heren ga zo door met het goede werk en ik hoop dat de rest gewaarschuwd is. Lees hetvolgende bericht over de gepakte stropers op het gooimeer op www.gosnoekbaars.nl
Tja, ik weet niet precies wat ik hier nou van moet vinden?
Op zich is die controle natuurlijk prima en goed. Het zit hem meer in de sancties voor dit soort figuren.
Na het betalen van een naar verhouding erg kleine boete kunnen ze zo weer aan de slag om de boete er uit te krijgen. Schijnbaar waren ze ook nog met meerdere stropers aanwezig omdat hij de andere boten ging waarschuwen en die zijn helaas niet gepakt of gecontroleerd. Tenminste, dat staat niet in het bericht.
Die schorsing door z`n hsv is natuurlijk ook een lachertje want je kan zo weer lid worden van een andere vereniging en een vispas krijgen. Beter is om landelijk te schorsen voor een paar jaar, zet meer zoden aan de dijk.
Ik denk niet dat met deze milde straffen de stropers erg onder de indruk zijn. Limburg is helaas al helemaal kapot gestroopt door dit soort trieste figuren. Andere wateren zullen snel volgen ben ik bang....
Het gaat inderdaad goed zo Daan.
Maar even wil ik je er op attendeeren.
Ook toekomstige visgidsen etc.
Vooral jullie moeten ook een bezwaarschrift indienen tegen het schubvis vangen door het beroep op Markerwaard en Ijmeer.
Wij benutten niet.
Maar maken gebruik van OPTIMAAL ECONOMISCH BENUTTEN.
Hebben wij ook gedaan
Want wij zijn ook indirect betrokken bij een goede schubvistand
toch goed dat die visgidsen daar hun tijd insteken hoor!
lekker elkaar in het oog houden ,alles melden,en zelf nooit wat fout doen natuurlijk!
controle en sancties zijn er zelfs te weinig,maar probeer toch niet de beste van de klas te spelen jongens!!
Ik lees nu al dagen alles over beroepsvisserij, stropers en boetes.
Zo langzamerhand krijg ik het idee dat men meer naar andere kijkt dan dat men zelf aan het vissen is.
Is het nog wel zo leuk op het water? Doe waar je voor komt en dat is vissen.Wat kan het jou nou schelen of de beroeps dingen doet die niet door de beugel kunnen, zijn wij daarvoor om dit te controleren?
In mijn belevenis geldt dat ook voor stropers, wij moeten niet controleren dat is werk voor de KLPD en de BOA's. Boetes van 180 euro voor het vissen met levend aas, ga dit nu eens vergelijken met een overtreding op de weg (voor zo'n boete moet je een zeer grove overtreding maken). We zijn een goudmijntje aan het worden voor de staat en het ergste is dat we er zelf aan mee werken.
Even voor de visgidsen van Nederland, pas op want misschien zijn jullie wel de volgende doelgroep.
Ik ben het helemaal eens met Snoekbaarzer, voor de gemiddelde stroper zijn de boetes een fooitje!
Zo gaan er ook verhalen over vissers die honderden kilo zeebaars verkopen á 15 euro de kilo. Dan doet een boete van 250 euro niet zo heel veel.
Als hij aan mij ligt mogen ze gelijk beslag leggen op boot en eventueel auto en trailer. Of werk dan ook met de (grote) boetes voor de beroeps...
Juist de visgidsen moeten het beste jongetje van de klas zijn. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zitten het meest op het water en hebben een direct en aantoonbaar belang bij een goede snoekbaarstand (en daar profiteert iedereen weer van!). Dus laten we blij zijn dat er weer zo'n lamlul is gepakt. Hulde aan de BOA's.
Ik vind het een goede zaak dat ook de gidsen opletten wat er gebeurt op het water.
En als ik een stroper er bij kan lappen doe ik het ook. Niets mis mee lijkt me.
Helaas beseffen jullie niet dat we op deze manier onze eigen sport de nek om draaien.
Bovendien is het een illusie te denken dat je op deze manier ook maar het geringste gedeelte van de mee nemende snoekbaarsvissers buiten spel zet. Om nog maar te zwijgen over het gevolg voor de snoekbaarsstand, die zal hierdoor geen enkele positieve impuls krijgen.
Wel is een gevolg van dit soort acties dat jezelf ook steeds meer risico gaat lopen als sportvisser in een boot op het water. Of wil jij beweren dat je alles altijd volgens de regels doet. Houden we ons altijd aan de toegestane vaarsnelheid? Vissen we nooit in de vaargeul of te dicht bij een vaargeul? Varen we met de elektromotor nooit tegen de vaarrichting in? Hoe doden we onze aasvis die we gebruiken? En zijn de gebruikte aasvissen wel werkelijk 100% dood? Gooien we gesneuvelde snoekbaars terug in het viswater? Hoe retourneren we de snoekbaars bij het releasen? Hebben we altijd ons vaarbewijs, de vispapieren e.d. in orde? Hoe zit het met brandblusser en reddingsvesten, zijn ze (goed)gekeurd en/of meegenomen? Vissen we nooit met een dreg en dood aas op een water waar dit niet is toegestaan? Gebruiken we altijd onze ankerboei daar waar nodig en is deze van juiste vorm en formaat? Vissen we nooit te dicht bij een ingang naar een haven op een groot kanaal? Varen we nooit op de gewone buitenboordmotor tegen de richting van de scheepvaart in om op onze visstek te komen? De aasvis die we gebruiken is die altijd van een soort die is toegestaan? Hebben we nooit 15 dode aasvissen aan boord groter dan 15 cm? Vissen we nooit 's nachts in de maanden dat dit niet is toegestaan? Verstoren we nooit de natuur/vogels tijdens het vissen? Gooien we nooit visafval (nylon e.d.) ergens neer in de natuur? Nemen we nooit de hond mee in de boot? Gebruiken we nooit een soort schepnet of leefnet dat niet is toegestaan? Pakken we nooit een vis vast met droge handen? En zo kan ik nog uren door gaan!
Hij of zij die nu nog zonder zonde is werpe de eerste steen. Of moet ik zeggen haal eerst de balk uit je eigen oog alvorens de splinter uit het oog van je buurman te verwijderen?
Zonder schuldgevoel werp ik graag de eerste steen, maar nog liever een stoeprand of stevig betonblok. Ik ben inderdaad zo'n sul die zich aan -alle- regels houdt. Vang daardoor geen vis minder, hoef nooit achterom te kijken en beoefen mijn hobbie daardoor met buitengewoon veel plezier
Ben het helemaal met Tommie eens. Al die flauwekul en het ergste is inderdaad dat we onszelf de nek omdraaien. Er zal echt geen regel meer versoepeld worden in de toekomst. Dit wordt alleen maar strenger. Het plezier van het in de natuur zijn ( vissen ) wordt volledig vergald door allerlei randzaken. Helaas.
Tommie, ik overtreed ook wel eens een regeltje. Als klein jongetje heb ik zelfs ooit eens appeltjes gepikt. Zou ik daarom een inbreker of overvaller niet mogen veroordelen?
Je moet het niet gekker maken.
Jij doet het voorkomen alsof ik doende ben met het vergelijken van appels en peren. Dit is geenszins het geval, het meenemen van meer snoekbaars dan is toegestaan en gevangen met de hengel is niets meer en niets minder dan een simpele overtreding van de visserijwet. Jij hebt kennis genoeg van de visserijwet e.d. om te weten dat dit volgens de fungerende wet op hetzelfde niveau zit als o.a. “het vissen zonder vergunning, het vissen met teveel hengels, het meenemen van ondermaatse vis, het gericht vissen op snoekbaars in de maanden april tot de laatste zaterdag van mei enz. enz.” Dientengevolge zit ook de strafmaat op hetzelfde niveau. Overigens bestaat voor het meenemen van meer vis dan is toegestaan niet eens een straf, maar omdat je een regel van de visserijwet 1963 aan je laars lapt wordt je geacht te hebben gevist zonder vergunning.
Ik begrijp wel waarom met name C&R vissers zich ontzettend druk kunnen maken over deze overtreding. Zij zullen uitgaan van de veronderstelling dat er hierdoor meer snoekbaarzen uit het viswater worden onttrokken en dat het gevolg hiervan is dat zij er minder en minder grote snoekbaarzen door zullen kunnen vangen. Ook doen zij het hierbij voorkomen alsof zij dit doen ten gunste van de snoekbaars, terwijl dit geenszins het geval is. Ik ben tenminste nog nooit een snoekbaars tegengekomen die er belang aan hecht regelmatig een haak in de bek te krijgen. Het is puur eigen belang omdat zij menen dat zij hierdoor (gemakkelijker) meer en grotere snoekbaarzen zullen kunnen vangen. De praktijk is echter dat er een aantal factoren is die er voor zorgen dat onze snoekbaarsbestanden (vooralsnog) zullen blijven afnemen. De 1e is de KRW waardoor we langzaam (terug) op weg gaan naar snoek-voorn wateren en een grotere diversiteit aan vissoorten, met totaal een (veel) kleinere biomassa aan vis. De 2e is de grootschalige stroperij met staand want die met name op de ondiepere meren en vaarten weer massaal aan het groeien is nu de handhavende en controlerende instanties als AID/KLPD hun prioriteiten vanwege met name bezuinigingen elders moeten leggen. De 3e is het in het leven moeten roepen van VBC’s, waarbij het mogen oogsten van schubvis door beroepsvissers prioriteit heeft, terwijl er binnen de VBC’s waar de beroepsvissers momenteel al weer snoekbaars mogen oogsten in het geheel geen sprake kan zijn van voldoende handhaving op en controle van de hiervoor in het leven geroepen regelgeving.
Het vaststellen van meeneemlimieten voor snoekbaars (momenteel landelijk 2 p/p) zou zeker mee kunnen werken aan een beter imago voor de sportvisserij. Het andere doel dat de organisaties echter met deze limieten hebben is dat er hierdoor minder snoekbaarzen zullen worden onttrokken door sportvissers. Met een simpel rekensommetje haal je echter deze illusie onderuit. Een snoekbaarsvisser die immers 5 keer per week het water opgaat of zelfs vaker op een dag, kan meer snoekbaarzen uit het water onttrekken met een limiet van 2 stuks dan een visser die een keer per week vist en dat met een meeneemlimiet van laten we zeggen 5 stuks. Verder dienen mijn inziens de hengelsportorganisaties ook te waken voor de meest legitieme reden om te mogen sportvissen, het mogen meenemen van vis ter consumptie.
Wat mij ontzettend irriteert is dat blijkt dat sportvissers er plezier aan beleven hun mede sportvissers aan te geven bij BOA/KLPD/AID e.d. Dit schijnt zo langzamerhand voor groepen vissers geaccepteerd m.b.t. het meer snoekbaars meenemen dan is toegestaan door een mede sportvisser. Maar wat als we de komende tijd dit ook gaan doen als een mede visser een 3e hengel (dus met haak) aan boord heeft of als deze met levend aas vist, of als hij/zij in de vaargeul aan het vissen is, of als hij met 30 km per uur over het water gaat enz. enz., blijven we dan allemaal net zo vriendelijk? Zou jij het normaal vinden en/of het klakkeloos accepteren als een plaatsgenoot van je, en net als jou automobilist, aan de kant van de weg met een lasergun stond om je betrappen op te hard rijden?
Het is jou goed recht Fuut om te vinden dat je over anderen mag oordelen, ook als je op dit zelfde terrein overtredingen maakt. Ik hoop echter dat de sportvissers die er momenteel op kicken om medesportvissers aan te geven niet in één keer een andere mening zijn toegedaan als zij door een andere sportvisser/landgenoot worden aangegeven voor welke overtreding dan ook.
Tommie, een appeltje pikken is ook niet zo´n zware misdaad. Als er echter mijn beroep van zou gaan maken wordt het een ander verhaal. Zou jij de politie niet waarschuwen als je zag dat er bij je buurman werd ingebroken? Dan ben ik blij dat je mijn buurman niet bent.
Het stropen van snoekbaars ( vis ) wordt gezien als een misdrijf en niet als overtreding. Het stropen ( misdrijf )wordt namelijk geregistreert en een overtreding niet.
En het meenemen van meerdere snoekbaarzen is ook meestal met de bedoeling van geldelijk gewin ( economisch delict ) en het vissen met levend aas en bijv. te hard varen niet.
Jammer dat je amper inhoudelijk reageert op mijn vorige reactie. Aan de andere kant echter ook wel begrijpelijk, omdat er waarschijnlijk niets zinnigs tegen in te brengen is.
Met je laatste beknopte reactie sla je mijn inziens de plank (bewust?) volledig mis. Ik veronderstel tenminste nog steeds dat jij op de hoogte bent van het verschil tussen een overtreding en een misdrijf.
Waarschijnlijk heb je tussen het vissen door geen tijd om deze materie eens verder uit te diepen d.m.v. het grondig doorlezen van de visserijwetgeving en het Burgerlijk Wetboek. Ik begrijp dat je het niet leuk zult vinden maar onderstaande de realiteit vanuit de diverse wetgeving.
Het meenemen van meer snoekbaars dan is toegestaan wordt bestraft d.m.v. artikel 56 onder 1 uit de visserijwet 1963, t.w. een maximale boete van 3800 euro (2e categorie) of een hechtenis van ten hoogste drie maanden. Daarnaast kan aan de hand van de artikelen 33a,b,c en 34 uit het Wetboek van strafrecht worden overgegaan tot verbeurdverklaring van m.n. voorwerpen met behulp van welke het feit is begaan of voorbereid. In de praktijk is het gebruikelijk (tenzij er sprake is van herhaling) dat een boete van enkele honderden (200-400 euro) wordt opgelegd en dat daarnaast de aanwezige hengels en snoekbaars in beslag wordt genomen en verbeurd wordt verklaard. De strafbare feiten (overtredingen) die hierbij doorgaans worden vastgelegd als zijnde gepleegd: 1. Het vissen zonder vergunning 2. Het vissen met meer dan 2 hengels. Daarnaast is het mogelijk de sportvisser: Artikel 57
1.Bij veroordeling wegens overtreding van het bepaalde bij of krachtens de artikelen 2a , 2c , 7, eerste lid, 9, eerste en derde lid, 16, eerste en derde lid, en 21, eerste lid, kan aan de veroordeelde de bevoegdheid om krachtens een akte te vissen voor ten hoogste drie jaren worden ontzegd.
De gewezen minister is duidelijk in het onderscheid tussen het bovenstaande (meer snoekbaars meenemen dan is toegestaan en gevangen met de hengel) en visstroperij met andere vistuigen dan de hengel. Zijn reden hiervoor is dat de hengel het enige vistuig is, dat zich niet goed leent voor grootschalig en commercieel gebruik en er pas sprake is van visstroperij bij grootschaligheid en commercieel gewin. Deze visstroperij dus gepleegd met vistuigen, uitgezonderd de hengel, wordt bestraft met artikel 56 onder 3 uit de visserijwet 1963, t.w. een maximale boete van 19.000 euro (4e categorie) of een hechtenis van ten hoogste 3 maanden. Daarnaast zal er hierbij volgens artikelen 33a,b,c en 34 uit het Wetboek van strafrecht overgegaan worden tot verbeurdverklaring. Tot slot kan d.m.v. artikel 36e uit het Wetboek van strafrecht worden overgegaan tot het verplichten van betaling van een geldbedrag aan de staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Tot op heden valt de grootschalige visstroperij (zie 2e alinea) (nog) niet onder de WED (Wet Economische Delicten), dit omdat er daardoor geen extra mogelijkheden ontstaan om de visstroper (harder) te straffen. Het enige grote verschil binnen de WED is dat daarbij een bedrijf stopgezet kan worden, hierbij kan echter bij deze visstroperij geen sprake zijn. Toch is er onlangs weer gesproken met de Staatssecretaris Bleker, die er positief tegenover staat dat grootschalige visstroperij onder de WED komt te vallen. Mocht grootschalige visstroperij t.z.t. onder de WED gaan vallen dan zou dit in ieder geval m.b.t. grootschalige visstroperij door beroepsvissers in onze binnenwateren extra handvaten geven, het bedrijf kan dan immers worden stilgelegd.
Tommy, ik reageer niet ¨inhoudelijk¨ omdat ik het een kulverhaal vind. Je bent kennelijk een van die mensen die te veel snoekbaars meenemen. Om dat gedrag goed te praten sleep je er allerlei zaken bij, die helemaal niets met het onderwerp te maken hebben.
De regel is nu eenmaal dat je er twee mee mag nemen. Als je het daar niet mee eens bent dan heb je drie mogelijkheden. De Koninklijke weg is dat je de regel veranderd probeert te krijgen. Dat zul je wel te veel moeite vinden dus blijft, naast de regel gewoon naleven, nog maar één mogelijkheid over. Dan ga je hem gewoon overtreden. Maar wees dan ook een kerel en piep niet als je gepakt wordt en een dikke prent krijgt. Kom ook niet aan met geouwehoer over het verschil tussen een overtreding of een economisch delict. Dat zijn juridische begrippen, maar in beide gevallen ben je gewoon FOUT.
Zelf heb ik een aantal keren op het Gooimeer gevist. Zo ook twee a drie jaar geleden met een paar vismaten. Ik was vrij onbekend oftewel een groentje op dat water. Toch vonden we na lang zoeken een plaatsje waar het er aardig op leek. Naar ik mag aannemen beter dan het gehele verdere Gooimeer, want we hadden plots een aantal gerenommeerde mannen om ons heen, waaronder een bekende visgids. Deze plaatste het snel in de GPS en viste het tot op de puntjes uit. Bij wijze van spreken kon je je shadje bij hem in de boot laten zakken.
Vissen kan zo leuk zijn maar het is zo jammer dat je daarbij steeds meer op je hoede moet zijn voor stekpikkers en alles er omheen. Eigenlijk voor ieder object dat bij je in de buurt komt.
Deze visgids werd 3 weken later eerste op het NKS door op deze plaats te vissen. De 9.9PK van mijn vismaat kon lang niet op tegen de snelheid waarmee deze visgids naar die kansrijke plek voer.
Ik veroordeel niet, maar wedstrijd vissers zijn jullie het met me eens dat vissers met dezelfde kennis als kunde de snelheidsduivel onder hen meer winkansen heeft. Hieruit voortbordurend het misschien verstandig is, tijdens boot viswedstrijden politie incognito op te trommelen om vaarsnelheden te controleren en snelheidsovertreders te beboeten en dat de wedstrijd organisatoren dergelijke personen verder uitsluit voor deelname aan vervolg wedstrijden!
Begrijp me goed, ik wil hier alleen mee zeggen dat we met z’n allen de verkeerde kant opgaan door zo op elkaar te letten. Er mag al zoveel niet meer en door dit gezeik zal dat alsmaar doorgaan. Het lijkt me veel verstandiger dat enkele van die uitgesproken C&R vissers zich een keertje gaan inzetten tegen de zware stroopactiviteiten. Misschien eens een keertje hun bekende wateren in de nachtelijke uren gaan begluren en bij misstanden de telefoon te nemen. De politietijd die wordt gespendeerd in de kleine criminaliteit zal de pakkans voor het grote werk alsmaar doen verkleinen.
Tja, ik weet niet precies wat ik hier nou van moet vinden?
Op zich is die controle natuurlijk prima en goed. Het zit hem meer in de sancties voor dit soort figuren.
Na het betalen van een naar verhouding erg kleine boete kunnen ze zo weer aan de slag om de boete er uit te krijgen. Schijnbaar waren ze ook nog met meerdere stropers aanwezig omdat hij de andere boten ging waarschuwen en die zijn helaas niet gepakt of gecontroleerd. Tenminste, dat staat niet in het bericht.
Die schorsing door z`n hsv is natuurlijk ook een lachertje want je kan zo weer lid worden van een andere vereniging en een vispas krijgen. Beter is om landelijk te schorsen voor een paar jaar, zet meer zoden aan de dijk.
Ik denk niet dat met deze milde straffen de stropers erg onder de indruk zijn. Limburg is helaas al helemaal kapot gestroopt door dit soort trieste figuren. Andere wateren zullen snel volgen ben ik bang....
Het gaat inderdaad goed zo Daan.
Maar even wil ik je er op attendeeren.
Ook toekomstige visgidsen etc.
Vooral jullie moeten ook een bezwaarschrift indienen tegen het schubvis vangen door het beroep op Markerwaard en Ijmeer.
Wij benutten niet.
Maar maken gebruik van OPTIMAAL ECONOMISCH BENUTTEN.
Hebben wij ook gedaan
Want wij zijn ook indirect betrokken bij een goede schubvistand
toch goed dat die visgidsen daar hun tijd insteken hoor!
lekker elkaar in het oog houden ,alles melden,en zelf nooit wat fout doen natuurlijk!
controle en sancties zijn er zelfs te weinig,maar probeer toch niet de beste van de klas te spelen jongens!!
Het is ook niet gauw goed he wim.
Ik lees nu al dagen alles over beroepsvisserij, stropers en boetes.
Zo langzamerhand krijg ik het idee dat men meer naar andere kijkt dan dat men zelf aan het vissen is.
Is het nog wel zo leuk op het water? Doe waar je voor komt en dat is vissen.Wat kan het jou nou schelen of de beroeps dingen doet die niet door de beugel kunnen, zijn wij daarvoor om dit te controleren?
In mijn belevenis geldt dat ook voor stropers, wij moeten niet controleren dat is werk voor de KLPD en de BOA's. Boetes van 180 euro voor het vissen met levend aas, ga dit nu eens vergelijken met een overtreding op de weg (voor zo'n boete moet je een zeer grove overtreding maken). We zijn een goudmijntje aan het worden voor de staat en het ergste is dat we er zelf aan mee werken.
Even voor de visgidsen van Nederland, pas op want misschien zijn jullie wel de volgende doelgroep.
Ik ben het helemaal eens met Snoekbaarzer, voor de gemiddelde stroper zijn de boetes een fooitje!
Zo gaan er ook verhalen over vissers die honderden kilo zeebaars verkopen á 15 euro de kilo. Dan doet een boete van 250 euro niet zo heel veel.
Als hij aan mij ligt mogen ze gelijk beslag leggen op boot en eventueel auto en trailer. Of werk dan ook met de (grote) boetes voor de beroeps...
J.
goed gedaan nederlands kampioen@!
Zo Wim...., lekker negatief weer hoor, zoals gewoonlijk. Natuurlijk is het goed dat ze die jongens aanpakken.
Juist de visgidsen moeten het beste jongetje van de klas zijn. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zitten het meest op het water en hebben een direct en aantoonbaar belang bij een goede snoekbaarstand (en daar profiteert iedereen weer van!). Dus laten we blij zijn dat er weer zo'n lamlul is gepakt. Hulde aan de BOA's.
Wim , wat bedoel je hier nou weer mee ?
Ik vind het een goede zaak dat ook de gidsen opletten wat er gebeurt op het water.
En als ik een stroper er bij kan lappen doe ik het ook. Niets mis mee lijkt me.
Voor Wim is alles 'n min.
Grote klasse jongens!
Helaas beseffen jullie niet dat we op deze manier onze eigen sport de nek om draaien.
Bovendien is het een illusie te denken dat je op deze manier ook maar het geringste gedeelte van de mee nemende snoekbaarsvissers buiten spel zet. Om nog maar te zwijgen over het gevolg voor de snoekbaarsstand, die zal hierdoor geen enkele positieve impuls krijgen.
Wel is een gevolg van dit soort acties dat jezelf ook steeds meer risico gaat lopen als sportvisser in een boot op het water. Of wil jij beweren dat je alles altijd volgens de regels doet. Houden we ons altijd aan de toegestane vaarsnelheid? Vissen we nooit in de vaargeul of te dicht bij een vaargeul? Varen we met de elektromotor nooit tegen de vaarrichting in? Hoe doden we onze aasvis die we gebruiken? En zijn de gebruikte aasvissen wel werkelijk 100% dood? Gooien we gesneuvelde snoekbaars terug in het viswater? Hoe retourneren we de snoekbaars bij het releasen? Hebben we altijd ons vaarbewijs, de vispapieren e.d. in orde? Hoe zit het met brandblusser en reddingsvesten, zijn ze (goed)gekeurd en/of meegenomen? Vissen we nooit met een dreg en dood aas op een water waar dit niet is toegestaan? Gebruiken we altijd onze ankerboei daar waar nodig en is deze van juiste vorm en formaat? Vissen we nooit te dicht bij een ingang naar een haven op een groot kanaal? Varen we nooit op de gewone buitenboordmotor tegen de richting van de scheepvaart in om op onze visstek te komen? De aasvis die we gebruiken is die altijd van een soort die is toegestaan? Hebben we nooit 15 dode aasvissen aan boord groter dan 15 cm? Vissen we nooit 's nachts in de maanden dat dit niet is toegestaan? Verstoren we nooit de natuur/vogels tijdens het vissen? Gooien we nooit visafval (nylon e.d.) ergens neer in de natuur? Nemen we nooit de hond mee in de boot? Gebruiken we nooit een soort schepnet of leefnet dat niet is toegestaan? Pakken we nooit een vis vast met droge handen? En zo kan ik nog uren door gaan!
Hij of zij die nu nog zonder zonde is werpe de eerste steen. Of moet ik zeggen haal eerst de balk uit je eigen oog alvorens de splinter uit het oog van je buurman te verwijderen?
Ja Tommie,
Zonder schuldgevoel werp ik graag de eerste steen, maar nog liever een stoeprand of stevig betonblok. Ik ben inderdaad zo'n sul die zich aan -alle- regels houdt. Vang daardoor geen vis minder, hoef nooit achterom te kijken en beoefen mijn hobbie daardoor met buitengewoon veel plezier
Ben het helemaal met Tommie eens. Al die flauwekul en het ergste is inderdaad dat we onszelf de nek omdraaien. Er zal echt geen regel meer versoepeld worden in de toekomst. Dit wordt alleen maar strenger. Het plezier van het in de natuur zijn ( vissen ) wordt volledig vergald door allerlei randzaken. Helaas.
Tommie, ik overtreed ook wel eens een regeltje. Als klein jongetje heb ik zelfs ooit eens appeltjes gepikt. Zou ik daarom een inbreker of overvaller niet mogen veroordelen?
Je moet het niet gekker maken.
Vriendelijke groet
Fuut
Fuut,
Jij doet het voorkomen alsof ik doende ben met het vergelijken van appels en peren. Dit is geenszins het geval, het meenemen van meer snoekbaars dan is toegestaan en gevangen met de hengel is niets meer en niets minder dan een simpele overtreding van de visserijwet. Jij hebt kennis genoeg van de visserijwet e.d. om te weten dat dit volgens de fungerende wet op hetzelfde niveau zit als o.a. “het vissen zonder vergunning, het vissen met teveel hengels, het meenemen van ondermaatse vis, het gericht vissen op snoekbaars in de maanden april tot de laatste zaterdag van mei enz. enz.” Dientengevolge zit ook de strafmaat op hetzelfde niveau. Overigens bestaat voor het meenemen van meer vis dan is toegestaan niet eens een straf, maar omdat je een regel van de visserijwet 1963 aan je laars lapt wordt je geacht te hebben gevist zonder vergunning.
Ik begrijp wel waarom met name C&R vissers zich ontzettend druk kunnen maken over deze overtreding. Zij zullen uitgaan van de veronderstelling dat er hierdoor meer snoekbaarzen uit het viswater worden onttrokken en dat het gevolg hiervan is dat zij er minder en minder grote snoekbaarzen door zullen kunnen vangen. Ook doen zij het hierbij voorkomen alsof zij dit doen ten gunste van de snoekbaars, terwijl dit geenszins het geval is. Ik ben tenminste nog nooit een snoekbaars tegengekomen die er belang aan hecht regelmatig een haak in de bek te krijgen. Het is puur eigen belang omdat zij menen dat zij hierdoor (gemakkelijker) meer en grotere snoekbaarzen zullen kunnen vangen. De praktijk is echter dat er een aantal factoren is die er voor zorgen dat onze snoekbaarsbestanden (vooralsnog) zullen blijven afnemen. De 1e is de KRW waardoor we langzaam (terug) op weg gaan naar snoek-voorn wateren en een grotere diversiteit aan vissoorten, met totaal een (veel) kleinere biomassa aan vis. De 2e is de grootschalige stroperij met staand want die met name op de ondiepere meren en vaarten weer massaal aan het groeien is nu de handhavende en controlerende instanties als AID/KLPD hun prioriteiten vanwege met name bezuinigingen elders moeten leggen. De 3e is het in het leven moeten roepen van VBC’s, waarbij het mogen oogsten van schubvis door beroepsvissers prioriteit heeft, terwijl er binnen de VBC’s waar de beroepsvissers momenteel al weer snoekbaars mogen oogsten in het geheel geen sprake kan zijn van voldoende handhaving op en controle van de hiervoor in het leven geroepen regelgeving.
Het vaststellen van meeneemlimieten voor snoekbaars (momenteel landelijk 2 p/p) zou zeker mee kunnen werken aan een beter imago voor de sportvisserij. Het andere doel dat de organisaties echter met deze limieten hebben is dat er hierdoor minder snoekbaarzen zullen worden onttrokken door sportvissers. Met een simpel rekensommetje haal je echter deze illusie onderuit. Een snoekbaarsvisser die immers 5 keer per week het water opgaat of zelfs vaker op een dag, kan meer snoekbaarzen uit het water onttrekken met een limiet van 2 stuks dan een visser die een keer per week vist en dat met een meeneemlimiet van laten we zeggen 5 stuks. Verder dienen mijn inziens de hengelsportorganisaties ook te waken voor de meest legitieme reden om te mogen sportvissen, het mogen meenemen van vis ter consumptie.
Wat mij ontzettend irriteert is dat blijkt dat sportvissers er plezier aan beleven hun mede sportvissers aan te geven bij BOA/KLPD/AID e.d. Dit schijnt zo langzamerhand voor groepen vissers geaccepteerd m.b.t. het meer snoekbaars meenemen dan is toegestaan door een mede sportvisser. Maar wat als we de komende tijd dit ook gaan doen als een mede visser een 3e hengel (dus met haak) aan boord heeft of als deze met levend aas vist, of als hij/zij in de vaargeul aan het vissen is, of als hij met 30 km per uur over het water gaat enz. enz., blijven we dan allemaal net zo vriendelijk? Zou jij het normaal vinden en/of het klakkeloos accepteren als een plaatsgenoot van je, en net als jou automobilist, aan de kant van de weg met een lasergun stond om je betrappen op te hard rijden?
Het is jou goed recht Fuut om te vinden dat je over anderen mag oordelen, ook als je op dit zelfde terrein overtredingen maakt. Ik hoop echter dat de sportvissers die er momenteel op kicken om medesportvissers aan te geven niet in één keer een andere mening zijn toegedaan als zij door een andere sportvisser/landgenoot worden aangegeven voor welke overtreding dan ook.
Tommie, een appeltje pikken is ook niet zo´n zware misdaad. Als er echter mijn beroep van zou gaan maken wordt het een ander verhaal. Zou jij de politie niet waarschuwen als je zag dat er bij je buurman werd ingebroken? Dan ben ik blij dat je mijn buurman niet bent.
Vriendelijke groet
Fuut
Het stropen van snoekbaars ( vis ) wordt gezien als een misdrijf en niet als overtreding. Het stropen ( misdrijf )wordt namelijk geregistreert en een overtreding niet.
En het meenemen van meerdere snoekbaarzen is ook meestal met de bedoeling van geldelijk gewin ( economisch delict ) en het vissen met levend aas en bijv. te hard varen niet.
Fuut,
Jammer dat je amper inhoudelijk reageert op mijn vorige reactie. Aan de andere kant echter ook wel begrijpelijk, omdat er waarschijnlijk niets zinnigs tegen in te brengen is.
Met je laatste beknopte reactie sla je mijn inziens de plank (bewust?) volledig mis. Ik veronderstel tenminste nog steeds dat jij op de hoogte bent van het verschil tussen een overtreding en een misdrijf.
Marc,
Waarschijnlijk heb je tussen het vissen door geen tijd om deze materie eens verder uit te diepen d.m.v. het grondig doorlezen van de visserijwetgeving en het Burgerlijk Wetboek. Ik begrijp dat je het niet leuk zult vinden maar onderstaande de realiteit vanuit de diverse wetgeving.
Het meenemen van meer snoekbaars dan is toegestaan wordt bestraft d.m.v. artikel 56 onder 1 uit de visserijwet 1963, t.w. een maximale boete van 3800 euro (2e categorie) of een hechtenis van ten hoogste drie maanden. Daarnaast kan aan de hand van de artikelen 33a,b,c en 34 uit het Wetboek van strafrecht worden overgegaan tot verbeurdverklaring van m.n. voorwerpen met behulp van welke het feit is begaan of voorbereid. In de praktijk is het gebruikelijk (tenzij er sprake is van herhaling) dat een boete van enkele honderden (200-400 euro) wordt opgelegd en dat daarnaast de aanwezige hengels en snoekbaars in beslag wordt genomen en verbeurd wordt verklaard. De strafbare feiten (overtredingen) die hierbij doorgaans worden vastgelegd als zijnde gepleegd: 1. Het vissen zonder vergunning 2. Het vissen met meer dan 2 hengels. Daarnaast is het mogelijk de sportvisser: Artikel 57
1.Bij veroordeling wegens overtreding van het bepaalde bij of krachtens de artikelen 2a , 2c , 7, eerste lid, 9, eerste en derde lid, 16, eerste en derde lid, en 21, eerste lid, kan aan de veroordeelde de bevoegdheid om krachtens een akte te vissen voor ten hoogste drie jaren worden ontzegd.
De gewezen minister is duidelijk in het onderscheid tussen het bovenstaande (meer snoekbaars meenemen dan is toegestaan en gevangen met de hengel) en visstroperij met andere vistuigen dan de hengel. Zijn reden hiervoor is dat de hengel het enige vistuig is, dat zich niet goed leent voor grootschalig en commercieel gebruik en er pas sprake is van visstroperij bij grootschaligheid en commercieel gewin. Deze visstroperij dus gepleegd met vistuigen, uitgezonderd de hengel, wordt bestraft met artikel 56 onder 3 uit de visserijwet 1963, t.w. een maximale boete van 19.000 euro (4e categorie) of een hechtenis van ten hoogste 3 maanden. Daarnaast zal er hierbij volgens artikelen 33a,b,c en 34 uit het Wetboek van strafrecht overgegaan worden tot verbeurdverklaring. Tot slot kan d.m.v. artikel 36e uit het Wetboek van strafrecht worden overgegaan tot het verplichten van betaling van een geldbedrag aan de staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.
Tot op heden valt de grootschalige visstroperij (zie 2e alinea) (nog) niet onder de WED (Wet Economische Delicten), dit omdat er daardoor geen extra mogelijkheden ontstaan om de visstroper (harder) te straffen. Het enige grote verschil binnen de WED is dat daarbij een bedrijf stopgezet kan worden, hierbij kan echter bij deze visstroperij geen sprake zijn. Toch is er onlangs weer gesproken met de Staatssecretaris Bleker, die er positief tegenover staat dat grootschalige visstroperij onder de WED komt te vallen. Mocht grootschalige visstroperij t.z.t. onder de WED gaan vallen dan zou dit in ieder geval m.b.t. grootschalige visstroperij door beroepsvissers in onze binnenwateren extra handvaten geven, het bedrijf kan dan immers worden stilgelegd.
Tommy, ik reageer niet ¨inhoudelijk¨ omdat ik het een kulverhaal vind. Je bent kennelijk een van die mensen die te veel snoekbaars meenemen. Om dat gedrag goed te praten sleep je er allerlei zaken bij, die helemaal niets met het onderwerp te maken hebben.
De regel is nu eenmaal dat je er twee mee mag nemen. Als je het daar niet mee eens bent dan heb je drie mogelijkheden. De Koninklijke weg is dat je de regel veranderd probeert te krijgen. Dat zul je wel te veel moeite vinden dus blijft, naast de regel gewoon naleven, nog maar één mogelijkheid over. Dan ga je hem gewoon overtreden. Maar wees dan ook een kerel en piep niet als je gepakt wordt en een dikke prent krijgt. Kom ook niet aan met geouwehoer over het verschil tussen een overtreding of een economisch delict. Dat zijn juridische begrippen, maar in beide gevallen ben je gewoon FOUT.
Vriendelijke groet
Fuut
Fuut,
Ik heb nooit geweten en had ook niet gedacht dat zelfs een Fuut met een bek (of moet ik zeggen snavel?) vol met tanden kon komen te staan.
Wel (en zonder juiste inhoud ) reageren op iemand en daarbij dus nietszeggend, schat jij dus hoger in dan een door jou genoemd "kulverhaal".
Wel ben ik je dankbaar voor je reacties, ik weet nu in ieder geval zeker dat mijn reacties grotendeels op waarheid berusten.
Zelf heb ik een aantal keren op het Gooimeer gevist. Zo ook twee a drie jaar geleden met een paar vismaten. Ik was vrij onbekend oftewel een groentje op dat water. Toch vonden we na lang zoeken een plaatsje waar het er aardig op leek. Naar ik mag aannemen beter dan het gehele verdere Gooimeer, want we hadden plots een aantal gerenommeerde mannen om ons heen, waaronder een bekende visgids. Deze plaatste het snel in de GPS en viste het tot op de puntjes uit. Bij wijze van spreken kon je je shadje bij hem in de boot laten zakken.
Vissen kan zo leuk zijn maar het is zo jammer dat je daarbij steeds meer op je hoede moet zijn voor stekpikkers en alles er omheen. Eigenlijk voor ieder object dat bij je in de buurt komt.
Deze visgids werd 3 weken later eerste op het NKS door op deze plaats te vissen. De 9.9PK van mijn vismaat kon lang niet op tegen de snelheid waarmee deze visgids naar die kansrijke plek voer.
Ik veroordeel niet, maar wedstrijd vissers zijn jullie het met me eens dat vissers met dezelfde kennis als kunde de snelheidsduivel onder hen meer winkansen heeft. Hieruit voortbordurend het misschien verstandig is, tijdens boot viswedstrijden politie incognito op te trommelen om vaarsnelheden te controleren en snelheidsovertreders te beboeten en dat de wedstrijd organisatoren dergelijke personen verder uitsluit voor deelname aan vervolg wedstrijden!
Begrijp me goed, ik wil hier alleen mee zeggen dat we met z’n allen de verkeerde kant opgaan door zo op elkaar te letten. Er mag al zoveel niet meer en door dit gezeik zal dat alsmaar doorgaan. Het lijkt me veel verstandiger dat enkele van die uitgesproken C&R vissers zich een keertje gaan inzetten tegen de zware stroopactiviteiten. Misschien eens een keertje hun bekende wateren in de nachtelijke uren gaan begluren en bij misstanden de telefoon te nemen. De politietijd die wordt gespendeerd in de kleine criminaliteit zal de pakkans voor het grote werk alsmaar doen verkleinen.