Geleideogencupjes.
Een nieuw jaar, tijd voor vernieuwing. In 1985 heb ik voor het eerst een methode ontwikkeld om de geleideogen anders op de hengels te bevestigen dan nu het geval is. Momenteel worden ze nog door middel van wikkelgaren op de hengel gezet. Dat is erg arbeidsintensief, dus duur en maar beperkt houdbaar. Tevens moeten de wikkelingen een paar keer met twee componentenlak afgelakt worden. Ik ben altijd een voorstander van moderne hengels geweest. Zo moeten hengels kunststof grepen hebben, downlocked geplaatste reelhouders en de geleideogen moeten middels kunststof cupjes worden gemonteerd. Deze voorgevormde cupjes zijn van nylon en door en door in de kunststof gekleurd. Lakken van een hengel/blank is dan overbodig geworden. De hengel wordt opgebouwd door het startoog-cupje van de juiste maat op de hengel te schuiven op de juiste plaats, een drupje lijm aan te brengen, het geleideoog erin te schuiven, en een sluitcupje te plaatsen en met een drupje lijm af te werken. Dan het volgende oog, en het volgende oog, naar boven toe aan te brengen, en als laatste het topoog aan te monteren. Een plughengel van 3 meter lang heeft dan acht ogen en een karperhengel van vier meter lang heeft dan tien geleideogen. Hengels met geleideogen-cupjes uitgevoerd kunnen dan in no-time worden gebouwd en niet meer te worden afgelakt omdat ze van te voren al geprepareerd zijn. Dit idee heb ik in 1985 bedacht en gelanceerd maar is tot op heden nog niet in de praktijk gebracht. 2009 is een nieuw jaar en een nieuw begin om een nieuw idee uit te werken en tot stand te brengen. Misschien iets voor SPRO om daar eens naar te kijken. Het zou in iedergeval een kentering in de hengelsport kunnen betekenen. Gelukkig nieuwjaar.
Geleide-ogen vastgewikkeld op de oude arbeidsintensieve manier. die ook nog eens door meerdere laklagen afgewerkt dient te we
worden.
Niet iedereen is gecharmeerd van modern uitziende hengels.
Ik vind een kurken handgreep nog altijd het mooiste er uit zien en het fijnste vasthouden.
Verder hoop ik dat je met downlocked bedoeld dat de schroefdraad aan de bovenzijde van de molen/reel zit,want anders zit je steeds in de schroefdraad te knijpen.
Ook vind ik een goed gewikkelde en gelakte hengel een lust voor het oog en dat telt voor mij ook tijdens het vissen.
Maar dit is dus allemaal zeer persoonlijk,ik denk wel dat er een markt voor je idee is.
mvg Steven
Plughengel met een lengte van drie meter en een werpgewicht van 35 gram. Met acht geleideogen en een moderne vormgeving.
Ik wou dat ik kon tekenen zoals jij dat kan.
Toch zie ik een probleem met deze cupjes. De binnendiameter van de cupjes bepaald de positie van het cupje op de hengel. Om toch een bepaalde -juiste- verdeling van de ogen op de hengel te krijgen, moeten deze cupjes precies afgestemd zijn op de betreffende hengel. (ook qua aantal ogen!) Lijkt mij een nogal gecompliceerd verhaal worden. Ik vraag me ook af in welke mate dit idee een werkelijk probleem oplost. Ik vind de huidige manier van ogen plaatsen zo gek nog niet. Ziet er best goed uit met die twee componenten harsen. Ik denk dan hengelbouwers het toch liever met garen blijven doen. En fabrikanten doen het (semi) machinaal, kost ook bijna niets.
Veel nieuwe vindingen voor 2009 gewenst!
Geleide-ogen vastwikkelen blijft een arbeidsintensief gedoe.
Misschien te vergemakkelijken met cupjes die je op de juiste plaats vast kan krimpen?
John, de cupjes worden in een matrijs gespoten met opeenlopende maten met een binnendiameter en een halve milimeter verschil. Zodoende zijn alle afstanden te overbruggen. En Steven, zonder afbreuk aan jouw voorkeur te doen in wat je mooi vind. Zijn hengels met kurken grepen in 2009 wel gedateerd. Ook een splitcanehengel is mooi maar daar vis jij toch ook niet meer mee. Stilstand is achteruitgang. Tijd voor vernieuwing.
Nee Bas, met krimpkous heb ik al geexperimenteerd en dat wordt niet mooi. Het is de bedoeling dat de bolle lakwikkelingen gekopieerd worden in kant en klare kunststof cupjes. In de huidige tijd en met de huidige nieuwe technieken is het maken van de cupjes beslist haalbaar. En je moet niet vergeten dat miljoenen hengels over de gehele wereld op dit systeem over kunnen gaan. Dus lijkt mij de investering van de matrijzen wel haalbaar. Als de cupjes met een binnendiameter van een halve milimeter oplopend eenmaal geproduceerd worden dan kosten ze ook niks meer.
leuk idee en lijkt in de praktijk ook haalbaar, toch zit ik met 1 vraag, die harsen en wikkelgaren geven tijdens een stevige dril namelijk nog iets mee lijkt me, hoe zit dat bij zn cupje?
Gr, Bart
Bart, een geleideoog wat vastgezet is met wikkelgaren en vervolgens met enkele lagen twee componentenlak zal bij het buigen van de hengel enige kracht op de geleideogen en wikkelingen doen ontstaan. De ogen zullen altijd wat blijven werken. Dat is ook de reden dat hengels die al wat ouder zijn melkwitte wikkelingen krijgen die kleine scheurtjes vertonen. Dat hoort er bij en een liefhebber die zuinig op zijn spullen is zal deze dan ook opnieuw over laten bouwen. Maar ga nu eens na hoeveel tijd en kosten daarmee gemoeid zijn. Met mijn systeem ben je daar vanaf. De nylon cupjes en de geleideogen veren voldoende om de buiging van de hengel op te vangen. Het drupje lijm dient om te voorkomen dat de ogen scheef gaan zitten. Verder veren ze gewoon met de hengel mee. De door en door gekleurde cupjes hoeven in principe nooit meer vervangen te worden. En als je b.v. het startoog vernield kan de hengel eenvoudig gerepareerd worden door de cupjes open te snijden, de geleideogen te verwijderen en ze snel met een nieuwe kleur cupjes deze opnieuw te monteren. Omdat de hele hengelsport op deze cupjes overgaat, zullen de kosten zeer gering zijn. Want de montage is een fluitje van een cent. En je hebt een nieuwe kleur cupjes op de hengel. Je ziet het is heel eenvoudig.
Ik zie weining verschil met die geleide ogen die vaak op telescoop hengels ziet en die je gewoon ook kan schuiven.
Trouwens dit cup systeem heeft nog een ander nadeel, hoe krijg je die cupjes 100% recht tegenover elkeer, dat zal niet altijd gaan waardoor er extra druk zal ontstaan op het frame van het oog.
Mooi dat er over na wordt gedacht maar helaas lijkt mij het geen goed idee, een goede wikkeling is tot nu toe de beste oplossing.
Wat mij ook lijkt is dat die cupjes los gaan zitten, dat heb je vaak ook met die ogen op die goedkope telescoop hengeltjes.
Volgens mij zijn er twee alternatieven, geleide met carbon meewikkelen tijdens de blank productie, ik dacht dat shimano dit vroeger ook had, nadeel is natuurlijk als er een geleide oohg kapot is je meteen de hele hengel de grijze bak in kan donderen.
Tweede systeem is het inline systeem waarbij het snoer door de blank loopt en wordt geleid door interne ogen.
Dit laatste systeem heeft een aantal voordelen maar helaas ook wat nadelen.
Voordelen: Geen externe ogen, dus beschadigen tijdens transport nihil; voor vissen tussen struiken of hoge begroeing perfect.
Nadelen: Optuigen lastig, Hebben meer wrijving tijdens werpen, met de dril kan snoer in de blank insnijden bij sommige modellen.
Groeten
Otto
Sensor
Gaat echt niet lukken met die oplopende milimeter die je noemt. Hoe zou dat dan moeten met b.v. feeder en karper-penhengels. Bij deze hengels neemt het aantal ogen aan de top aanzienlijk toe. Je zou dan heel veel soorten cupmaatjes moeten hebben om deze algemeen toepasbaar te maken. Bovendien wordt het denk ik ook moeilijk met die cupjes voor de bovenste topoogjes. Deze worden dan erg klein.
Deze cupjes op een HEMA hengel is misschien een idee,maar een hengel met een naam bv.Oris,Sage,Winsten,CJW of FAIR PLAY zie ik echt niet zitten.Sorry Thomas.
Lijkt me wel wat, kan ik ook zelf eens een keertje een hengel repareren.
NICO.
Op de nieuwe serie karperhengels van CJW zit geen coating meer. Die cupjes zijn daarom juist een uitkomst hoeft Cor helemaal niet meer te lakken.
beste sensor ben ook voorstander van vernieuwing,maar vis met moderne blanks die op een'volgens jou'ouderwetse manier zijn af gewerkt,
Ik vis trouwens nog steeds met een baitcaster van 20 jaar oud(casting corner)en het achterhaalde kurk ziet er nog steeds goed uit.
En dat moet ik nog maar eens zien van kunststof handgrepen.
Nog even voor Piet een nieuw oog op een hengel zetten stelt niet zo veel voor als je denkt en is makkelijk zelf te doen.
Jake,
Mooi he, de nieuwe serie van Cor.
groet Joop
Hoi Jake,Nooit gehoord van een matte coating!!!!
Steven, Als je de kans krijgt om met een nieuwe Volkswagen Golf te rijden waarom zou je dan met paard en wagen blijven rijden? Hoewel die laatste natuurlijk wel stijl hebben. Ik denk dat de wikkelingen op de hengels hun langste tijd wel gehad hebben. Het is alleen wie het idee oppikt en er wat mee gaat doen.
Joop
Is het coating probleem bij de laaste KM hengels meteen ook opgelost.
Hallo Jake,
Ik kan mij niet voor de geest halen dat ik het met jouw over een coating probleem heb gehad. Alleen wat een mooie serie nieuwe hengels Cor uitbrengt.
Groet Joop
Beste Thomas,
Ik mag er toch wel van uitgaan dat jij op dit idee patent hebt genomen.Wat denk jij als dit door een fabrikant gebruikt gaat worden.
Man, dan hoef jij nooit meer te werken,dan ben jij de koning van Andijk en omsteken.
Veel succes.
Groet Joop
ik begrijp dat het idee reeds uit 1985 dateert, helaas een patent verloopt na 20 jaar......
Nu het 2009 is, is het dus net te laat voor Thomas om binnen te lopen en alsnog de koning van Andijk te worden!
Ik vraag me overigens sterk af of de cupjes wel erg geschikt zijn voor hengelproductie:
1. Het plastic heeft andere materiaal eigenschappen dan de hengel. Bij zon/winter/regen etc verwacht ik problemen. De aloude oplossing van wikkelgaren met daaromheen een laag flexibele en perfect hechtende hars is zo gek nog niet.
2. Een spuitgietproductie van plastics is alleen rendabel mits een groot volume van exact hetzelfde product gedraaid kan worden. Er zullen belachelijk veel verschillende mallen gemaakt moeten worden met verschillende diameters en tapsheden. Het voordeel van snellere productie vervalt hiermee. De hengelsportmarkt is in mijn ogen veel teveel een niche.
Is het niet beter om af te stappen van geleideogen op pootjes zoals wij die kennen? Zou Sensor niet een volledig nieuw ontwerp kunnen maken ipv een verouderd concept aanpassen?
PS1. Thomas: ondanks dat ik dit idee wat minder vind, ben je voor mij nog steeds een hele grote inspirator geweest voor het bouwen van 'nostalgische' balsahouten dobbertjes. Ik bedoel hiermee de artikelen uit het sportvissersjournaal ergens midden/eind jaren 80. Ik heb me de eerste jaren een slag in de rondte gezocht naar rechte conimex satehprikkers en epifanes jachtlak.......
PS2. Kijk eens in bestaande patenten (zie afbeelding): [a url=http://v3.espacenet.com/publicationDetails/biblio?KC=A&date=20080605&NR=2008125465A&DB=EPODOC&locale=en_EP&CC=JP&FT=D ]http://v3.espacenet.com/publicationDetails[/a]
Abstract of US 2006032108 (A1)
The present disclosure generally relates to a line guide for a fishing rod and that employs a system of roller assemblies within a frame, the roller assemblies configured to form a passageway for the fishing line to pass through. As an angler reels in a fish and the fishing line is in contact with one of the roller assemblies, the tension of the fishing line will cause a component of the roller assembly to rotate, thus greatly reducing any sliding friction between the fishing line and the line guide. The line guides can be a variety of sizes and the frames of the line guides can vary in shape and their mounting orientation relative to the fishing rod.
Beste Thomas, ik vind het idee niet te realiseren, er van uitgaande dat de "cups" in diameter in stappen van 0.5mm oplopen. Ik pak zojuist een top van een 2.40 spinstok, en kom omgerekend op een coniciteit van 1:186 Met ander woorden de blank word over een lengte van 186mm 1mm dikker of dunner. Wil ik nu ogen monteren heb ik dus (inwendige) diameterverschillen van de cups nodig van enkele honderdsten van milimeters, en niet een halve mm. Bovendien spreek je van te spuitgieten plastic cups, welke dan ruim van weekmakers moeten worden voorzien. Deze relatief zachte kunststofsoorten, weten we allemaal, zijn zeer gevoelig voor temperatuurwisselingen, vocht en uv licht. Ik voorzie dan ook een hoop elende op dagen dat je hengel echt op z'n mieter krijgt, en zie mezelf al staan vloeken als ik tijdens een dril mijn geleideogen los over de lijn zie jojo-en. En wat te denken van een baitcaster, met de ogen op de kop? Je drang naar het verbeteren van produkten en bedenken van nieuwigheden bewonder ik, maar laten we beproefde technieken (wikkelgaren) lekker blijven toepassen, groet Frits..
de afbeelding was in 2 reacties naar boven niet doorgekomen, bij deze nogmaals [ex. JP2008125465 (A), KO GYOKYO, 2008-06-05]
Er is overigens al heel wat gepubliceerd over geleideogen in patentliteratuur. Bij interesse kun je bij bovenstaande link 'quick search' en "fishing rod guides" gebruiken op espacenet.
Nee, jongens het is allemaal goed bedoeld wat jullie aandragen de lijn door de blank of de verschuifbare geleideoog bevestiging of de lijn die tussen twee rollertjes doorloopt of de lijn die tussen twee katrolletjes doorloopt. Maar dat is het niet. Geleideogencupjes zijn eenvoudig te maken. Je hebt geen idee hoe vergevorderd de technieken al zijn. Als ze computeronderdelen kunnen fabriceren dan kunnen ze ook cupjes maken. De cupjes zijn van flexibele nylon gemaakt en veren iets. Dus de tiende milimeters kunnen ze op een slank getaperde blank wel overbruggen. En de cupjes worden op miljoenen hengels gebruikt die over de gehele wereld verkocht worden. Ik denk dat het een haalbaar systeem is. Dan zijn we voor eens en voor altijd van het wikkelen af. En zaken belachelijk maken is een eerste maar het ontwikkelen van goede ideeen is een tweede. Ik denk dat als het eenmaal gerealiseerd wordt dat de hengelsport er een dienst mee bewezen kan worden.
Nu heb ik het hier in fase 1 over de sic geleideogen met twee pootjes gehad. Maar we kennen ook de geleideogen met één voetje. Het betekent in de praktijk dat als we het voetje en frame van de ogen wat steviger maken en wat korter. Zodat het oog ook wat dichter tegen de hengel aankomt. dat je met één nylon cupje het ei van Columbus hebt gekregen. En nogmaals het drupje tweecomponenten lijm wordt in het cupje aangebracht. Zodat er bij het insteken van het geleideoog een beetje lijm zowel het oog en het cupje tegelijk vastzet. Na het uitrichten van de ogen zullen deze muurvast komen te staan en is het verdraaien verleden tijd.
P.S. En ik zou het als een eer beschouwen als de firma SPRO een eerste aanzet zou geven tot de ontwikkeling van deze nieuwe cupjes. En dan bedoel ik de enkele cupjes voor de zogenoemde éénpoot-ogen. SPRO is een grote firma die bekend staat om vooruit te lopen op de ontwikkelingen die bijvoorbeeld ook in Nederland zijn gedaan. Kijk maar naar de Henk Simonsz-hengels. En de flauwe opmerking dat het een goed idee zou zijn voor de goedkopere hengels is misplaatst. Want juist de kwalitatief goede hengels zouden er in het bijzonder mee gebaat zijn. Maar welke hengel niet? En waar we ook rekening mee moeten houden is, dat door een verkorte montage de hengels aanmerkelijk goedkoper kunnen worden. en dat is helemaal niet verkeerd dacht ik zo.
@Sensor:
Misschien kun je dit idee wel pitchen bij Dragon's den (dat clubje investeerders van Jort Kelder waar uitvinders hun ideen spuien en mogelijk een grote investering plegen)?
=> misschien dat 1 van de tycoons er wel brood in ziet?
Nee hoor alle gekheid op een stokje, het afkraken van andermans idee is idd veel gemakkelijker dan een idee te ontwikkelen tot een degelijk en succesvol product!
Stel nu dat een oog dat met cupjes bevestigd is kapot gaat. Moet je dan alle ogen loshalen om nieuwe cupjes op de blank te schuiven en de hengel te repareren? Behalve eenvoudigere productie methoden, zie ik met de beste wil van de wereld amper voordelen. De prijs die wij voor een hengel betalen zie ik echt niet om laag gaan.