image description

Zwevend op zeebaars (2)  Minikopjes en shads

Zwevend op zeebaars (2) 

Minikopjes en shads 

Door Joop Folkers

Het is al weer ergens 10 jaar terug dat ik tijdens het afgaande water in mijn (destijds veel te zware) waadpak een strekdam was opgeklauterd. Terwijl de strekker langzaam begon droog te vallen zag en hoorde ik links en rechts dikke zeebaarzen rond oppervlakte slurpen en jagen.

Omdat er gedurende het afgaande water hooguit zo’n 40 centimeter. water boven de strekdam stond was ik 'verplicht' over te schakelen op lichte (hooguit) 7 grams jigkopjes die ik doormiddel van een extra lange voorslag van 2 meter (hierdoor ontstaat er meer druk op de lijn!)moeiteloos over deze ondiepe strekdam kon laten dwarrelen!


7 Grams koppie.


Net achter de tijnaad van deze strekdam hadden zich enorme wolken speldaas verzameld. De opzet was eenvoudig. Om een reële kans te maken op een aanbeet,was het belangrijk dat ik dat kleine 'speldenknopje' al dwarrelend, dus op zo’n natuurlijk mogelijke manier, over de hotspot moest zien te dirigeren. In dit geval zo dus die enorme school speldaas!


Juist het kleinere kunstaas zweeft mooi dor het water!


Mijn theorie klopte exact, want nog voordat mijn jigkopje de dam was gepasseerd werd hij getrakteerd op een hele dikke boem,direct gevolgd door een heftige run. Juist omdat dit relatief ondiepe gebied uit vele steenstortingen en keien bestaat, was het ff lelijk billen knijpen tijdens de vele runs!

Zeker op het moment,dat mister stekelbaars besloten had om in volle vaart richting strekdam te 'kanjeren'! Hoe bedoel je snelheid!


Aangewezen stekken om tijdens het hoge water met lichte kopjes te vissen!


Ik moest met mijn Twinpowertje 5000FA moest overuren om het contact met de vis te kunnen behouden. Ook deze dikke 70+ vis spoog tijdens het onthaken een grote bal speldaas uit! Ik was werkelijk in mijn hum,want dankzij dat lichte 'dwarrel-koppie'kon ik weer een hoofdstuk bijschrijven in die toch al verwarrende,soms moeilijk te verklaren zeebaarsvisserij!


Een bak van een zeebaars gevangen aan een 7 grams gebonden jigkopje


Minishadjes van Midnight Moon Tackle
Tijdens een bezoek aan Stan van Es, eigenaar van Midnight Moon Tackle in Beverwijk liet hij mee een aantal kleine nieuwe shads zien van onder andere Action Plastic zien. Ik was op slag verliefd want deze mini shadjes zouden wel eens de oplossing kunnen vormen voor zogeheten speldaas problematiek!

Om de kleine shad staartjes nog meer actie te geven besloot ik ze enkele minuten te koken. Ik koelde ze daarna in koud water en liet ze drogen om ze de volgende dag op een jigkop te verlijmen.

Maar ook nu kwam er weer een klein probleempje om de hoek kijken want om de juiste actie van dit mini staartje te kunnen behouden moest ik jigkopjes hebben met een relatief korte haak.

Geen probleem zo bleek al snel en omdat de weersverwachting en het tij er perfect uitzagen besloot ik dit minispul maar meteen ff uit te laten rond een strekdam in de Waterweg.

Gezien de zwakke zuiden wind viel mijn keuze op een strekdam aan de kant van Rozenburg. Deze strekdammen vallen gedurende het afgaande vrijwel helemaal droog waardoor je richting kop kunt klauteren.

Pas hierbij altijd héél goed op voor de hoge golven en sterke zuiging (tsunamie effect) die worden veroorzaakt door de enorme containerschepen die vaak met een ongepaste snelheid door de Waterweg crossen!

Maar goed, na ruim een half uur buffelde ik 'mijn' strekker op en zag tot mijn vreugde links en rechts volop waaiers kleine vis uit het water springen die werden opgejaagd door finten. Leven genoeg dus. Ik was daarom dan ook enigszins verbaasd dat het eerste half uur niet één aanbeet opleverde.

Op het moment dat de afgaandwaterstroom wat feller werd besloot ik over te schakelen op zo’n 'vers'gelijmd mini shadje. Nu was het na een aantal worpen wel raak en kon ik mijn eerste 'mini-shad' baars verwelkomen.


Dikke najaarsbaars een een minishad!


Al werd duidelijk,dat zich een school kleinere zeebaarzen rond de kop van de strekker had 'genesteld'.Vanaf het moment dat ik mijn 'loopje' eenmaal goed gevonden had bleek die kleine dwarrelende rakker werkelijk onweerstaanbaar voor alles wat stekels had en leverde vrijwel iedere worp een aanbeet op. Missie geslaagd dus!

Tip tip tip tip
Zeker tijdens een (pittige) tegenwind is het in de regel moeilijker om je lichte shadje of gebonden jigkopje op de juiste plaats te krijgen zoek daarom indien mogelijk altijd een stek op waar je de wind in je rug hebt!

Je hebt van die dagen dat je kunstaasje nauwelijks door de getijdestroom wordt getransporteerd. Door een langere voorslag te gebruiken dan normaal  wordt de druk op je lijn vergroot, waardoor je kunstaas beter door de stroming wordt opgepakt en het zich dus makkelijker verplaatst!

Normaal gebruik ik een voorslag van zo’n 130 centimeter. maar tijdens dit soort momenten schakel ik vaak over op een voorslag van 200 tot 250 centimeter. De lijndikte van mijn voorslaglijn is 50/00 mm.

ANDEREN LAZEN OOK