De eeuwige Catch en Release discussie
Ik wil 'm graag nog even aanwakkeren omdat ik er nog niks over op het forum over zie staan naar aanleiding van het artikel van Luc Mom. Waarin je ziet hoe een kraai zijn teruggezette (en overleden, anders word de vis niet van het oppervlak gepakt) ONDERMAATSE wijting van het wateroppervlak pikt om te gebruiken als lunch. Wat vinden ze heren "obsessief catch en release" dan van dit soort praktijken? Is dit ook iets "what grinds your gears"? Worden jullie hier ook boos van? Ik vind het persoonlijk namelijk namelijk best wel storend dat hier groot verschil word gemaakt tussen op zee kilo's vis nutteloos meenemen/dood overboord gooien en dat als je op zoetwater een snoekbaarsje of 2 meeneemt je serieus het risico loopt door andere boten bij de trailerhelling hierop te worden aangesproken.
En daarnaast: dit visje overlijdt dus toch, waarom had dhr. Mom deze dan niet net zo goed mee kunnen nemen voor de pan. Smaakt ook prima.
Let wel; Ik val hiermee dhr. Mom niet aan, maar dit was in dit geval even een voorbeeld wat naar voren kwam.
En daarnaast: dit visje overlijdt dus toch, waarom had dhr. Mom deze dan niet net zo goed mee kunnen nemen voor de pan. Smaakt ook prima.
Let wel; Ik val hiermee dhr. Mom niet aan, maar dit was in dit geval even een voorbeeld wat naar voren kwam.
Ga gewoon vissen inplaats van al dat gezwam over vissie meenemen of loslaten
grt Jan
nou gijs,
ik neem zoveel snoekbaarzen mee als ik wil.
en ben nog nooooit aangesproken op de helling door collega sportvissers.
trouwens,als ze van een metertje of 18 komen gaan ze toch dood joh.
mvg. leo
Jongens toch, van dat catch and release alleen maar blije vissen.
Zie bijgevoegde foto.
Je ziet dat kort drillen en goed loslaten helpt.
Groet
Generaal
De reden waarom deze vis niet meegenomen wordt is denk ik het riskeren van een boete. De vis kan prima opgegeten worden maar als je een boete krijgt wordt het wel een heel duus visje.
Het meenemen van een snoekbaars zie ik niet als een probleem, je kan ze immers ook in de winkel kopen en komen dan wellicht uit hetzelfde water. Op zee is en wordt het geaccepteerd dat je de vis mee neemt, ik denk omdat de zee zo groot is en de sportvissers geen invloed hebben op de populaties.
Beste Gijs, eindelijk eens iemand met een gezond denk vermogen. Zit me keer op keer te vergapen op die kortzichtige reacties van medevissers over het terug zetten half dood of niet. Ik ben blij dat er toch nog mensen zo denken.
Hoop dat er meer positieve reacties komen. Misschien kan dan het aantal van 2 naar 4 snoekbaarzen om mee te nemen. (kan toch niet met 4 man van een 2 kleine snoekbaarsjes eten)
je kan 2 dingen doen , of niet te diep vissen , of de half dode vissen die je vangt meenemen,
de keuze is aan de vissers
Mom heeft gelijk door de vis terug te gooien want anders was hij strafbaar. Overigens moet de kraai ook eten.
Wat de eeuwige discussie over C&R zelf betreft: zolang ik mij aan de wet hou, hoeft niemand mij aan te spreken als ik snoekbaars of zeevis meeneem.
Wil men absolute C&R, dan moet de wet maar veranderen. En als dat wet wordt, dan doe ik C&R. simpel toch?
Het zit zo: alle ondermaatse vis die van diep komt gaat dood! Bolken en wijting overleven zelden. Neem je ze mee krijg je een boete. Zet je ze terug, doe je wat er van je verwacht wordt, ook al helpt het geen kloot! De meeuwen, en in dit geval kraaien, zijn er blij mee, de meeste buitenlandse vissers ook trouwens. Op de schelde roept de schipper: NIET terug gooien, ze zijn zeer lekker. Met als gevolg aan het einde van de dag een bak vol te kleine vis. Blijven allemaal achter op de boot en verdwijnen vervolgens in de afval bak, heeft niemand er meer iets aan! Hoe erg het ook is: ondermaatse vis terug gooien, dead or alive! Of je accepteerd een dikke boete bij controle.
probeer eens een snoekbaars wat rustiger (stap voor stap) naar boven te halen. Soms wel een loslater.MAAR wel veel minder slachtoffers. GRT HENK