Beschermde status van de aalscholver.
Waarom wordt een exoot beschermd? Het is de grote Atlantische aalscholver die beschermd is en van oorsprong hier voorkomt. De kleine variant een exoot profiteert van de beschermde status. Het wordt tijd dat de beschermde status van de aalscholver eraf gaat en dat het wordt beheerd.

In Duitsland en Oostenrijk doen ze wel aan populatiebeheer van de aalscholver. Ter bescherming van de marene en de vlagzalm populaties.

Hoe kan een beschermde diersoort in dit geval de aalscholver een plaag worden?

Waarom doet Nederland er niks aan en waarom wil Sportvisserij Nederland er niet aan meewerken?
Visloze Visser, onbekend, 20/02/2022

REAGEER

Gravatar
Erik
.Helmond

Vond ditstukje wel grappig,ik citeer"Sportvissen doden geen dieren voor hun eigen activiteit".
Volgens mij worden we o.a verplicht door sn om elke aasvis te doden voordat je hem aan een haakje prikt.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Willem
.

Even voor alle duidelijkheid, de aalscholver is GEEN exoot. Voor dat je weer een stukje internet vervuilt, lees je eerst in.
En waarom zo SVN er iets aan doen ? Die doen van nature al niks, dus nu ook niet.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Willem aan dit soort opmerkingen, reacties hebben we natuurlijk helemaal niks aan.

Mijn advies even op internet zoeken. Staat genoeg informatie.

Bijvoorbeeld:

Volgens de Zweedse visserijbioloog en ornitholoog Christer Olburs is de aalscholver een andere soort die ten onrechte als inheems wordt beschouwd. Het merendeel van de aalscholvers in Nederland classificeert hij namelijk als een exoot. Dit zijn afstammelingen van een ooit uit China geïmporteerde ondersoort (Phalacrocorax carbo sinensis) van de Atlantische grote aalscholver, die oorspronkelijk in ons land voorkomt. Behalve exotisch is deze ‘Chinese’ aalscholver ook invasief, zodat de inheemse aalscholver genetisch en ecologisch wordt bedreigd. Onwetende vogelliefhebbers en natuurbeschermers verwelkomen volgens Olburs dus geen verloren zoon, maar een koekoeksjong. “Naast een bedreiging voor de inheemse visfauna in het kust- en zoete water, vormt deze aalscholver ook een gevaar voor zijn inheemse soortgenoot.”

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Piet
.

Omdat we aan de Vogelbescherming een grote bondgenoot hebben tegen de Beroepsvisserij. Zo gauw daar schot in de zaak zit kan de aalsgolver op de agenda. Ik vind het geen gekke strategie.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
willem
.

Even opletten Visloze,

Bron wikipedia en geen zweed,

Al in de 17de eeuw waren er grote aalscholverkolonies in Nederland. In de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw werd de aalscholver sterk bejaagd op aandringen van boseigenaren en beroepsvissers. In 1955 golden quota van maximaal 500 (of minder) broedparen in kolonies die in beschermde natuurgebieden lagen. De aalscholver was toen relatief zeldzaam. Begin jaren 1960 kreeg deze viseter het moeilijk doordat het IJsselmeer werd ingepolderd en visgronden verder van de toen bestaande kolonies kwamen te liggen. De quota werden overbodig, er waren nog slechts 1150 broedparen. In de loop van de jaren 1970 ging de stand weer vooruit, dankzij de vestiging van kolonies in de nieuwe IJsselmeerpolders. Volgens Sovon daalde het aantal broedparen plotseling in 1993, maar begon het daarna weer geleidelijk te stijgen door nieuwe vestigingen op onder andere de Waddeneilanden. Eind jaren 1990 telde men circa 20.000 broedparen,[8] een aantal dat rond 2007 was gestegen tot 23.325.[9] In Denemarken vertoonde de aalscholver een vergelijkbare getalsontwikkeling. Daar bleef het bestand na 1993 min of meer constant.[10]

De 17e eeuw hè, de roodwangschilpad is tegenwoordig inheems en die waren toen nog niet in Nederland.

Voor alle duidelijkheid, jij bent gewoon een trol die dingen uit lokt. We hebben die beesten nou eenmaal hier en je zal het er mee moeten doen, SVN doet niets , dat weten we ondertussen wel. Dus mijn reactie zegt meer als jou topic.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Willem. Wat wilt u hiermee zeggen.

Maak het bij een plaag uit of het een inheemse soort of exoot is?

Lekker zo zuur doen als u. Kom je ver mee.

Zijn heel veel soorten aalscholvers. Als je 1 soort beschermd moet je het natuurlijk wel beheren.


  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
willem
.

Visloze, ik ben een beetje klaar met je gezwets en met dat trol gedrag van jou, kom je echt nergens.
Als je zoveel te zeuren hebt over de aalscholver, moet je bij de SVN je gram gaan halen. Kan je gelijk ff aandacht voor de meerval, roofblei, amerikaanse rivierkreeft en veel soorten grondels vragen. Of hak je toetsenbord in 2 stukken, hebben mensen niet zo veel last meer van je geneuzel.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Willem ik snap dat dit voor u een gevoelig onderwerp is. Vraag mij alleen af of u een sportvisser bent of een vogelaar.

Als ik u was zou ik de toetsenboord meer gebruiken. Even verder zoeken. Bijvoorbeeld op YouTube intikken: Aalscholvers Urk of Aalscholvers Enkhuizen. Dan weet u wat wij bedoelen.

Ik ben al maanden in contact met meerderen organisaties en inderdaad ook met Sportvisserij Nederland. Het gaat mij om de visstand was het maar zo simpel allemaal.

Mijn vraag hier is waarom Nederland niet het voorbeeld van Duitsland en Oostenrijk volgt. Wat mij verbaasd is dat Sportvisserij Nederland niet mee wil werken.

We kunnen wel een discussie hebben over welke aalscholver soort hier van oorsprong voorkomt maar dat is niet van belang. Zoals u vast weet is het geen landelijk probleem maar Europees probleem. Het zijn immers vogels en dan moet u dit wel weten als vogelaar.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
willem
.

Welke organisaties dan ? En wie is wij ?

En ja, ik ben een visser. Pas een jaar of 54 dus nog niet zo heel erg lang. En ja, vogels is een bij hobby, want tijdens het vissen kom je die nogal eens tegen. Ik meld ook bijzondere soorten bij waarnemingen.nl.

Maar ik hoor je niet over andere invasieve soorten, die vele malen schadelijker zijn dan de aalscholver. De rivierkreeft ( kuit eter bij uitstek ), de grondel invasie ( ook een kuit eter ).
En geloof mij, onwetende vogelaars die zijn er niet hoor, ze weten exact hoe een vogel fourageert . Niet doen of je de wijsheid in pacht hebt, daar ben je al te vaak voor door de mand gevallen.
Maar graag de instanties waar je mee in contact staat, dan kan ik het e.e.a. nagaan . Want ik denk dat het onder een dikke duim verhaal valt.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Willem ik heb het niet over andere soorten omdat het hier gaat om de beschermde status van de aalscholver.

Mijn vraag is waarom Nederland niet Duitsland en Oostenrijk volgt in populatiebeheer.

Mijn 2de vraag is waarom Sportvisserij Nederland niet wil meewerken aan populatiebeheer.

Voor de duidelijkheid beheer, niet uitroeien.

We kunnen het natuurlijk wel hebben over of de aalscholver een plaag is. Ik vind van wel en daar ben ik niet de enige in.

Helaas geeft u geen antwoord op mijn vragen en haalt u er alles bij. De Atlantische steur, zeeforel en Atlantische zalm worden met uitsterven bedreigd. Dan weet u misschien ook gelijk welke aalscholver hier voor oorsprong voorkomt. Geen Chinese variant. Volgens u komt de halsbandparkiet ook van oorsprong in Nederland voor.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
willem
.

Nou, waar blijven die namen van die organisaties waar je mee in contact staat ? Ik denk dat dat het RIAGG is maar meer ook niet.

Eh, onderstaande zin komt geheel voor jouw conto. Want ik beweer dat niet en ik heb dat ook nergens geschreven.
Volgens u komt de halsbandparkiet ook van oorsprong in Nederland voor.

Ook schrijf ik nergens dat de aalscholver geen plaag is, maar we hebben wel met meerdere plagen te maken.

Beste Visloze, stop met je trol topics. Ga vissen of ga anders een andere mooie hobby zoeken. Dat lijkt me een prima oplossing voor je gemoedsrust. Misschien zou de moderatie van deze site ook een oplossing kunnen bieden voor je problemen.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Beste Willem, Beste Vogelaar,

Helaas geeft u geen antwoord op mijn vragen.

Het is geen aangenomen werk. Als u zo goede relaties en contacten hebt. Bel dan met uw contact persoon bij Sportvisserij Nederland, antwoord hoor ik graag.

Al u zich zo zorgen maak over een rivierkreeft dan plaats u een bericht hier met Beschermde Status Amerikaanse Rivierkreeft bijvoorbeeld. Zo simpel is het.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Het Europees Parlement wil dat de aalscholver zijn beschermde status verliest. Er zijn rond de twee miljoen aalscholvers in Europa, die tonnen vis per dag eten. Dat zorgt volgens de visserijcommissie voor enorme druk op de sport- en beroepsvisserij.

Duitsland en Oostenrijk nu Nederland nog.

Voor u misschien pijnlijk maar het is een kwestie van tijd.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Ook schrijf ik nergens dat de aalscholver geen plaag is, maar we hebben wel met meerdere plagen te maken.

Daarom heet het ook populatiebeheer van de aalscholver

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Willem
.

Beste visloze, lees nou je warrige reacties eens na. Het gaat nergens over. Ik begrijp alleen dat je een zondbok zoekt in de vorm van iemand die zich ook in vogels interesseert.
Gelukkig heb je die gevonden, helaas voor jou heeft die persoon iets meer verstand en relativeringsvermogen dan een Visloze.
Moderatie gooi maar dicht, tegen zoveel onbenul is niemand opgewassen.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Willem volgens u is de Chinese aalscholver variant geen exoot. Wij vinden van wel. De Atlantische aalscholver komt hier van oorsprong voor.

Ik begrijp dat u een trauma hebt met Sportvisserij Nederland:

En waarom zo SVN er iets aan doen? Die doen van nature al niks, dus nu ook niet.

Zeker ook geen reactie, antwoord gekregen op uw vragen. Voor dat soort problemen kunt u hulp zoeken, dan kunt u er met iemand over praten. Met uw contacten, relaties maken ze zo ruimte vrij voor u bij de GGZ Riagg. Maar zo reageren hier vind ik niet netjes.

Helaas geeft u geen antwoorden en vervuilt u alleen maar het internet. Met warrige reacties.

Wat wij begrijpen uit al uw reacties is: Er zijn meerderenplagen en exoten maar die hebben we nu eenmaal die beesten en we zullen ermee moeten doen.

U vindt het niet logisch om ernaar te handelen, beheren en of te bestrijden. In het geval van de aalscholver populatiebeheer en dat de beschermde status eraf moet.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Willem
.

Leg nou eerst eens uit wie "wij" is of zijn. Je blijft maar herhalen en geeft zelf geen antwoord.

Wie zijn wij ?
Welke instanties ben je dan mee in contact .

Je zwetst een eind in de rondte meer niet, de aalscholver is nou eenmaal hier en beschermd. Jammer voor jou als niet visser, jammer voor mij als sportvisser. Maar ik maak er geen drama van, voor diegene die dat wel doen, pech.
En ik kijk niet naar het buitenland qua beleid, ik woon in Nederland en daar heb ik mee te maken. En vogels doen niet aan grenzen, maar dat was jou nog niet opgevallen denk ik.
Maak er niet zo'n drama van, jij kan ook geen last hebben van de aalscholver, want jij bent een visloze visser.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Beste Willem, Beste vogelaar,

Heeft u al antwoord gekregen van 1 van uw goede relaties en of contacten? U kunt toch alles nagaan.

Onze vraag is waarom Nederland niet Duitsland en Oostenrijk volgt in populatiebeheer.

Onze 2de vraag is waarom Sportvisserij Nederland niet wil meewerken aan populatiebeheer.

We wachten en horen graag u antwoord.

We vinden dat de verkeerde aalscholver een Chinese variant volgens u geen exoot wordt beschermd. Zoals u heeft gelezen is dat de ondergang van de Atlantische aalscholver.

Volgens u is het wel of geen landelijk probleem. We kunnen u vertellen het is een Europees probleem. Het zijn vogels en die kunnen vliegen. U als vogelaar moet dit toch wel weten over de trek van de aalscholver.

We vragen ons af of u wel een visser bent. We denken eerder een vogelaar die stemt op Partij voor de Dieren misschien GroenLinks.

Als u dan zo graag vogels wil tellen dan geef ik u een tip kijk eens bij de windparken onder de windmolens of tegenwoordig windturbines. Deze vogels vliegen niet meer weg en is makkelijk tellen.

Persoonlijk vind ik het diep triest wat er gebeurd. Kijk naar de zeearend of de vleermuizen. Voor u bedoel ik de meeuwen. U kijkt naar vogels ik hoor ze, vaak een harde klap en 2 delen dwarrelen naar beneden.

Als ik op zeebaars vis en er weer 1 naar beneden wordt gehaald. Dat er een norm is hier in Nederland hoeveel vogels maximaal jaarlijks mogen sterven door de windmolens / windturbines vinden we bizar.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Willem
.

Ik ga er niet meer op in, we bestaat niet, daar ben ik nu wel achter. En het is zonde van mijn energie.
Het is voor mij ook onbegrijpelijk dat de moderatie van TF ook niets doet aan figuren zoals jij.
Maar ik vraag het nog 1 maal, wie zijn we en met welke organisaties heb je contact ?
Het antwoord weet ik al, er is geen we en je hebt met geen enkelle organisatie contact.
Moderatie gooi dit topic dicht.

  • about 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Willem kijk eerst naar uzelf.

U kent mij niet.

Persoonlijk weet ik niet wie u bent.

Kijk hoe u reageert en een discussie begint:

Even voor alle duidelijkheid, de aalscholver is GEEN exoot. Voor dat je weer een stukje internet vervuilt, lees je eerst in.
En waarom zo SVN er iets aan doen ? Die doen van nature al niks, dus nu ook niet.

Het heet ook een discussie. Ik hoor graag meningen van andere het zal niet altijd zijn wat ik wil horen maar dat is dan zo.

  • about 2 years and 9 months geleden