Democratie-media-vissport
R.dam, 07-01-2009

Volgelingen van Petrus,

Volgens mij verstrekte informatie heeft er geen enkele sportvereniging of sporttak in Nederland zoveel leden en beoefenaars als de vissport.
In verhouding krijgen democratisch gezien hengelverenigingen en aanverwante organen aanmerkelijk minder
subsidie en media-aandacht dan deze prachtige vissport sociaal verdiend en toekomt.
Gelijke monniken, gelijke kappen!!

Ik heb ook nog niet in de huidige media vernomen, dat grote groepen vissport-supportes na een viswedstrijd, derden voor tonnen schade, of openbaar vervoer toe- cq. aanbrengen, etc..
Of dat de politie extra manschappen moet inzetten om sportvissupporters naar of van hun visstek moeten begeleiden!!

Deze onnodige onkosten hadden o.a. ook onze vissport ten goede kunnen komen!
Geen enkele krant of tv-programma van enige naam spendeert hier (democratische gezien!!) gelet het hoge aantal sportbeoefenaars maar enige tijd of aandacht aan.
Bijvoorbeeld aan de Nederlandse visfinales en kampioenen. Zoet- of zoutwater, boot etc..
Of het dames sportvissen of het NK. vliegvissen!!

In zowel Engeland als Amerika gaat men hier anders, cq. meer volwassen mee om.
O.a. Prins Charles,zijn Koningin Moeder en zoons zijn verwoed vliegvissers!!
Onze Prinses Maxima schijnt ook een begenadigd vliegvisser te zijn.

Gelet het hooge aantal sportvisleden merk ik in de landelijke politiek hier echter weinig van.

Zie het schrijnend voorbeeld van het verbod op het vissen met een levend aasvisje! Nu nog afwachten op het verbod van de visworm en vismade!!

Wat is trouwens ethisch het verschil tussen een levende worm en een levend aasvisje??

Dus mogelijk komend jaar verbod op de levende visworm en vismade.

Is dit arrogantie van de politiek voor de vissport en kiezers? Of mogelijk kan de interesse van hun kiezers worden opgewekt door nog uitvoerige voorlichting aan de Dames en Heren politici in Den-Haag??

Iemand die hier verstand van heeft mag mij dit onder op een geschikt moment en onder het genot van een kop koffie proberen toe te lichten.

Maar gelet de media is er voor geinteresseerden licht aan de duisternis. Namelijk sateliet televisie.

Via de sateliet of door kenners via de computer te volgen satalietkanalen zijn na divers speurwerk 24 uur sportviskanalen, al of niet betaald te volgen. Deze kanalen zijn al of niet door fabrikanten,
hengelspotwinkeliers etc.
gesponserd. Afhankelijk van de grootte en ontvangst sateliet kan dit bij voldoende vrije tijd op nog overige kanalen verder onderzocht worden.

Tot heden heb ik de volgende satalietkanalen gevonden.

A. Hotbird o.a 24 uur:
1. Chasse & Pech= betaald.
2. Countdown= vrij
veel informatie over hengels, vistechnieken, buitenland etc..

B. Hispasat 1.
- TVC Int.
- TV Galicia
- TV Record (Brazilie?)
- Andalucia.
vaste tijdstippen van uitzending zijn mij nog niet geheel duidelijk!

De vertoonde visbeelden zijn (voor mij!) duidelijk genoeg om zonder eerst een talencursus gevolgd te hebben te begrijpen waar de materie om gaat.

Meer aandacht in de Nederlandse media en op televisie zou gelet het aantal betalende sportvisbeoefenaren meer dan wenselijk en op zijn plaats zijn!

Doet er uw voordeel mee,

tight lines,

Francesco De Stefano



Francesco De Stefano, Rotterdam, 07/01/2009

REAGEER

Gravatar
Wilfred
.

Francesco, het verschil tussen een vis en een worm is, dat een vis tot de gewervelde dieren behoort en een worm (ongewerveld dier) niet. Van gewervelde dieren weten we dat ze een cenraal zenuwstelsel hebben en dus "pijn" kunnen ervaren. Binnen de ethiek wordt dit gezien als een moreel argument. Op zich is daar veel voor te zeggen, al ben ik het ook nooit eens geweest met het verbod op levend aas. Ook al kan een vis pijn evaren, vissenpijn is niet van dezelfde orde als mensenpijn.

  • 16 years and one week geleden
Gravatar
Marcel
.

Alleen al de discussie of een vis pijn kan lijden of niet brengt onze sport al schade toe. Maar voor de duidelijkheid: wij mensen ervaren pijn via de neocortex. Dit gedeelte van de hersenpan ontbreekt bij de vis. Of een vis wel of geen pijn kan ervaren is daardoor onbekend.

Mvg,

Marcel

  • 16 years and one week geleden
Gravatar
Frits
.

Denk dat dit weinig te maken heeft met democratie. (ook gebruik je dat woord hier in de verkeerde context)

In nederland wordt op een of andere reden elk willekeurig dier nagenoeg gelijk gesteld aan een mens. Men wil ook dezelfde rechten eraan toekennen. ()
Vandaar dat elke activiteit dat enigszins met dieren te maken heeft, als ongewenst (eigenlijk veboden) wordt beschouwd.

Dit gaat ook op voor de vissers onderling.
De een noemt de ander dierenbeul, omdat de ander met levende aasvis, dreggen, weerhaken, te dikke lijnen, elektriciteit, leefnetten vist of zonder landingsmatten, snoekbaarst in te diep water, foto's maakt van de vis, met of zonder griptang, de kieuwgreep gebruikt enz.

Ondanks dat er miljoenen vissers zijn in NL, heerst hier niet het juiste politieke(en daar bedoel ik niet den haag mee) klimaat.
Het is de nederlandse mentaliteit.


  • 16 years and one week geleden
Gravatar
Jan
.

Francesco.

Ik denk dat je niet moet vergeten dat het ledenaantal vooral zo hoog is omdat je verplicht lid moet zijn om een beetje normaal te mogen vissen.
Als je de mensen die gewoon lid zijn van een HSV (omdat ze dat door het huidige systeem opgedrongen is) zou wegcijferen als actief lid dan zou het werkelijke ledenaantal veel en veel lager zijn.
Stel dat je verplicht lid zou moeten zijn van een schaatsvereniging omdat je anders alleen maar op de ijsbaan en kanalen e.d. zou mogen schaatsen als er eindelijk weer eens ijs in de vaarten en plassen ligt dan zou half Nederland zich aan burgelijke ongehoorzaamheid te buiten gaan want dat accepteert men gewoon niet (en terecht).
En subsidie heeft SVN niet nodig, reken maar uit wat het aantal leden ongeveer aan contributie binnen brengt en dan heb ik het nog niet eens over de reclame inkomsten.
Om eerlijk te zijn denk ik dat het ook beter is dat er niet nog meer sportvissers komen.
Nog meer sportvissers zou kunnen leiden tot nog meer onzinnige regeltjes in dit over gereguleerde land.
Als je ziet dat SVN zegt dat ze graag wil samenwerken met de beroepsvisserij maar ondertussen alle deuren dicht gooit door alleen maar negatieve berichten over de beroepsvisserij te verkondigen dan krijg je toch snel het idee dat ze helemaal niet willen samenwerken.
Dan heb je nog de sportvissers die elkaar het licht in de ogen niet gunnen, de verdeeldheid is onder elkaar nog nooit zo groot geweest volgens mij.
SVN is gaan samenwerken met de zogenaamde groene partijen, in mijn ogen een hele foute beslissing maar het verklaart misschien wel hun offensief tegen de beroepsvisserij.
Een groot gedeelte van de leden is het niet eens met dit beleid maar over het beleid dat ze voeren geeft SVN vaak geen duidelijkheid omdat ze volgens eigen zeggen hard aan het lobbyen zijn en hun tegenstanders niet wijzer willen maken.
Ik vraag me dan af welke tegenstanders ze bedoelen, op de PvdD en nog een vage groepering die zich inzet voor het welzijn van de vissen na zijn ze al gaan samenwerken met hun tegenstanders.
En waarom is Discovery gestopt met het uitzenden van de visprogramma's? Dat was iig niet omdat er geen hond naar keek.
Dan heb je nog de C&R decipelen die niet te beroerd zijn om anders denkenden op een puberale manier zwart te maken via het internet,
tja als we onder elkaar al zo met elkaar omgaan omdat we het niet eens zijn met de visie van een ander dan heb ik weinig vertrouwen in de toekomst van de hele sportvis wereld.
Sportvissen zal altijd blijven bestaan maar zolang we elkaar al niet eens kunnen respecteren en/of zolang onze zogenaamde belangenbehartiger een lachertje is zal het voor ons als sportvisser alleen maar minder worden.
Ik volg dus liever de weg van de schaatser die niet lid is van de ijsvereniging, en ik schaats liever niet op een ijsbaan.

groeten, Jan.

  • 16 years and one week geleden