Aalscholvers Enkhuizen
Afgelopen weken zijn er diverse berichten over de overlast van aalscholvers in de haven van Enkhuizen in het nieuws verschenen. De vissen liggen er zelfs overal op straat, omdat de aalscholvers ze uitspugen. Ze eten namelijk zo veel dat ze te zwaar zijn om te vliegen! Ook dieren doen dus al aan voedselverspilling. Probleem is dat de vissen geen kant op kunnen, omdat de sluis dicht is voor renovatie.

Dit geeft wel gelijk aan waarom er in veel havens tegenwoordig geen vis meer is te vinden. Een deel wordt opgegeten. De rest vlucht na een paar weken aalscholverterreur de haven uit.

Ik ben een natuurliefhebber en niet gelijk voorstander van het overal massaal dood schieten van aalscholvers. Maar op plaatsen waar de overlast zo groot is, zou het toch wel wenselijk zijn om ze te mogen bejagen en verjagen.
Sander , onbekend, 03/02/2022

REAGEER

Gravatar
Snoek
.Veendam

Eens, afschieten

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Kees
.Enkhuizen

Helemaal mee eens,weet je wat het is paar jaar geleden waren er te veel ganzen,die eten allemaal gras(dus zichtbaar),daar hadden de boeren last van en die ganzen moesten afgeschoten worden of vergast.Nu is het al jaren zo dat de populatie van de aalscholver groeit maar dat komt door de mens die maakt het voor hun ook wel gemakkelijk met het uitbreiden van nest mogelijkheden,noem even de kreupel dat is een zandplaat bij Medenblik,aangelegd voor rustplaats voor trekvogels .Beroeps visser waarschuwde al dat de aalscholver daar gaat zitten,volgens de kenners ging dat niet gebeuren omdat de aalscholver hun nesten maken in bomen,weet je wat ze deden ze maakte een holletje in het zand en ze gingen vrolijk broeden,hou mijn hartvast wat er straks gaat gebeuren bij de Marken wadden maar dat wordt ook een uitstekende broed plaats.
Even terug te komen op de aalscholver in Enkhuizen,al enige jaren komen de aalscholvers in de havens van Enkhuizen om hier de havens leeg te vissen alleen dit jaar is er wat anders aan de hand,de sluis is in onderhoud die de havens verbind met het IJsselmeer voorheen trokken de scholen witte weg het IJsselmeer op maar dat kan nu niet meer,dus is het tafeltje dekje voor ze vervolgens gaat sportvis nederland zich ermee bemoeien en jaagt een deel van de school terug de havens in en de rest blijft zitten in een doodlopend deel en grendelen dit af met een net,mooier kan het niet voor onze zwarte vriend,vis kan er nu ook niet meer uit en vreten maar tot ze te zwaar zijn om te vliegen en kotsen er een paar witte uit zodat ze de lucht in kunnen.Nu zullen de vogel liefhebbers wel gaan zeggen dat het aantal broedparen het zelfde zijn maar daar geloof ik niks van.
Vis ook al heel wat jaren op de noordzee kust daar zag je nooit aalscholvers maar daar barst het er nu ook van heb regelmatig gezien hoe ze zeebaars te pakken hadden.
Al met al moet er beheer op komen want deze vogel overheers ,maar dat zal wel weer een paar jaar duren want we moeten het onderzoeken en oververgaderen en weer onderzoek enz enz.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Jan
.Tiengemeten

En dan te bedenken dat die beesten nog beschermd zijn ook... Mag wel wat minder inderdaad.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Jan
.Rotterdam

Aalscholvers en zeehonden, allemaal mooi hoor, maar alles met te veel is nou eenmaal onwenselijk, deze dieren zijn funest voor de visserij. De situatie in Enkhuizen is inderdaad bedroevend.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Visloze Visser
.

Misschien moeten we eerst de vraag stellen of het een plaag is. In deze omgeving, benedenrivierengebied wel. Wat er vorige week in Enkhuizen gebeurd is hier al jaren aan de gang. Heb het zelf meerdere keren gezien. Het zijn niet alleen kleine vissen die ze pakken en verdwijnen. Net te grote vissen vang je beschadigd terug. Vergeet niet dat ze met paling geen enkele moeite hebben. Kleine snoekbaars en snoek van 40 cm ook niet.

Ten tweede de grote aalscholver de Atlantische is beschermd in Nederland. De kleine aalscholver niet dat is een exoot. Deze kleine variant profiteert van de beschermde status. Het word tijd dat de beschermde status van de aalscholver eraf gaat en dat het wordt beheerd. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze er al mee bezig. Om een voorbeeld te geven het bestand van de vlagzalm is gehalveerd. De vlagzalmen werden voorzien van een zender en zijn terug gevonden onder de bomen waar de aalscholvers verblijven. Als we het dan over de bomen hebben waar de kolonies verblijven zijn gewoon wit, kaal en dood.

Het zou fijn zijn dat Sportvisserij Nederland dit ook ziet. De reden waarom ze er tegen zijn vind ik niet relevant. Ben wel benieuwd hoe andere sportvissers hier over denken.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Peter
.Vlijmen

Zie dit artikel. Er is ook een "deskundige" die blijft zeggen dat een aalscholver enkel pos en grondels eet....https://beet.nl/duitsland-en-oostenrijk-geweer-aalscholver/?fbclid=IwAR1lQ0TkPM3gLPo6URcX2SRkDS5qXAgkT6yfOQUpjSkIyw6ByUnM-8MAQxE

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Rob
.Maassluis

Sander beroepsvissers hebben jaren lang het IJsselmeer leeggevist . En eerlijk ik heb er ook wel eens over nagedacht een beroepsvisser af te ... omdat het IJsselmeer nu leeg is . Maar het probleem is als je de aalscholvers afschiet dan komen de beroepsvissers weer terug . En heb je weer beroepsvissersterreur . Dus heb me der bij neergelegd geen beroepsvissers af te schieten en ik ben ook een dierenvriend . Afz Rob

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Kees
.Enkhuizen

Beste Rob,

Beroep visser op het IJsselmeer en Markenmeer zijn er bijna niet meer ,op het ogenblik zijn er bij ons nog 5 terwijl vroeger de haven vol lag,verder worden er geen vergunningen uit gegeven dus er kunnen er niet meer komen..
Het leeg vissen is niet meer aan de orde,ook hun hebben te maken met vangst beperkingen.Vervolgens is het nu zo dat bestand van snoekbaars gewoon goed is, bestand paling is ook aan het groeien,het gaat er om dat er beheer komt.Wat mij ook opvalt in onze polders dat er vroeger veel blauwe Reigers zaten maar lijkt wel of die populatie echt schrikbarend aan het af nemen is,misschien geen voedsel meer??

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
rudy
.

was vorige week in enkhuizen het was niet te tellen hoeveel aalscholvers er zaten. harderwijk juist hetzelfde liedje . moet toch enorm veel schade aan de visstand toebrengen die al enorm onder druk staat

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Sander
.

@ Rob: niet normaal om zulke praat hier uit te slaan.

  • 2 years and 9 months geleden
Gravatar
Pieter
.Drenthe

Ik hoor en lees diverse verhalen over de aalschover. 1 van de verhalen dat ooit door een bioloog is opgesteld namens svn is dat 1 type aalschover inheems is en bij de kust voorkwam en de andere juist uitheems (aziaat oid)is en veel in het binnenland zit. Je moet een goed oog hebben om het verschil te zien. Mocht dit het werkelijke verhaal zijn, dan zou het logisch zijn de uitheemse te bestrijden bij overlast en de inheemse voorlopig te laten wat het is.
Het is een efficiente rover : kan vliegen, zwemmen, duiken en ook nog een beetje lopen, is warmbloedig en moet dus vaak eten voor energie. Dus ik kan me goed voorstellen dat er scheefgroei en afname plaatsvind als deze uitheemse te sterk is voor onze visbestanden. Bomen waar ze zitten zijn inderdaad kaal en doods, kiezen ze die? of komt dat door hun aanwezigheid en schijt?

  • 2 years and 9 months geleden