland ook weer voldoet aan internationale afspraken.
Raymon, Delft, 23/01/2008

REAGEER

Gravatar
ilko
.

Raymon,

Het Vollekrak heeft niets met het open zetten van de Haringvlietsluizen te maken, maar met het Haringvliet.

Dat verhaal over Het Vollekrak heeft te maken met het openstellen van de Philipsdam tussen het vollekrak en de Oosterschelde.

  • about 16 years and 12 months geleden
Gravatar
Remko
.

Heb je ook een legekrak?

  • about 16 years and 12 months geleden
Gravatar
JWG
.

voor sommige ik de krak half leeg en voor andere half vol

  • about 16 years and 12 months geleden
Gravatar
gunther
.

niet tegenstaande is het een intressant artikel, maar de humor van remco is geslaagd!!moet kunnen!!

  • about 16 years and 12 months geleden
Gravatar
Kees
.

Allereerst verwijs ik jullie naar mijn commentaar op het bericht van Henk uit Bussum op 6 januari 2008 (zie verderop in deze rubriek "Vraag en aanbod"). Het feit dat men voornemens is om de Haringvlietsluizen op een kier te zetten, zodat er sprake is van een zgn. "gedempt getij" in het Haringvliet, heeft niets te maken met het Volkerak.
Het water in het Volkerak/Krammer is de afgelopen jaren helemaal naar de kl*ten gegaan!!! De hoofdreden hiervan is, dat er in de zomermaanden geen sprake is van water, maar van erwtensoep als gevolg van een gigantische groei van blauwalg (is nog giftig ook!). De oorzaak hiervan is dat er met name door de omliggende landbouwbedrijven ongezuiverd afvalwater op het Krammer/Volkerak wordt geloosd, inclusief overbemesting van omliggende akkerbouw- en graslanden. Er zijn m.i. daarom maar twee oplossingen. Ten eerste: ervoor zorgen dat er niet meer ongezuiverd op het Krammer/Volkerak wordt geloosd (hetgeen een utopie is, tenzij de hele landbouwsector wordt gesaneerd). Ten tweede, de getijdewerking terugbrengen, zodat Krammer/Volkerak weer zout of brak wordt. Dus gewoon zoals het vroeger was. De Oosterschelde (= waardevolle kraamkamer voor vele soorten zeevis!) wordt hierdoor een stuk uitgebreid. M.i. een "redelijke" ruil, waar het milieu en het merendeel van de inwoners van Goeree-Overflakkee een stuk beter van worden.
Gelukkig laat met het bij het Haringvliet niet zover komen als bij het Krammer/Volkerak. De Haringvlietsluizen worden op een kier gezet, zodat er sprake is van enige eb en vloed, hetgeen de waterkwaliteit absoluut ten goede komt.
Vanzelfsprekend zal de zoetwatervoorziening op het eiland hierdoor wel gewaarborgd moeten blijven!!!

  • about 16 years and 12 months geleden
Gravatar
godfather
.

Kees geeft aan dat het volkerak niets te maken heeft met het haringvliet. Deels klopt dit, maar alle grote wateren in de zeeuwse delta hebben toch met elkaar te maken! Als men voornemens is om het haringvliet deels brak te laten worden, dan kan ik me goed voorstellen dat het volkerak ook deel uitmaakt van een groter 'masterplan' van rijkswaterstaat. In het stukje staat immers dat men een natuurlijke delta nastreeft. Het volkerak ligt nu als enige water enigszins geisoleerd, maar je kunt niet zeggen dat er hier op dit moment een "natuurlijke delta" is met een "oorspronkelijke flora en fauna" is. Het water is s'zomers immers net erwtensoep! Een jaar of 10-15 geleden hoorde ik van een pionierende karpervisser dat hij tussen het zeewier zat te vissen op het volkerak, maar dat groeit daar volgens mij nu niet meer (of wel?)

Nog even terugkomend op het Haringvliet: op dit moment is er toch ook enige getijdewerking, want het staat immers in open verbinding met het spui (indirect oude maas-waterweg) en het hollands diep. In deze wateren heb je ook gewoon hoog- en laagwater. In eerdere topics over het volkerak leken roofvissers nogal bang dat het volkerak gaat veranderen, maar dit hoeft toch niet ten slechte te zijn? Op de waterweg worden immers ter hoogte van maassluis ook gewoon snoekbaarzen gevangen. Bij gunstig tij worden ze zelfs wel eens bij de waterkering gevangen. De vis zal zich hooguit wat gaan verplaatsen, maar daar is toch niets op tegen??

  • about 16 years and 12 months geleden
Gravatar
Rob
.

Zou men deze optie wel eens overwogen hebben?. Het Volkerak staat in principe ook in verbinding met het Haringvliet door het sluizencomplex bij Willemstad.
Naast de botensluizen is er ook een grote spuisluis waarvan ik de functie nooit goed begrepen heb, want ik heb hem in 10 jaar misschien 1x open gezien. En dat was maar 1 deur terwijl er 4 deuren zijn.
Als er getijden verloop gaat komen op het Haringvliet moet het toch ook mogenlijk zijn om de deuren naar het volkerak open te zetten zodat daar ook een getijden verloop gaat komen.
Waarschijnlijk zal dit verloop niet zo groot zijn maar misschien wel genoeg om het water zodanig te verversen zodat de vorming van blauwalg gedeeltelijk of misschien wel geheel voorkomen kan worden.
Zo worden er misschien wel 2 vliegen in een klap geslagen en blijft het Volkerak VOL.

  • about 16 years and 12 months geleden