Beschermde status van de aalscholver.
Eind vorig jaar klonk in een deel van de visserijcommissie van het Europees Parlement de oproep om de beschermde status van de aalscholver op te heffen. Dit zodat deze vogel kan worden ‘gereguleerd’, omdat beroepsvissers klagen dat de aalscholvers te veel vis vangen. Sportvisserij Nederland ziet echter geen heil in deze oproep.

Dit verbaast mij omdat het in deze regio een ware plaag is. Hebben sportvissers geen baat bij een goede gezonde visstand?

Wat mij ook steeds verbaast (een reden van Sportvisserij Nederland):

Dan is ook de stap naar actief biologisch beheer snel gemaakt en bestaat de kans dat brasem of karper massaal wordt weggevangen omdat er te veel zijn en ze het water zouden vertroebelen.

Mijn vraag is, wat is het probleem met troebel water? Er worden opdrachten geven om recreatie plassen leeg te vissen. Er wordt zelfs snoek uitgezet om te zorgen dat vissen niet uit groeien naar grote bodem woelende vissen.

Graag ervaringen en meningen.
Visloze Visser, onbekend, 28/01/2022

REAGEER

Gravatar
Arowana
.Friesland

Je moet wel goed lezen, sportvisserij Nederland is tegen het beheer van de aalscholver omdat dit ertoe kan leiden dat andere populaties van dieren dan mogelijk ook beheerd zullen worden. Sportvisserij Nederland probeert dus juist te voorkomen dat er (nog) meer brasems etc weggevist zullen worden om het water helderder te maken.

  • about 2 years and 10 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Arowana bedankt voor uw uitleg, ik denk iedereen dat stukje wel begreep.

Waarom zou opeens dan alle dieren beheerd worden? Het merendeel van de aalscholvers in Nederland is namelijk een exoot. De Atlantische grote aalscholver, die van oorspronkelijk in ons land voorkomt is beschermd. Hadden ze het maar beheerd dan was het geen plaag geworden.

Dat bodem woelende vissen worden weggevangen heeft een andere reden. Daarbij komt dat de Waterschap Hollandse Delta moet voldoen aan de kaders die gesteld zijn binnen de KRW. Mijn vraag is wat is het probleem met troebel water?

  • about 2 years and 10 months geleden
Gravatar
Fons
.

Omdat er minder of geen licht tot bij de bodem kan, draagt troebel water er toe bij dat de biodiversiteit lager is dan in helder water. Zo vind je in troebel water veel minder dieren- en plantensoorten terug dan in helder water. Niet voor niks wordt troebel water vooral geassocieerd met brasem, karper en snoekbaars maar ook met een overdaad aan algen.
Onderwaterplanten hebben nood aan licht om te groeien, troebel water ontneemt hen dat. Planten onder water zorgen dmv fotosynthese voor het op peil houden van de zuurstofvoorraad onder water. Belangrijk voor alle leven onder water. Planten zijn ook essentieel voor bepaalde soorten om te paaien, voor het jongbroed om beschermd te kunnen opgroeien en voor oudere vissen vormen ze interessante plekken om weg te vluchten voor bijvoorbeeld jagende aalscholvers.
En dan is er nog de reinigende functie van planten. Als die er niet zijn, krijg je een dikke verstikkende laag van rottende algen die op sommige tijdstippen al het zuurstof uit het water verbruiken waardoor er geen zuurstof meer over is voor vissen en ze letterlijk stikken.

  • about 2 years and 10 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Dat is wel de meest extreme vorm van troebel water. Er zijn weleens problemen geweest in deze omgeving met troebel water maar dat is maar een paar keer voorgekomen. Meestal te danken aan slecht onderhoud, water wat alleen maar ondieper wordt en de combinatie van warme (hittegolf) zomers.

Ik zie persoonlijk problemen met helder water (kraanwater). Zoveel leven is er niet onder water. Dat is trouwens ook helemaal niet de bedoeling daarvan. Recreatieplassen die leeg worden gevist. Snoek wordt uitgezet om de laatste visjes op te eten. Waterstofperoxide toevoegen aan het water, waar zijn we mee bezig. De bodem helemaal afdekken met zand en dan heb ik het niet over een klein stadswatertje. Filters plaatsen met ijzerzand om fosfor uit het water te halen. Raar dat de visstand niet meer is wat het was.

Nog een zeer groot probleem van helder water is dat de waterplanten gewoon uit het water groeien zo dik en dichtbegroeid. De pleziervaart ondervind daar problemen mee. Als ik dan hier kijk in de woonwijken als ze weer met de maaiboot door het water gaan, vaak ondiep water. Is het elk jaar wel raak dat er vis beschadig en helaas ook sterfte is. Het is soms zo erg met het riet en waterplanten dat ze twee keer in een jaar door het water gaan met de maaiboot.

Geef mij maar dan troebel water en alles daar tussen.

  • 2 years and 9 months geleden