U heeft een algemene of specifieke vraag over sportvissen, reizen, materialen, boten, ervaringen van anderen enz.enz.? U wilt iets meedelen dat volgens u ook andere sportvrienden moeten weten? U heeft iets te koop of zoekt juist iets speciaals? Klik dan hier voor plaatsing van een nieuw bericht, evt. met foto.
Specifiek zoeken? Klik op een van onderstaande rubrieken
Klik op de gele titels voor de meest bekeken discussies
Er zijn ruim 45.000 eerder gestelde vragen.
Plaats een nieuw bericht
ADVERTENTIE
te koop 12 volt fronttroller 55 lb p/d met boegplaat en voetbediening als nieuw 500 euro.0032497740423
Nog een hengelkoker maar nu van het merk Plano!!
mail op
peterwillemse@casema.nl
mail op
peterwillemse@casema.nl
Altijd handig voor de reizende visser deze Flambeau hengelkoker!!
mail naar peterwillemse@casema.nl
mail naar peterwillemse@casema.nl
Algemeen
Een vraag voor hulp.
Is er iemand die mij kan helpen met het dilemma dat ik met mijn kinderen op de zeilvakantie wil vissen op Vlieland.
Ik heb geen zin in zeepieren etc. Wat moet ik meenemen aan kunstaas om toch wat te vangen en wat zijn de plekken om dit te doen. En welke vissen kan ik daarmee vangen?
Heel hartelijk bedankt voor diegene die mij op weg helpt!
Groet,
Mark
Is er iemand die mij kan helpen met het dilemma dat ik met mijn kinderen op de zeilvakantie wil vissen op Vlieland.
Ik heb geen zin in zeepieren etc. Wat moet ik meenemen aan kunstaas om toch wat te vangen en wat zijn de plekken om dit te doen. En welke vissen kan ik daarmee vangen?
Heel hartelijk bedankt voor diegene die mij op weg helpt!
Groet,
Mark
Algemeen
In de Leeuwarder Courant van zaterdag 18 april jl. stond het volgende:
VECHTEN VOOR DE PALINGVANGST
Jappie Spijkstra vindt zich echt geen spartelend visje. En dat geldt net zo goed voor zijn zestien collega binnenvissers in Friesland. Wij moeten af van het verhaal dat wij drijvende museumstukken zouden zijn. Grappig om te zien, maar ten dode opgeschreven? Daar klopt gewoon niets van.
Een palingvisser op een boerderij. Voor de buitenwacht klinkt het mal. Toch klopt het. Aan de groenrijke rand van Suwald heeft Spijkstra in een knusse boerderij alweer jaren geleden zijn vaste stekkie gevonden. In de stal, waar vroeger de koeien stonden, liggen palingfuiken en netten. Op het achtererf staat een woud van lange stokken. Die moeten de netten op de Wijde Ee en aanpalende vaarten onder water houden. Staande in zijn stalen visboot drijft Spijkstra die zware palen puur op spierkracht de bodem in, tot wel een meter diep. Het lijkt een sterk staaltje, de meeste gaten zijn voorgeboord, verklapt hij. Het is met name een kwestie van goed mikken. Het is koud op het water. Het schijnt hem niet te deren. In alle vroegte was hij al op pad. Pas in de loop van de middag meert hij zijn scheepje weer af in de kleine verenigingshaven, vlakbij het punt waar het Prinses Margrietkanaal en het Van Harinxmakanaal elkaar kruisen. Spijkstra heeft hier een vaste ligplaats tussen de plezierboten. Dertig meter verderop ligt de pont op het nieuwe fietsseizoen te wachten. Hij laat de eerste gevangen paling van dit jaar zien. Maalt met ontblote arm door de roestvrijstalen bun. "De dikste palingen zwemmen altijd boven", zegt hij. Die meten wel een meter. Maar ook de kleinste exemplaren zijn nog altijd zeker 35 cm lang. De minimale meeneemmaat voor paling is 28 cm. Toch laat Spijkstra dat grut weer zwemmen. "Die vang ik het volgende jaar wel of nog later. Dan zijn ze groter en leveren meer geld op." Spijkstra wil het maar duidelijk gezegd hebben: palingvissers vissen met beleid en ze zijn ondernemer. Ze runnen een bedrijf, net als alle andere zelfstandigen in allerlei sectoren. Zo willen ze ook door publiek en politici worden bekeken en behandeld. Jappie Spijkstra is bestuurslid van de Friese Bond van Binnenvissers. In plaats van in zijn vertrouwde vissersboot, zat hij de afgelopen tijd geregeld op de Haagse tribune van de Tweede Kamer. Door stevig lobbywerk slaagden hij en zijn collega's er onlangs zowaar in het door visserijminister Gerda Verburg voorgestelde vangstverbod van tafel te krijgen. "Wat de minister van plan was kon echt niet. In September en Oktober zouden wij dan niet mogen vissen, net onze beste maanden. Dan loopt de paling. Als dit doorgang had gevonden dat had het verschillende bedrijven de kop gekost. Zelf was ik dan ook de klos geweest."
NAGESLACHT
De vaderlandse palingvissers hebben de bewindsvrouw toegezegd elk jaar 157 ton gevangen aal - dat zijn duizenden volwassen palingen - over de zeedijk te zetten. Die trekken, zo is de hoop, naar de 6000 kilometer verderop gelegen Sargassozee om te paaien en voor nageslacht te zorgen. Nog voor de zomer moeten de IJsselmeer - en binnenvissers aangegeven hebben hoe ze de aal gaan uitzetten. "Dat wordt nog een heel karwei, maar we komen er zeker uit", zegt voorzitter Doede Visser van de Friese Bond van Binnenvissers. De Workumer en de zijnen zullen ook wel moeten. Want lukt het niet, dan gaat de vangststop voor in elk geval oktober alsnog in. Begin volgend jaar moet de beroepsvisserij per regio aangeven hoe de palingvangst enigermate kan worden hersteld. Met overheden en waterschappen zal worden gekeken naar een veiliger uittrek richting zee - heel wat vis wordt door gemalen vermorzeld - en naar betere intrekmogelijkheden voor de glasaal. Er is een vishevelpassage aangelegd bij Roptazijl, maar het zouden er meer moeten worden. Ook de sluisdeuren kunnen bij Dokkumernieuwezijlen en Lauwersoog bij het uitslaan van water op een kier worden gezet. De glasaal "ruikt" dan het zoete water en trekt naar binnen. "Het kost geen cent", zegt Spijkstra.
Niet overbevissing door beroepsvissers, maar de sterk verminderde terugkeer van glasaaltjes van de paaigronden naar de Europese wateren noemen Visser en Spijkstra als oorzaak van de afname van paling. De jong palinkjes die wel terugkeren, worden in grote hoeveelheden aan de Franse en Spaanse kust weggevangen. Bedoeld voor directe consumptie of voor verdere kweek in China. "Ik kan het me goed herinneren dat mijn om en vader honderden kilo's glasaal uitzetten. De andere vissers deden dat ook. Het afgelopen jaar kwamen wij als Bond voor de hele provincie niet verder dan 18 kilo. Een kilo pootaal kost minimaal 500 euro, becijfert Visser. Dat is voor ons gewoon niet te betalen." De Friese boezem is een schoon en min of meer gesloten watersysteem. De paairijpe, schiere aal gaat er moeilijk uit en de jonge aanwas komt er moeilijk in. "Wij kunnen van Friesland de kraamkamer voor de paling maken", zegt Visser. Dat zou dan ook mooi aansluiten op de wens van de minister om het herstel van de aalstand decentraal aan te pakken. "Omdat wij een goede organisatie hebben en samenwerken met de hengelsportfederatie friesland, kunnen wij dat snel als het moet." Spijkstra en Visser verwachten de komende jaren een verdere afkalving van het aantal palingvissers in Friesland. Een exact getal kunnen ze niet noemen. Maar een halvering zal het zeker niet worden. "Beter een klein aantal gezonde bedrijven dan een groter aantal minder gezonde", zeggen ze.
BIJVANGST
Sinds enige tijd mogen Friese palingvissers ook een beperkt aantal snoekbaarzen - 1 kilo per hectare per jaar, oftewel 1000 tot 2000 kilo in totaal - meenemen naar de wal en verkopen. Met hun mobieltjes moeten ze elke middag hun bijvangst in Grou melden bij het kantoor van de hengelsportfederatie. Spijkstra en zijn collega's zouden graag zien dat de bijvangstenregeling in de nabije toekomst nog wat verder wordt opgerekt. Ze moeten daarbij wel te biecht bij de georganiseerde hengelsport, die van de beroepsvisserij eertijds het alleenrecht op schubvis heeft gekregen en nu dus weer water in de wijn moet doen. Een sportvisser mag niet meer dan vijf snoekbaarzen in een keer meenemen. Toch zijn er ook hengelaars, die bij handelaren en restaurants een veelvoud daarvan afleveren. Gewoon onder een gefingeerde naam. "Je krijgt er 5 tot 6 euro de kilo voor. Tel uit je winst. De beroepsvissers zijn hier zeer slecht over te spreken. Zij worden aan alle kanten gecontroleerd, maar zulke kunnen moeiteloos hun gang gaan, zegt Visser. Ik noem dit beroepssport." Aan de andere kant: het recente advies van Sportvisserij Nederland aan hengelaars om aan de haak geslagen paling niet langer mee te nemen, vinden beroepsvissers maar overdreven. "Die enkele paling maakt ook niet het verschil. Bovendien, de kans dat zo'n vis dood gaat is vrij groot, vooral als je de haak moet laten zitten. Laat die mensen de paling thuis toch lekker opeten." Spijkstra stapt in de auto en rijdt naar zijn dichtzet in een smalle vaart. Vanuit de verte nadert een plezierboot de vaste visstek. Als de kruiser tot op zo'n 30 meter afstand is gekomen, schuift de dichtzet vanzelf open. Om na de passage ook zonder menshulp weer dicht te gaan. De binnenvisser knikt naar de overkant, waar sensoren de vaarbewegingen bemerken. De eerste en enige automatische dichtzet in Nederland. "Een stukje innovatie. Bootjes laat hij door, de paling wordt tegen gehouden."
VECHTEN VOOR DE PALINGVANGST
Jappie Spijkstra vindt zich echt geen spartelend visje. En dat geldt net zo goed voor zijn zestien collega binnenvissers in Friesland. Wij moeten af van het verhaal dat wij drijvende museumstukken zouden zijn. Grappig om te zien, maar ten dode opgeschreven? Daar klopt gewoon niets van.
Een palingvisser op een boerderij. Voor de buitenwacht klinkt het mal. Toch klopt het. Aan de groenrijke rand van Suwald heeft Spijkstra in een knusse boerderij alweer jaren geleden zijn vaste stekkie gevonden. In de stal, waar vroeger de koeien stonden, liggen palingfuiken en netten. Op het achtererf staat een woud van lange stokken. Die moeten de netten op de Wijde Ee en aanpalende vaarten onder water houden. Staande in zijn stalen visboot drijft Spijkstra die zware palen puur op spierkracht de bodem in, tot wel een meter diep. Het lijkt een sterk staaltje, de meeste gaten zijn voorgeboord, verklapt hij. Het is met name een kwestie van goed mikken. Het is koud op het water. Het schijnt hem niet te deren. In alle vroegte was hij al op pad. Pas in de loop van de middag meert hij zijn scheepje weer af in de kleine verenigingshaven, vlakbij het punt waar het Prinses Margrietkanaal en het Van Harinxmakanaal elkaar kruisen. Spijkstra heeft hier een vaste ligplaats tussen de plezierboten. Dertig meter verderop ligt de pont op het nieuwe fietsseizoen te wachten. Hij laat de eerste gevangen paling van dit jaar zien. Maalt met ontblote arm door de roestvrijstalen bun. "De dikste palingen zwemmen altijd boven", zegt hij. Die meten wel een meter. Maar ook de kleinste exemplaren zijn nog altijd zeker 35 cm lang. De minimale meeneemmaat voor paling is 28 cm. Toch laat Spijkstra dat grut weer zwemmen. "Die vang ik het volgende jaar wel of nog later. Dan zijn ze groter en leveren meer geld op." Spijkstra wil het maar duidelijk gezegd hebben: palingvissers vissen met beleid en ze zijn ondernemer. Ze runnen een bedrijf, net als alle andere zelfstandigen in allerlei sectoren. Zo willen ze ook door publiek en politici worden bekeken en behandeld. Jappie Spijkstra is bestuurslid van de Friese Bond van Binnenvissers. In plaats van in zijn vertrouwde vissersboot, zat hij de afgelopen tijd geregeld op de Haagse tribune van de Tweede Kamer. Door stevig lobbywerk slaagden hij en zijn collega's er onlangs zowaar in het door visserijminister Gerda Verburg voorgestelde vangstverbod van tafel te krijgen. "Wat de minister van plan was kon echt niet. In September en Oktober zouden wij dan niet mogen vissen, net onze beste maanden. Dan loopt de paling. Als dit doorgang had gevonden dat had het verschillende bedrijven de kop gekost. Zelf was ik dan ook de klos geweest."
NAGESLACHT
De vaderlandse palingvissers hebben de bewindsvrouw toegezegd elk jaar 157 ton gevangen aal - dat zijn duizenden volwassen palingen - over de zeedijk te zetten. Die trekken, zo is de hoop, naar de 6000 kilometer verderop gelegen Sargassozee om te paaien en voor nageslacht te zorgen. Nog voor de zomer moeten de IJsselmeer - en binnenvissers aangegeven hebben hoe ze de aal gaan uitzetten. "Dat wordt nog een heel karwei, maar we komen er zeker uit", zegt voorzitter Doede Visser van de Friese Bond van Binnenvissers. De Workumer en de zijnen zullen ook wel moeten. Want lukt het niet, dan gaat de vangststop voor in elk geval oktober alsnog in. Begin volgend jaar moet de beroepsvisserij per regio aangeven hoe de palingvangst enigermate kan worden hersteld. Met overheden en waterschappen zal worden gekeken naar een veiliger uittrek richting zee - heel wat vis wordt door gemalen vermorzeld - en naar betere intrekmogelijkheden voor de glasaal. Er is een vishevelpassage aangelegd bij Roptazijl, maar het zouden er meer moeten worden. Ook de sluisdeuren kunnen bij Dokkumernieuwezijlen en Lauwersoog bij het uitslaan van water op een kier worden gezet. De glasaal "ruikt" dan het zoete water en trekt naar binnen. "Het kost geen cent", zegt Spijkstra.
Niet overbevissing door beroepsvissers, maar de sterk verminderde terugkeer van glasaaltjes van de paaigronden naar de Europese wateren noemen Visser en Spijkstra als oorzaak van de afname van paling. De jong palinkjes die wel terugkeren, worden in grote hoeveelheden aan de Franse en Spaanse kust weggevangen. Bedoeld voor directe consumptie of voor verdere kweek in China. "Ik kan het me goed herinneren dat mijn om en vader honderden kilo's glasaal uitzetten. De andere vissers deden dat ook. Het afgelopen jaar kwamen wij als Bond voor de hele provincie niet verder dan 18 kilo. Een kilo pootaal kost minimaal 500 euro, becijfert Visser. Dat is voor ons gewoon niet te betalen." De Friese boezem is een schoon en min of meer gesloten watersysteem. De paairijpe, schiere aal gaat er moeilijk uit en de jonge aanwas komt er moeilijk in. "Wij kunnen van Friesland de kraamkamer voor de paling maken", zegt Visser. Dat zou dan ook mooi aansluiten op de wens van de minister om het herstel van de aalstand decentraal aan te pakken. "Omdat wij een goede organisatie hebben en samenwerken met de hengelsportfederatie friesland, kunnen wij dat snel als het moet." Spijkstra en Visser verwachten de komende jaren een verdere afkalving van het aantal palingvissers in Friesland. Een exact getal kunnen ze niet noemen. Maar een halvering zal het zeker niet worden. "Beter een klein aantal gezonde bedrijven dan een groter aantal minder gezonde", zeggen ze.
BIJVANGST
Sinds enige tijd mogen Friese palingvissers ook een beperkt aantal snoekbaarzen - 1 kilo per hectare per jaar, oftewel 1000 tot 2000 kilo in totaal - meenemen naar de wal en verkopen. Met hun mobieltjes moeten ze elke middag hun bijvangst in Grou melden bij het kantoor van de hengelsportfederatie. Spijkstra en zijn collega's zouden graag zien dat de bijvangstenregeling in de nabije toekomst nog wat verder wordt opgerekt. Ze moeten daarbij wel te biecht bij de georganiseerde hengelsport, die van de beroepsvisserij eertijds het alleenrecht op schubvis heeft gekregen en nu dus weer water in de wijn moet doen. Een sportvisser mag niet meer dan vijf snoekbaarzen in een keer meenemen. Toch zijn er ook hengelaars, die bij handelaren en restaurants een veelvoud daarvan afleveren. Gewoon onder een gefingeerde naam. "Je krijgt er 5 tot 6 euro de kilo voor. Tel uit je winst. De beroepsvissers zijn hier zeer slecht over te spreken. Zij worden aan alle kanten gecontroleerd, maar zulke kunnen moeiteloos hun gang gaan, zegt Visser. Ik noem dit beroepssport." Aan de andere kant: het recente advies van Sportvisserij Nederland aan hengelaars om aan de haak geslagen paling niet langer mee te nemen, vinden beroepsvissers maar overdreven. "Die enkele paling maakt ook niet het verschil. Bovendien, de kans dat zo'n vis dood gaat is vrij groot, vooral als je de haak moet laten zitten. Laat die mensen de paling thuis toch lekker opeten." Spijkstra stapt in de auto en rijdt naar zijn dichtzet in een smalle vaart. Vanuit de verte nadert een plezierboot de vaste visstek. Als de kruiser tot op zo'n 30 meter afstand is gekomen, schuift de dichtzet vanzelf open. Om na de passage ook zonder menshulp weer dicht te gaan. De binnenvisser knikt naar de overkant, waar sensoren de vaarbewegingen bemerken. De eerste en enige automatische dichtzet in Nederland. "Een stukje innovatie. Bootjes laat hij door, de paling wordt tegen gehouden."
Te koop: Goede staat verkerende Lowrance Lcx-15mt. Toestel is compleet met dual frequentie transducer, voedingskabel en GPS ontvanger. Inclusief Nederlandse handleiding.
Doe je bod op dennad@versatel.nl of 0615094660
Doe je bod op dennad@versatel.nl of 0615094660
Te koop aangeboden 2 Berkley quick release boothengelsteunen inclusief rail c.q. side-montage (met twee reserveplaten tbv railmontage) en op/inbouwmontageplaat
1 hengelsteun inclusief inbouwplaat en sidemontage (contraplaat railmontage ontbreekt! maar is eventueel zelf te maken/te bestellen)
hele set: 25 euro exclusief verzendkosten.
informatie: bootvisser@gmail.com
1 hengelsteun inclusief inbouwplaat en sidemontage (contraplaat railmontage ontbreekt! maar is eventueel zelf te maken/te bestellen)
hele set: 25 euro exclusief verzendkosten.
informatie: bootvisser@gmail.com
Te Koop / Aangeboden,
zeer mooie aluminium Marine 14m visboot. Geheel compleet met een zgan mercury 5pk fourstroke kortstaart.
De combinatie staat op een degelijke fabriekstrailer van het merk freewheel. Tevens zit er nog een buitenboordmotor sloot bij, een ankertje, en diverse boekjes.
Bouwjaar van alles is 2006, 1e eigenaar ! Nieuwprijs was ruim 4000,-.
Nu voor 2350,-
tel 0611461775
zeer mooie aluminium Marine 14m visboot. Geheel compleet met een zgan mercury 5pk fourstroke kortstaart.
De combinatie staat op een degelijke fabriekstrailer van het merk freewheel. Tevens zit er nog een buitenboordmotor sloot bij, een ankertje, en diverse boekjes.
Bouwjaar van alles is 2006, 1e eigenaar ! Nieuwprijs was ruim 4000,-.
Nu voor 2350,-
tel 0611461775
Algemeen
Te koop gevraagd: 2e Hands Minn Kota Autopilot 55 lbs 54 inch. 12 volt
Te koop. prachtig mooie eiken houten roei of vis jol. Geheel onlangs gelakt en geverft. incl roeiriemen en evt 8 pk kortstaart yamaha. 450cm lang en bodem in de anti fouling. vrg pr 850,- ex motor en 1500,- incl. 06 40281852..
Algemeen
Te koop gevraagd: 2e hands Minn Kota autopilot 55lbs 45 inch. 12 volt.
Hagelnieuwe PML Buster jerk II hengel te koop. Er zit geen schram, stof of vuiltje op. Vaste prijs: 70 euro. Hengel kan omwille van zijn lengte niet verzonden worden, althans niet door de posterijen tegen een aanneembare prijs. Ik kom wel geregeld in de buurt van Dordrecht/Rotterdam, dus daar afgeven aan koper of kennissen van koper is geen probleem. Mailen naar luc.van.litsenborg@telenet.be
Algemeen
Ik las laatst een artikel in Zeehengelsport over het vissen op kleine platvis (kleine scholletjes en tarbotjes) met haakmaat 8. Nu wil ik dit eens gaan proberen. Alleen op welk strand maak ik het meeste kans op deze soorten te vangen? En wat zijn de beste omstandigheden om ze te vangen? Het gaat dus echt om de kleintjes (deze gaan natuurlijk terug) alleen ik heb de genoemde soorten nog nooit gevangen... Alvast bedankt voor jullie reactie! marcelsabrina@casema.nl
Algemeen
Na het zien van dit filmpje, krijg ik het gevoel dat het helemaal niets uitmaakt of het water nou troebel is of juist helder.
Tevens kun je zien dat ze makelijk naast de snoek kunnen leven.
Zie onderstaande link voor het filmpje.
[a url=http://www.youtube.com/watch?v=LS11lyoFZ_Q]http://www.youtube.com/watch?v=LS11lyoFZ_Q[/a]
Tevens kun je zien dat ze makelijk naast de snoek kunnen leven.
Zie onderstaande link voor het filmpje.
[a url=http://www.youtube.com/watch?v=LS11lyoFZ_Q]http://www.youtube.com/watch?v=LS11lyoFZ_Q[/a]
Algemeen
Nieuwe waterkaart Navionics SD Zweden/Duitsland. Voor Lowrange,Humminbird. kost nieuw 237 euro mag weg voor 175 euro. Voor informatie kan je bellen 0614675822.
Kan hem eventueel opsturen?
Kan hem eventueel opsturen?
Algemeen
Nieuwe waterkaart Navionics SD Zweden/Duitsland kost nieuw 237 euro.Mag weg voor 175 euro kan hem opsturen? Voor informatie bel 0614675822
Algemeen
Ik ben ivm met een slepende kwestie op zoek naar een advocaat die verstand heeft van visrechten. Is er iemand die me er een kan aanbevelen? Zo ja graag een mail naar michel@snoekbaarsvissers.nl. Alvast bedankt!
Algemeen
Te koop nieuwe 3 banks onboard batterij druppellader 30 amp 220 volt kan 3 accu's tergelijkertijd opladen zowel start en accu's elektromotor 12 of 24 volt.
te koop molen schimano stradic 6000
molen is nooit gebruikt nieuw in doos + alu reserve spoel met gevlochten lijn van fox
zeer goede molen om bvb te zeebaarzen of doodaasvissen
vaste prijs 150 euro nieuwprijs is 215 euro mailen naar guy.bergs@gmail.com
molen is nooit gebruikt nieuw in doos + alu reserve spoel met gevlochten lijn van fox
zeer goede molen om bvb te zeebaarzen of doodaasvissen
vaste prijs 150 euro nieuwprijs is 215 euro mailen naar guy.bergs@gmail.com
Te koop een zo goed al nieuwe Flambeau 7680 tackle box met veel vakken en 25 pluggen van Rapala, Nilsmaster, Salmo, Ace, Yo-Zuri, Berkley en andere bekende firma's
Voor 80 euro mag deze kunstaaskoffer van eigenaar wisselen maar men dient hem wel op te halen. Wie geinteresseerd is kan een mailtje sturen naar the.pike.ferret@hetnet.nl
Weet dat ik de komende weken nog meer kunstaaskoffers en kunstaas in de aanbieding ga doen en mocht men bepaald kunstaas zoeken, laat het me weten, misschien heb ik het.
Voor 80 euro mag deze kunstaaskoffer van eigenaar wisselen maar men dient hem wel op te halen. Wie geinteresseerd is kan een mailtje sturen naar the.pike.ferret@hetnet.nl
Weet dat ik de komende weken nog meer kunstaaskoffers en kunstaas in de aanbieding ga doen en mocht men bepaald kunstaas zoeken, laat het me weten, misschien heb ik het.