Geep Waddenzee
Waarom is er nog maar zo weinig geep in de waddenzee? Elk jaar als ik er een aantal keren kom vissen is er weinig tot niets te vangen in bijvoorbeeld den oever. Als je de verhalen mag geloven was dat vroeger wel anders. Weet iemand wat hier de oorzaak van is?
Bas, Friesland, 14/05/2008

REAGEER

Gravatar
Martijn Dekkers
.

Het ligt er ook een beetje aan welke tijd je het er probeerd. De gepen komen vanuit het zuidwesten van Engeland deze kant op en zullen begin mei in zeeland te vangen zijn en pas later op de wadden.

Martijn.

  • 16 years and 6 months geleden
Gravatar
Patrick
.

Ze zitten er al wel maar waarschijnlijk nog niet heel veel. In Zeeland vang je je nu klem aan de geep maar aangezien ze uit het zuiden komen duurt het iets langer voordat ze ook (massaal) in de waddenzee zitten. Overigens hoeft het feit dat er heel veel zitten niet te betekenen dat je ze ook vangt. Gepen houden zig doorgaans daar op waar hun prooien in de problemen komen. Dus op plaatsen waar het flink stroomt rond strekdammen, havenhoofden en bij scherpe overgangen van ondiep naar diep water. Daar ontstaan de stroomnaden woelig water en die plekken kun je niet over het hoofd zien. Op plaatsen waar je deze omstandigheden niet treft komt er af en toe best eentje langs maar dit is echt te verwaarlozen. Verder is het ook belangrijk dat je op de juiste manier vist. Je montage moet goed zijn, je aaslijn niet te dik en vooral lang genoeg en je aas dient in orde te zijn.

In het kort:

Aaslijn van 16/00 (of 18/00) van goede kwaliteit uiteraard.
Aaslijn zo lang mogelijk (zelf maak ik mijn aaslijn ca. 3 meter lang. Is wat lastiger te hanteren maar lever wel meer vis op. Hoe langer hoe beter. Minder als 2 meter zou ik niet doen.
Beste aas is een stukje geep. Snij ik altijd uit de staart. Van een staat kun je 4 stukjes aas snijden (2 van elke zijde). Het aas moet taps toelopen. Aan de bovenkant waar je je haak doorheen prikt ca. 5 a 6 mm aflopend in een puntje. Lengte van het aas ca. 5 cm.

Haak een langstelige haak formaatje palinghaak. Als je veel missers hebt kan het vaak helpen om een iets grotere haak te gebruiken.

Verder altijd actief vissen. Dus hou je aas altijd in beweging, gestrekt achter je dobber. Dus niet gewoon ingooien en wachten tot er eentje aan gaat hangen. Als de stroming van je af staat en je dobber drijft van je af en strekt self de lijn dan kun je wel gewoon wachten maar altijd beter is om een beetje te zoeken. Van zo ver mogelijk weg tot een meter uit de kant. met het veranderen van het getijde schuiven ze vaak op van dicht onder de kant tot ver weg. Zoek ze dus op.
Meeste mensen denken dat geep vissen een zichtvisserij is maar dat is onzin. Je moet ze voelen. Natuurlijk zie je ook regelmatig iets achter je aas en dan moet je scherp zijn maar in principe kun je ze vangen met je ogen dicht. Wanneer je met een gevlochten hoofdlijn vist voel je elke aanbeet en elk tikje. En daar kun je op reageren. In het begin van het seizoen (nu dus) gaan ze er vaak vol aanhangen omdat ze erg hogerig zijn. Maar al snel zal het aasaanbod groeien en zijn ze ineens een stuk lastiger te vangen. Dan kun je ze verleiden door nog actiever te vissen. Beschouw je aas maar als een stukje kunstaas en varieer in snelheid van inhalen. Geef soms een flinke ruk zodat je dobber een flinke spetter maakt want dit maakt ze soms nieuwsgierig. Krijg je veel tikjes en haak je weinig dan bijvoorbeeld na een tik meteen lijn geven zodat je aaslijn slap valt en ze dus even geen weerstand voelen waarna ze soms het aas wel nemen. Daarna weer contact maken en eventueel aanslaan.
Gewoon ingooien en wachten totdat er eentje aan gaat hangen kan nu nog wel maar je vangt dan echt veel en veel minder. Als je je er een beetje op toelegt en op een goede stek staat en het water is helder (afhankelijk van de wind) dan moet je er toch wel een stuk of 30 op een dag kunnen vangen maar aantallen ver daarboven is dan echt geen uitzondering.
Geep vangen is niet moeilijk maar geep vangen onder alle omstandigheden (ook bv bij dik water) is wel lastig maar zeker mogelijk. Overigens is het aan fabel dat je alleen bij zonnig weer geep vangt. Ook op donker dagen met wind en regen kun je er volop vangen. Dat is natuurlijk minder prettig voor de visser maar da's een ander verhaal.
Hoop dat je er iets aan hebt.

  • 16 years and 6 months geleden
Gravatar
Wim
.

Bedankt Patrick deze info komt mij ook goed van pas.

  • 16 years and 6 months geleden
Gravatar
Ronnie
.

Hallo Bas,

Ik herken het probleem. Tien jaar terug ving ik nog goed geep bij Korwerderzand en Breezanddijk, maar de laatste jaren is het vaak pet. Ook als de omstandigheden prima zijn. Wat de oorzaak is? Schiet mij maar lek. Wie het weet, mag het zeggen. Het heeft in ieder geval niets te maken met de tijd van het jaar. Midden tot eind mei hoor je geep te vangen in de Waddenzee en dat is de afgelopen jaren mij in ieder geval niet overkomen.

  • 16 years and 6 months geleden
Gravatar
Siu Long
.

De bodemgesteltheid van de Waddenzee is de laatste jaren ten nadele van de sportvisserij veranderd door (o.a). de beroepsvisserij. Door de intensieve mosselzaadvisserij zijn de vangsten van geep ook drastisch teruggelopen.
Ik heb begrepen dat men de regels willen veranderen of zelfs die visserij te willen verbieden voor herstel van de Waddenzeebodem.

  • 16 years and 6 months geleden