Europees certificaat duurzaamheid paling
Bron: Visserijnieuws.nl

Palingrokerij Vlug uit Broek op Langedijk ontving afgelopen woensdag in Londen het Sustainable Eel Standard (SES)-certificaat. Hiermee is Vlug het eerste Nederlandse palingbedrijf dat aan de strenge eisen van deze duurzaamheidstandaard voldoet. 19 van de 21 Nederlandse handelaren volgen nog dit jaar.

De regels voor de standaard zijn vorig jaar door de Sustainable Eel Group (SEG) in Londen gepresenteerd. SEG bestaat uit gerenommeerde palingwetenschappers en milieuorganisaties, waaronder het Environment Agency en de Association of Rivers Trust.

De standaard is ontwikkeld voor zowel glasaalvisserij, palingkweek als palingverwerking en stelt regels aan onder andere visserijmethoden. Met deze regelgeving worden sterfte en bijvangsten van de glasaalvisserij sterk gereduceerd.

Daarnaast stelt de standaard eisen aan de palingpopulatie in het vangstgebied en de bedrijfsvoering van de bedrijven.

Vergelijkbaar met MSC MSC richt zich op de duurzaamheid van soorten die in zee leven. Paling heeft een complexe levenscyclus en met een kwart van de aarde een immens groot leefgebied. Omdat paling een groot deel van haar leven in zoetwater doorbrengt is de Sustainable Eel Standard speciaal voor de paling ontwikkeld.

De criteria in de SES voldoen volledig aan het Europees Aal Herstelplan.

Vrijwel gehele sector gecertificeerd De Stichting DUPAN heeft deze week in Londen afspraken gemaakt om in 2012 alle leden van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) te laten certificeren. Daarmee zullen dit jaar nog 19 van de 21 Nederlandse palinghandels- en verwerkingsbedrijven voldoen aan de Sustainable Eel Standard.

De Nederlandse palingbedrijven zullen voor de SES-certificering onderworpen worden aan strenge keuringen door een onafhankelijk Brits certificeringsbureau Stichting DUPAN zal de certificering van de bij de NeVePaling aangesloten palinghandelaren in zijn geheel financieren.
Arowana , Friesland, 12/03/2012

REAGEER

Gravatar
willem
.

Fantastisch, wat een niks zeggend verhaal zeg. De paling is gewoon uitgestorven, zolang men tonnen glasaal blijft vangen heeft de paling geen kans. Een algeheel vangstverbod en ruimte om te migreren is het enige wat deze soort kan redden.














  • 13 years and one month geleden
Gravatar
Jan de Boer
.

Broodje AAP.
Wat zijn we toch goed bezig.
Vandaag ook weer op het Wolderwijd,zeegenen
Daar gaan weer van die mooie grote vissen voor een habbekrats,naar de verdoemenis.
Stoppen,stoppen,stoppen.
NU

  • 13 years and one month geleden
Gravatar
Peter
.

Lol! Dupan denkt het probleem van de teruglopende palingstand met een certificering op te lossen?

  • 13 years and one month geleden
Gravatar
Fuut
.

Duurzaam vissen op GLASAAL, notabene het kroost van een bedreigde diersoort, ze moeten het niet gekker maken. Tegelijkertijd wordt er ook maar weer een nieuw keurmerk in het leven geroepen. Hoe meer van die keurmerken er komen, des te minder hebben ze te betekenen. Dát is het waar die beroepsvissers mee bezig zijn. Ze proberen gewoon verwarring te zaaien. Tegelijkertijd hebben ze ook nog eens het gore lef om de naam van het MSC te misbruiken. Door die naam te noemen suggereren ze dat dat SES voldoet aan de MSC standaarden. Het staat er niet letterlijk, maar de oppervlakkige lezer kijkt daar overheen.
Met recht zouden we dit stukje (een onderdeel van) de blauwe leugen kunnen noemen.

De palingboeren zijn de laatste tijd toch al op de bedriegerstoer. Lees maar eens wat er staat achter de link http://visserijnieuws.punt.nl/?id=541584&r=1&tbl;_archief=&
Nu willen ze weer gaan morrelen aan de hoeveelheid schieraal die verplicht naar zee moet kunnen ontsnappen. Ze zijn van mening dat het buitenland veel te weinig schieraal laat ontkomen. Als dat al waar zou zijn, dan zou een normaal mens op zijn achterste benen gaan staan en eisen dat het buitenland zijn huiswerk over zou doen. Van onze beroepsvissers kun je dat echter niet verwachten, nee die denken er het recht aan te ontlenen om de door onze wetenschappers berekende norm ook maar naar beneden bij te stellen.
Tussen neus en lippen door willen ze ook nog een greep doen in de portemonnee van de sportvissers. Ik wil best meebetalen aan het herstel van de paling en nog wel meer dan een euro ook, maar alleen als er helemaal niet meer op paling gevist wordt, door NIEMAND!

Dat ze alles doen om de politiek bij de palingproblematiek te betrekken is, vanuit hun standpunt, natuurlijk begrijpelijk. Vooral omdat in het verleden al gebleken is dat politici totaal niets van de paling weten en zich gemakkelijk laten bedotten.
Voorlopig hou ik mijn hart vast. Van de huidige staatssekretaris Bleker kun je van alles verwachten. Het is te hopen dat zijn ambtenaren niet zo onnozel zijn dat ze de blauweleugen-strategie van het beroep niet doorzien en Bleker op het juiste spoor kunnen houden.
Uiteraard zal Sportvisserij Nederland ook zijn steentje moeten bijdragen om die strategie te weerleggen.

Vriendelijke groet
Fuut

  • 13 years and one month geleden
Gravatar
rob
.

wat voor een keurmerk de beroepsvissers ook gebruiken probeer in je kennissen kring een ieder te overtuigen dat 98 procent van de paling besmet is met pcb,s en dat je daar heel erg ziek van kunt worden en dood aan kunt gaan mits je er maar genoeg van eet dus wil je graag dood, eet vooral paling uit de grote rivieren

  • 13 years and one month geleden
Gravatar
TonF
.

het toverwoord voor het beroep anno 2012: "duurzaam" .

  • 13 years and one month geleden
Gravatar
P. Aling
.

Een doorzichtige poging om de handel en de visserij op aal weer te 'legitimeren'!
Verder niets aan het uitstekende verhaal van Fuut toe te voegen.

  • 13 years and one month geleden
Gravatar
Fuut
.

P.Aling, bedankt voor het compliment, maar het blijft natuurlijk diep treurig dat die palingvissers steeds maar weer wegkomen met al die leugens. Het wordt hoog tijd dat dit eens publiekelijk aan de kaak wordt gesteld.

Vriendelijke groet
Fuut

  • 13 years and one month geleden
Gravatar
P. Aling
.

Zou Zembla weer een programma aan de aal kunnen wijden? Dit keer over de zogenaamde certificering en de zogenaamde duurzaamheid?
Of hebben ze daar inmiddels ook de buik vol van de paling?
Ze zouden in ieder geval dat gehele certificeringscircus (incl. MSC!) aan een kritische blik kunnen onderwerpen. Want daar wordt de consument ook heel wat apekool verkocht...

  • 13 years and one month geleden