Geleideogencupjes.
Een nieuw jaar, tijd voor vernieuwing. In 1985 heb ik voor het eerst een methode ontwikkeld om de geleideogen anders op de hengels te bevestigen dan nu het geval is. Momenteel worden ze nog door middel van wikkelgaren op de hengel gezet. Dat is erg arbeidsintensief, dus duur en maar beperkt houdbaar. Tevens moeten de wikkelingen een paar keer met twee componentenlak afgelakt worden. Ik ben altijd een voorstander van moderne hengels geweest. Zo moeten hengels kunststof grepen hebben, downlocked geplaatste reelhouders en de geleideogen moeten middels kunststof cupjes worden gemonteerd. Deze voorgevormde cupjes zijn van nylon en door en door in de kunststof gekleurd. Lakken van een hengel/blank is dan overbodig geworden. De hengel wordt opgebouwd door het startoog-cupje van de juiste maat op de hengel te schuiven op de juiste plaats, een drupje lijm aan te brengen, het geleideoog erin te schuiven, en een sluitcupje te plaatsen en met een drupje lijm af te werken. Dan het volgende oog, en het volgende oog, naar boven toe aan te brengen, en als laatste het topoog aan te monteren. Een plughengel van 3 meter lang heeft dan acht ogen en een karperhengel van vier meter lang heeft dan tien geleideogen. Hengels met geleideogen-cupjes uitgevoerd kunnen dan in no-time worden gebouwd en niet meer te worden afgelakt omdat ze van te voren al geprepareerd zijn. Dit idee heb ik in 1985 bedacht en gelanceerd maar is tot op heden nog niet in de praktijk gebracht. 2009 is een nieuw jaar en een nieuw begin om een nieuw idee uit te werken en tot stand te brengen. Misschien iets voor SPRO om daar eens naar te kijken. Het zou in iedergeval een kentering in de hengelsport kunnen betekenen. Gelukkig nieuwjaar.
HET MAIL ADRES VAN THOMAS STOND EEN STUKJE NAAR BOVEN:
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
(er was een letter weggevallen.....)
Roofvisser en Dré, ik denk dat er eerst een hengelsportfirma die het belang van deze ontwikkeling inziet, moet reageren. Als ik zeg dat kurken handgrepen, (of je die nu mooi vind of niet), gedateerd zijn... En we zijn ook niet tevreden over foam handgrepen, (omdat er gauw deuken en sneden en putten inkomen). Dan moeten er misschien wel nieuwe kunstof handgrepen komen. Neem een voorbeeld aan de sportfietsen. Daar zitten elk jaar nieuwe grepen op, en niet omdat ze verslijten, Nee gewoon omdat we andere modellen en kleuren met putjes en knobbeltjes willen. Ze wegen licht en zijn in alle maten en modellen te maken. Deze grepen hebben een lange levensduur. (10 jaar minstens). En als ik dan zie dat er houten grepen, metalen grepen, en lederen grepen op hengels worden gezet. Dan vraag ik mij af of het niet zinvoller is om grepen van kunststof op de hengels te zetten die van fietshandvattenmaterialen zijn gemaakt. Maar dan in een acceptabel model voor de hengels. En dan de mogelijkheden om verschillende kleuren te gebruiken. Hengels zijn overwegend zwart, graphitegrijs, donkerrood, donkerbruin, donkerblauw. Maar ik zou de hengels lichtgrijs maken want dan steken ze niet zo scherp tegen een bewolkte lucht af. Als er een zwarte schaduw boven het water hangt en die beweegt dan schrikken de vissen daarvan. (penvissen). Een lichtgrijze hengel met donkergrijze handgrepen en een reelhouder met lichtgrijze sic geleideogen en lichtgrijze cupjes is toch heel wat anders. De hengel dan afgezet met titanium ringetjes is helemaal design, modern en een hengel van 2009. Maar een firma moet geïnteresseerd zijn om een collectie hengels te maken. En nu weet ik wel dat het niets maar dan ook niets met het vangen te maken heeft. Maar op zijn tijd koop je toch ook een nieuwe auto of een televisie. Niet omdat hij kapot is maar gewoon om weer eens wat nieuws te hebben.
Ik heb de nieuwe HARRISON BLANKS inmiddels binnen 3.95 m. bij 3 lbs.
De handgrepen en reelhouders zijn gemonteerd en de ogenverdeling is uitgezet, (nergens raken de ogen tegen de hypron grepen). Morgen 10 geleideogen per hengel wikkelen. Een heel gedoe, ik wou dat ik daar al kunststof cupjes voor had.
Wordt deze hengel gemaakt voor de reel of voor de molen?
Deze HARRISON blanks worden atijd afgebouwd met meer en kleinere sic geleideogen, zodat je er zowel met een reel, (b.v. een Abu Ambassadeur 5501). Als met een molen, (b.v. een Shimano 4000 of 5000), mee kunt vissen. En omdat de Fuji reelhouder downlocked is geplaatst, (de enige juiste manier), sta je niet in de schroefdraad en reelmoer te knijpen maar zoals het hoort in de handgreep.
Reelhouder downlocked monteren voor de enige goede greep op de hengel.
Persoonlijk vind ik weinig ogen op een reel/molen combinatie,loopt je lijn naast je blank.Iedergeval veel succes.
Hoi Sensor,
wat voor molen heb je op jouw penhengel zitten? Deze vind ik er wel OK uitzien.
De Harrison hengels zijn gebouwd. Nu de wikkelingen nog een paar keer opdikken en de hengel aflakken.
Op een penhengel hoort een PENN molen, en deze, 450 SS, is een goede keuze.
Smaken verschillen, maar die rooie wikkels zie ik als blank verknoeid, en al mooi gelakte blanks nog een keer lakken is zonde van het werk en ook niet beter dan de laag die er nu al opzit.
JAN, ik weet niet of jij hengels bouwt...? Maar deze rode wikkelingen zijn nog niet gelakt. Er zijn twee procedé's. T.w. Eerst de wikkelingen met preserver doen, (dat is sterk verdunde celluloselak). Dan blijft de felrode kleur van de wikkelingen behouden. Dat doe ik dus niet want fel rood, (kwestie van smaak), is ook niet mijn kleur. En de wikkelingen krijgen door de preserver later witte scheurtjes en barstjes. Ik lak mijn wikkelingen eerst met sterk verdunde twee componentenlak. Zodat de wikkeling de lak helemaal opneemt en door en door kleurt. We zien nu dat de wikkeling heel donkerrood wordt. (je zou kunnen zeggen dat de wikkeling bloedrood wordt). En dan afgezet met gouden randjes. Daarna ga ik de wikkelingen met onverdunde lak opdikken, hierbij moeten de hengels constant draaien om de lak mooi rond te laten lopen. En daarna worden de hengels éénmaal geheel met verdunde twee componentenlak gelakt om de opstaande kragen van de lak bij de wikkelingen glad te krijgen. Je ziet het met mijn veertig jaar ervaring in de hengelbouw, wordt er nog steeds over nagedacht.
De cellulose dope van Humbrol, (preserver), gebruik ik niet. Ik werk alleen met twee componentenlak van Classic Rod Coat, Gibb's uit Californië of Flex Coat uit Engeland.
Het off topic reageren is bedoeld om de hengelbouw zoals hij heden ten dage nog wordt bedreven weer te geven. Je ziet dat hengels wikkelen en vele malen aflakken enorm veel werk is en dan heb ik het nog niet eens over de hengeldelen stoten, laten vallen, neerdalend stof e.d. Arbeidsloon maakt hengels duur. En daarom heb ik de nylon cupjes bedacht. Die overigens moeilijk te maken zijn. Maar als ze eenmaal op de markt zijn weinig zullen kosten. En het is eenvoudig om dan hengels te bouwen en samen te stellen. Lakken is ook niet meer nodig want alles is voorbereid in de fabriek. Daarbij gaat het om massaproductie want alle hengels over de gehele wereld, (en dat zijn er miljoenen), zullen misschien wel gebruik maken van dit nieuwe systeem.
De SENSOR SNIPER karperhengels zijn klaar. Alles bij elkaar was het nog een arbeidsintensief werkje. Maar ze zijn erg mooi geworden. Toch moet het afbouwen ervan gemakkelijker kunnen. Laten we hopen dat er nog eens over nagedacht wordt. En bedenk, stilstand is achteruitgang.
Klaar voor het nieuwe seizoen. Komplete design karperhengel-set. v.l.n.r. Lichte hengel voor het afstandvissen, medium taper, L: 11', T.C. 2 LBS. Zware hengel voor het afstandvissen, fast taper, L: 12', T.C, 2,5 LBS. Ultra lichte hengel voor het korstvissen, medium taper, L: 10', T.C. 1,5 LBS. Medium hengel voor het penvissen, L: 12', T.C. 2,25 LBS. Zware hengel voor het afstandvissen, fast taper, L: 12', T.C. 2,50 LBS. En een lichte hengel voor het afstandvissen medium taper, L: 11', T.C. 2 LBS.
Ik heb een vraag aan Dhr. Lont. Hoe denkt U dat het gewicht van dergelijke hoesjes/kapjes het gewicht en de balans van de hengels zal beinvloeden? Ik zou mij namelijk voor kunnen stellen dat dit nogal wat voet in aarde zal hebben. Als je bedenkt dat een hengel met en zonder top oog al een verschil maakt in de aktie, laat dan staan wat er gebeurd als je al deze 'cupjes' op de hengels gaat zetten? En niet te vergeten ook het aantal cupjes dat een hengel producent zal moeten maken. Ik ga voor het gemak even uit van:
1) verschillende type ogen
2) verschillende maten ogen
3) verschillende diameters hengel
4) verschillende tapers van de hengels
5) verschillen in oog positie
6) vastgelijmde cups kunnen ook losgeraken
7) vastgelijmde cups kunnen ook vast blijven zitten terwijl een oog vervangen moet worden
8) cups kunnen breken en dan? Toch maar een wikkeling? Dat ziet er dan helemaal niet meer uit...
en zo kan ik nog wel even doorgaan met varieties van de bovengenoemde punten.
Het idee op zich lijkt leuk maar ik ben bang dat het een idee is wat weliswaar vooruitstrevend is maar waarschijnlijk slechts voor een hele kleine groep vissers weggelegd. Ook als ik de bovenstaande teksten allemaal lees.
Wel jammer! Eerlijk is eerlijk... maar welliucht dat het aanzet tot een nieuw idee.
Pascal, De cupjes die van nylon in een spuitgietmatrijs gemaakt worden wegen niets meer dan een wikkeling mer drie lagen twee-componentenlak. Dus het gewicht van beiden is nagenoeg gelijk. Ze moeten alleen van een sterke kunststof gefabriceerd worden die niet verhard en niet scheurt. Blanks worden al haast niet meer met de hand gemaakt, (gerold), maar dit gebeurt geheel machinaal met een computer gestuurd proces. Het betekent in de praktijk dat blanks altijd precies dezelfde maten hebben over de gehele lengte. De tapering speelt wel een rol maar we zien dat de zogenoemde fast-tapers nagenoeg verdwenen zijn, (helaas want deze zijn, voorzien van een pensluiting, nog steeds het beste in buiging en actie, en laten een ononderbroken tapering zien, een oversteek is altijd een valse tapering). Dus de blanks van de toekomst krijgen allemaal een slow tot medium tapering. Als de kunstof cupjes binnendiametermaten krijgen die met 0,5 milimeter oplopen dan heb je er maar een X-aantal nodig, (vanaf 3 mm, 3,5 mm. 4mm, 4,5 mm, 5 mm, 5,5, mm, 6 mm, 6,5 mm, 7 mm, enz, enz, tot laten we zeggen 30 mm, voor zeehengels. En omdat de cupjes iets veren kunnen we de tienden milimeters overbruggen door deze op de blank te schuiven. Dan wordt er een drupje twee-componentenlijm in het cupvoetje aangebracht, en het geleideoog ingeklikt. Na het uitrichten van het oog zal de lijm zowel het oog als het cupje op de blank vastzetten. Niet alle blanks zullen geschikt voor deze cupjes zijn. Maar het overgrote deel van alle hengels wel. Je ziet dat ik nu een aantal hengels volgens de authentieke werkwijze heb gebouwd. En de meeste tijd en arbeidsloon zijn in het wikkelen en lakken van de geleideogen gaan zitten. Dus is mijn idee om dit in het vervolg met kunstof cupjes te gaan maken nog zo gek nog niet. Maar zoals het in den beginne gaat, zijn er mensen die het liever bij de oude systemen houden en alles wat nieuw is tegen willen houden. (en dat is meestal angst voor het nieuwe en onbekende), maar ook zij kunnen de ontwikkeling niet tegenhouden. Bijvoorbeeld ik was één van de eerste mensen die een mobiele telefoon had en je wilt niet weten hoeveel kritiek en commentaar ik toen kreeg en welke argumenten er allemaal werden aangedragen om zo'n ding toch maar niet te nemen! Maar tegenwoordig hebben we er allemaal een en niemand kan meer zonder. Dat is met een computer ook zo. Mijn boek, Penkarpervissen van meer dan 10 jaar geleden heb ik op een computer geschreven. Destijd zaten mijn collega's hengelsportjournalisten nog op een Olympia schrijfmachine te hameren en met witmaker hun correcties uit te voeren. En ik was zo'n beetje de eerste die mijn Leica en Nikon fotoapparatuur verkocht en op digitale camera's overging. Had je ze moeten horen, gek en gestoord was ik. Dus ik ben altijd met mijn tijd meegegaan en soms loop ik wat op mijn tijd vooruit. Maar wat is daar op tegen?
En nog even off-topic het volgende: Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar goede pensluitingen op hengels uit. En dat heeft zo zijn reden. De tapering van een blank is on-onderbroken en de buiging zal over het algemeen een vloeiende curve te zien geven. De krachtsopbouw van de hengel neemt evenredig in grammen naar onderen toe. Bij een oversteeksluiting, waar twee delen over elkaar geschoven worden is er sprake van een valse tapering, (een onderbroken tapering) De hengel buigt van de top tot de sluiting, en zal dan opnieuw zijn krachtobouw voortzetten van de sluiting tot het achterdeel. Op deze manier zal het bij langere hengels altijd een wat zwabberig geheel worden. Het voordeel hiervan is dat we hengels met een dunne diameter kunnen maken, zogenoemde slowtapers. De blanks met een pensluiting en een on-onderbroken tapering zullen altijd als medium taper en fasttaper uitvallen. Nu hebben we een modeverschijnsel en dat zegt dat alles dunner en slanker en lichter moet worden. En daarom zijn slanke hengels met een oversteeksluiting zo populair. Niemand wil met een sterk getaperde knuppel vissen. Maar technisch gezien zijn de sterk getaperde knuppels wel beter. Immers een grote karper die met een run ervan door gaat stop je heel langzaam door de snelheid uit de vis te halen met een hengel die in de buiging grammetje voor grammetje toeneemt. Net zolang en met net zoveel toenemende kracht tot de vis naar de oppervlakte wordt getrokken, en over de kop gaat. Een hengel met oversteeksluiting doet dat in veel mindere mate. Deze buigt wel mooi maar heeft niet zo,n mooie krachtsopbouw als een medium of fasttaper met pensluiting. Waarom zijn er tegenwoordig dan zoveel hengels met oversteeksluiting gemaakt? Wel het antwoord is eenvoudig. Omdat de delen van een oversteekhengel, top en achterdeel, gemakkelijker en goedkoper te maken zijn. Een spatrechte blank van 12' (3,65 meter), uit één stuk maken en deze doorzagen en de onderkant van de top en de bovenkant van het achterdeel van een versterkingsmatje voorzien. En daarna een feilloos passende holle pen inlijmen en pasmaken is veel meer werk. Pensluitingen hebben in het verleden een slechte naam gekregen door slechte hengelfabrikanten. Ze zaagden de blanks doormidden, (fout, dat moet iets over het midden zijn want de pen moet nog gemonteerd worden), Maakten geen verstevigingsmatje op de uiteinden van de delen. En lijmden maar een willekeurige stift in de blank. In een carbon blank werd een volglas pen gelijmd, die sneller boog dan de hengel. Je kreeg dan een hengel met een knik in het midden. Of er werd een massieve carbon pen in de blank gelijmd zodat de hengel in het midden een dood stuk had en helemaal niet meer boog. En dan het fabeltje dat pensluitingen in zouden slijten. Goede pensluitingen slijten nauwelijks in. Als de afstand tussen de delen één centimeter is en de pen als een conus zo nauwkeurig pas gemaakt wordt, zal de pen nooit inslijten, (ook niet als er zand en vuil tussen komt). Het zijn de fabrikanten die maar wat doen en slordig en gehaast werk afleveren. En daarom zijn de pensluitingen vervangen voor oversteek sluitingen. En dat is jammer want een goede hengel heeft een bepaalde krachtsobouw die alleen bij een on-onderbroken tapering en een goede pensluiting tot uitdrukking komt. Je zou het kunnen vergelijken met een goede karperhengel. Deze heeft 10 stuks kleinere geleideogen om een mooie buiging over de gehele hengel te waarborgen. Maar omdat de karperhengel merendeels op een rodpod ligt en voor de afstandvisserij gebruikt wordt, leveren de fabrikanten de hengels met maar vijf geleideogen af, die meestal ook nog eens te groot zijn. Dat is goedkoop en snel om te maken. Ze zeggen er nog bij dat deze hengels super ver werpen? Ik heb met mijn hengels die tien kleine geleideogen hebben verder geworpen als een oversteekhengel die maar vijf ogen heeft. Dus dat is een fabeltje. En daarom blijven we altijd maar hengels bouwen omdat naar mijn mening er geen geschikte karperhengels bestaan. Het is altijd een compomis tussen een betaalbare afstandhengel met een gemiddelde prijs van 150 euro en een eigenbouw hengel met een prijs van 500 euro. Het is maar wat je verkiest.
Beste Thomas,
Met je laaste post ben ik het helemaal eens. Zou jij karperhengels maken met kurk in plaats van kunststof en gewoon arbeidsintensief blijven wikkelen dan is er zeker een markt voor jou produkt.
De ongetwijfeld uitmuntende karperhengels doen op de foto aan als de hengels die jij bedoeld met een gemiddelde prijs van 150 euro. Dat is jammer.
Hoewel de regering alles in het werk stelt om alle burgers uniform te laten denken en handelen, is het uniek en menselijk te noemen dat we allemaal verschillend zijn. Stel je toch eens voor dat alle voetbalfans zouden gaan vissen. Ik moet er niet aan denken hoe druk het aan de waterkant zou worden.
Beste Thomas,
Blijft de vraag, waarom een produkt van een hoogwaardige kwaliteit, een goedkope look geven.
Hengels zo als de Sniper lijken zo op hengels uit de beginner setjes.
Hoezo niet uniform
Beste Sensor,
Ik vind het opvallend dat je zegt dat je tegen uniform denken bent, maar het heeft er toch veel van weg dta je iedereen jouw visie op wilt leggen.
Overigens ben ik het met je eens wat de blanks en de pensluiting betreft. Maar als ik even individueel naar mezelf kijk, vind ik kurk als materiaal voor een (ongedeeld!) handvat het fijnst. En het mooist. Ik heb ook liever wikkelingen dan cupjes, maar dat is natuurlijk strikt persoonlijk. Er zijn tenslotte meerdere wegen die naar Rome leiden.
Ik wens iedereen veel vis-plezier, op zijn eigen, individuele manier.
Jasper
Tot besluit: ik denk dat alles wat de hengelbouw en technieken nu globaal betreft wel aan de orde is geweest. En of je nu van een opgeleukte zuurstok houdt of dat je de voorkeur aan een discreet gebouwde karperhengel geeft, is een kwestie van smaak. En over smaak valt niet te twisten. Niemand hoeft zich druk te maken over wat ik bouw. De tijd dat ik het voor mijn boterham deed ligt ver achter me. Sommige mensen schijnen te vergeten wat het zeggen wil dat ik méér dan veertig jaar hengels en dobbers en schepnetten en andere dingen heb gebouwd. Ik heb alles meegemaakt en ik ken alle materialen die je maar bedenken kan. Het ene materiaal roeste, het andere oxideerde, het derde moest je constant poetsen, en het vierde werd dof en brak zomaar in stukken. Ik heb het hele tijdperk van de hengelbouw meegemaakt. Ik heb gouden ringetjes op de hengels gezet. Maar ik heb altijd hengels gebouwd om te vangen. Tijdloze hengels die jaren meegaan. Dus je zou zeggen dat ik er verstand van heb. Mijn mooiste hengels die ik gebouwd heb waren splitcane karperhengels in 2 delen, 3,65 meter lang met een testcurve van 2 lbs, en nikkel-zilveren bussen, r.v.s. beslag, met 11 hardverchroomde geleideogen, dubbele zwarte wikkelingen met zilverdraad getipt. Deze hengels heb ik samen met Piet Veugelers, (overleden), gebouwd. En ik zie nog hoe we samen de delen maakten en lijmden en inwikkelden met touw om ze te harden in de oven en te richten met de gasbrander. Destijds moest ik een reportage over mountaibiken en vissen maken en kwam ik met Shimano in contact. Ik ben toen met een Koga Myiata Trialrunner gaan biken, vissen en fotograferen en Shimano heeft de hengels overgenomen en aan een van de directeuren in Japan cadeau gedaan. Daarnaast heb ik nog eens een snoekbaarshengel genoemd "het IJ", voor Johny Kraaykamp Sr. gemaakt. En een karperhengel, genoemd "De Bosbaan" voor Karel Leijdsman, (overleden). En alle denkbare modellen hengels voor de Amsterdamse penose en criminelen die er in die tijd rondliepen gebouwd. Bij Peeters hengelsport heb ik vele honderden hengels gebouwd en gerepareerd. En thuis in Amsterdam in mijn woning op zolder heb ik daar nog eens vele honderden hengels aan toegevoegd. En nu doe ik het alleen nog voor mijn plezier, op mijn gemak en met dubbele wikkelingen. En bedenk dan als je opmerkt dat een hengel die ik bouw er als een goedkope hengel uitziet, dat het wel eens de bedoeling kan zijn. En dat degenen die een hengel van mij hebben, (sommigen meer dan dertig jaar) daar heel blij mee zijn. Tot slot moeten de nieuwe hengels verpakt in foedralen worden om ze te beschermen tegen krassen en stoten. En wat is er mooier dan foedralen van Denim, (spijkerbroekenstof), te nemen. De hengels zijn graphitegrijs, de dubbele wikkelingen zijn zwart met een geel randje. Dus is de graphitegrijze denim met gele bandjes wel heel design. Ik hoop hiermee mensen aan het denken te hebben gezet. En misschien zal dat aanleiding zijn om wat te gaan doen. Groet, Sensor.
Het spijt mij dat Engeland de spelregels van de democratie niet naleeft. En daarom heb ik principieel mijn Engelse Harrison blanks en SENSOR SNIPER hengels verkocht. Ik ga nu een paar SPORTEX hengels bouwen.
Ik verwacht dan wel dat je dan de winst aan de partijkas doneert.
Hé Thomas, dat bericht over voetbal supporters geld toch niet voor èlke voetbal fan mag ik hopen hè Leuk weer is wat van je tegen te komen op het net, enne... ben nog steeds erg blij met m'n eigen bouw hengels!!
Dag Carola, Leuk dat je reageert en de berichten op Totalfishing leest. Nee ik heb niks tegen voetballers en helemaal niet tegen Ajax, (je gevoelige snaar). Ik ben je e-mail adres kwijt. Ik heb nog heel veel moeite gedaan om je op te sporen. Herken je deze foto nog. Stuur mij even een mailtje op .(JavaScript must be enabled to view this email address) Dat zou ik erg waarderen. groet, Thomas.
Geert, heel subtiel. Ja dat zou ik kunnen doen. In dit geval verdiend de partijkas het wel, grijns.