Geurstoffen/doodaas/zeevis
Ik heb sinds 12 februari snoekbaars in een tuinvijvertje. ze vreten nu zowat uit de hand, maar dat ging niet vanzelf.

Ja,ja, da's legaal.Het betreft geen gejatte vis. Geen zin om dat hier te "verantwoorden". (Als je mailt wil ik het via die weg wel uitleggen).

Nu dan wat ik wil vertellen.

Het liefst eten ze sardientjes, want die zijn lekker zacht na ontdooien.
Dode voorn en grondel lusten ze ook, mits geplet en gekerfd en dus ZACHT/POREUS. (DAAR gaat het dus om en niet om de 'geur" van zeevis or whatso-ever).

Levende visjes daarentegen hebben enorm de voorkeur. De dode visjes pakken ze echt pas als ze geen levende vis meer vinden.

Testjes gedaan met sardientjes: onder een laagje modder: ze vinden het niet.
Onder wat algwier; ze vinden het niet.
Onder een plat leisteentje: weer niks.
In al die verstoppertjesspelen zoeken ze ook niet rond die plekken.

Enkel zicht (!) is dus bepalend.
Ze zien dus goed, maar ruiken totaal niks.
Dat zal dus ook wel gelden voor veel andere vis.

Onder water ruiken lijkt me derhalve grote onzin, al twijfel ik over paling..

Al die 'geur- en smaakstoffen' dan ?
Grote onzin gewoon. Maar het verkoopt lekker.
Ik had altijd al twijfels, maar nu is het voor mij duidelijk.
Triest is wel dat dit niet eerder onderzocht is.

PS: Ik doe al 40 jaar dit soort onderzoekjes met zoetwatervissen. Niet professioneel, gewoon voor de lol. Maar dan wel in eigen watertjes en tuinvijvers en aquaria en dergelijke.

Als sportvisser wil ik "denken als een vis" en van daaruit ga ik naar het water.
Ik vis dan soms met ogenschijnlijk "achterlijk" aas, met, als ernaar gevraagd wordt, de motivatie: "vissen om niks te vangen".
Heel soms mislukt dat gelukkig enorm.
En als iets werkt stop ik na 2 of 3 visjes. Het werkt. En da's genoeg om weer wat nieuws te bedenken.
That's me..

Ik wil maar zeggen, geloof niet alles wat rondgekwaakt wordt.
Wie achter de kudde aanloopt trapt in de stront van anderen......

Ik moest dit gewoon effe kwijt.
Mij is met klem gesmeekt dit 'voor me' eige' te houwe'.

Ik vind echter dat iedereen dit mag weten.
De stelling "geurstoffen zijn oplichterij" lijkt mij gerechtvaardigd.

De stelling "zeevis is betere aasvis dan zoetwatervis" lijkt me onzin: "zacht is zacht". Zacht gepresenteerd is alles goed dus.
De presentatie is het issue.
Ludo, .(JavaScript must be enabled to view this email address), Borgharen, 17/04/2014

REAGEER

Gravatar
theo wouters
.schijndel

dat is nu het mooie van vissen elke echte visser heeft een eigen menig ,een pasie ,denk aan Co ,bertus

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
mick
.antwerpen

leuk om te lezen maar ik kan zeggen dat sommige geurstoffen toch verschil maken tijdens de wintermaanden op snoekbaars...mijn ervaring is niet op een klein tuinvijvertje maar op zeer groot water de haven van antwerpen en omstreken.

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Denny
.Amsterdam

Ludo,

Leuk (vooral voor jezelf) dat je zulke experimenten doet. Jij wilt er duidelijk meer "wetenschap" uit halen: het eetgedrag van snoekbaarzen. Het hoe en waarom. Echter, en dat vraag ik louter uit belangstelling, er is toch ook verschil tussen "stilstaand water" in een vijvertje of aquarium (mits met een zuurstofpomp) en het snelstromende water in een rivier of in de zee? Is het voedselaanbod in een rivier anders dan in een vijvertje? Door de stroming worden in het algemeen reuksporen beter en verder getransporteerd en verspreid. En zodoende op een groter (grond)oppervlak opgevangen door de (roof)vissen. Denk aan een overboord gehangen zak met gemalen visafval tijdens haaienvisserij. Of lokvoer voor witvissen (meestal in stilstaand water). Dat werkt toch ook effectief? Verder wil ik liever geen discussie ontketenen op dit onderwerp, ik vind het juist interessant hoe vissers zich verdiepen in hun hobby. Veel Succes met je experimenten!

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Bart
.Zaanstad

He Ludo,

mooi onderzoekje, leuk om te lezen hoe mensen met hun hobby omgaan. Ik denk alleen dat het ook met een stukje vertrouwen in het aas heeft te maken. Ik was altijd verknocht aan het vertikalen, heb hier ook menig visje mee gevangen. Tegenwoordig ben ik voornamelijk aan het dropshotten en doe dit alleen met gulp alive. Ik merk dat ik er meer op vang als gewone shads. Gebruik voornamelijk de zwart witte. Komt door het vertrouwen....wanneer ik een ander aasje aan de haak hang en ik niets vang stap ik al snel over naar de Gulp. In dit geval denk ik dat geur toch wel degelijk een verschil maakt, dit is puur persoonlijk.

Nogmaals een leuk onderzoek.

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Marco
.Bodegraven

Heel leuk en intresant stukje om te lezen!
Bedankt voor het posten.
Gr, Marco

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Patrick
.

Hallo Ludo,

Hoe komt het dan dat ik bv ook prima snoekbaars vang met een dood (niet geplette) maar kakelverse aasvis, terwijl ik op de bodem vis op een water waar volop afgestorven riet en andere planten liggen, een water waar het troebel is en waar ik ze ook nog vang als het allang donker is ???
Kun je mij dat dan even uitleggen.
Volgens jou theorie zou dat alleen maar kunnen omdat ze er dan toevallig precies tegenaan zwemmen. Maar een snoekbaars die aan het zwemmen is die zwemt niet met zijn buik door de modder zeg maar maar daar ligt mijn aasvisje wel.
Je kunt experimenteren wat je wilt in je vijver maar als je denkt dat je hiermee veel aantoont dan ben ik toch bang dat je het niet helemaal begrijpt. Maar ik wens je uiteraard heel veel plezier met je fantastische nieuwe kennis die ervoor gaat zorgen dat jij de allermeeste vis vangt van heel nederland ! Gefeliciteerd !

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Lex
.

Ludo,

Nog is het ontrekken van snoekbaars uit een water terwijl ze nog niet de wettelijke minimummaat hebben niet helemaal zuivere koffie. Maar doe wat je niet laten kunt.

Als je inderdaad denkt dat ruiken onder water onzin is (gelukkig zijn al die wetenschappelijke studies in de afgelopen decennia teniet gedaan door jouw tuin-experiment, hulde hoor), daag ik je toch uit te verklaren hoe het komt dat andere vissoorten en haaien geweldig reageren op geurstoffen. Of is snoekbaars dan de enige vis die niet ruikt?

Zoals vaker weer halve verhalen, onvolledige onderzoeken en een beetje stoken.

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Lex
.

Nog even toevoegend: uit zachte en gekneusde visjes komt meer geurstof vrij.

Ik daag je uit om hier eens een goede test van te maken. Als je ieder wetenschappelijk onderzoek teniet wil doen, moet je een gedegen onderzoeksvraag stellen en alle opties proberen en uitsluiten.

Anders verzoek ik je ook alles "voor je eige te houwe"

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Altar
.

Ga je niet van die beesten houden als je ze in een tuinvijver bewaard?

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
raymond
.

Heel leuk om te lezen naar jou testjes, mooi detail is dat geur zeker niet de boventoon voer(helemaal niet). ga vooral door en informeer de vissers..



  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
johan
.breukelen

Ludo, ik vis in ondiep polderwater met bijna geen doorzicht. Een toegetakelde doet wonderen. Somns een poosje wachten maar ze komen geheid. Op de geur af?

Verder heel leerzaam je onderzoekjes.

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Altar
.

Beste Ludo, Je bent nog maar net de aanvaring met Sportvisserij Nederland te boven, je hebt heel Nederland destijds gemobiliseerd en dan kom met een nieuw Indianenverhaal. Je wilt wetenschappelijk onderzoek doen in een kleine tuinvijver en daarmee bewijzen dat de snoekbaarzen in dat water geen reukzin hebben. Vastgesteld heb je momenteel dat dat miet het geval is, Punt uit! Maar ik moet je teleurstellen die snoekbaarzen hebben hun neusgaten niet voor niks gekregen. Ze zullen de aasvisjes die voor het oprapen liggen dan ook eerst consumeren en dan pas de verstopte visjes opzoeken en verorberen. Ik heb een tijdje Koikarpers in een vijver geobserveerd en die beesten werden zo tam dat als ik ze kwam voeren dat ze aan mijn vingers zogen en zelfs dat ze kopjes gaven? Zijn daarmee de Koikarpers zo intelligent als honden bijvoorbeeld? Ik denk het niet. De karpers deden die kunstjes gewoon om meer voedsel te krijgen. Neem de Dolfijnen, wat doen die niet allemaal voor een maaltje vis? We weten nog te weinig van de intelligentie van vissen. En als we dan weten, dat de vissen intelligent zijn, zou jij dan nog gaan hengelen? Bij wetenschappelijk onderzoek komt meer kijken als een tuinvijvertje. Dat moet je aan wetenschappers overlaten. Als een vis, au!, kan zeggen dan was het vissen al verboden. Begrijp je?

  • about 11 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Ludo
.Borgharen

Bewezen is met dit testje natuurlijk niks.
Waarschijnlijkheden vaststellen zoals ikzelf ze zie is wat anders. En dat geef ik graag weer.
Wat voor mijzelf vaststaat kan ik dus natuurlijk WEL weergeven hier: volgens mij ruikt een snoekbaars niets. Proeven is heel wat anders. MIDDEN IN een zeer sterk geurspoor PROEVEN ze wel degelijk prooi(vis).
RUIKEN zou betekenen dat ze bemerken dat VERDEROP iets te halen valt. Dat haaien en palingen en wellicht ook meervallen dat WEL kunnen geloof ik graag, maar weet ik natuurlijk niet zeker. Lijkt me wel waarschijnlijk.
Voorbeeld: karper krijg je helemaal gek door in de wateraanvoer paneermeel te strooien. Als ze daar rondzwemmen PROEVEN ze dat spul, maar kunnen niks nuttigen.
Ze happen dan naar drijvende blaadjes enz. om maar iets van vast voedsel te bemachtigen. Een stukje brood daartussen pakken ze meteen. Zo werkt het ook bij 'wolkend" voer. Maar alleen binnen de 'wolk".
Ruiken zou betekenen: aantrekking richting wolk. Dat geldt dus niet voor snoekbaars (en wat mij betreft snoek en karper).
Het woord "bewijs" is in dezen ongepast, maar toch..
Ik vis als enige in een watertje van enkele duizenden m2.
Er wordt aangevoerd. Enkele dagen achtereen op dezelfde plek.
Dan zou toch alle vis daar naar toe gaan ?
Als ze konden ruiken wat op afstand aan voer ligt zouden ze erop af gaan. Toch ?
Je lokt ze niet naar een andere plek met aanvoeren.
Ze bemerken pas wat loos is als ze er bovenop zitten. Dus je moet voeren waar vis zit. Meer dan enkele meters schuiven ze (om die reden)niet.
Ik zie de snoekbaarzen alles wat je ze voorzet in de mond nemen: wat ze niet smaakt spugen ze meteen uit. Dat is dus proeven.
Hoe het werkt weet ik niet, maar ze zien in het donker blijkbaar beter. Bij de karpers zie ik hetzelfde.
Ik pruts natuurlijk maar wat aan, maar vind het toch wel leerzaam en deel de "kennis' graag. Meer niet.
En ik ontdek natuurlijk aassoorten waarvan ik nooit gedacht had dat ze daarmee te vangen zijn.
Dat is mooi meegenomen.
En ja, je gaat een beetje van die visjes houden.
Vreten en groeien als kool.
Ze worden goed verzorgd in continu doorstromend water. Zie het maar als een rivier dus. De doorstroming is 100 maal de inhoud per dag. Dus zuurstof zat.

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
hans
.vleuten

Leuk Ludo, erg interessant om te lezen, ga zo door!!!

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
Oebele
.Noordelijk

Hallo Ludo,

Interessant die onderzoekjes en de conclusies die je eruit trekt. Ik heb echter mijn twijfels of de conclusies alle juist zijn m.b.t. de situatie in de vrije natuur, temeer daar ik meermaals in het buitenwater heb ondervonden dat het anders is.

Dat bepaald onderzoek m.b.t. deze onderwerpen gemanipuleerd is en wordt waardoor er sprake is en/of kan zijn van extra geldelijk gewin, daaraan twijfel ik geen moment. Als een opdrachtgever bijvoorbeeld een onderzoeksbureau vraagt een rapport te maken n.a.v. een onderzoek waarbij de uitkomst moet worden dat snoekbaars prima kan ruiken en zodoende op die manier op zoek gaat/kan gaan naar aasvis, dan komt dit rapport er. Wil je daarentegen een rapport n.a.v. een onderzoek waarin wordt "bewezen" dat de snoekbaars amper gebruik maakt/kan maken van zijn reukzin bij het op zoek gaan naar aas(vis) dan komt dit er ook, al kost dit waarschijnlijk wel meer moeite.

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
Michel
.

Ludo,

mooi onderzoekje daar niet van, maar ik denk dat snoekbaars, die hadngevoerd wordt van kleins af aan, een zeker natuurinstinct mist. Deze vissen hebben namelijk nooit moeten 'zoeken' naar voedsel. Binnen de vijver waar ze groeien wordt goed voor ze gezorgd. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit moet doorwerken op hun 'natuurljke' gedrag. Ieder water is anders en iedere vis gedraagt zich naar zijn habitat. Water met veel aasvis dat makkelijk te pakken is, is niet te vergelijken met stromend water of water dat juist heel troebel is. Als er geen of nauwelijks zicht is zal de snoekbaars en overige vissen, veel meer op hun reuk afgaan. Ook het verhaal qua zachtheid moet ik helaas gezien mijn eigen ervaringen onderuit halen. Ik vang op veel verschillende zoete en zeker zoute aasvissen veel snoek en snoekbaars. De ene dag is de andere niet en andersom. Maw als de spiering of sardine het niet doet maar de veel hardere en taaiere horsmakreel wel, zegt dat niets over de gewoontes van de vis, maar puur de op dat moment geldende willekeur. Dat is mijn bescheiden mening uitgaande van mijn eigen ervaringen.

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
Proto
.

Dag Ludu,

Laat even weten wanneer je op gaat promoveren. Ik kom dan graag naar de verdediging van je proefschrift kijken. Lijkt me leuk
Succes met je verdere onderzoeken.

P.s. Als je fluit komen de snoekbaarsjes dan ook naar je toe?.

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
Ludo
.Borgharen

Als je vis wil vangen, moet je natuurlijk allereerst vertrouwen hebben in het aas waar je mee vist.
Het is een hele opgave om dat vertrouwen ergens op te baseren.

Dat kan door te luisteren naar collega-vissers, dat kan door gewoon stug ergens in te willen geloven, dat kan door verkooppraat te geloven enz. enz. Dat is eigenlijk allemaal inorde, want vertrouwen maakt je alerter en fanatieker en dat werkt gewoon. Toch ?

Ik ben echter in de gelukkige omstandigheid te kunnen observeren en zelf te testen. Wellicht klungelig/kleinschalig/niet-wetenschappelijk, maar toch...

Als ik bijv.in mijn koi/karpervijver een nieuwe boilie deponeer en hij ligt er na 3 dagen nog op de bodem, dan heb ik daar geen vertrouwen in. Daar ga ik niet mee vissen.
WEL met die aassoort die massaal aangevallen wordt.
Zoiets "bestudeer" ik nu met snoekbaars.

Er is geen OVB meer. Die zouden zulk onderzoek subliem en groots kunnen uitvoeren. Maar helaas ken ik geen wetenschappelijk onderzoek over het reukvermogen van zoetwatervis, speciaal roofvis.
Het vertrouwen dat ik nodig heb probeer ik dus zelf te winnen op die manier. En met delen heb ik geen moeite.
Ik vis zga nooit op "vispaswater" en ik sympatiseer met sportvissers. That's all.

PS: "hard" dood aas wordt "zacht' en aantrekkelijker door van kop tot staart met een vork dwars een keer of 5 flink geheel door te prikken.
Ik heb trouwens de doorstroom in het vijvertje nu flink beperkt. Scheelt in de stroomkosten.
De snoekbaars"jes" (55-75cm)vinden het prima en vinden hun voer gemakkelijker nu.

PS2: Het lijkt erop dat ze nu neigen naar het maken van bewegingen "als zijnde gehuwd".
Zodra ik bevruchte eitjes heb gaan de oudervissen weer retour groot water.
Het is en blijft niet meer of minder dan een experimentje om van te leren, ook op sportvisgebied.

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
Dirk
.

IK DENK,........Dat de Ludo goed, vooral leuk, bezig is......! leuk is iets anders te lezen!

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
Hendrik
.Bussum

Hoi Ludo,
De snoekbaarzen in mijn vijver kunnen zingen dansen en door een hoepeltje springen. Nadeel is dat ze dit alleen 's nachts doen dus je ziet er niet veel van.
Met vriendelijk groet Hendrik

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
Patrick
.

Ik heb een vraagje aan Ludo, Hoe komt het dat je bv geen vis (snoekbaars/paling/snoek) vangt aan aasvissen die al (een beetje) rot zijn. Die zijn nl wel lekker zacht.
Hoe kan dat ? Ook met een aasvis die niet helemaal meer vers is/tegen het rotten aanzit vang je helemaal niks.
En in tegenstelling tot de polulaire gedachte; paling eet ook geen rot aas. Alleen levend of vers door aas.
Neem bv het voorbeeld van palingkistjes. Die worden beaasd voor het beste resultaat. MAAR als ze het aas niet telkens ververst en het dus laten rotten dan moeten ze uiteraard dat rotte aas verwijderen maar dan blijft die "lucht" hangen en dan duurt het zeker 1 tot 2 weken voordat die lucht eruit is en voordat ze er weer een paling in kunnen vangen. Ook fuiken met rotte vis erin vangen geen of hoogstens zeer weinig (roof ?)vis. Hoe kan dat dan.
Laat ik het zo zeggen; Probeer maar eens om een roofvis te vangen met natuurlijk aas wat rot is. Dat gaat je normaal gezien dus echt niet lukken. Ze komen er niet eens in de buurt volgens mij. Dat zou dan wel moeten betekenen dat ze dus wel kunnen "ruiken".
Dus Ludo; Jij kan dit heel makkelijk testen. Je geeft ze gewoon een paar dagen geen eten meer en dan geef je ze een paar rotte aasvisjes. Ik ben in elk geval heel benieuwd en wil dan evt. ook graag weten na hoeveel dagen ze die rotte vis evt. wel gaan eten. Ik denk zelf helemaal nooit maar het is wel een leuk experiment toch ???

  • 11 years and one week geleden
Gravatar
marcel
.Maassluis

Hoi Ludo
Zou je mij een mailtje willen sturen ik wilde je wat vragen maar niet open en bloot.

Gr Marcel
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

  • 11 years and 5 days geleden