corrosie op alu boten
ik heb een vraag aan alle alu boot bezitters, ik heb op mijn lund Fury xl veel last van bubbels onder de lak zogenaamde corrosie, blijkbaar een veel voorkomend probleem vandaar mijn vraag wat de oorzaak kan zijn en hoe men het kan voorkomen ?
wie kan dit euvel vd baan helpen ?
wie kan dit euvel vd baan helpen ?
Dag Dunkan,
Het is een veel voorkomend probleem dat zich eigenlijk maar, grof gezegd, in de Nederlandse wateren voordoet. Alle merken (van Marcraft over Lund naar Alumacraft) hebben er last van, maar het verschilt echt van boot tot boot. De oorzaak is wellicht te wijten aan het wat brakke water van Nederland. Sommige alu boten van meer dan 10 jaar hebben er nooit last van gehad, anderen hebben er vrij snel last van, in de regel na een jaar of twee. Zo weet je ook weer waarom al die pro staffers hun dure boten om de twee jaar wisselen.
In de VS waar het gros van de alu boten vandaan komen, hebben ze helemaal geen last van het fenomeen, tenminste ik heb er nooit iets over gelezen (zie fora als Walleye message central en TinBoats.net). Omdat de Nederlandse/Belgische markt voor de Amerikaanse botenbouwers marginaal is, doen ze er eigenlijk geen onderzoek naar en moet je het probleem maar voor lief nemen. Maar nogmaals, voor hetzelfde geld heb je er helemaal van je leven geen last van.
voorkomen?
1. Makkie: koop geen alu boot maar een polyester, maar daar heb je met je Fury geen boodschap aan natuurlijk.
2. Na elke visdag hem met kraanwater afspoelen en dan afdrogen, maar daar zit je op het einde van een koude winterdag uiteraard niet op te wachten.
Als het probleem helemaal uit de hand gaat lopen, rest je
geen andere optie dan de boot helemaal kaal te schuren en bij een carrosseriebedrijf te laten herspuiten.
Voor het overige, leer er mee leven, het is niet anders, sorry.
Succes
Luc
Je kan ook een Linder kopen. Die hebben geen laklaag maar gewoon de kale alu body.
Bovenstaand verhaal klopt niet. Ik ken genoeg alubootbezitters die een boot van 15 jaar hebben zonder ook maar één bubbel onder de lak. Dat sommige prostaffers om de 2 jaar wisselen heeft niets met corrosie te maken maar alles met weelde en/of geldingsdrang. Men is niet gauw tevreden...De oorzaak van de corrosie is: verkeerde electrische bedrading cq montage. Zwerfstroom veroorzaakt corrosie. Het monteren van de bevestigingsplaat van een electromotor bijvoorbeeld...dat moet met rubberen borgringen en voldoende afstand tussen metaal en boot. Is de boot voorzien van anodes? Ik ben geen techneut, maar ga eens te rade bij de LUND importeur, of een andere erkende dealer van aluboten, die kan je hier verder over informeren/adviseren.
als de voorbehandeling niet goed is , dat wil zeggen de eerste hechtlaag dan hou je problemen , alles er af halen , goede hechtlaag voor alluminium en opnieuw schilderen.
Ik zet er elk jaar een transparante sprayplast op als bescherming.kost niet veel.gemakkelijk aan te brengen. gemakkelijk te verwijderen
Google eens op crevice corrosion.
Oplossing is heel simpel. Geen lak of verf = geen corrosie. Er komt wel corrosie, maar deze gaat niet verder.
Daarnaast: oorzaken als zwerfstroom. (meet voor de grap eens de tussen de + pool en de massa van je BBM. Honda geeft dan lekstroom.)
Goede isolatoren tussen allerhande e-apparatuur en de boot. Anodes van zink vervangen door voor zoetwater geschikte exemplaren.
Een alu boot in een jachthaven naast een stalen boot is ook een absolute no-go.
Daarbij ook: RVS icm alu geeft problemen. Gebruik uitsluitend alu bevestigingsmiddelen.
Tsja Dunkan, Het kan aan heel veel dingen liggen.
Normaal gezien zitten er op een metalen schip altijd (opofferings-anoden). Hoe en hoeveel (massa vd anoden, afstand en materiaal hangt af van of het schip/boot van staal is of aluminium en dan ook nog in welk water je vaart.
Heb je een aluminium boot en je vist op zoet heb je een ander materiaal anoden nodig dan wanneer je met datzelfde bootje op zout water ligt. Wisselt het dan zul je moeten kiezen waar je het meeste bent..
Maar omdat je met je visboot in principe maar heel weinig in het water ligt kun je de anodes in principe wel weglaten..
Zo'n vaart loopt het namelijk ook weer niet en grote schepen liggen 24/7 in het water (en lopen ook nog extra risico) en als wij 1 x p/week 8 uur gaan vissen dan zijn wij maar maar ca. 5% van het jaar in het water.
Dus bij gelijke omstandigheden zou je visboot er 20 x langer over doen om (tot op en bepaald niveau) to corroderen in vergelijking tot wat er zou gebeuren als je dezelfde boot het hele jaar in het water laat liggen. Dat is in principe dus geen gevaar en hoef je niet over te tobben zeg maar. Wat wel zin heeft en ook zeer zeker is aan te raden zijn de volgende dingen..
1) Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk andere soorten metaal in contact komen met jouw aluminium romp/boot. Dus als er verbindinegn gemaakt moeten worden dan waar het kan lijmen en als je toch moet schroeven of op ene andere manier iets moet bevestigen doe dat dan altijd met RVS (liefst A4 kwaliteit) schroeven etc. En wil je het helemaal goed doen dan ook nog de schroeven/bouten etc. insmeren met een anti corrosiepasta (ik kan aanbevelen ULTRA TEF-GEL) dat is wel het beste wat er te krijgen is. Isoleert je RVS schroef van je alu boot dmv van een isolerend laagje. Kijk bv ook naar hoe jj BB vast zit aan je boot (als de delen die contact maken met je boot geen alu zijn). Dit geld voor alle andere soorten metaal. Probeer dat altijd zo te monteren dat het geen contact maakt met je aluminium boot zelf..
2) Grootste gevaar loop je eigenlijk als je elektrisch zaken niet goed hebt aangesloten. Je hele elktro(nica) systeem moet 100% geisoleerd van je boot/romp aangelegd zijn. is dat niet het geval (wat nogal eens voorkomt als mensen zelf denken te weten hoe het moet en zelf gaan lopen knutselen) dan kun je wachten op corrosie. Ik wil trouwens niet zeggen dat als je het door iemand laat doen dat het dan wel altijd goed gaat want ook die zg experts doen vaak maar wat..
Nog een tip; Als je verschillende apparaten aan boord hebt en je krijgt te maken met zaken zoals bv een fishfinder die gaat storen als je je electromotor gebruikt. Of dergelijke zaken. Dan kun je er donder op zeggen dat je elektro(nica) systeem niet goed is aangelegd..
Heb je dergelijke problemen en heb je zoiets van "het zal allemaal wel" (want zo'n drama is het niet/zo'n vaart loopt het meestal niet) dan is er wel iets wat toch een hoop scheelt. >> Laat je boot NIET constant aan de acculader liggen. Dat heeft nl geen zin behalve als je accu's vanzelf leeg lopen. Is alles goed dan blijven ze vol. en hoef je de lader er niet aan te laten liggen. En als je je lader er aan moet laten liggen dan is dat omdat je accu's anders langzaam leeg lopen. En als je accu's vanzelf leeg lopen en je hebt je lader er constant aan dan is je boot constant geaard en heb je een grote kans op elektrolyse.. En dat is het grootste gevaar voor je aluminium bootje.
@Fisherman... Geen lak = geen corrosie IS ECHT HELE GROTE ONZIN !!! Wel of geen lak heeft in principe NUL komma NUL te maken met wel of geen corrosie..
Je hebt gelijk dat als je zegt "er is wel corrosie maar het gaat niet verder" maar dan hebben we het over het ordinaire "roesten". Staal moet je schilderen omdat het anders roest en dat proces stopt niet en zal altijd doorgaan als je er niks aan doet. Aluminium "roest" ook maar heel snel en het laagje "roest" (Oxidatie) is heeeeeeeel erg dun en vorm zich heel snel en beschermt de rest van het aluminium van de buitenlucht (zuurstof). Aluminium beschermt zichzelf en daarom hoef je het niet te lakken. MAAR alle mogelijke gevaren zoals in mijn eerdere bericht aangegeven blijven altijd bestaan, ongeacht of je boot geschilderd is of niet...