De aalscholver en de beschermde status.
Reactie op: Witvisperikelen, Aalscholverperikelen.

Beste Leon het probleem zit in de beschermde status van deze vogel, de aalscholver. Afgezien dat de verkeerde soort profiteert van deze status. De soort is al lang niet meer bedreigd. Het probleem is dat er geen streefcijfer is. Dus bij welke aantal kan de beschermde status eraf bij de aalscholver.

Als het nu om vispopulaties gaan welke ook worden beschermd en onderdruk staan. Ik ga er even vanuit dat u weet om welke vissoorten het gaat. Of een boommarter welke een eitje steelt uit een nest van een aalscholver. In Nederland is de boommarter een wettelijk beschermd dier. De soort staat op de Rode Lijst van Bedreigde Zoogdieren als kwetsbaar. Dan is de desbetreffende ecoloog van Oostvaardersplassen ook aan het piepen. Deze ecoloog vraagt zich af waarom grootste kolonie aalscholvers van Nederland is verdwenen uit de Oostvaardersplassen. Heel simpel in de jaren 80 en 90 was er veel meer vis. Alle drie: bedreigde vispopulaties, boommarter en aalscholver worden beschermd. Alleen door de grote aantallen van de aalscholvers is er ondertussen overlast. Ook dit is veroorzaakt en medemogelijk gemaakt door de mens.

Er wordt steeds vaker opgetreden tegen de enorme schade die de aalscholvers kunnen aanrichten tegen de visbestanden in zowel openbare wateren als stuwmeren en beken of rivieren die in beheer zijn bij hengelsportverenigingen of privé eigenaren. EU-landen hebben nu ontheffingen van de EU om de vogel te beheren, vooral door eieren weg te nemen uit nesten. Uiteraard Nederland is ook op dit onderwerp verdeeld.

Het Loze Vissertje
Het Loze Vissertje, onbekend, 18/01/2024

REAGEER

Gravatar
Visloze Visser
.

Over het algemeen is het waterschap verantwoordelijk voor dat alle sloten, singels, kanalen en andere watergangen goed onderhouden worden. Dat is nodig voor goede aan- en afvoer van het water. Veel watergangen worden onderhouden door het waterschap. Soms moet bijvoorbeeld de gemeente daarvoor zorgen.

Dit gebeurt vaak “in de regio waar ik woon” met een maaiboot. Het waterschap wil plantrijkwater kraakhelder water want dat is goed voor de biodiversiteit, gevolg elk jaar maaien. De vraag is, wat is erover van het onderwaterleven als er met zo shredderboot door ondiepe sloten de boel overhoophaalt. Het antwoord heel simpel: er blijft weinig over.

Beter is om gedeeltes te laten staan. Riet laten staan waterplanten laten afsterven en taken welke over het water hangen met rust laten. Ook is het beter om de maaischouw te verplaatsen denk aan januari of nog beter februari. Vanaf begin december controleren ze of de slootkanten goed gemaaid zijn, of waterplanten en afval uit de sloot zijn gehaald en of de duikers schoon zijn. Dit noemen ze de maaischouw. In ieder geval niet maaien in hoog zomer met hoge water temperaturen want de snoek is vaak het slachtoffer.

Als het om een verenigingswater gaat is het advies van Sportvisserij Nederland obstakels te plaatsen, denk aan takkenbossen.

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
Hans
.

Helaas bevinden de nesten van die beesten zich heel vaak op moeilijk bereikbare plaatsen...... dus komt er straks ook niets van eieren weghalen

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
Sander
.

De vergelijking tussen ijsvogel en aalscholver is ook wel een beetje krom. Volgens de site van de vogelbescherming is het maximale aantal overwinterende ijsvogels in Nederland 4000. Voor aalscholvers zijn dit er 60.000!
Daarnaast eten solitair jagende ijsvogels jonge visjes waarvan er jaarlijks een overvloed aanwezig is. Vaak zijn dit ook nog eens soorten als vetje of stekelbaars, waar een sportvisser niks aan heeft. Een groep aalscholvers kan daarentegen het bestand aan grote paairijpe vissen op bepaalde locaties in korte tijd aardig decimeren. Lijkt me helder dat dit een negatiever effect op de visstand heeft.
Daarnaast ben ik het er wel mee eens dat we niet alles op aalscholvers af moeten schuiven. De veranderde waterkwaliteit heeft veel meer geleid tot een afname van de visstand.

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
Pieter
.Drenthe

Al een oud artikel op de site van svn. In NL hebben te maken met inheemse en uitheemse aalschovers.
Daaruit blijkt ook dat de uitheemse eigenlijk omterecht beschermd is. De uitheemse is door de mens(goh) hier terecht gekomen en heeft zich behoorlijk voort lopen planten.

Hier de links:
https://www.sportvisserijnederland.nl/actueel/nieuws/12454/gestalt-switch-voor-de-aalscholver.html

Bij deze link even op klik hier drukken
https://www.sportvisserijnederland.nl/actueel/nieuws/12485/bittervoorn-en-aalscholver-inheems-en-bedreigd-of-exotische-indringers.html#:~:text=Zowel de bittervoorn als de,beschouwd als bedreigde inheemse diersoorten.

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
MARK
.Rotterdam

Ik zou Leon graag uitnodigen om eens een dagje in de befaamde haven van den Briel te komen voornvissen. Of de havens langs amer of de haven van dirksland.... En zo kan ik nog wel tien andere super winterstekken opnoemen waar hij eens een dagje zou moeten komen vissen op die prachtige grote wintervoorns. Dan maken we ook eens een praatje met de vissers die er jaren geleden ook al visten. Die vissers die er al kwamen lang voordat er aalscholvers gesignaleerd werden. Die al met hun vaders meegingen om te genieten van dat pracht bestand aan schitterende voorns op onze wateren. Het zou leuk zijn als Leon zijn lofzang op de aalscholver dan nog eens vertelde. En dat we ons zo aanstellen met z'n allen.
1 tipje Leon, neem een set droge kleren mee.

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
Rudi
.

35 jaar geleden viste ik al in de haven van drimmelen. als je toen een aalscholver zag zei je kijk een aanscholver.
Momenteel is het er zo erg dat ze elke morgend een heele kolonie aalscholvers moeten wegjagen

  • 11 months and 4 days geleden
Gravatar
Pieter
.

Joh, iedereen met een boot en een dieptemeter kan beamen dat die voorns in de winter gewoon op het wijd blijven liggen. Het wordt niet meer zo koud, dus het temperatuurverschil tussen de havens is niet meer zo groot. Daarnaast snappen ze ook wel dat die aalscholvers ondiep jagen. Als je op 15m gaat liggen komen ze er niet bij.

  • 11 months and 3 days geleden
Gravatar
Hans
.

Ja visloze visser, lekker alles volgooien met takkebossen en kerstbomen..... die adviezen heb ik ook gelezen. Maar dan wordt het ook lastig vissen denk ik wink

  • 11 months and one day geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Hans volgooien is ook niet het advies. Vraag mij dan af wat u heeft gelezen. Beetje nadenken is ook moeilijk tegenwoordig.

  • 11 months and one day geleden
Gravatar
Hans
.

Ik heb een visstandonderzoek gelezen over een plasje bij mij in de buurt waar ruim 15 jaar geleden nog een rijkelijke vispopulatie aanwezig was, maar nu geen voorn groter dan 13 cm meer te vinden was, maar nog wel enkele zeer grote brasems. Ook de andere soorten zoals snoek waren bijna niet te vinden en snoekbaars was inmiddels helemaal verdwenen, maar dat kan natuurlijk ook andere oorzaken hebben. Het advies was inderdaad kerstbomen en takkenbossen. Nou snap ik dat dat helpt, maar dat is wel lastig vissen natuurlijk. In Nederland zijn we overal laat mee, dat gebeurt nu ook. En natuurlijk zijn er wateren waar nog genoeg vis zit, zoals de grote rivieren en Haringvliet, Hollands diep en Volkerak. Maar het actief afschieten van die beesten lijkt mij een must voor de kleinere (stads)wateren en afgesloten plassen.

  • about 11 months and 20 hours geleden