Zoute pikantjes op de Hengelsport beurs te Utrecht van 2013 (deel 1)
Door Ron Smits
Op het gebied van de zeehengelsport waren er veel nieuwtjes. Veel ondernemers hadden professionele ondersteuning op hun stands. Een verslag in drie delen van een wandeltochtje langs de stands op de Hengelsport- en Botenbeurs 2013 in Utrecht.
Op de stand van Pure Fishing raakte ik aan de praat met Marco Nieuwenhuize. Marco is een echte zeebaarsvisser, zowel vanaf de kant als met zijn viskajak staat hij zijn mannetje. Dit jaar was echter niet zo goed als andere jaren vertelde hij met de zeebaars op de Oosterschelde.
Met de komst van de makreel in juli waren ook de zeebaarzen even terug in de Oosterschelde, zodat goede vangsten weer mogelijk waren. Maar hierna moest hij vaak uitwijken naar de Maasvlakte. Wel viel het hem op dat er in de Oosterschelde wat meer zeeforel gevangen werd dan anders.
Viskajaks steeds meer in voor het vissen op de zeebaars, makreel en geep.
Sommige sportvissers vingen zelfs op een dag meer zeeforel dan dat ze op een gemiddelde dag in het zeeforel eldorado Denemarken vingen. De grootste gevangen zeeforel, waarvan Marco weet had, ging richting drie kilo. Dat zijn echt hele mooie, waar menige sportvisser van droomt.
Hier droomt ook menige kabelU visser van.
Op de stand van Vakantiepartner Denemarken trof ik Rob Puijk (Robsvisserij.nl), ook een ervaren bootvisser op het zoute. Zo is hij een vier tot vijf keer per jaar in Denemarken te vinden, waar hij op zeeforel, kabeljauw, tarbot, schar, bot en schol vist.
Tijdens zijn vakantie aldaar heeft hij een geweldig mooie 'put and take' visvijver gevonden op het eiland Funen met een goed bestand aan regenboog, bruine en goudforel. Zelf had hij daar een heel mooie bruine forel gevangen aan kunstaas, zoals hij de zeeforel belaagt. De aaskeuze is daar geheel vrij. Er zijn in totaal drie vijvers met een totaal oppervlakte van 20.000 m².
Vakantiepartner Denemarken, boordevol informatie.
Niet alleen forel is daar te vangen, maar ook karper, snoek, baars en snoekbaars. Voor vissers met een caravan is het helemaal het einde. Je mag namelijk je caravan direct aan de kant van een vijver plaatsen, zodat je letterlijk vanuit je caravan kunt vissen. De eigenaar van deze vijvers is zelf ook een enthousiast visser en zal je met raad en daad bijstaan.
Een mooi alternatief bij slecht weer.
Tamara Visser van Vakantiepartner Denemarken kan een verblijf aan deze vijvers (Aalsbogaard Lystfiskersøer St. Landevej 125 5560 Aarup.) regelen en biedt zelfs een korting van 10 % aan. Deze 'put en take' vijvers zijn zeker meer dan een goed alternatief als het weer dermate tegenwerkt, dat je met je visbootje beter aan de kant blijft.
Voor die sportvissers, die goed geïnformeerd naar Denemarken willen in 2014, was er een schat aan informatie op de stand van de Vakantiepartner Denemarken aanwezig in de vorm van nieuwe folders voor 2014, en ook Tamara en Rob zijn ter zake zeer kundig.
Vele jeugdige sportvissers wilden met Ed op de foto, tijdens de beurs.
Sportvisserij Midwest Nederland maakt zich volgend jaar hard voor een verplichte vispas aan de kust. Tot op de dag van vandaag is een zeevispas slechts verplicht als je tijdens laag water zeepieren wilt gaan steken. Met het geld dat hierdoor binnenkomt willen ze het staand want, wat zelfs kort voor de kustlijn geplaatst wordt, verbannen.
Goed initiatief van Midwest Nederland.
Hetzij door uitkoping van de rechten van de beroepsvisser, hetzij door op te treden tegen de overtredingen van de wet. In het beleid voor 2014 tot en met 2017 is opgenomen dat er weer opruimacties gehouden worden op de pieren bij IJmuiden. Iedere kilogram aan geruimd vuil levert een euro op voor een goed doel zoals bijvoorbeeld onlangs voor KIKA. Jaarlijks wordt er tussen 250 en 1000 kilogram zwerfvuil geruimd.
Sportvisserij Nederland meldt dat het heel goed gaat met de sportvisserij in ons land. Er zijn dit jaar 22 procent meer vispassen verkocht dan vorig jaar.
Ron Smits